Νέα οδηγία UEFA για το χέρι

Τρεις μήνες μετά τη φάση του Κουκουρέγια, υποστηρίζει ότι ήταν πέναλτι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του Euro 2024, η πλέον αμφισβητούμενη φάση του τουρνουά, αυτή του χεριού του Ισπανού αμυντικού Μαρκ Κουκουρέγια στον προημιτελικό με τη Γερμανία, εξακολουθεί να διχάζει όχι μόνο τον φίλαθλο κόσμο αλλά και την UEFA.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή τη συζήτηση, δίνοντας νέες οδηγίες στους διαιτητές για το τι πρέπει να καταλογίζουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, στη συγκεκριμένη φάση έπρεπε να καταλογιστεί πέναλτι υπέρ της Γερμανίας, κάτι φυσικά που ήταν κοινή πεποίθηση. Οπως αποκάλυψε η Relevo, η επιτροπή διαιτησίας της UEFA στο πλαίσιο επιμόρφωσης των διαιτητών υποστήριξε τα παρακάτω: «Υπήρξε λάθος τόσο από τον διαιτητή του γηπέδου, που δεν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών για το χέρι του Ισπανού ποδοσφαιριστή, όσο και από το VAR, που δεν επενέβη».

«Υπήρξε λάθος τόσο από τον διαιτητή όσο και από το VAR», τόνισε η επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Μάλιστα, για να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της UEFA, όταν η επαφή με το χέρι σταματάει ένα σουτ με την μπάλα να κατευθύνεται προς το τέρμα, θα πρέπει να τιμωρείται πιο αυστηρά και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται πέναλτι, εκτός εάν το χέρι του αμυντικού είναι πολύ κοντά στην μπάλα και το σώμα. Σε αυτή την περίπτωση ο αμυντικός σταματάει το σουτ στο τέρμα με το χέρι του, που δεν είναι πολύ κοντά στο σώμα το οποίο γίνεται μεγαλύτερο, οπότε θα έπρεπε να είχε δοθεί πέναλτι». Επιπλέον αναφέρεται ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί κίτρινη κάρτα στον Κουκουρέγια.

Στο ματς του Euro 2024 και με το σκορ στο 1-1 στο 107΄, ο Αγγλος διαιτητής Αντονι Τέιλορ άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, καθώς ο κανονισμός προέβλεπε ότι σε περίπτωση που η μπάλα βρίσκει στο χέρι του ποδοσφαιριστή και είναι κοντά στο σώμα, κάθετο προς το χορτάρι, τότε δεν υπάρχει παράβαση.

Μια ανάλογη φάση απασχόλησε και το ελληνικό πρωτάθλημα λόγω του χεριού του Μουκουντί στον αγώνα Λεβαδειακού – ΑΕΚ στην 3η αγωνιστική, που δεν δόθηκε πέναλτι εις βάρος της Ενωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT