Στην Ελλάδα η μάχη των «επτά» για τη Δ.Ο.Ε.

Στην Ελλάδα η μάχη των «επτά» για τη Δ.Ο.Ε.

Στα 130 χρόνια της ιστορίας της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε εννέα άνδρες προέδρους και ποτέ δεν έχει εκλεγεί κάποιος από την Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική

στην-ελλάδα-η-μάχη-των-επτά-για-τη-δ-ο-563224645

Μία γυναίκα και έξι άνδρες θα διεκδικήσουν τα ηνία του ολυμπιακού αθλητισμού στην 143η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου στην Ελλάδα. Για τουλάχιστον τρεις ημέρες, η χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Δ.Ο.Ε., Σπύρος Καπράλος, δήλωσε στην «Κ» ότι θα προτείνει η εκλογή του προέδρου της Δ.Ο.Ε. να πραγματοποιείται πάντα στην Ελλάδα, τη χώρα που «γέννησε» τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή.

Τον θώκο του προέδρου θα διεκδικήσουν ολυμπιονίκες, παράγοντες του αθλητισμού αλλά και ένας εστεμμένος. Ο πρίγκηπας Φεϊζάλ Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας και παλαιός πρωταθλητής της πάλης γνωρίζει ότι ο θρόνος της χώρας του ανήκει στον αδελφό του, Αμπντάλα, κι έτσι, αποφάσισε να διεκδικήσει ένας διαφορετικό τίτλο, αυτόν του «βασιλιά» της Δ.Ο.Ε. Απέναντί του θα βρει τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, γιο του παλαιού προέδρου της ΔΟΕ, τον Βρετανό ολυμπιονίκη του στίβου και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, τον Γάλλο πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Νταβίντ Λαπαρτιέ, τον Ιάπωνα πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Μορινάρι Γουατανάμπε, καθώς και τον Σουηδο-βρετανό επιχειρηματία και πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Σκι Γιόχαν Ελιας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να πέτυχε την ισότητα των φύλων στο αθλητικό πεδίο, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμμετοχών, όμως, στην κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας της υπάρχει μόνο μία γυναίκα. Πρόκειται για την Κίρστι Κόβεντρι από τη Ζιμπάμπουε, η οποία είχε αναδειχθεί χρυσή ολυμπιονίκης στην κολύμβηση στην Αθήνα και το Πεκίνο. Γνωρίζει πολύ καλά τις ισορροπίες στην «ομάδα» των «αθανάτων», καθώς το 2018 εξελέγη πρόεδρος στην Επιτροπή Αθλητών της Δ.Ο.Ε. και από το 2023 είναι εκλεγμένο μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου «βασιλιά» του ολυμπιακού αθλητισμού θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα. Η πρόταση για έδρα της διεξαγωγής της Συνόδου περιλαμβάνει τη Μεσσηνία και την Αρχαία Ολυμπία. Τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί τη χώρα μας αντιπροσωπεία της Δ.Ο.Ε., προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση για την περιοχή που θα φιλοξενήσει το σημαντικό γεγονός. «Είναι πολύ σπουδαίο το ότι ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στη χώρα μας. Η Ελλάδα εκείνες τις ημέρες θα αποτελέσει το επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ που ασχολούνται με τον ολυμπιακό αθλητισμό», δήλωσε ο Σπύρος Καπράλος και μας αποκάλυψε πως θα προτείνει η κάθε εκλογή προέδρου των «αθανάτων» να γίνεται στη χώρα που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς: «Αυτό αποτελεί το όνειρό μου. Θα προτείνω οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των προέδρων του μέλλοντος να διεξάγονται στην Ελλάδα». Ο κ. Καπράλος αυτές τις ημέρες φιλοξένησε στην Πάρο τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών όπου είναι πρόεδρος. «Ολοι ενθουσιάστηκαν από την Ελλάδα και την Πάρο. Πραγματικά θα μετατραπούν σε πρεσβευτές διαφήμισης της περιοχής», μας είπε.

Η ηλικία αποτελεί εμπόδιο σε κάποιους από τους υποψηφίους

«Οι νέοι καιροί απαιτούν νέους ηγέτες», ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, την ημέρα που ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την αλλαγή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη που προβλέπει τρεις θητείες για τον πρόεδρο. Ομως η λέξη «νέος», μάλλον, ερμηνεύεται μόνο ως προς της αλλαγή της ηγεσίας και όχι ως προς την ηλικία καθώς οι περισσότεροι από τους υποψήφιους είναι πάνω από 60 ετών, ενώ για κάποιους η ηλικία ενδέχεται να αποτελέσει και εμπόδιο για την εκλογή τους.

Η μικρότερη υποψήφια είναι η Κίρστι Κόβεντρι. Η παλαιά κολυμβήτρια διανύει το 41ο έτος της ηλικίας της. Αντίθετα, ο Σεμπάστιαν Κόου, ο οποίος συγκαταλέγεται και στα φαβορί, είναι 67 ετών και, σύμφωνα με το καταστατικό, ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. δεν θα πρέπει να είναι άνω των 70 ετών, κάτι που θα ισχύει για τον Βρετανό στο τελευταίο έτος της θητείας του. Το άλλο εμπόδιο για τον Κόου είναι ότι το 2027 ολοκληρώνεται η θητεία του στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, κάτι που συνεπάγεται και την ολοκλήρωση της συμμετοχής του ως μέλος στη Δ.Ο.Ε., περιπλέκοντας το θέμα της υποψηφιότητάς του.

Ο Σάμαρανκ ο νεότερος είναι 65 ετών. Ως γιος του παλαιού προέδρου της Δ.Ο.Ε. διαθέτει πολύ καλές δημόσιες σχέσεις με ισχυρούς αθλητικούς παράγοντες. Για την πρώτη θητεία θα βρίσκεται μέσα στο όριο ηλικίας αλλά για τη δεύτερη θα χρειαστεί να πάρει παράταση για τέσσερα χρόνια, κάτι που είναι εφικτό, καθώς είναι από τα παλαιά μέλη της Δ.Ο.Ε. Το 65ο έτος της ηλικίας του διανύει και ο Μορινάρι Γουατανάμπε. Ο Ιάπωνας πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Ασιάτης που θα καθίσει στον «θρόνο» του Ολυμπιακού Κινήματος. Ο πρίγκιπας της Ιορδανίας είναι 60 ετών και ο Σουηδο-βρετανός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι Γιόχαν Ελιας 62.

Οταν ο Μπαχ είπε ότι «οι καιροί απαιτούν νέους ηγέτες» ίσως να είχε στο μυαλό του τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Νταβίντ Λαπαρτιέ. Ο 51χρονος Γάλλος θεωρείται «αγαπημένο παιδί» του Γερμανού «αθανάτου» και στις περισσότερες εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού βρισκόταν στο πλευρό του νυν προέδρου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την 24η Ιουνίου προκειμένου να επιβλέψει «μία ομαλή μετάβαση». Στα 130 χρόνια της ιστορίας της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε εννέα άνδρες προέδρους και ποτέ δεν έχει εκλεγεί κάποιος από την Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική. Πρώτος πρόεδρος της ήταν ο Δημήτρης Βικέλας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT