Η Super League 2 ξανασυστήνεται

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι, ακριβώς τέτοια εποχή, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 2, ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «ΧΑΟΣ» αναδείκνυε με τον πιο παραστατικό τρόπο τη θλιβερή εικόνα που επικρατούσε στη δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία στην Ελλάδα. 

Παίκτες επί μήνες απλήρωτοι, που δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Ομάδες τις οποίες κυνηγούσαν χρέη, προσφυγές και τα… ραντάρ για λογαριασμό της UEFA, που ανίχνευαν για παράνομους στοιχηματισμούς και χειραγωγημένα παιχνίδια, συνέθεταν τον καμβά της απόλυτης ανυποληψίας.

Το ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ ευαισθητοποίησε κόσμο, αλλά κυρίως τους ίδιους τους ανθρώπους της κατηγορίας. Ηταν η στιγμή που κατάλαβαν πως, αν θέλουν αυτοί και οι ομάδες τους να μην οδηγηθούν στο… χάος, θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξουν νοοτροπία.

Το βασικότερο ήταν να αποτινάξουν από πάνω τους τη ρετσινιά τού στημένου πρωταθλήματος. Με αυτήν κολλημένη δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τίποτα και είχαν ήδη πάρει τα μηνύματα. Η συμφωνία με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δεν ανανεώθηκε, η πολιτεία μείωσε το ποσοστό από τα κέρδη του στοιχήματος, οι χορηγοί εξαφανίστηκαν, όπως και ο κόσμος από τις εξέδρες. 

Ο Πέτρος Μαρτσούκος, που είχε διαδεχθεί έξι μήνες νωρίτερα τον Λεωνίδα Λεουτσάκο στην προεδρία της μικρής λίγκας, έθεσε τους προέδρους των ομάδων προ των ευθυνών τους. Απαντες κατάλαβαν ότι η κατηγορία έπρεπε να βγει στην ελεύθερη αγορά. Αλλά, για να γίνει αυτό, η αυτοκαθαρσή της ήταν επιβεβλημένη. 

Μέσα σε ένα χρόνο, η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα είναι θεαματική και το πρωτάθλημα της σεζόν 2024-2025 που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, με την αναμέτρηση Παναχαϊκή – ΑΕΚ Β΄, είναι το πρώτο ύστερα από αρκετά χρόνια το οποίο αφήνει υποσχέσεις ότι παράλληλα με αυτό των αστέρων της Super League 1 θα έχει ανάλογο ενδιαφέρον. 

Αλλωστε μόνο και μόνο οι σύλλογοι που συμμετέχουν έχουν γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία. Λάρισα, Πανιώνιος, Ηρακλής, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναχαϊκή, Καλαμάτα, Καβάλα, Νίκη Βόλου, Αιγάλεω είναι ορισμένα από τα «βαριά» ονόματα που θα μας θυμίσουν ότι ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο οι «Big-5», αλλά και η πάλαι ποτέ αγαπημένη Β΄ Εθνική.

Ευκαιρία για επανεκκίνηση κι αποκατάσταση

«Περάσαμε από μια λαίλαπα και μετά από πολλή προσπάθεια παραμείναμε όρθιοι. Αν θυμάστε καλά πριν από έναν χρόνο βρισκόμασταν στο μάτι του κυκλώνα με τις έρευνες τις Interpol και της οικονομικής αστυνομίας για τους παράνομους στοιχηματισμούς. Τελικά όχι μόνο δεν αποδείχθηκε τίποταν αλλά από τους 109 φακέλους της Sportradar των προηγούμενων χρόνων, τη σεζόν που μας πέρασε, ελάχιστοι ήταν οι φάκελοι που περιείχαν αγώνες της Super League 2. Δικαιωθήκαμε με την απόφασή μας να βιντεοσκοπούμε όλα τα παιχνίδια ανεξάρτητα αν καλύπτονται τηλεοπτικά, σε μια προσπάθειά μας να αποδείξουμε πως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δυστυχώς, ενώ υπήρχαν και υπάρχουν φάκελοι και από τη Super League 1 και από το μπάσκετ και από το βόλεϊ, πάντα στοχοποιούνταν η Super League 2, χωρίς φυσικά να ισχυρίζομαι πως γι’ αυτό δεν έχουμε ευθύνη στην κατηγορία ή πως ήμασταν αμόλυντοι. Ομως η ιστορία μας έχει διδάξει και παλιότερα με το Koriopolis, πως για να πεις κάποιον “στοιχηματζή” ή “στημένο”, θα πρέπει να έχεις στοιχεία και γι’ αυτό να αποφανθεί πρώτα η δικαιοσύνη», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Λίγκας Πέτρος Μαρτσούκος.

Το πρωτάθλημα, που ξεκινά σήμερα, είναι για τον 54χρονο επιχειρηματία η μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να γίνει η επανεκκίνηση της κατηγορίας σε όλα τα επίπεδα. Και, όπως τονίζει, κομβικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η σημαντική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες μέρες με τον ΣΚΑΪ, για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

«Μια τέτοια συμφωνία με ένα μεγάλο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας όπως είναι ο ΣΚΑΪ, εκτός από το ότι είναι τιμητική για εμάς, θα δώσει τη δυνατότητα στην κατηγορία να ξανασυστηθεί στο φίλαθλο κοινό, και όχι μόνο. Ενα κοινό που τα τελευταία χρόνια έχει ξεχάσει πως παίζεται ποδόσφαιρο και στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό θα το θυμίσουμε σε όλους τους Ελληνες, ακόμα και σε αυτούς που έχουν αποστασιοποιηθεί και δεν πάνε δικαιολογημένα στο γήπεδο. Ταυτόχρονα θα αποδείξουμε στην πράξη πως έχουμε αναβαθμίσει το προϊόν και πως θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ακόμη περισσότερο ελκυστικό», επισημαίνει ο κ. Μαρτσούκος.

Η Super League 2 ξανασυστήνεται-1

«Για τη Super League 2, η συμφωνία που επετεύχθη με τον ΣΚΑΪ είναι ζωτικής σημασίας. Οχι τόσο σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, αλλά σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του ονόματος και της ιστορίας της, των ανθρώπων της και κυρίως των ποδοσφαιριστών της. Είχαμε μάθει στο παρελθόν όλα να τα αποτυπώνουμε σε χρήμα, και το πληρώσαμε. Από το ξεκίνημα της θητείας μου, στόχος μου ήταν η δημιουργία μιας λίγκας αναβαθμισμένης, καθαρής και ελκυστικής για υγιείς επενδυτές, χορηγούς, τηλεοπτικούς παρόχους και ισχυρούς συνεργάτες. Φέτος κάνουμε τα πρώτα δειλά βήματα. Εκτός του ΣΚΑΪ, ανέλαβαν επιφανείς επιχειρηματίες, ιστορικά σωματεία όπως ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος και είμαστε κοντά σε συμφωνία με κεντρικό χορηγό για την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος. Ο πήχυς ανέβηκε. Αν λοιπόν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θέλω να πιστεύω πως το επόμενο καλοκαίρι θα γίνουμε πόλος έλξης για περισσότερους».

«Κάθε ομάδα από 250.000 ευρώ»

Η περυσινή σεζόν ξεκίνησε χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο. Η συμφωνία με το Action 24 επετεύχθη στα μισά του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού μείωσε το ποσοστό από το στοίχημα στην κατηγορία. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν στο ταμείο τής κάθε ΠΑΕ να μπει συνολικά ένα ποσό περί τις 180.000 ευρώ. Ποσό-ψίχουλο, αν αναλογιστεί κανείς τις υποχρεώσεις που έχει μια επαγγελματική ομάδα. Οσες δεν στηρίζονταν από ισχυρούς επιχειρηματίες, μοιραία αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Ξεκινήσαμε τν σεζόν με μηδέν έσοδα και βαλλόμασταν και από παντού. Θα έλεγα πως μας αντιμετώπισαν με τιμωρητικό τρόπο. Καταφέραμε όμως μέσα από εσωτερικές διεργασίες να αντεπεξέλθουμε. Φέτος τα οικονομικά μας θα είναι καλύτερα. Τα υπολογίζουμε περίπου στις 250.000 ευρώ για κάθε ομάδα αυτά που ήδη έχουμε εξασφαλίσει. Με την τωρινή ηγεσία του υπουργείου έχουμε μια καλή επικοινωνία και στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα έσοδα από το στοίχημα. Ηδη έχουμε συζητήσει και με τον κ. Βρούτση και με τον κ. Μαυρωτά το ενδεχόμενο να φύγει ο κόφτης από τους παίκτες του στοιχήματος. Για να γίνει αντιληπτό, για κάποιον που ήθελε να ποντάρει σε έναν αγώνα Super League 2, το όριο ήταν γύρω στα 300 ευρώ. Νομίζω ότι πλέον δώσαμε να καταλάβουν ότι κάναμε βήματα μπροστά στον τομέα της διαφάνειας».

«Του χρόνου πάμε προς έναν όμιλο»

Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 20 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Τόσο οι δύο ομάδες που θα ανέβουν στη Super League 1 όσο και οι ομάδες (συνολικά τέσσερις) που θα υποβιβαστούν στη Γ΄εθνική θα προκύψουν ύστερα από αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ. 

«Το πρωτάθλημα πέρυσι ήταν ανταγωνιστικό και το σύστημα αυτό αποδείχθηκε επιτυχημένο. Πιστεύω ότι, μετά τη φετινή χρονιά, την επόμενη θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα με τη δημιουργία ενός ενιαίου ισχυρού ομίλου 18 ή 16 ομάδων. Και φέτος, αν οι ομάδες ήταν κάτω των 20, θα πηγαίναμε σε έναν όμιλο, αλλά ο αριθμός όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να διαμορφωθεί εκ των προτέρων. Επιδίωξή μας είναι αν κάποια ομάδα δηλώνει αδυναμία να συμμετάσχει, όπως συνέβη φέτος με τον Ιωνικό, να μην αναπληρώνεται. Κάπως έτσι η κατηγορία θα θέτει από μόνη της τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Νομίζω ότι το πρωτάθλημα σε έναν όμιλο θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους ενδιαφερόμενους και θα θυμίζει την παλιά δυνατή Β΄ Εθνική», εκτιμά.

«Η συμμετοχή ιστορικών ομάδων αναμφίβολα θα δώσει και φέτος περισσότερη αίγλη και ανταγωνιστικότητα στο πρωτάθλημα. Ηδη πήραμε μια πρώτη γεύση στα παιχνίδια Κυπέλλου την περασμένη Κυριακή όπου μετείχαν οι ομάδες και στα γήπεδα ήταν πολύς κόσμος. Πάρτε παράδειγμα το ματς Αιγάλεω – Ηρακλής. Οι κερκίδες ήταν σχεδόν γεμάτες από οπαδούς και των δύο ομάδων, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό έκτροπο», καταλήγει ο πρόεδρος της Super League 2.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT