Το τελευταίο παζάρι

Τα μεγάλα ονόματα που έχουν διορία λίγων ωρών ώστε να βρουν τον επόμενο σταθμό στην καριέρα τους

7' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είναι αυτό στο οποίο θα γίνει και το τελευταίο μεταγραφικό… αλισβερίσι στην Ευρώπη, λίγο πριν, οι σύλλογοι, οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι ατζέντηδες πάρουν μια «ανάσα», ώστε να ριχτούν και πάλι στην «μάχη» για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η διορία προκειμένου οι ομάδες να προχωρήσουν στις προσθήκες της τελευταίας στιγμής, που αφορούν τους ποδοσφαιριστές που παραμένουν ελεύθεροι.

Και ως είθισται, την ύστατη ώρα οι ανακοινώσεις θα πέφτουν βροχή προκειμένου να κλείσουν τα κενά, που δεν καλύφθηκαν όλο το καλοκαίρι αλλά και αυτά που δημιουργήθηκαν είτε από τραυματισμους, είτε από διαπιστώσεις της τελευταίας στιγμής ύστερα από τις πρώτες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Η αγορά των free agents διαθέτει επιλογές για όλα τα γούστα και όλες τις θέσεις, με ποδοσφαιριστές μεγάλα ονόματα που έχουν ξεμείνει στον άσσο, άλλοι κατ΄επιλογή και άλλοι επειδή στις διαπραγματεύσεις που έκαναν με τα κλαμπ δεν βρήκαν τη χρυσή τομή. Αν δεν βρουν τώρα ομάδα θα πρέπει να περιμένουν έως το «παράθυρο» του Ιανουαρίου ώστε να ενταχθούν στα ρόστερ τους και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Οι ελληνικές ομάδες παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά μέρες τώρα και όπως κάθε χρόνο, την τίμησαν και φέτος όπως φάνηκε με τις κινήσεις των Μαρσιάλ (ΑΕΚ), Γιαζίτσι (Ολυμπιακός), Λόβρεν,  Παβλένκα (ΠΑΟΚ), και Κουάισον (Αρης).

Και στον διεθνή χώρο όμως, κάποιες από τις κινήσεις που έγιναν στο παρά πέντε ήταν εντυπωσιακές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μεταγραφές των Αντριέν Ραμπιό (Μαρσέιγ), Ιβάν Πέρισιτς (Αιντχόβεν), Βόιτσεχ Σέζνι (Μπαρτσελόνα), Ζοάο Πέδρο (Χαλ), Μίραλεμ Πιάνιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ντέιβι Κλάασεν (Αγιαξ) αλλά και του Ολλανδού Μέμφις Ντεπάις που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κορίνθιανς.

Ο θρύλος του παραμένει ζωντανός

Το σπουδαιότερο όνομα που κυκλοφορεί ελεύθερο είναι αυτό του Σέρχιο Ράμος για τον οποίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, έστω και στα 38 του, διατηρεί ακόμα χρηματιστηριακή αξία 2,5 εκατομμυρίων ευρώ αφού έκανε μια γεμάτη σεζόν με την Σεβίλλη. Απέδειξε στην πράξη πως διατηρείται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, παίζοντας πάνω από 30 ολόκληρα 90λεπτα. Από την στιγμή που ολοκλήρωσε τον κύκλο του με τον σύλλογο της Ανδαλουσίας, απόλαυσε τις διακοπές του, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Αρχικά το MLS και κατόπιν η Σαουδική Αραβία ήταν οι επικρατέστεροι σταθμοί του αλλά τίποτα από τα δύο δεν προχώρησε. Τις τελευταίες 10 ημέρες προστέθηκαν και σύλλογοι από την Ευρώπη, με τις φήμες να… ακουμπούν και την ΑΕΚ. Εσχάτως στον χορό μπήκαν τόσο η Βραζιλιάνικη Κορίνθιανς όσο και η Αιγυπτιακή Ζάμαλεκ.    

Ζοέλ Ματίπ

Ο 33χρονος Καμερουνέζος αμυντικός ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που βίωσαν από πρώτο χέρι τη «χρυσή» εποχή του Γιούργκεν Κλοπ στο Μέρσεϊσαϊντ, κατακτώντας μεταξύ άλλων, ένα πρωτάθλημα και ένα Champions league.

Μετράει 194 ματς στην Μπουντεσλιγκα με την Σάλκε και 150 στην Premier League.

Ενας σοβαρός τραυματισμός τού στέρησε τη δυνατότητα να χαρεί όσο θα ήθελε τη τελευταία σεζόν του Γερμανού τεχνικού στους «Reds». Όπως φημολογείται τα προβλήματα φυσικής κατάστασης του έχουν απογοητεύσει πολλούς υποψήφιους μνηστήρες μέχρι στιγμής, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα  βρει τον επόμενο σταθμό του.

Η Γουέστ Χαμ φαίνεται να είναι η ομάδα που ενδιαφέρθηκε  περισσότερο από όλους ενώ τόσο η Γουλβς όσο και η Φούλαμ είχαν επαφές με τον ατζέντη του ποδοσφαιριστή.

Με αξία στα 8 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται αναμφίβολα για μία αξιόλογη επιλογή, έστω κι αν δύσκολα θα επιστρέψει σε κορυφαίο επίπεδο.

Μπεν Γιεντέρ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ τον Μάϊο του 2020 παρέλαβε το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο γαλλικό πρωτάθλημα, όμως ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης με μια κίνηση fair play θεώρησε πιο δίκαιο να το μοιραστεί με τον μικρόσωμο αλλά ταχυτατο Γαλλοτυνήσιο φορ της Μονακό Μπεν Γιεντέρ. Και οι δύο πέτυχαν 18 τέρματα αλλά το χρυσό παπούτσι πήρε ο Εμπαπέ ο οποίος τα σημείωσε σε λιγότερα ματς και με λιγότερα πέναλτι. Ο 34χρονος διεθνής επιθετικός με θητεία επίσης στην Σεβίλλη, ύστερα από μια πενταετία με 201 συμμετοχές 118 γκολ και 34 ασίστ ολοκλήρωσε τον κύκλο του στους Μονεγάσκους και αναζητά ακίομη τον επόμενο σταθμό της καριέρας του ψάχνοντας το ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο του.

Ντέλε Άλι

Το 2018 το CIES Football Observatory (διεθνές ποδοσφαιρικό παρατήριο), τον θεωρούσε ως τον μέσο με την υψηλότερη αξία παγκοσμίως. Ο Αγγλονιγηριανός μέσος  στα 28 του έμεινε ελεύθερος από την Εβερτον και ψάχνει στέγη. Στα 19 του στην καλύτερη Τότεναμ της σύγχρονης ιστορίας της, βρήκε τον δρόμο προς την Εθνική Αγγλίας με την οποία ταξίδεψε στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Στις δύο πρώτες του χρονιές με τους «πετεινούς» ψηφίστηκε ο καλύτερος νέος παίκτης στην Premier League, ενώ αργότερα με δική του ασίστ στον ημιτελικό με τον Αγιαξ έβαλε το λιθαράκι του στην πρόκριση των «Spurs» στον τελικό του Champions League.

Το τελευταίο παζάρι-1

Η άφιξη του Μουρίνιο και ένας τραυματισμός, τον πήγαν πίσω και η Εβερτον τον υποδέχθηκε στους κόλπους της χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον αναγεννήσει. Ωστόσο, ο εύθραυστος χαρακτήρας του, αλλά και η κακή εξωγηπεδική του ζωή, τον οδήγησαν στον εθισμό στα υπνωτικά χάπια. Στα 24 του πέρασε έξι εβδομάδες σε μονάδα απεξάρτησης για να μπορέσει να επανέλθει.  

Σειρά πήρε ο δανεισμός του στην Μπεσίκτας όπου και εκεί δεν κατάφερε να βρει τον εαυτό του κινούμενος σε ρηχά νερά. Επέστρεψε στην Εβερτον όπου την σεζόν που τελείωσε δεν είχε λεπτό συμμετοχής.

Ραφίνια Αλκαντάρα

Ο 31χρονος Βραζιλιάνος Ραφέλ Αλκαντάρα ντο Νασιμέντο ή Ραφίνια όπως είναι γνωστός, αποτελεί την τρανταχτή απόδειξη πως μια επαγγελματική πρόκληση όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας είναι σε θέση να προκαλέσει  κλυδωνισμούς στην καριέρα του κάθε ποδοσφαιριστή.

Με σημαντική θητεία σε Μπαρτσελόνα της οποίας είναι προϊόν των ακαδημιών της, Παρί Σεν Ζερμέν, Θέλτα, Ιντερ και Σοσιεδάδ, πέρυσι είπε ναι στα χρήματα της Αλ Αραμπί με την οποία είχε 29 συμμετοχές και 5 γκολ. Γιος του Μαζίνιο, που είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη το 2009, αναζήτησε απεγνωσμενα την επιστροφή του στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερε και το πιο πιθανό σενάριο είναι η λύση της Βραζιλίας.

Μάριο Μπαλοτέλι

Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τον Ιταλίο να σώσει ότι σώζεται αν και μοιάζει δύσκολο. Στην ποδοσφαιρική πιάτσα όλοι μιλούν για πρώην ποδοσφαιριστή. Και δεν έχουν άδικο αν το βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media και τον δείχνει να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του από το μεθύσι είναι αληθινό. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν εφιαλτική για τον πάλαι ποτέ «σούπερ Μάριο», ο οποίος αποχώρησε από την Τουρκική Άδανα Ντεμίρσπορ με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.

Ο ατζέντης του Έντσο Ραϊόλα, επιβεβαιώνει ότι ο πρώην επιθετικός των Ίντερ, Μίλαν και Μπρέσια, θέλει να επιστρέψει στην Ιταλία όμως ενδιαφερομενος από την Serie A δεν έχει εμφανιστεί, παρά μόνο κάποιοι συλλογοι από την Serie B.

Τσούπο-Μότινγκ

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια που φόρεσε την φανέλα της Μπάγερν, ο 35χρονος πλέον Καμερουνέζος Τσούπο Μότινγκ ήταν τα πιο μεστά της πλούσιας καριέρας του. Οι Βαυαροί τον αποχαιρέτησαν με όλες τις τιμές αφού θα ήταν ασέβεια να είναι η τρίτη λύση για την επίθεση της ομάδας πίσω από τον Χάρι Κέιν και το ανερχόμενο αστέρι Ματίς Τελ.

Είναι δεδομένο πως η ηλικία του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους ενδιαφερόμενους αλλά η εμπειρία του και η νοοτροπία του νικητή δεν μπορούν να αγνοηθούν, με πέντε τίτλους πρωταθλήματος να έρχονται μαζί του κατά τη διάρκεια των περιόδων του με την Μπάγερν και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ενδιαφέρον έδειξε η Γουέστ Μπρομ της Πρέμιερσιπ ωστόσο με συμμετοχές στο Champions League μέχρι και πέρυσι δεν μοιάζει πρόθυμος να πέσει στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά  να παραμείνει σε πιο υψηλό επίπεδο.

Άνταμ Ουνάς 

Την ώρα που ο Ολυμπιακός έκανε ποδαρικό με το αριστερό στο φετινό Europa League κόντρα στην Λιόν, έφτανε στην Αθήνα ο Αντάμ Ουνάς προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στους «ερυθρόλευκους».

Ο Αλγερινός εξτρέμ με την σημαντική θητεία και 167 συμμετοχές σε Serie A (Νάπολι, Κάλιαρι) και Ligue 1 (Νις, Λιλ) ψάχνει εναγωνίως ένα νέο ξεκίνημα και οι Πειραιώτες έμοιαζαν ιδανικό εφαλτήριο.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα αποδείχθηκε και ο ιδιότροπος χαρακτήρας του που δεν συμβαδίζει με το σπουδαίο του ταλέντο και εν πολλοίς δεν τον άφησε να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Αρνήθηκε να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, παρά το γεγονός πως έχει ένα βεβαρημένο παρελθόν με μυϊκούς τραυματισμούς και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Το πιθανότερο είναι πως θα βρει αποκούμπι στο Κουβέιτ ή στο Ιράν. Ενας ποδοσφαιριστής που στην ηλικία των 20 ετών θεωρούνταν ο πιο εξελίξιμος στη θέση του και ήταν από τους πλέον περιζήτητους.

Μάξι Γκόμες

Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, όλα δείχνουν πως ο Μάξι Γκόμες θα υπογράψει με τη νέα του ομάδα στο φινάλε των μεταγραφών. Ο 28χρονος διεθνής Ουρουγουανός σέντερ φορ  έχει μείνει ελεύθερος από την Τράμπζονσπορ στην οποία είχε μετακομίσει τον Σεπτέμβριο του 2022 ύστερα από μια επιτυχημένη θητεία στην Ισπανία.

Με την Βαλένθια είχε 109 εμφανίσεις και 22 γκολ, ενώ στη Θέλτα, σε 75 παρουσίες πέτυχε 31 γκολ. Μόνο η πρώτη του χρονιά στην Τουρκία δικαίωσε τις προσδοκίες των γειτόνων καθώς πέρυσι δόθηκε δανεικός στην Ισπανική Κάντιθ με την οποία έκανε ένα γεμάτο πρωτάθλημα χωρίς ωστόσο να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT