Η Τσέλσι… δημιούργησε το Μπέβερλι Χιλς της Βρετανίας

Η Τσέλσι… δημιούργησε το Μπέβερλι Χιλς της Βρετανίας

Πώς η απόφασή της να μετακομίσει σε νέο προπονητικό κέντρο άλλαξε το στάτους μιας ολόκληρης περιοχής 20 μίλια από το Λονδίνο

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Τσέλσι να μετακομίσει πριν από 19 χρόνια στο Cobham από το Harlington δεν άλλαξε μόνο το δικό της επίπεδο με τη δημιουργία ενός σύγχρονου προπονητικού κέντρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Μαζί βέβαια, άλλαξε και η καθημερινότητα των κατοίκων που από τη μια στιγμή στην άλλη άρχισαν να… συμβιώνουν με τα μεγάλα αστέρια του συλλόγου, καθώς χρόνο με τον χρόνο μετακόμισαν και αυτοί προκειμένου να είναι πιο κοντά στον καθημερινό χώρο «εργασίας» τους. 

Εκτοτε, το ίδιο το χωριό και οι γύρω κοινότητες, συμπεριλαμβανομένου του Oxshott, έχουν γίνει… δεύτερη πατρίδα των παικτών της ομάδας του Λονδίνου, ενώ οι δρόμοι –πολλοί από τους οποίους είναι ιδιωτικοί– είναι γεμάτοι από επαύλεις πολλών εκατομμυρίων λιρών κρυμμένες πίσω από πύλες ασφαλείας.

Ετσι μόλις 20 μίλια νοτιοδυτικά από το κεντρικό Λονδίνο, αλλά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που ακολουθούν τη ζωή στην πρωτεύουσά του, το Cobham και το Oxshott είναι δύο από τις πιο επιθυμητές –και ακριβές– τοποθεσίες της χώρας, όπου τα σπίτια πλέον αξίζουν αρκετά εκατομμύρια λίρες, έχοντας πλέον το παρατσούκλι «Μπέβερλι Χιλς της Βρετανίας» λόγω του αριθμού των διασημοτήτων που ζουν στην περιοχή και σε κάποιο βαθμό μπορούν να «συναγωνιστούν» αυτούς του Χόλιγουντ. Ετσι ακόμα και στο σούπερ μάρκετ της περιοχής μπορεί κάποιος να συναντήσει τους Τζον Τέρι και Ασλεϊ Κόουλ, αλλά και τον Μαρκ Κουκουρέγια από το παρόν.

Ο Τρέβορ Κίρνεϊ, ιδρυτής της εταιρείας ακινήτων «The Private Office Real Estate», συνοψίζει το πώς είναι η ζωή ενός ποδοσφαιριστή της Premier League με έδρα εδώ γύρω: «Αν πας στο Grappelli (σ.σ. ιταλικό εστιατόριο) το βράδυ του Σαββάτου, τότε, όποιος κι αν είσαι, υπάρχει πάντα κάποιος πιο διάσημος από σένα στον χώρο». «Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που έρχονται εδώ είναι παίκτες της Τσέλσι», λέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Εντι. «Πολλοί παλιοί παίκτες ζουν ακόμα στην περιοχή, οπότε έχουμε τον Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ, τον Ασλεϊ Κόουλ… Είναι τακτικοί πελάτες».

Ενας από τους πιο γνωστούς μόνιμους κατοίκους της περιοχής είναι ο… κουρέας Αχμέντ Αλσανάουι με 1,2 εκατομμύρια followers στο Instagram, του οποίου οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να κόβει τα μαλλιά των Αζάρ, Φόντεν και Γκρίλις.

«Είναι μοντέρνα, είναι δροσερή, αλλά έχει όλα τα σωστά βασικά στοιχεία που συνθέτουν μια σπουδαία κοινότητα και περιβάλλον», λέει ο Κίρνεϊ για την περιοχή. «Οταν η Τσέλσι έφτασε στο Cobham, υπήρχε η εντολή ότι οι παίκτες πρέπει να ζουν σε ακτίνα δυόμισι μιλίων από το προπονητικό κέντρο, οπότε αυτό σήμαινε ότι το Cobham και το Oxshott βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όσον αφορά την αγορά ή την ενοικίαση ακινήτων. Από τη μια στιγμή στην άλλη, υπήρχε αυτή η νέα γενιά ανθρώπων, ο πλούτος και η φήμη που εισήχθησαν σε αυτό. Το μεταμόρφωσε, αλλά είχε ήδη κατευθυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τσέλσι δεν άλλαξε την αγορά, απλώς την τροφοδότησε με υπερπαραγωγή».

Ο Κίρνεϊ εκτιμά ότι περίπου 100 ποδοσφαιριστές ζουν σε αυτό το τμήμα της κομητείας του Surrey, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Weybridge και Esher λίγα μίλια βορειότερα. «Εγινε ο κόμβος του Νότου για τους παίκτες. Αν ήσουν σε έναν σύλλογο του βόρειου Λονδίνου, θα έμενες σχετικά βόρεια. Αλλά αν ζούσες περισσότερο προς τα νότια, τότε ερχόσουν στο Cobham ή στο Oxshott».

Σύμφωνα με στοιχεία της Foxtons, ενός βρετανικού κτηματομεσιτικού γραφείου, η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Cobham έχει διπλασιαστεί από τότε που η Τσέλσι έκανε την περιοχή αυτή σπίτι της το 2005. Κατά μέσο όρο, τα σπίτια πωλούνταν τότε για λίγο πάνω από 600.000 λίρες, σε σύγκριση με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια λίρες το 2024.

Συμπεριλαμβανομένου του Oxshott, ο Κίρνεϊ εκτιμά ότι οι ποδοσφαιριστές ξοδεύουν περίπου «4 έως 7 εκατομμύρια λίρες» για ένα σπίτι. Τα σπίτια στο Oxshott, ωστόσο, είναι, κατά μέσο όρο, ακριβότερα από εκείνα στο Cobham, το οποίο απέχει λιγότερο από τέσσερα μίλια.

«Αυτό που έχει το Oxshott είναι το Crown Estate», εξηγεί ο Κίρνεϊ. «Το Crown Estate ήταν κάποτε γη του Στέμματος (ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας) και διαθέτει ένα απίστευτα υψηλής ποιότητας οικιστικό συγκρότημα με αξίες από 3 έως 20 εκατομμύρια λίρες. Πρόκειται για περιφραγμένους θύλακες, ασφαλή περιβάλλοντα, δρόμους που διαχειρίζονται εταιρείες διαχείρισης και είναι μια εξαιρετικά έξυπνη εγκατάσταση».

Το 2022, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, έθεσε προς πώληση το σπίτι του με έξι υπνοδωμάτια στο Crown Estate έναντι 6,25 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail. Το 2014, η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Τέρι πούλησε δύο ακίνητα στο Oxshott για συνολικά 21,5 εκατομμύρια λίρες.

Οι παίκτες που επιλέγουν να νοικιάσουν αντί να αγοράσουν, ειδικά αν έρχονται από άλλη χώρα και δεν θέλουν να δεσμευτούν ότι θα ξοδέψουν εκατομμύρια για ένα σπίτι, ξοδεύουν από 15.000 έως 30.000 λίρες τον μήνα. «Η αγορά ενοικίασης είναι ενδιαφέρουσα, επειδή δεν υπάρχει αρκετά καλό απόθεμα για να έρθουν και να νοικιάσουν», λέει ο Κίρνεϊ. «Αν είχα ένα σπίτι στο οποίο κάποιος θα μπορούσε να μετακομίσει σήμερα, θα το έπαιρνα αμέσως».

Οι ποδοσφαιριστές θεωρούνται συχνά εύκολος στόχος για τους εγκληματίες, οι οποίοι γνωρίζουν πότε ένας παίκτης είναι πιθανό να βρίσκεται σε προπόνηση ή αγώνα, ίσως στην άλλη άκρη της χώρας ή ενδεχομένως στο εξωτερικό, λόγω του προγράμματος και του καταλόγου αγώνων του συλλόγου τους. Τα τελευταία χρόνια, τα σπίτια των παικτών έχουν γίνει στόχοι, μεταξύ άλλων και στο Oxshott. Το σπίτι του επιθετικού της Τσέλσι και της Αγγλίας Ραχίμ Στέρλινγκ παραβιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, με αποτέλεσμα να επιστρέψει αεροπορικώς από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Τέσσερις άνδρες φυλακίστηκαν τον Ιούλιο του 2017 μετά την εισβολή στο σπίτι του Τέρι τον Φεβρουάριο του 2017, όπως αναφέρει το BBC, με τον πρώην αμυντικό της Τσέλσι να δηλώνει στο δικαστήριο ότι «ίσως ήταν λάθος που ανέβασε μια οικογενειακή φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει ότι έλειπε σε διακοπές». Κατά τη διάρκεια εκείνης της επιδρομής, οι καταδικασθέντες διαρρήκτες έκλεψαν κοσμήματα αξίας άνω των 220.000 λιρών και τσάντες σχεδιαστών αξίας 126.000 λιρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του police.uk, από τον Οκτώβριο του 2021 έως το τέλος Ιουνίου 2024, διαπράχθηκαν 193 εγκλήματα διάρρηξης στο Cobham και το Oxshott, ενώ τα πιο διαδεδομένα εγκλήματα ήταν τα εγκλήματα βίας και σεξουαλικά εγκλήματα (1.075) κατά την ίδια περίοδο.

«Η ασφάλεια και η προστασία είναι υψίστης σημασίας», λέει ο Κίρνεϊ. «Εχω επίσης μια εταιρεία που είναι μια υπηρεσία ασφαλείας γύρω από τους παίκτες και αυτό λειτουργεί εκπληκτικά καλά. Αν αγοράζετε ένα νέο σπίτι, πηγαίνουν και βεβαιώνονται ότι τα βασικά είναι σωστά, όπως θυροτηλεοράσεις, CCTV και όλα τα σχετικά, αλλά και τοποθετώντας επιπλέον ασφάλεια ανάλογα με τις ανάγκες σας».

Οπως στο Μπέβερλι Χιλς, ένας ποδοσφαιριστής της Premier League μπορεί να εμφανιστεί σε ένα σούπερ μάρκετ ή εστιατόριο στο Cobham και, όπως λέει και ο Κίρνεϊ παραπάνω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι το πιο διάσημο πρόσωπο εκεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT