Ποδοσφαιρικές μεταγραφές: Από τις αφίξεις στις αναχωρήσεις

Ποδοσφαιρικές μεταγραφές: Από τις αφίξεις στις αναχωρήσεις

Οι μεταγραφές που έφεραν κόσμο στο αεροδρόμιο και αυτές που απογοήτευσαν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απόκτηση του Αντονί Μαρσιάλ από την ΑΕΚ, που ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες με την υπογραφή του σε ένα πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο, το ελληνικό ποδόσφαιρο βίωσε ένα σπάνιο μεταγραφικό καλοκαίρι. Στη Super League 1 θα αγωνίζονται σημαντικοί ποδοσφαιριστές με εμπειρίες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα βρίσκονται στις καλύτερες ποδοσφαιρικές ηλικίες. Τετέ, Ουναχί, Πελίστρι, Ινγκασον πήρε ο Παναθηναϊκός. Μαρσιάλ, Λαμέλα, Περέιρα, Κοϊτά, Πιερό η ΑΕΚ. Βέλντε, Γουίλαν, Γιάρεμτσουκ, Ολιβέιρα ο Ολυμπιακός. Τισουντάλι, Τσάλοφ, Λόβρεν, Σορετίρε ο ΠΑΟΚ. Ενα κράμα παικτών που συνδυάζει εμπειρία αλλά και κίνητρο.

Η υποδοχή του Γάλλου επιθετικού από χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ στο αεροδρόμιο, θέλοντας και μη, έφερε στο μυαλό εικόνες από το παρελθόν. Τότε που τα… τείχη του αεροδρομίου έπεφταν για τα μεγάλα ονόματα τα οποία θα φορούσαν την ερυθρόλευκη, την κιτρινόμαυρη ή την πράσινη φανέλα.

Πολλοί εξ αυτών δικαίωσαν τη φήμη τους και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, άλλοι ωστόσο αποδείχθηκαν μια απογοήτευση. Πάμε να θυμηθούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις: το 2008, σε ηλικία 20 ετών, ο ταλαντούχος Λουίς Ντιόγκο άφηνε την Πορτουγκέζα για τον Ολυμπιακό. Στο ταμείο του ο βραζιλιάνικος σύλλογος έβαλε 9 εκατ. για την ακριβότερη μεταγραφή που έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη σεζόν του (16 γκολ και 11 ασίστ), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με αποτέλεσμα τον δανεισμό του κατά σειρά σε Φλαμένγκο και Σάντος μέχρι το 2013, οπότε και έμεινε ελεύθερος. Αντιθέτως, οι παίκτες που ήρθαν στον Πειραιά ως μεγάλα ονόματα στην πλειονότητά τους έκαναν σπουδαία καριέρα στον Ολυμπιακό. Από την εποχή του Λάγιος Ντέταρι, για τον οποίο το 1988 είχε δοθεί το εξωπραγματικό ποσό των 3 δισ. δραχμών (8,7 εκατ. ευρώ) στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και στο δημαρχείο του Πειραιά μαζεύτηκε 50.000 κόσμος, αλλά και μετέπειτα οι Τζιοβάνι (8,8 εκατ.), Ζάχοβιτς (7,3 εκατ.), Καρεμπέ (3 εκατ.), Ριβάλντο (2 εκατ.), Μπελούτσι (5,6 εκατ.), Ποντένσε (7 εκατ.), οι οποίοι κατέκτησαν τίτλους και ανέβασαν επίπεδο την ομάδα.

Υπήρχαν ωστόσο και περιπτώσεις όπως αυτή του Αλμπερτ Ριέρα, η πρώτη μεταγραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Το 2010 αποκτήθηκε ο τότε 30χρονος Ισπανός μπακ-χαφ με 6 εκατ. ευρώ από τη Λίβερπουλ, ενώ 2,5 εκατ. πήρε ο παίκτης, του οποίου οι καλές εμφανίσεις ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το ίδιο ισχύει και για τους Αμπιντάλ, Εμενίκε, Καρντόσο και Ραούλ Μπράβο.

Ζιλμπέρτο, Σισέ, Τσίριτς, Μπερμπάτοφ

Οι Σισέ και Κωνσταντίνου αποτελούν μέχρι και σήμερα τις ακριβότερες μεταγραφές του Παναθηναϊκού. Για τον Γάλλο πάνω από 5.000 οπαδοί των «πρασίνων» είχαν σπεύσει στο «Ελ. Βενιζέλος». Από 8 εκατ. ευρώ είχαν εισπράξει Μαρσέιγ και Ηρακλής. Και οι δύο άφησαν το αποτύπωμά τους με τίτλους. Το ίδιο ισχύει και για τον τεράστιο Ζιλμπέρτο Σίλβα, τον μοναδικό εν ενεργεία αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας που πήρε μεταγραφή σε ελληνική ομάδα. Στην Αρσεναλ καταβλήθηκε το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο Βραζιλιάνος λάμβανε ετησίως 2,2 εκατ. ευρώ. Από τις λεγόμενες μεταγραφές του αεροδρομίου λατρεύτηκαν οι Μπορέλι, Εκι Γκονζάλες, Βλάοβιτς, σε αντίθεση με τους Εσιέν, Σέζαρ και Γιάρνι. Μεγάλες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί στην ΑΕΚ το 1999 με τον Ντράγκαν Τσίριτς της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Σέρβος μέσος αποδείχθηκε πολύ λίγος. Κάτι που συνέβη και με τον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ και τον Ισλανδό επιθετικό Εϊντουρ Γκούντγιονσεν. Ο πιο διάσημος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ ήταν ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT