Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το παιδί – θαύμα του Βελγίου και η δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το παιδί – θαύμα του Βελγίου και η δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει

Σύντομα αναμένεται να αρχίσει ένα πολύ δυνατό «μπραντεφέρ» ανάμεσα στην ελληνική και τη βελγική ομοσπονδία για το ποια φανέλα θα επιλέξει όταν έλθει η ώρα της ποδοσφαιρικής του ενηλικίωσης

8' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τα μεγέθη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, η κατάρτιση μιας λίστας με τους κορυφαίους σε οποιονδήποτε τομέα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, γίνεται μεγάλος λόγος εδώ και καιρό σχετικά με το ποιος είναι ο παίκτης που πρέπει να μπει πρώτος στη λίστα με τους 100 πιο ταλαντούχους έφηβους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Αδιαφιλονίκητο Νο1 στη λίστα των wonderkids του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν υπάρχει. Κατ’ άλλους είναι ο Γιαμάλ της Μπαρτσελόνα, για κάποιους άλλους ο Ζαϊρ-Εμερί της Παρί Σεν Ζερμέν, για πολλούς ο Έντρικ της «βασίλισσας» Ρεάλ. Σε κάθε λίστα, όμως, φιγουράρει σε περίοπτη θέση και το όνομα του Κωνσταντίνου Καρέτσα, ενός 16χρονου παιδιού με καταγωγή από την Ελλάδα, μεγαλωμένου στο Βέλγιο όπου έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αίσθηση με τις πρώτες του εμφανίσεις στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, φορώντας τη φανέλα της Γκενκ.

Πρόκειται για ένα αυθεντικό ταλέντο, ένα παιδί που ξεχώριζε από πολύ μικρή ηλικία για την εκπληκτική τεχνική του κατάρτιση, την ιδιαίτερη επαφή του με τη μπάλα και το χάρισμα που έχει να «διαβάζει» το παιχνίδι παίρνοντας ενστικτωδώς τις καλύτερες αποφάσεις, με την ωριμότητα ενός πολύπειρου ποδοσφαιριστή. Με μοναδικό ανταγωνιστή τον 18χρονο Αρτούρ Βερμίρεν της Αντβέρπ, ο Καρέτσας θεωρείται το next big thing του βελγικού ποδοσφαίρου και σύντομα αναμένεται να αρχίσει ένα πολύ δυνατό «μπραντεφέρ» ανάμεσα στην ελληνική και τη βελγική ομοσπονδία για το ποια φανέλα θα επιλέξει όταν έλθει η ώρα της ποδοσφαιρικής του ενηλικίωσης. Μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί στις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου, αλλά ακριβώς επειδή τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του διατηρούν πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, υπάρχει η ελπίδα ότι την κρίσιμη ώρα θα επιλέξει περισσότερο με την καρδιά του παρά με το συμφέρον του, όπως έκανε πρόσφατα ο Χρήστος Ζαφείρης που σε ανάλογο δίλημμα, άφησε στα κρύα του λουτρού τους Νορβηγούς για να ντυθεί στα «γαλανόλευκα»!

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας γεννήθηκε στο Βέλγιο στις 19 Νοεμβρίου 2007 από Έλληνες γονείς που ξενιτεύτηκαν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο πατέρας του, Βάιος, έχοντας παίξει ποδόσφαιρο σε πιο χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα και στο Βέλγιο, αντιλήφθηκε πρώτος ότι ο γιος του είχε ένα ιδιαίτερο ταλέντο και ξεχώριζε ανάμεσα στα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Δεν είχε την καλύτερη άποψη για τη δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας και επειδή είχε γνώσεις προπονητικής, αποφάσισε να ασχοληθεί ο ίδιος με τον Κωνσταντίνο από τότε που έκλεισε τα τέσσερά του χρόνια και κυκλοφορούσε μονίμως με μια μπάλα στα πόδια!

Όταν ο μικρός έγινε 7 ετών και έπρεπε να ενταχθεί σε ένα σύνολο, ο πατέρας του τον πήγε σε μια μικρή ομάδα της Γκενκ, διαφώνησε όμως από την πρώτη στιγμή με τον ερασιτέχνη προπονητή που είχε αναλάβει τα παιδιά, διότι έδινε βάρος κυρίως στη φυσική κατάσταση και αγνοούσε την επαφή με τη μπάλα. Η έντονη διαφωνία του μεταφέρθηκε στο τοπικό συμβούλιο όπου αποφασίσθηκε να αναλάβει αυτός την ομάδα της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Με τον πατέρα του προπονητή, ο νεοσσός Κωνσταντίνος πέτυχε περισσότερα από… 200 γκολ μέσα σε μια χρονιά και όπως ήταν φυσικό, τράβηξε αμέσως την προσοχή της Γκενκ, της μεγάλης επαγγελματικής ομάδας της πόλης, την οποία υποστήριζε όλη η οικογένεια.

Σε αντίθεση με το Βέλγιο όπου όλη η οικογένεια Καρέτσα ήταν οπαδοί της Γκενκ, στον ελληνικό… εμφύλιο υπήρχε διχασμός! Γεννημένος στις Σέρρες, ο μπαμπάς είναι φανατικός υποστηρικτής του ΠΑΟΚ, όπως και ο δικός του πατέρας του, αγαπημένος παππούς του Κωνσταντίνου. Οι ρίζες της μητέρας του είναι από την Αθήνα και σ’ αυτήν την πλευρά της οικογένειάς του είναι όλοι οπαδοί του Παναθηναϊκού, άρα έγινε «μάχη» για το ποια ελληνική ομάδα θα υποστηρίξει ο μικρός!

Αν κάποια στιγμή έλθουν έτσι τα πράγματα και υπογράψει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, ο Κωνσταντίνος έχει φωτογραφίες να δείξει με την πράσινη φανέλα! Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό το έκανε μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστήσει τη πλευρά της μητέρας του και τα «πράσινα» δώρα που του έκαναν για να τον δελεάσουν. Είχε και τον Καρέλη ίνδαλμα που τον Γενάρη του 2016 πήρε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στην Γκενκ και τον έβλεπε σχεδόν καθημερινά μπροστά του, αλλά όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να νικήσουν την μεγάλη αγάπη που του εμφύσησαν για τον ΠΑΟΚ ο πατέρας του και ο παππούς του!

Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, είχε την ευκαιρία να παίξει αντίπαλος του ΠΑΟΚ σε ένα φιλικό με τη Γκενκ και το χάρηκε όσο τίποτα! «Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου, τον παρακολουθώ από 3 ετών. Μια μέρα θα παίξω εδώ» δήλωσε ενθουσιασμένος μετά το παιχνίδι, όπου είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τους παίκτες του και να μιλήσει από κοντά με τον Κωνσταντέλια τον οποίο θεωρεί καλύτερο ποδοσφαιριστή της ομάδας. Έχει, μάλιστα, φωτογραφίες και με άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ από παλαιότερα, τους οποίους συναντούσε ως παιδί στη διάρκεια της προετοιμασίας τους στη γειτονική Ολλανδία. Αν και τις δηλώσεις του τις έκανε σε πολύ καλά ελληνικά, φαινόταν ότι δεν ήταν η μητρική του γλώσσα και ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί γι’ αυτό, λέγοντας ότι ελληνικά μιλάει πολύ μόνο όταν έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα, μία φορά τον χρόνο.

Αντίστοιχο θέμα με τη γλώσσα και πιο έντονο μάλιστα, είχε όταν σε ηλικία 12 χρονών αποφάσισε να φύγει από τη Γκενκ όπου μιλούν φλαμανδικά, για να πάει στις Βρυξέλλες όπου μιλούν γαλλικά. Και ήταν μια δύσκολη απόφαση αυτή αλλά πάρθηκε αναγκαστικά γιατί στα τμήματα υποδομής της Γκενκ είχε τρυπήσει κάθε ταβάνι και δεν είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί περισσότερο, εξέλιξη που θα μπορούσε να του την προσφέρει η κορυφαία ομάδα του Βελγίου, η Αντερλεχτ. Ο 12χρονος Καρέτσης αναγκάστηκε να αφήσει την οικογένειά του για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, όπου έμεινε αρχικά σε μια οικογένεια που του υπέδειξε η ομάδα και εν συνεχεία στους ξενώνες της.

Η εμπειρία του στις Βρυξέλλες αποδείχθηκε κομβική για την εξέλιξή του. Λόγω της μεγάλης διαφοράς επιπέδου, εκεί που ήταν «βασιλιάς» στη Γκενκ, στην Άντερλεχτ χρειάστηκε να μείνει αρκετές φορές στον πάγκο μέχρι να μπει στα σωστά παπούτσια και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Όταν «λύθηκε», τους τρέλανε όλους! Άρχισε να κάνει πράματα και θάματα με τους μικρούς της Άντερλεχτ, σε σημείο να κληθεί στις μικρές εθνικές του Βελγίου και να δεχτεί στα 15 του προτάσεις από μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης.

Η Μάντσεστερ Σίτυ, η Μίλαν, η Λειψία και πολλές ομάδες κτύπησαν την πόρτα του πατέρα του για να τον πείσουν να υπογράψει μαζί τους, αλλά ο Βάιος Καρέτσας έδειξε να προτιμά τον Άγιαξ που τον είχε προσεγγίσει πολύ πιεστικά και είχε τεράστια παράδοση στην ανάδειξη νέων παικτών. Πήγε στο Άμστερνταμ για να συζητήσει με τους ανθρώπους του, πήρε όμως την απόφαση να αγνοήσει τις σειρήνες των μεγάλων κλαμπ και να κρατήσει σ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία το παιδί κοντά στην οικογένειά του, αποδεχόμενος την πρόταση της Γκενκ. Η ομάδα της πόλης του τον δελέασε με ένα πολύ ελκυστικό πλάνο που εγγυόνταν ότι θα κάνει τα πάντα για να εξελίξει το ταλέντο του.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε σχεδόν αμέσως, με την άνοδό του στην Β ομάδα της Γκενκ, όπου 20χρονοι και μεγαλύτερης ηλικίας ποδοσφαιριστές έπαιζαν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας Βελγίου. Ο Καρέτσας αγωνίστηκε εκεί πριν καν γίνει 16 ετών και άφησε με το «καλημέρα» τη σφραγίδα του, δίνοντας μια εκπληκτική ασίστ στο ντεμπούτο του κόντρα στη Μπέβερεν, στις 13 Αυγούστου 2023. Ήταν τότε 15 ετών και 267 ημερών, σπάζοντας το ρεκόρ του νεότερου ηλικία ποδοσφαιριστή στις επαγγελματικές κατηγορίες του Βελγίου με συμμετοχή σε γκολ. Τρεις εβδομάδες μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου, πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με το δεξί (το «καλό» του πόδι είναι το αριστερό) και έγραψε ξανά ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος σκόρερ όλων των εποχών σε επαγγελματική κατηγορία του Βελγίου!

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μείνει σ’ αυτό το επίπεδο ήταν να μην αφήσει σε δεύτερη μοίρα το σχολείο. Ένα παιδί 15 χρονών είναι πρώτα απ’ όλα μαθητής ακόμα κι αν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, γι’ αυτό και ακολούθησε και ακολουθεί συνειδητά ένα επίπονο καθημερινό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων και μελέτη τις βραδινές ώρες, με προπόνηση και μαθήματα τακτικής στις ενδιάμεσες ώρες.

Μετά από μια εντυπωσιακή χρονιά στην Β ομάδα της Γκενκ, ο Καρέτσας πήρε το «βάπτισμα του πυρός» και στη μεγάλη κατηγορία του Βελγίου, όταν το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου μπήκε αλλαγή στο 88’ στο ματς με την Σερκλ Μπριζ, σε ηλικία μόλις 16,5 ετών!  Με τη νέα αγωνιστική περίοδο, μονιμοποιήθηκε στη μεγάλη ομάδα της Γκενκ, στην απαιτητική θέση του επιθετικού χαφ. Έκανε μαζί της προετοιμασία και έχει αγωνιστεί στα πρώτα 5 από τα 6 παιχνίδια της στο πρωτάθλημα, κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης, τη Λέουβεν, τη Μπριζ (αντίπαλος του Τζιόλη), τη Βέστερλο και τη Σερκλ Μπριζ. Δεν αγωνίστηκε μόνο στον αγώνα με τη Μπέερσοτ.

«Αγκάθι» για τον Καρέτσα και την οικογένειά του είναι το θέμα της αθλητικής του υπηκοότητας. Μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου και έχει απορρίψει ευγενικά τις αντίστοιχες προσκλήσεις της ΕΠΟ, χωρίς να της κλείνει την πόρτα. Η (δικαιολογημένη) θέση της οικογένειάς του είναι ότι σ’ αυτήν την ηλικία όπου πιέζεται τρομερά για να είναι συνεπής τόσο στις μαθητικές όσο και στις ποδοσφαιρικές υποχρεώσεις του, θα ήταν πολύ μεγάλη επιβάρυνση να διανύει μεγάλες αποστάσεις και να διαθέτει πολύ χρόνο για να ανταποκρίνεται στις κλήσεις της δικής μας εθνικής, Παίδων ή Νέων.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τον Χρήστο Ζαφείρη, ο οποίος παρότι είχε αγωνιστεί στις μικρές εθνικές της Νορβηγίας και δέχθηκε μεγάλες πιέσεις για να συνεχίσει εκεί, επέλεξε τελικά να ανταποκριθεί στην κλήση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και να αγωνιστεί με την εθνική μας ομάδα. Σε αθλητικό επίπεδο, είναι σαφώς πολύ πιο δελεαστική η εθνική Βελγίου σε σχέση με την εθνική Νορβηγίας και με την ψυχρή λογική, ίσως είναι πιο συμφέρον αγωνιστικά για τον Καρέτσα να επιλέξει το Βέλγιο, μια ομάδα που σταθερά τώρα είναι μέσα στις κορυφαίες του κόσμου, με σπουδαίους ποδοσφαιριστές και μόνιμη παρουσία στην τελική φάση των μεγάλων διοργανώσεων.

Η Ελλάδα, όμως, είναι η χώρα των γονιών του και ο Κωνσταντίνος Καρέτσας την αγαπά πολύ κι ας μην έχει ζήσει εδώ παρά μόνο τα καλοκαίρια. Γι’ αυτό και αφήνει πάντα ανοικτό το παράθυρο, ξέροντας πως κάποια στιγμή θα κληθεί να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση: «Πραγματικά δεν το έχω αποφασίσει ακόμα. Πηγαίνω διακοπές στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Το φαγητό, η κουλτούρα… Αυτό είναι κάτι πολύ είναι δυνατό στην οικογένειά μας. Οι Έλληνες είναι περήφανοι, όπως και εγώ, που είμαι Έλληνας. Ειλικρινά δεν ξέρω ακόμα. Από τη μία, η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, αλλά το Βέλγιο είναι η χώρα όπου πήρα τις ευκαιρίες. Άρα είναι μια δύσκολη απόφαση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT