Αρθρο Γιώργου Μαυρωτά στην «Κ»: Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ως μάθημα ζωής

Αρθρο Γιώργου Μαυρωτά στην «Κ»: Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ως μάθημα ζωής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν πριν από αρκετές δεκαετίες ως μια περιφερειακή διοργάνωση στη σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων και έχουν πλέον μεταμορφωθεί σε ένα γεγονός σχεδόν εφάμιλλης ακτινοβολίας, όπως τουλάχιστον είδαμε στο Παρίσι. Δεν υστερούν σε θέαμα, δεν υστερούν σε συναίσθημα και συγκινήσεις, πολλές φορές μάλιστα ξεπερνούν και τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βλέπουμε πρωταθλητές να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες βλέπουμε υπεραθλητές να ανταγωνίζονται με τους άλλους αλλά και με την αναπηρία τους, αθλητές που ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση με τη σκληρή δουλειά, την επιμονή και την αφοσίωση σε αυτό που κάνουν, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τις δυσκολίες του αθλήματος και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχει καλύτερο όχημα από τον αθλητισμό για την ενσωμάτωση, συμπερίληψη, ισότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουν οι κοινωνίες μας. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι ο καλύτερος αγγελιοφόρος αυτού του μηνύματος, που μεταδίδει εμφατικά αυτήν την εικόνα σε δισεκατομμύρια θεατές. Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν μια αποστολή για την οποία όλοι οι Ελληνες πρέπει να είμαστε περήφανοι. Οχι μόνο για τα 13 μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές μας, αλλά για την προσπάθεια, την παρουσία, τις ιστορίες που είχε να μας πει κάθε ένας από τους 40 εκπροσώπους μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Και βέβαια να τονίσω ότι οι αθλητές/τριες της ελληνικής αποστολής και οι Ελληνες παραολυμπιονίκες με τις προσπάθειές τους έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές του αναπηρικού κινήματος της χώρας μας στην ελληνική κοινωνία, αλλάζοντας κουλτούρες, συμπεριφορές, στερεότυπα και, ίσως το σημαντικότερο, αυξάνοντας εκθετικά την εκτίμηση και την ορατότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία σε όλα τα πεδία. Αυτή την προίκα του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε βγάζοντας από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ή ενηλίκους με κάθε είδους αναπηρία στην κοινωνία. Για κάθε είδους αναπηρία υπάρχει και το κατάλληλο άθλημα, αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του αθλητισμού.

Εχω πει πολλές φορές ότι σαν κοινωνία πρέπει να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που καταναλώνουμε. Οι εικόνες από τους Παραολυμπιακούς στο Παρίσι, οι συγκινητικές προσπάθειες και ιστορίες των Ελλήνων αθλητών, πρέπει να μας παρακινήσουν να βάλουμε κι εμείς περισσότερο αθλητισμό στη ζωή μας, είτε πρόκειται για αρτιμελείς είτε για συμπολίτες μας με αναπηρία. Και αυτή είναι η αποστολή της πολιτείας: να παρέχει τις συνθήκες εκείνες (υποδομές και διαδικασίες), ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, να απολαμβάνει τα οφέλη του αθλητισμού. Οσο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας περνάει μέσα από τον αθλητισμό και την άσκηση τόσο πιο ανθεκτικές, συμπεριληπτικές και εύρωστες κοινωνίες κτίζουμε.

* Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς είναι γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT