Ελένα Κονγκόστ: «Αποκλείστηκα επειδή είμαι άνθρωπος…»

Ελένα Κονγκόστ: «Αποκλείστηκα επειδή είμαι άνθρωπος…»

Αφαιρέθηκε το μετάλλιο των Παραολυμπιακών της Ελένα Κονγκόστ επειδή βοήθησε τον οδηγό της

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία κίνηση ανθρωπιάς στοίχισε στην Ελένα Κονγκόστ το 3ο παραολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας της. Η μαραθωνοδρόμος, η οποία τερμάτισε στην 3η θέση του αγωνίσματος, δέκα μέτρα πριν από τον τερματισμό στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού, άφησε το σχοινάκι που κρατούσε με τον οδηγό της προκειμένου να τον βοηθήσει να μην πέσει στο έδαφος εξαιτίας μιας κράμπας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί και να μη γυρίσει στην Ισπανία με το χάλκινο μετάλλιο.

«Θα ήθελα όλος ο κόσμος να ξέρει ότι δεν αποκλείστηκα επειδή έκλεψα, αλλά επειδή είμαι άνθρωπος και δρω με ένστικτα ανθρώπου. Ενα από αυτά είναι να βοηθάω έναν συνάνθρωπό μου όταν αυτός πρόκειται να πέσει. Είμαι συντετριμμένη.

Αφησα το σχοινί για ένα δευτερόλεπτο επειδή ένας άνθρωπος δίπλα μου πήγε να πέσει και με απέκλεισαν. Ο επόμενος αθλητής βρισκόταν τρία μέτρα πίσω μου και η κίνησή μου ήταν μία αντανακλαστική ενέργεια που θα έκανε οποιοσδήποτε άνθρωπος για να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η πρωταθλήτρια, η οποία επέστρεψε στη διοργάνωση των Παραολυμπιακών ύστερα από οκτώ χρόνια.

Η Ελένα Κονγκόστ πάσχει από προοδευτική αναπηρία και συμμετείχε στον μαραθώνιο στην κατηγορία Τ12 με οδηγό τον Μία Κάρολ Μπρουγουέρα. Δέκα μέτρα πριν από τον τερματισμό προσπάθησε να στηρίξει τον οδηγό της για να μην πέσει, καθώς υπέφερε από κράμπα. Σύμφωνα με το άρθρο 7.9 των κανονισμών, οδηγός και αθλητής του μαραθωνίου δεν μπορούν να αφήσουν το σχοινί που τους συνδέει.

Η δασκάλα από τη Βαρκελώνη έχει αγωνιστεί στους πέντε Παραολυμπιακούς (2004, 2008, 2012, 2016, 2020) και έχει ένα χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο του Ρίο και ένα ασημένιο στα 1.500 μ. του Λονδίνου.

Επίσης, έχει έρθει 2η σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑμεΑ στα 1.500 μ. Το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο της συγκεκριμένης κατηγορίας κατέκτησε η Φατίμα Ελ Ιντρίσι από το Μαρόκο και, μάλιστα, με παγκόσμιο ρεκόρ (2.48.36).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT