Δύο «παιδιά» από την ίδια μάνα στην Κύπρο

Δύο «παιδιά» από την ίδια μάνα στην Κύπρο

Η ιστορία διάσπασης της Ομόνοιας σε δύο ομάδες, οι οποίες θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε εβδομάδες στην Κύπρο θα παίξουν για το πρωτάθλημα η Ομόνοια από τη Λευκωσία με την… Ομόνοια από τη Λευκωσία. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Πρόκειται για «δύο παιδιά από την ίδια μάνα», όπως εύστοχα παρατήρησε βετεράνος του λαοφιλέστερου συλλόγου της Κύπρου.

Αυτός είναι ο Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας, που ιδρύθηκε το 1948 και θα είναι στις 2 Νοεμβρίου η γηπεδούχος ομάδα. Φιλοξενούμενη ομάδα θα είναι το Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο Ομόνοια, ή Ομόνοια 29ης Μαΐου, που πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στον 21ο αιώνα.

Η «Ομόνοια 29», όπως λέγεται πλέον στην ποδοσφαιρική καθομιλουμένη, δεν είναι άλλη μια Ομόνοια, όπως π.χ. η Ομόνοια Αραδίππου (έτερος σύλλογος της Α΄ κατηγορίας Κύπρου, που ονομάστηκε χάριν εκείνου της Λευκωσίας), αλλά είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ομόνοιας Λευκωσίας, που ένιωσαν ότι ο σύλλογός τους δεν υπάρχει πια.

Χρέη και εξαγορά

Ηταν άνοιξη του 2018, όταν τσακισμένη από τα οικονομικά προβλήματα που την έφεραν στο χείλος του αδιανόητου, του υποβιβασμού και ίσως της διάλυσης, η 70χρονη ήδη τότε Ομόνοια βρήκε οικονομικό σωσίβιο στην πρόταση αγοράς του ποδοσφαιρικού τμήματος (μέσω της δημιουργίας της εταιρείας Ομόνοια Ποδόσφαιρο – κάτι σαν ΠΑΕ δηλαδή) από τον Κυπροαμερικανό επιχειρηματία Σταύρο Παπασταύρου.

Η πρόταση αυτή δίχασε τους οπαδούς της Ομόνοιας τότε, και ο διχασμός παραμένει ακόμη και σήμερα – έστω κι αν δεν έχει σχέση με την αντιπαλότητα άλλων ομάδων. Οι πιο πραγματιστές οπαδοί της Ομόνοιας είδαν με θετικό μάτι την προοπτική σωτηρίας του καταχρεωμένου εκείνη τη δεκαετία συλλόγου, ανάμεσά τους και η πολιτική παράταξη που παραδοσιακά συνδέεται με την Ομόνοια από την ίδρυσή της το 1948, δηλαδή το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ.

Από την άλλη, οι πιο ιδεαλιστές οπαδοί, ανάμεσά τους και ο πυρήνας των οργανωμένων οπαδών της Θύρας 9, θεώρησαν ότι η δημιουργία εταιρείας στα πρότυπα ΠΑΕ αντιβαίνει τη θεμελιώδη ιδέα του συλλόγου περί λαϊκής βάσης και συμμετοχής όλων στις αποφάσεις. «Πέθανε αδέλφια εκείνο που μας παρέδωσαν οι πατεράδες μας», έγραφε η ανακοίνωση της Θύρας 9 την επαύριο της απόφασης του σωματείου της Ομόνοιας να δεχθεί την πρόταση Παπασταύρου. Πολλοί λένε ότι αυτό συνέβη και κατόπιν πολιτικών πιέσεων, και διότι κάποιοι θεωρούσαν τη Θύρα 9 ανεξέλεγκτη.

Η ανακοίνωση μάλιστα εκείνη των φανατικών οπαδών, στις 30 Μαΐου 2018, έγραφε και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα: «Μακάρι να πάει καλά η επένδυση Παπασταύρου, όχι για τους πουλημένους, ούτε για τον ίδιο, αλλά για εκείνο τον κόσμο που θέλει να παίρνει τα παιδιά του στο γήπεδο, για εκείνα τα παιδιά που δεν θέλουν να παν σχολείο τη Δευτέρα όταν χάνουμε. Ας πετύχει για αυτούς, ας χαρεί αυτός ο κόσμος και αυτά τα παιδιά. Ομως, αδέλφια, επιτρέψτε μας στα δικά μας παιδιά να τους διδάξουμε άλλα πράγματα, να τους λέμε ότι η Ομόνοια είναι ιδέα και να μη σκύβουμε το κεφάλι. Να τους πούμε ότι είναι “και του λαού ομάδα” και να μην τους λέμε ψέματα».

Η Θύρα 9 αποφάσισε στις 29 Μαΐου του 2018 να τραβήξει τον δικό της δρόμο, μακριά από τον μητρικό σύλλογο.

Νέο κλαμπ, ίδιο όνομα

Στη βάση αυτή, η Θύρα 9 αποφάσισε στις 29 Μαΐου του 2018 να τραβήξει τον δικό της δρόμο, μακριά από τον σύλλογο που τα μέλη της πλέον ονομάζουν «Ομόνοια Λίμιτεδ» (δηλαδή ΕΠΕ). Ετσι συνέστησαν έναν δικό τους σύλλογο, ερασιτεχνικό, με την ονομασία «Ομόνοια 1948», ενώ στα άλλα αθλήματα, που παραμένουν στο σωματείο της Ομόνοιας και δεν έγιναν εταιρείες, η Θύρα 9 δίνει κανονικά βροντερό «παρών».

Δημιουργήθηκε δηλαδή κάτι σαν την United of Manchester, την ομάδα που έφτιαξαν οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν διαμαρτύρονταν για την πώληση της ομάδας τους στους Αμερικανούς Γκλέιζερς, ή σαν την AFC Wimbledon, όταν η θρυλική Γουίμπλεντον μετακόμισε με απόφαση του νέου τότε ιδιοκτήτη της σε άλλη πόλη και μετονομάστηκε σε ΜΚ Dons. Καμιά τους όμως δεν σκαρφάλωσε στην κορυφαία κατηγορία, όπως έχει κάνει η ομάδα στην Κύπρο.

Το 2018 η νεοϊδρυθείσα «Ομόνοια 1948» θα έπρεπε να ξεκινήσει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα – ωστόσο καμία τοπική ένωση σωματείων δεν τη δεχόταν στα μητρώα της, μέχρι που τελικά τη δέχθηκε η ένωση της Σολέας στο Τρόοδος, το βουνό όπου οι Λευκωσιάτες έχουν τα εξοχικά τους. Εκεί, στο λεγόμενο από τους Κύπριους «Αγροτικό Πρωτάθλημα», έπαιξε τον πρώτο της αγώνα η ερασιτεχνική Ομόνοια.

Η επαγγελματική Ομόνοια διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση του «1948», υποχρεώνοντας την ομάδα των οπαδών να μετονομαστεί. Επελέγη η ονομασία «Ομόνοια 29ης Μαΐου», προς τιμήν της ημέρας «γέννησής» της. Κι εκεί άρχισε η τρελή πορεία προς τα πάνω.

Η Ομόνοια 29ης Μαΐου ανέβαινε σχεδόν κάθε χρόνο και μια κατηγορία, αφού σε έξι χρονιές σκαρφάλωσε και τα τέσσερα σκαλοπάτια από εκεί που ξεκίνησε, φτάνοντας στα «μεγάλα σαλόνια» για πρώτη φορά φέτος.

Η μπάλα στη σέντρα

Η παρουσία της στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα δημιουργεί πονοκέφαλο σε πολλούς, με τον κόσμο να βλέπει ανήσυχος τον κίνδυνο περισσότερων επεισοδίων, τους Ομονοιάτες να παραμένουν διχασμένοι και την αστυνομία να αρνείται να δώσει το πράσινο φως για κανονική λειτουργία των εξεδρών στο γήπεδο που χρησιμοποιεί ως έδρα φέτος η Ομόνοια 29, στην Περιστερώνα. Και το ομονοιάτικο ντέρμπι πλησιάζει…

Πριν από αυτό όμως, ακριβώς σήμερα το βράδυ, έρχεται ένα άλλο σπουδαίο ματς: Η Ομόνοια των οπαδών θα παίξει με τον «μισητό» ΑΠΟΕΛ, που προέρχεται και από την κατάκτηση του Σούπερ Καπ πριν από τέσσερις μέρες. Η αστυνομία απαγόρευσε την παρουσία ΑΠΟΕΛιστών στην Περιστερώνα και περιόρισε σε μόλις 150 τα εισιτήρια που εκδόθηκαν για την αναμέτρηση.

«Η Ομόνοια είμαστε και παίζουμε με το ΑΠΟΕΛ, πάμε για να νικήσουμε», έλεγε το ραδιόφωνο των φανατικών της Ομόνοιας. Αν γίνει κι αυτό, θα είναι κάτι παραπάνω από την πρώτη νίκη του συλλόγου στην ιστορία του στην Α΄ κατηγορία –και σίγουρα θα το πανηγυρίσουν και οι οπαδοί της επαγγελματικής Ομόνοιας– αν και φαντάζει δύσκολο…

Ομόνοια, ο πιο δημοφιλής σύλλογος

Η Ομόνοια Λευκωσίας, «η ομάδα του λαού», είναι ο δημοφιλέστερος σύλλογος της Κύπρου και έχει γράψει από το 1948 που ιδρύθηκε μια ιστορία με δόξα και διασπάσεις. Συστάθηκε το 1948 σε μια λίαν ταραγμένη περίοδο, εν μέσω εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, κι ενώ η Κύπρος ήταν ακόμη τμήμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Προήλθε από τη διάσπαση του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας, του γνωστού ΑΠΟΕΛ, για λόγους όχι αθλητικούς, αλλά ιδεολογικούς. Τη χρονιά εκείνη η ανώτατη αθλητική αρχή για την Ελλάδα αλλά και τους Ελληνοκύπριους, ο ΣΕΓΑΣ, αξίωσε την περιθωριοποίηση όσων αθλητών διαπνέονταν από κομμουνιστικές ιδέες. Πολλοί αθλητές διαγράφηκαν και συνέστησαν δικά τους σωματεία. Κάτι τέτοιο έγινε και στον ΑΠΟΕΛ, όταν η διοίκησή του ευχήθηκε στον ΣΕΓΑΣ να λήξει η «εθνοκτόνος ανταρσία» στην Ελλάδα, έκφραση που κάποιοι ποδοσφαιριστές της ομάδας θεώρησαν φιλοδεξιά και αποχώρησαν, συστήνοντας στις 4 Ιουνίου ένα «ακομμάτιστον αθλητικό σωματείον». Το σωματείο αυτό έμελλε να μην είναι καθόλου ακομμάτιστο, αλλά  και να αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένο, κατακτώντας 21 πρωταθλήματα Κύπρου, 16 κύπελλα και 17 σούπερ καπ. Πολύ επιτυχημένα είναι επίσης τα τμήματα βόλεϊ και ποδοσφαίρου σάλας. Η Ομόνοια κατέγραψε και σημαντική παρουσία στην Ευρώπη, για τα κυπριακά δεδομένα, συναντώντας συχνά ελληνικές ομάδες και αποτελώντας στον 20ό αιώνα τον καλύτερο πρεσβευτή του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ιστορική έχει μείνει η απρόσμενη νίκη με 4-0 (αν και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα) επί του Αγιαξ το 1979. Ωστόσο, η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας χτύπησε σκληρά το λευκωσιάτικο σωματείο, που θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν το κρατούσαν ζωντανό οι προσφορές των φίλων του εντός και εκτός Κύπρου. Από το εξωτερικό προήλθε και ο επενδυτής που δίχασε τον κόσμο της Ομόνοιας, όχι τόσο για όσα έκανε ή είπε, αλλά διότι η απόσπαση του ποδοσφαιρικού τμήματος με τη δημιουργία εταιρείας αντιβαίνει στις ιδέες πολλών Ομονοιατών, οδηγώντας στη διάσπαση του 2018. Κι όμως, εκ του αποτελέσματος η πορεία του Σταύρου Παπασταύρου κρίνεται λίαν ικανοποιητική στο τιμόνι της Ομόνοιας, αφού όχι μόνο τη νοικοκύρεψε οικονομικά και την εκσυγχρόνισε οργανωτικά, αλλά και την έφερε ξανά πρωταθλήτρια έπειτα από 11 χρόνια (το 2021) και κυπελλούχο έπειτα από 10 χρόνια (τόσο το 2022 όσο και το 2023).

Την υγεία του συλλόγου πιστοποιεί και ο αριθμός των 11.000 εισιτηρίων διαρκείας φέτος, που θα ζήλευαν πολλές ομάδες στην Ελλάδα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT