Τσέλσι: «Ματώνει» χωρίς αντίκρισμα

Η Τσέλσι έχει βάλει 2,78 δισ. ευρώ στις μεταγραφές την τελευταία δεκαετία

Η ομάδα που έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως δεν είναι άλλη από την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο φετινό Conference League, την αγγλική Τσέλσι, και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES με έδρα την Ελβετία.

Η συχνά πανικόβλητη διοίκηση της ομάδας του δυτικού Λονδίνου επιχειρούσε τόσο πριν όσο και μετά την αποχώρηση του βαθύπλουτου Ρώσου ιδιοκτήτη Ρόμαν Αμπράμοβιτς να διορθώσει λάθη των προηγούμενων ετών με νέες δαπανηρές μεταγραφές, χωρίς αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές.

Η συνέπεια της τακτικής αυτής ήταν η Τσέλσι να έχει ξοδέψει από το 2015 έως και το 2024 για μεταγραφές (περιλαμβανομένων και των μπόνους που προβλέπονταν – ασχέτως εάν έχουν καταβληθεί έως τώρα ή όχι) περί τα 2,78 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που σήμερα αντιστοιχεί περίπου στο 1,4% του ετήσιου ακαθάριστου προϊόντος ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι επίσης ούτε λίγο ούτε πολύ 42% μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα ποσά που δαπάνησαν η δεύτερη και η τρίτη στην κατάταξη των μεταγραφικών δαπανών την ίδια περίοδο, δηλαδή η Μάντσεστερ Σίτι (με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από την Τσέλσι) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκπληξη δεν αποτελεί ότι την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Παρί Σεν Ζερμέν και Γιουβέντους, μπροστά από Μπαρτσελόνα, Τότεναμ, Αρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Λίβερπουλ, αλλά ότι εκτός δεκάδας βρίσκεται η μακράν πιο επιτυχημένη ομάδα και της τελευταίας δεκαετίας, η Ρεάλ Μαδρίτης, με 1,16 δισ. σε 10 χρόνια, πίσω και από την Μπάγερν Μονάχου. Αλλωστε η Ρεάλ –όπως έκανε και στην περίπτωση του Κιλιάν Εμπαπέ– δεν διστάζει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή ώστε να πληρώσει τα λιγότερα δυνατά χρήματα για τους καλύτερους δυνατούς ποδοσφαιριστές.

Πάντως στη μεταγραφική… χασούρα, δηλαδή στο έλλειμμα του ισοζυγίου πωλήσεων – αγορών, την Τσέλσι ξεπερνάει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που δαπάνησε 1,304 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα αποκόμισε από πωλήσεις από το 2015 έως το 2024, ενώ η Τσέλσι έχει έλλειμμα 1,209 δισ. ευρώ. Ακολουθούν Παρί Σεν Ζερμέν, Αρσεναλ και Τότεναμ. Προφανώς και δεν υπάρχει η Ρεάλ ούτε καν στην πρώτη 20άδα.

Συγκεντρωτικά την τελευταία δεκαετία η μεταγραφική δαπάνη παγκοσμίως ανήλθε από 5,88 δισ. ευρώ το 2015 στα 9,99 δισ. ευρώ το 2019, για να πέσει το 2020 λόγω πανδημίας και να σκαρφαλώσει στα νέα επίπεδα-ρεκόρ των 12,24 δισ. ευρώ πέρυσι. Φέτος προς το παρόν έχει ανέλθει στα 10,96 δισ. ευρώ, κατά το CIES.

Πιο δαπανηρή η Premier League

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρωτάθλημα που έχει μακράν τη μεγαλύτερη δαπάνη για μεταγραφές είναι η Premier League, και… αναζητούμε το δεύτερο. Τα στοιχεία του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου δείχνουν ότι η Premier League ξόδεψε για μεταγραφές από το 2015 έως και φέτος πάνω από 23 δισ. ευρώ (με την Τσέλσι να πληρώνει το 12% από αυτά), υπερδιπλάσια δηλαδή από το δεύτερο σε δαπάνες πρωτάθλημα, την ιταλική λίγκα με 10,84 δισ. ευρώ. Πιο πίσω βρίσκονται η ισπανική λίγκα με 7,94 δισ. ευρώ και από κοντά η γαλλική και η γερμανική. Είναι τέτοιος ο ποδοσφαιρικός πληθωρισμός στην Αγγλία, ώστε το έκτο πλέον δαπανηρό πρωτάθλημα είναι η δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, η Championship. Το σαουδαραβικό πρωτάθλημα σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά, ενώ εντός της πρώτης δεκάδας είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Μεξικό. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία 10 αγγλικών ομάδων στις 20 πρώτες σε δαπάνες. Πλαισιώνονται από τέσσερις ιταλικές, τρεις ισπανικές, δύο γαλλικές και μία γερμανική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT