Ο «μπέμπης» του σερ Αλεξ στη Λαμία  

Ο Χιλιανός Ανχελο Ενρίκεζ, που έγραψε στα ελληνικά το όνομα στη φανέλα του, στα 18 του φόρεσε αυτήν της Γιουνάιτεντ, πήρε το Κύπελλο Αγγλίας και στα 21 του στέρησε από τον Μέσι το Copa America

7' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ανχελο ταιριάζει στο προφίλ ενός παίκτη της Γιουνάιτεντ. Είναι επιθετικός με έξυπνες κινήσεις μέσα στην περιοχή. Παρότι είναι μόλις 18 ετών, έχει μια απίστευτη σωματική διάπλαση. Ο ρυθμός του είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα και διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι». Αυτά ήταν τα κολακευτικά λόγια του σερ Αλεξ Φέργκιουσον πριν από 12 χρόνια για ένα τέως μέλος της Premier League και νυν της Super League, που ήρθε στο… παρά ένα της μεταγραφικής περιόδου εντελώς αθόρυβα.

Την πολυκύμαντη διαδρομή και καριέρα του, ο Χιλιανός Ανχελο Ενρίκεζ έπρεπε με κάποιον τρόπο να τη γνωστοποιήσει, υπογράφοντας στις 6 Σεπτεμβρίου με τη Λαμία το νέο του συμβόλαιο. Και το συνδύασε, στο ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα κόντρα στην Καλλιθέα, πράττοντας αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια στις χώρες που παίζει ποδόσφαιρο.

Στη φανέλα με το αγαπημένο του Νο 18 –λόγω της ηλικίας που πήγε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ– το όνομά του δεν γράφτηκε με λατινικούς χαρακτήρες ως είθισται αλλά στα ελληνικά «ΕΝΡΙΚΕΖ». «Και στη Ρωσία που αγωνιζόταν πριν έρθει, ζήτησε το όνομά του στη φανέλα να είναι στα ρωσικά γραμμένο. Απ’ ό,τι μας είπε, το κάνει για λόγους σεβασμού προς τις χώρες στις οποίες εργάζεται», έλεγαν οι άνθρωποι της Λαμίας μετά το σαββατιάτικο παιχνίδι.

Ο αδελφός του και η Κομοτηνή

Ο 30χρονος επιθετικός με καταγωγή από το Σαντιάγο έχει και έναν ακόμη λόγο να τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό προς τη χώρα μας, αφού το 2008, όταν έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο καμάρι της πρωτεύουσας, την Ουνιβερσιτάντ, ο κατά 12 χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, Σέζαρ, έβγαζε κι αυτός το ψωμί του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανθρακικού, που τότε αγωνιζόταν στην μεγάλη κατηγορία. Εστω κι αν δεν μακροημέρευσε στην ακριτική ομάδα, το γεγονός πως είχε πετύχει το πρώτο γκολ του νεοφώτιστου τότε συλλόγου στη Super League, με αντίπαλο τον Εργοτέλη, τον κάνει να μνημονεύεται ακόμη στην Κομοτηνή.

Επιστρέφοντας στο 2012, ο τότε 18χρονος Ενρίκεζ θεωρείτο το τελευταίο μεγάλο μεταγραφικό στοίχημα του Φέργκιουσον, λίγο πριν γράψει τον επίλογό του σε αυτή την 27χρονη ηγεμονική παρουσία του στο «Ολντ Τράφορντ».

Ο ίδιος άλλωστε συνέλεγε πληροφορίες επί τέσσερα χρόνια βλέποντάς τον αγωνιζόμενο τόσο με την ομάδα του όσο και με τις μικρές εθνικές της χώρας (U-15, U17), όπου έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και γκολ. Οταν αποκαλύφθηκε ότι ο… ενοχλητικός γείτονας, η Σίτι, ενδιαφέρθηκε επίσης για τον παίκτη κινήθηκε άμεσα, δίνοντας την έγκρισή του για να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο, έναντι 4 εκατ. λιρών.  

Η Γιουνάιτεντ μόλις είχε χάσει στη διαφορά τερμάτων τον τίτλο της Premier League από τους ισόβαθμους «Πολίτες» και ο θρυλικός προπονητής της ήταν πρόθυμος για μια άμεση απάντηση. Στην κορυφή της λίστας του ήταν ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, που με την Αρσεναλ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 30 γκολ, αλλά ο Ολλανδός δεν ήταν ο μόνος νέος επιθετικός με τον οποίο υπέγραψε η Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2012, καθώς προσπαθούσε να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία.

Ο ίδιος ο Ενρίκεζ, ο οποίος βρισκόταν στην Ευρώπη με την ομάδα νέων της Χιλής, σοκαρίστηκε με την ταχύτητα με την οποία υλοποιήθηκε η συμφωνία, αλλά αναγνώρισε ότι ήταν πολύ καλή η ευκαιρία για να την αρνηθεί, έστω κι αν ο ρόλος του μέσα στην ομάδα με επιθετικούς τους Φαν Πέρσι, Ρούνεϊ, Ερνάντεζ, Μπερμπάτοφ, Γουέλμπεκ και Νάνι αναμφίβολα θα ήταν κομπάρσου.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με το μέλλον μου. Θέλω να παίξω στην πρώτη ομάδα, αλλά, αν αποφασίσουν να με στείλουν δανεικό, θα προτιμούσα να συνεχίσω στην Ουνιβερσιτάντ, αν και θα κάνω ό,τι η Γιουνάιτεντ κρίνει σκόπιμο», είχε πει ο παίκτης της Λαμίας που ακολούθησε την προετοιμασία με τους ακριβοθώρητους αστέρες, υπό την ενθάρρυνση του σερ, αλλά μοιραία δεν μπορούσε να βρεθεί χώρος. Αγωνίστηκε στην U-21, με την οποία σκόραρε στο ντεμπούτο του σε μια νίκη 4-2 επί της αντίστοιχης της Νιουκάστλ και πέτυχε τέσσερα γκολ στους οκτώ αγώνες του για την ομάδα στους πρώτους έξι μήνες του.

Στο μυαλό του Φέργκιουσον ήταν μια καλή εφεδρεία στην οποία θα έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία, όμως ήταν ξεκάθαρο ότι ο Χιλιανός χρειαζόταν ακόμα χρόνο προτού μπει στο προσκήνιο της πρώτης ομάδας. Ετσι αποφασίστηκε ότι ένας δανεισμός σε ανταγωνιστική ομάδα της Premier League θα ήταν πιο ωφέλιμος και για τις δύο πλευρές.

Εφυγε τροπαιούχος από την Αγγλία

Ο παίκτης παρότι πίεσε για να γυρίσει στη χώρα του ή σε σύλλογο της Αργεντινής ή της Βραζιλίας, τελικά παρέμεινε στο Μάντσεστερ, μετακομίζοντας τον Ιανουάριο στη Γουίγκαν. Η Γουίγκαν τη σεζόν 2012-2013 ήπιε το ποτήρι του υποβιβασμού στην Πρέμιερσιπ, αλλά παράλληλα πέτυχε και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αφού κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας κερδίζοντας στον τελικό τη Μάντσεστερ Σίτι με 1-0. Ο παίκτης παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, ενώ είχε και την έγκριση του νυν προπονητή της εθνικής Πορτογαλίας, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος βρισκόταν στον πάγκο της Γουίγκαν. Ο Ισπανός τεχνικός δήλωνε πως ο Ενρίκεζ παρά το νεαρό της ηλικίας του μπορεί να δώσει το κάτι διαφορετικό στην επίθεση της ομάδας του. Ο 18χρονος εντυπωσίασε στο ντεμπούτο του εναντίον της Μπόρνμουθ για το κύπελλο Αγγλίας και τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερα λίγο αργότερα, όταν σκόραρε στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα εναντίον της Σάντερλαντ.

«Είτε σκοράρει είτε όχι, ο Ανχελο έχει το προφίλ του σκόρερ», έλεγε ο Μαρτίνεθ. «Εχει την ικανότητα να βρίσκεται στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Είναι ένας νεαρός που παίζει σαν ώριμος ποδοσφαιριστής, και είμαι σίγουρος ότι θα είναι σημαντικός για εμάς μέχρι το τέλος της σεζόν». Οι ελπίδες ήταν πολλές, αλλά ο Μαρτίνεθ αναγκάστηκε να αυτοδιαψευστεί όσο ο καιρός περνούσε και η Γουίγκαν βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις δίνοντας μάχη για να παραμείνει στην κατηγορία. Βασίστηκε στους έμπειρους, όπως ο Ιβοριανός Αρούνα Κονέ, οι Αργεντινοί Φράνκο Ντι Σάντο και Μάουρο Μποσέλι και ο Αγγλος Κάλουμ ΜακΜάναμαν, στερώντας από τον νεαρό την ευκαιρία να γίνει ο σωτήρας της ομάδας.

Τελικά, έστω κι αν δεν αγωνίστηκε στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Ενρίκεζ έφυγε με στυλ και ως κυπελλούχος από τη Γουίγκαν αλλά και από το αγγλικό ποδόσφαιρο. Παρά το γεγονός πως επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ, που ζούσε το τέλος εποχής Φέργκιουσον, με τον Ντέιβιντ Μόγιες να τον διαδέχεται και παρότι ξεκίνησε τα φιλικά προετοιμασίας με γκολ κόντρα στην ΑΙΚ Στοκχόλμης, ο Σκωτσέζος κόουτς τού ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκεται στα σχέδιά του. Δεν τον συμπεριέλαβε καν στην αποστολή για τον τελικό του Σούπερ Καπ με τη Γουίγκαν και στις 28 Αυγούστου δόθηκε δανεικός στην ισπανική Σαραγόσα, που είχε υποβιβαστεί στη Segunda Division.

Στις 21 Σεπτεμβρίου σημείωσε το πρώτο του γκολ, στη νίκη με 2-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης Β΄. Σκόραρε έξι φορές σε 25 αγώνες, στους οποίους αγωνίστηκε τους 20 ως βασικός. Η γρήγορη απόλυση του Μόγιες και η αντικατάστασή του από τον Λουίς Φαν Γκάαλ δεν διαφοροποίησε τα δεδομένα, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ολλανδός θέλησε να περιορίσει το ρόστερ. Ο Ενρίκεζ δεν ακολούθησε τους «κόκκινους διαβόλους» στην περιοδεία τους στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας το μήνυμα πως πρέπει να βρει άλλον σταθμό. 

Το «ξέσπασμα» στην Κροατία

Αν και έλαβε αρκετές προσφορές, συμπεριλαμβανομένης και μιας άκρως δελεαστικής από τη Ρίβερ Πλέιτ, σκέφτηκε πιο ώριμα και αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρώπη συνεχίζοντας στην Κροατία και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως δανεικός. Και όπως αποδείχθηκε έπραξε το σωστό, αφού έσπασε τα κοντέρ πετυχαίνοντας 21 τέρματα σε 25 ματς, βγαίνοντας δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με ένα γκολ λιγότερο από τον Αντρέι Κράμαριτς, που φορούσε τη φανέλα της Ριέκα.

Θα αποδεικνυόταν μια απίστευτη χρονιά για τον τότε 21χρονο, για τον οποίο το καλοκαίρι του 2015 οι Κροάτες ενεργοποίησαν τη ρήτρα αγοράς του έναντι 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ήταν μέλος της εθνικής Χιλής, η οποία φιλοξένησε και κέρδισε το επετειακό Copa America στα 100 χρόνια του θεσμού, με τη νίκη επί της Αργεντινής στον τελικό στα πέναλτι. Ο Ενρίκεζ έπαιξε σε δύο αγώνες, κάνοντας αισθητή τη συμμετοχή του, καθώς στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε στο παιχνίδι των ομίλων απέναντι στη Βολιβία πρόλαβε να δώσει δύο ασίστ. Στον μεγάλο τελικό αγωνίστηκε για 25΄, στη νίκη του συγκροτήματος του Χόρχε Σαμπαόλι που στέρησε από τον Λιονέλ Μέσι τον πρώτο του τίτλο σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, σε 3,5 περιόδους έφτασε τα 129 παιχνίδια, με 51 γκολ και 15 ασίστ και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα.Τον Ιανουάριο του 2018 πήρε μεταγραφή στη μεξικανική Ατλας και έξι μήνες αργότερα επέστρεψε στη Χιλή για λογαριασμό της αγαπημένης του Ουνιβερσιντάντ. Κάπου εκεί άρχισε και η πτώση στην καριέρα του με 11 γκολ και 1 ασίστ σε 3 χρόνια και 55 αναμετρήσεις. Στη συνέχεια ακολούθησαν τρεις διαδοχικές σεζόν που είχε διαφορετική ποδοσφαιρική «στέγη», πρώτα στη βραζιλιάνικη Φορταλέζα, έπειτα στην πολωνική Μιετζ Λέγκνιτσα και πέρυσι στη Ρωσία με την Μπάλτικα, με την οποία είχε 26 συμμετοχές και έξι γκολ.

Πλέον, στα 30 του, μένει να αποδείξει πως –πέρα από την ευγνωμοσύνη που δείχνει για τις χώρες στις οποίες εργάζεται– έχει μέσα του ποδοσφαιρικό εγωισμό και ότι η επιλογή του σερ Αλεξ στο προπονητικό «κύκνειο άσμα» του δεν ήταν ατυχής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT