Όταν η… δίψα για το χρυσό μετάλλιο μειώνει τη χαρά για το ασημένιο

Όταν η… δίψα για το χρυσό μετάλλιο μειώνει τη χαρά για το ασημένιο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δυνατόν μία δεύτερη θέση στον κόσμο να μην κάνει ευτυχισμένο τον άνθρωπο που ανέβηκε στο βάθρο ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος; Η απάντηση είναι ναι όταν η ερώτηση αφορά τα κορίτσια της εθνικής ομάδας πόλο νεανίδων.

Οι διεθνείς μας κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στη πρόσφατη παγκόσμια διοργάνωση της Κίνας αλλά, όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» η προπονήτριά τους Ευτυχία Καραγιάννη, τα πρόσωπα δεν έλαμπαν από χαρά γιατί ήθελαν το χρυσό.

Εξάλλου, και η ίδια γνωρίζει τα ανάμικτα συναισθήματα της δεύτερης θέσης καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας φόρεσε στο λαιμό της το ασημένιο μετάλλιο.

Γνωρίζει όμως και τη χαρά της πρωτιάς διότι στο παγκόσμιο του 2005 η ομάδα μας είχε έρθει πρώτη με την Ευτυχία να πετυχαίνει 19 γκολ.

«Χρυσή» σκόρερ ως αθλήτρια και προπονήτρια των διακρίσεων στη νέα γενιά από τη στιγμή που κρέμασε το αγωνιστικό σκουφάκι.

Η Ευτυχία Καραγιάννη από την εποχή που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό είχε αρχίσει να ασχολείται με την προπονητική στις ακαδημίες.

Στη, συνέχεια, στη Γλυφάδα ανέλαβε τις «μικρές» ομάδες ενώ στον Νηρέα Χαλανδρίου θα βρεθεί δίπλα στη μεγάλη ομάδα την οποία ανέβασε από την Α2 στη μεγάλη κατηγορία.

Από το 2021 είναι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όπου μαζί με την παλαιά συναθλήτριά της και καλή φίλη της Αλεξία Καμμένου εργάζονται για να συνεχίσει το γυναικείο ελληνικό πόλο να βαδίζει στο μονοπάτι των διακρίσεων, και, γιατί όχι, να μετατραπεί αυτό το μονοπάτι σε… λεωφόρο.

«Έχω αναλάβει να προπονώ τη νέα γενιά και από το 2021. Μόνο σε μία διοργάνωση, στο παγκόσμιο των νέων γυναικών του 2023, δεν καταφέραμε να ανεβούμε στο βάθρο. Θα πω κάτι που, πλέον, έχει γίνει κλισέ: το πόλο μας ταιριάζει. Είμαστε ανάμεσα στις χώρες που πρωταγωνιστούν. Αυτές οι επιτυχίες όμως δεν έρχονται τυχαία. Οφείλονται κυρίως στους σωματειακούς προπονητές και στις ομάδες των αθλητριών που δουλεύουν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Γνωρίζω πολύ καλά για την δουλειά που γίνεται στα σωματεία. Ένα μεγάλο μέρος για τις επιτυχίες της ελληνικής υδατοσφαίρισης οφείλεται στην αγάπη των προπονητών για τη δουλειά τους», μας είπε η ομοσπονδιακή προπονήτρια Ευτυχία Καραγιάννη.

«Μέσα από την αγάπη έρχονται τα αποτελέσματα»

Τίποτα όμως δεν κερδίζεται χωρίς κόπους και η νέα γενιά της ελληνικής υδατοσφαίρισης καταβάλει μεγάλο κόπο για να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου.

«Με τα παιδιά δουλεύουμε πολύ για να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα. Προσπαθούμε σε όλη τη διάρκεια του έτους να είμαστε κοντά στις αθλήτριές μας. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε πολλά καμπ.

Σίγουρα θα μπορούσαμε και περισσότερα αλλά τα κορίτσια έχουν υποχρεώσεις και με τα σωματεία τους», υπογράμμισε η προπονήτρια.

Για να φτάσει μία ομάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου εκτός από κόπους απαιτούνται και θυσίες.

Και οι διεθνείς πολίστριες γνωρίζουν καλά από θυσίες. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα παιδιά κάνουν πρωταθλητισμό από μικρή ηλικία. Στο πρόγραμμά τους δεν υπάρχουν πολυήμερες διακοπές και δουλεύουν προσηλωμένα στον στόχο τους. Αυτό δείχνει ότι αγαπάνε αυτό που κάνουν.

Γύρισαν από το παγκόσμιο και σχεδόν αμέσως πήγαν στα σωματεία τους. Αυτές οι θυσίες δε γίνονται για ένα μετάλλιο ή για να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο. Για να γίνουν αυτές οι θυσίες απαιτείται αγάπη για αυτό που κάνουν και μέσα από την αγάπη έρχονται τα αποτελέσματα», τόνισε η Ευτυχία Καραγιάννη.

Όταν ο στόχος σου όμως είναι η κορυφή ακόμα και η δεύτερη θέση σε ένα παγκόσμιο δεν σε ικανοποιεί. Οι νεαρές διεθνείς μας ήθελαν να ανεβούν στην πρώτη θέση του βάθρου και να ξορκίσουν την ατυχία που θέλει την εθνική να φτάνει στη… βρύση και να μην πίνει… χρυσό νερό.

«Τα κορίτσια μας έχουν δίψα για διάκριση. Θέλουν το χρυσό μετάλλιο. Δεν είναι ευχαριστημένες με το ασημένιο ή το χάλκινο και αναζητάνε το παραπάνω. Αντιλαμβάνομαι καλύτερα από τον καθένα αυτό που νιώθουν γιατί το έχω ζήσει και εγώ στους Ολυμπιακούς του 2004. Μου έδιναν συγχαρητήρια για το ασημένιο μετάλλιο και εγώ δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ την τόσο σπουδαία διάκριση μας. Στη νέα γενιά του ελληνικού πόλο υπάρχει πολύ ταλέντο και θα έρθει και το χρυσό. Σε κάθε διοργάνωση πάντα ο στόχος μας είναι το χρυσό», είπε η προπονήτρια των διακρίσεων.     

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT