Η (ποδοσφαιρική) δίκη του αιώνα

Η ετυμηγορία για τη Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο που ίσως ξεπεράσει τα όρια της Πρέμιερ Λιγκ

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες δικαστικές υποθέσεις με αντικείμενο το ποδόσφαιρο έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς όσο η αποκαλούμενη πλέον «ποδοσφαιρική δίκη του αιώνα», που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο και αφορά τις ούτε λίγο ούτε πολύ 130 κατηγορίες εις βάρος της διοίκησης της Μάντσεστερ Σίτι σχετικά με ενδεχόμενες οικονομικές ατασθαλίες και απόκρυψη στοιχείων.

Ο λόγος που συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον η υπόθεση είναι οι μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει μια καταδικαστική απόφαση, πέρα από τον ίδιο τον αραβόκτητο σύλλογο που κυριαρχεί στο κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα του κόσμου την τελευταία δεκαπενταετία.

Η υπόθεση είναι στοιχειοθετημένη εδώ και 19 μήνες, κατά τον Τύπο στην Αγγλία, αλλά μόλις τώρα ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία. Μια τριμελής επιτροπή έχει αρχίσει από τη Δευτέρα να εξετάζει την ογκώδη δικογραφία, που τελικά περιλαμβάνει 130 και όχι 115 κατηγορίες όπως αρχικά είχε αναφερθεί, εις βάρος της ομάδας του Μάντσεστερ που εδώ και 16 χρόνια ελέγχεται από τον σεΐχη Μανσούρ του Αμπου Ντάμπι και έχει κατακτήσει οκτώ τίτλους πρωταθλήματος, τρία κύπελλα Αγγλίας, έξι λιγκ καπ Αγγλίας αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Οικονομική απάτη

Οι κατηγορίες που στοιχειοθέτησε η Πρέμιερ Λιγκ με τη βοήθεια και άλλων Αρχών και ενδιαφερομένων συνοψίζονται στην παραποίηση των οικονομικών στοιχείων με σκοπό την ανεξέλεγκτη ροή χρημάτων στα ταμεία του συλλόγου. Συγκεκριμένα η Σίτι κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλίες τουλάχιστον για τα έτη από το 2009 έως το 2018, για παράνομη χρηματοδότηση εκ μέρους του Αμπου Ντάμπι, για παραβίαση των κανονισμών περί Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) τόσο της αγγλικής ομοσπονδίας και της Πρέμιερ Λιγκ όσο και της UEFA, αλλά και απόκρυψη στοιχείων και παραπλάνηση των Αρχών.

Καθώς πρόκειται για θέμα που εκτός από τις ποδοσφαιρικές και οικονομικές του πτυχές αγγίζει και ηθικά ζητήματα αλλά και διεθνείς σχέσεις, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, ενώ οι συνέπειες μιας καταδίκης της Σίτι μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για το ποδόσφαιρο – και πιθανότατα θα αποδειχθούν απρόβλεπτες.

Πριν από τέσσερα χρόνια η Σίτι ήταν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τη φορά εκείνη από την UEFA, και τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ανακριβείς δηλώσεις εσόδων από χορηγίες από το 2012 έως το 2016 (υποστήριζε ότι λάμβανε περισσότερα από όσα πραγματικά εισέπραττε ώστε να ισοσκελίσει τα επίσημα έσοδα με τις δαπάνες), αλλά κατάφερε να εξαφανίσει την ποινή στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (ΚΑΣ).

Τυχόν καταδίκη της αναμένεται να αποτελέσει πυξίδα για τον έλεγχο των οικονομικών των συλλόγων και των ακατάσχετων δαπανών.

Τη φορά αυτή όμως τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο δύσκολα για την πρωταθλήτρια Αγγλίας – που σήμερα αντιμετωπίζει τη διεκδικήτρια του τίτλου Αρσεναλ στο «Ετιχαντ Στέιντιουμ» του Μάντσεστερ. Η δυσκολία δεν είναι στο χορτάρι, αλλά –στο κατά πληροφορίες πολύ καλά δεμένο κατηγορητήριο– στη «δίκη του αιώνα».

«Μαύρο» χρήμα

Μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι δόθηκαν σε μάνατζερ, παίκτες και προπονητές χρήματα «κάτω από το τραπέζι», παραπέμποντας σε πρακτικές που θεωρούνται κατακριτέες στη Γηραιά Αλβιώνα, αλλά σε άλλες, θερμότερες χώρες συνιστούν πάγια πρακτική. Ακόμη αναφέρεται ότι χορηγοί όπως η αεροπορική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι –που κοσμεί τη φανέλα της πρωταθλήτρια Αγγλίας με το όνομά της και «βάπτισε» και το γήπεδο της ομάδας– αποτέλεσαν και δίοδο διοχέτευσης αδήλωτων κεφαλαίων στον σύλλογο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, τον όμιλο Abu Dhabi United Group.

Ο διετής ευρωπαϊκός αποκλεισμός που επιβλήθηκε πρωτοδίκως το 2020 στον σύλλογο μπορεί να μοιάζει με… χάδι μπροστά στις ποινές που μπορεί να επιβάλει η ανεξάρτητη επιτροπή η οποία εκδικάζει την υπόθεση – και αναμένεται να συνεχίσει επί περίπου 10 εβδομάδες την ακρόαση. Οι δε αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από την Ανοιξη, κατά τις εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου. Το ενδιαφέρον όμως είναι τόσο μεγάλο ώστε τα τοπικά μέσα στο Μάντσεστερ παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις πληροφορίες που βγαίνουν από τη διαδικασία στο κεντρικό Λονδίνο – ακριβώς εξαιτίας του πραγματικού κινδύνου για βαρύτατες συνέπειες.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Η Μάντσεστερ Σίτι απειλείται πολύ σοβαρά με αποκλεισμό απ’ όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει, με αφαίρεση πολλών βαθμών, πρόστιμο, απαγόρευση μεταγραφών για κάποια έτη ή και υποβιβασμό από την Πρέμιερ Λιγκ. Κάποιοι μάλιστα προειδοποιούν ακόμη και για τον κίνδυνο αφαίρεσης τίτλων, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας υπόθεσης και είναι άγνωστο εάν και πώς θα εξαντληθεί η αυστηρότητα των Αρχών. Στην εξεταζόμενη περίοδο, δηλαδή από το 2009 έως το 2018 η Σίτι κατέκτησε τρία πρωταθλήματα.

Τυχόν καταδίκη της Σίτι, όμως, δεν θα έχει συνέπειες μόνο για την ίδια – αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο και πυξίδα γενικώς για τον έλεγχο των οικονομικών των συλλόγων, να οδηγήσει στον πρακτικό περιορισμό των ακατάσχετων δαπανών (που παρά το Financial fair Play εξακολουθούν, ενώ την πληρώνουν όσοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις βαθύπλουτες ή κρατικές ιδιοκτησίες) και να συμβάλει στον ουσιαστικό έλεγχο της ροής χρημάτων εντός και εκτός Αγγλίας στο ποδόσφαιρο, κυρίως στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και στην Τσάμπιονσιπ.

Αν τιμωρηθεί λοιπόν η ακατάσχετη ροή κεφαλαίων, πολλώ δε μάλλον τυχόν «μαύρου» χρήματος, και οι ποδοσφαιρικές ανισότητες μπορεί να αμβλυνθούν και θα περιοριστεί η αυτοπροβολή ξένων καθεστώτων μέσω ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Πώς έχει προχωρήσει η πολύκροτη υπόθεση

Οι βαρύτατες κατηγορίες

Το κατηγορητήριο είναι δυνητικά συντριπτικό για τη Σίτι, καθώς περιλαμβάνει οικονομικές ατασθαλίες για τα έτη από το 2009 έως το 2018, παράνομη χρηματοδότηση, παραβίαση των κανονισμών Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι της αγγλικής ομοσπονδίας και της UEFA, απόκρυψη στοιχείων και παραπλάνηση των Αρχών. Συνολικά, οι κατηγορίες ανέρχονται σε 130.

Η διαδικασία σε δύο μέρη

Η ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα σε δύο μέρη: Πρώτα, οι δικηγόροι της Πρέμιερ Λιγκ θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι η Μάντσεστερ Σίτι είναι όντως ένοχη για παραβίαση των κανονισμών και μετά, τόσο εκείνοι όσο και οι συνήγοροι της Σίτι θα δώσουν μάχη για την ποινή που πιθανόν επιβληθεί.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την απόφαση

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα σε μυστική τοποθεσία στο κεντρικό Λονδίνο και αναμένεται να διαρκέσει περί τις 10 εβδομάδες. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται προς το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν, δηλαδή την άνοιξη του 2025. Ενδέχεται, δε, η υπόθεση να συνεχιστεί αργότερα και σε δεύτερο βαθμό.

Οι πιθανές ποινές και τα σενάρια

Εάν κριθεί τελικά ένοχη για κάποια ή κάποιες από τις 130 κατηγορίες εις βάρος της, η Μάντσεστερ Σίτι απειλείται πολύ σοβαρά με αφαίρεση πολλών βαθμών, πρόστιμο, απαγόρευση μεταγραφών ή και υποβιβασμό από την Πρέμιερ Λιγκ. Κάποιοι, μάλιστα, προειδοποιούν για τον κίνδυνο αφαίρεσης τίτλων, αλλά και αποκλεισμού από όλες τις διοργανώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT