Βίκτορ Οσιμεν: Ο «μασκοφόρος» επέστρεψε

Βίκτορ Οσιμεν: Ο «μασκοφόρος» επέστρεψε

Ο Βίκτορ Οσιμεν, τον οποίο αντιμετωπίζει αύριο ο ΠΑΟΚ, θέλει το Europa League με τη Γαλατά και τη μεταγραφή που τόσο ονειρεύεται

8' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σάββατο, την ώρα που ο ΠΑΟΚ έκανε έναν υγιεινό περίπατο στον Βόλο, στην Κωνσταντινούπολη, η αυριανή αντίπαλός του στην πρεμιέρα του League Phase του Europa League Γαλατασαράϊ, όχι μόνο γινόταν αφεντικό της πόλης νικώντας στο μεγάλο ντέρμπι την Φενερμπαχτσέ με 3-1, αλλά δικαιωνόταν για ένα deal που ίσως αποδειχθεί η μεταγραφή του καλοκαιριού.

Στον δανεισμό του Βίκτορ Οσιμεν από τη Νάπολι στο φινάλε της περιόδου, μοιάζει να βρίσκει εφαρμογή το απόφθεγμα ζωής, πως στο τέλος νικά πάντα η αλήθεια. Γιατί ο 25χρονος Νιγηριανός επιθετικός, που το 2023 με τα 26 του τέρματα στην Serie A, βάδισε στα χνάρια του Ντιέγκο χαρίζοντας τον τίτλο στους «παρτενοπέι» ύστερα από 33 χρόνια, δεν ήταν δυνατόν να ξέχασε την μπάλα. 

Στον Τουρκικό σύλλογο που φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας, με έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ο «μασκοφόρος» σέντερ φορ θέλει να βρει την διέξοδο στον λαβύρινθο που εν πολλοίς μπλέχτηκε ο ίδιος. 

Στα δύο παιχνίδια που αγωνίστηκε με την Ρίζεσπορ και την Φενερμπαχτσέ μπορεί να μην σκόραρε ωστόσο μοίρασε ισάριθμες ασίστ. Αυτή μάλιστα στο εκτός έδρας ντέρμπι κόντρα στην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, ισοδυναμούσε με πολλά γκολ αφού ανέδειξε την σπάνια ποδοσφαιρική του κλάση. 

Με το στήθος βρήκε τον πρώην συμπαίκτη του στη Νάπολι Ντρις Μέρτενς σε θέση βολής και αυτός διπλασίασε στο 28΄τα τέρματα της ομάδας του, στην σπουδαία νίκη της με 3-1.  

Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα εύχονται να μην είναι αυτοί με τον οποίους ο Οσιμεν θα ανοίξει λογαριασμό, όπως και να χει πάντως, ο μέχρι πριν λίγο καιρό, εκ των κορυφαίων επιθετικών στον κόσμο, έχει επιστρέψει για τα καλά ύστερα από ένα ταραχώδες καλοκαίρι όπου λίγο έλειψε το δελτίο του να «κρεμαστεί» στον τοίχο. 

Κάπως έτσι κι ενώ οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, στην Παρί Σεν Ζερμέν σκέφτονται πως μάλλον έκαναν λάθος που δεν κάλυψαν το κενό του Εμπαπέ με το Νιγηριανό. Ο Ιμπραΐμοβιτς, πρόσφατα αποκάλυψε πως η Μίλαν καθυστερημένα έκανε κίνηση για να τον αποκτήσει. Η Τσέλσι και η Αρσεναλ φαίνεται να το έχουν μετανιώσει που δεν πρόσφεραν περισσότερα χρήματα και είναι διατεθειμένες να επανέλθουν ενώ η Νάπολι μπορεί να νιώθει τυχερή όσο βρίσκει την φόρμα του, όχι τόσο γιατί το καλοκαίρι θα τον έχει και πάλι κοντά της όσο γιατί θα μπορέσει να τον πουλήσει με ένα ποσό που ενδεχομένως να φτάνει τα στάνταρ της.

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την μετακόμιση του 25χρονου επιθετικού στην Τουρκία και τα μεταγραφικά σενάρια γύρω από το όνομά του οργιάζουν. Και γι αυτό φρόντισε ο ίδιος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί από καμία πλευρά αφού προνόησε με την συμπερίληψη μιας ειδικής ρήτρας στη συμφωνία. Αυτή προβλέπει πως έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει νωρίτερα από την Γαλατασαράι, δηλαδή τον ερχόμενο χειμώνα, αν και εφόσον καταθέσει πρόταση μία από τις 10 ομάδες της αρεσκείας του, με αυτές της Premier League να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Mundo Deportivo» ο Νιγηριανός στράικερ ζήτησε από τη Νάπολι να μειωθεί η ρήτρα αποδέσμευσής του από τα 130 εκατομμύρια στα 75 ούτως ώστε να έχει ο ίδιος περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει προσφορά για εκείνον, αίτημα που έγινε δεκτό.

Μόλις χθες, ο συμπατριώτης του και πρώην αρχηγός της Τσέλσι Τζον Όμπι Μίκελ, αποκάλυψε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων των Λονδρέζων με τους Ναπολιτάνους που οδηγήθηκαν σε ναυάγιο ακριβώς την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου, δηλώνοντας πάντως την επιθυμία του και την σιγουριά του πως το deal θα γίνει. 

«Δεν θα ησυχάσω μέχρι να τον  πάρω στο κλαμπ. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι φίλος μου, Νιγηριανός και τον έχω σαν μικρό μου αδερφό αλλά επειδή είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο αυτή τη στιγμή και ο καλύτερος παίκτης της Αφρικής. Ξέρω τι μπορεί να φέρει στον σύλλογο και είμαι σίγουρος ότι πολλοί οπαδοί της Τσέλσι το γνωρίζουν επίσης» τόνισε η παλιά δόξα της ομάδας.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός στις μεταγραφές Φαμπρίτσιο Ρομάνο φαίνεται επίσης να σταθμίζει την κατάσταση, εξακολουθώντας να συντηρεί το σενάριο της μετακίνησης του Οσιμεν στην Τσέλσι κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο κανάλι του στο YouTube , ο Ρομάνο διευκρίνισε ότι ο Οσιμεν είναι αφοσιωμένος στη νέα του ομάδα, τη Γαλατασαράι. «Σέβεται την Γαλατασαράι, μόλις υπέγραψε και είναι πλήρως συγκεντρωμένος στο νέο του σύλλογο. Ωστόσο το ενδιαφέρον της Τσέλσι παραμένει, όπως και η εκτίμηση του παίκτη γι αυτήν».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η μετακίνησή του στη Γαλατασαράι θα είναι προσωρινή, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για μία μεγάλη μεταγραφή. Ομως μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει ο ίδιος να αποδείξει για μια ακόμη φορά γιατί πριν ένα χρόνο βρισκόταν ανάμεσα στους υποψήφιους για την «Χρυσή Μπάλα». Το γεγονός πάντως πως αρνήθηκε πρόταση της Αλ Αχλί από την Σαουδική Αραβία που του πρόσφερε ένα «χρυσό» ετήσιο συμβόλαιο 30 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα στη Νάπολι 80 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύει πως οι αγωνιστικές φιλοδοξίες του παραμένουν υψηλές.

Τράβηξαν το σχοινί στα άκρα

Οι σχέσεις της Νάπολι με τον Όσιμεν, βρέθηκαν στα άκρα μέσα από λάθος χειρισμούς και των δύο πλευρών. Η εκρηκτική σεζόν του, είχε ως αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να εκφράσει τα «θέλω» της με τον πιο απαιτητικό τρόπο. Ο παίκτης εξέφρασε την επιθυμία του να παίξει σε ακόμα πιο τοπ επίπεδο εντελώς  άκομψα και πεισματικά, αμέσως μετά την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του που τον μετέτρεψε στον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή της Ιταλίας, πίσω από τον Βλάχοβιτς με ετήσια αμοιβή 10,6 εκατομμύρια ευρώ. Η «απάντηση» ήρθε με την απαγορευτική ρήτρα των 130 εκατομμυρίων που έθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, στους ενδιαφερόμενους.

Είχαν προηγηθεί περιστατικά όπως αυτό με το βίντεο στον λογαριασμό της Νάπολι στο Tik Tok, που πρόβαλε τον παίκτη να χάνει πέναλτι και από μέρους του θεωρήθηκε χλευαστικό, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του συλλόγου του. Όπως είχε δηλώσει ένιωσε πως ο σύλλογος δεν τον σεβάστηκε, έχοντας μάλιστα περάσει την περιπέτεια με τον σοκαριστικό του τραυματισμό το 2021 στο ματς με την Ιντερ, όπου κόντεψε να χάσει το μάτι του και αναγκάστηκε να φορέσει για μήνες την προστατευτική μάσκα.

Κόντε: «Κάθε μέρα με κοροϊδεύει»

Όταν οι συζητήσεις με την Αλ Αχλί και την Τσέλσι κατέληξαν σε ναυάγιο, αρκετοί ήταν αυτοί που σκέφτηκαν ότι ο Νιγηριανός φορ θα έφτανε σε κάποιον συμβιβασμό με τους  «παρτενοπέι». Μάλιστα σε ρεπορτάζ του το «Sky Italia» θεωρούσε σχεδόν δεδομένο πως ο Οσιμεν θα παραμείνει στην ομάδα, δημιουργώντας ένα «φονικό» δίδυμο με τον Ρομέλου Λουκάκου που μόλις είχε αποκτηθεί από την Τσέλσι

Ωστόσο ο Αντόνιο Κόντε ήταν ξεκάθαρος προς τον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις. «Ο Οσιμεν δεν πρόκειται να παίξει ποτέ ακόμη κι αν δεν υπάρχει κανείς επιθετικός διαθέσιμος. Δεν μπορώ να τον βλέπω κάθε μέρα να έρχεται στην προπόνηση και να κοροϊδεύει», ήταν το μήνυμα του 55χρονου τεχνικού προς τον διοικητικό ηγέτη του συλλόγου. Ο Κόντε ήταν έξαλλος όλο το καλοκαίρι μαζί του καθώς χαρακτήριζε τεράστια ασέβεια όχι μόνο προς τον ίδιο αλλά κυρίως προς τους συμπαίκτες του, το γεγονός ότι δεν έκανε κανονική προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα αλλά ακολουθούσε συνεχώς ατομικό πρόγραμμα, δείχνοντας πως δεν ήθελε να παίξει ξανά με την μπλε φανέλα.

Αν ο Οσιμέν έπαιζε έστω σε ένα παιχνίδι, έστω ως αλλαγή, έπειτα από όσα έγιναν το καλοκαίρι, ο Κόντε εκτιμούσε πως δεν θα ήταν αξιόπιστος για τους υπόλοιπους παίκτες. Ετσι, επέμεινε ότι έπρεπε να φύγει από την ομάδα, φτάνοντας στο σημείο να πείσει την διοίκηση να μην τον δηλώσει καν στην λίστα για τα παιχνίδια της Serie A, στην περίπτωση τελικά που δεν αποχωρούσε!

Ο Οσιμεν εντάχθηκε στη Νάπολι από τη Λιλ τον Ιούλιο του 2020 έναντι 96 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον τον πιο ακριβό Αφρικανό παίκτη όλων των εποχών.

Πέτυχε 10 γκολ στην πρώτη του σεζόν πριν ο Τζενάρο Γκατούζο αντικατασταθεί από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι με τον Ψηφίστηκε Αφρικανός παίκτης της χρονιάς τον Δεκέμβριο του 2023, λίγες μέρες πριν υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο. 

Σύμφωνα με τους περισσότερους, το λάθος που έφερε το χάσμα μεταξύ Νάπολι-Οσιμεν οφείλεται στο κλαμπ. «Επρεπε να είχε φύγει σχεδόν αμέσως. Ο τραυματισμός του που ήρθε λίγο αργότερα και η απουσία του με τη Νιγηρία στο Copa Africa με την οποία έφτασε μέχρι τον τελικό, έριξαν αυτόματα την  χρηματιστηριακή αξία του. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται σήμερα περισσότερο από την επιχειρηματική πλευρά του πράγματος και όχι σαν άθλημα» ανέφερε στο BBC ο συμπατριώτης του και παλαίμαχος διεθνής άσος Πίτερ Οντεμβιγκί.

Τρέλα με τη μάσκα στην Τουρκία

Η υποδοχή που έτυχε ο Οσιμεν στην Τουρκία από τους οπαδούς της Γαλατά, σε συνδυασμό με τις χρηματικές ετήσιες απαιτήσεις του, των 6 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύφθηκαν από τον σύλλογο, υπόσχονται μια εξαιρετική συμβίωση. 

Στην Κωνσταντινούπολη θα ακολουθήσει το μονοπάτι του ποδοσφαιρικού του ήρωα, του θρύλου Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος μέσα σε μια σεζόν με τη Γαλατασαράι, λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος ξένος. 

Χιλιάδες φανέλες με το όνομά του, δεν σταματούν να τυπώνονται κάθε μέρα ενώ η μάσκα του έχει γίνει σύμβολο φετίχ και έχει συνδεθεί με τον ξεκάθαρο στόχο που είναι η κατάκτηση του Europa League. Αλλωστε το βίντεο με το οποίο ανακοινώθηκε η μεταγραφή του ήταν ξεκάθαρο: Σε νυχτερινό μαγαζί  όπου κόσμος διασκεδάζει, φορώντας μάσκες και χορεύοντας υπό τους ήχους του «Give me everything», μπαίνει ένας ακόμη μασκοφόρος, που είναι ο Νιγηριανός φορ. Δείχνει το τρόπαιο του Europa League, αφήνοντας δίπλα τη μάσκα του και αναφέρει «είμαστε οι καλύτεροι».

Τηλεοπτικός παρουσιαστής εμφανίστηκε με «μάσκα Όσιμεν» στον αέρα ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι ακόλουθοι του παίκτη στο Instagram αυξήθηκαν από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, κατά 850.000, φτάνοντας συνολικά τους 5,1 εκατομμύρια.

Ενώ οι Ναπολιτάνοι οπαδοί υμνούν τους ήρωές τους στη σκιά ενός ηφαιστείου, αυτοί της Γαλατασαράι είναι διαβόητοι επειδή χρησιμοποιούν τη φράση «καλώς ήρθατε στην κόλαση» για να περιγράψουν την ατμόσφαιρα του Άδη μέσα στο καυτό «Rams Park». Για τον Οσιμεν η συγκεκριμένη κόλαση σίγουρα είναι θα είναι καλύτερη από τον μεταγραφικό εφιάλτη που είχε ζήσει τους τελευταίους μήνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT