Το ντόπινγκ χρόνια δεν κοιτά

Η ιστορία της 70χρονης αθλήτριας που βρέθηκε να κάνει χρήση αναβολικών (AP Photo)

το-ντόπινγκ-χρόνια-δεν-κοιτά-563253520

Το όνομα της 70χρονης Λορέτα Τάρνερ δεν έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ισως η αθλητική ιστορία να έγραφε για αυτή, εάν δεν έμενε έγκυος στην εφηβική ηλικία, κάτι που είχε ως συνέπεια να την διώξει από το σπίτι ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής, πατέρας της. Το όνομά της, όμως, γράφτηκε στην ιστορία των ντοπαρισμένων, καθώς βρέθηκε θετική στην οξανδρολόνη. Η ηλικία ίσως να παραξενεύει, επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι το… ντόπινγκ χρόνια δεν κοιτά.

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Λορέτα Τάρνερ δεν κατάφερε να περάσει τον έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες. Η 70χρονη συμμετείχε σε πρωτάθλημα στίβου βετεράνων των ΗΠΑ και στο δείγμα ούρων που έδωσε, βρέθηκε το αναβολικό οξανδρολόνη, το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση των μυών. Η αθλήτρια για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να αγωνιστεί, καθώς τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών.

Η συγκεκριμένη είδηση ίσως να μην είχε κανένα ενδιαφέρον, εκτός από τη μεγάλη ηλικία της αθλήτριας, που αποφάσισε να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για έναν πρωταθλητισμό χωρίς αντίκρισμα. Για την ίδια όμως, ίσως αυτή η εφήμερη δόξα να είναι αυτό που στερήθηκε στη νεανική ηλικία της και προσπάθησε να τη γευτεί σε μία ηλικία που τα αθλητικά όνειρα, συνήθως, έχουν τελειώσει. Για τη Λορέτα, το αθλητικό όνειρο του πρωταθλητισμού σε ολυμπιακό επίπεδο είχε σβήσει στα εφηβικά χρόνια. Ετσι, όταν συμπλήρωσε τον μισό αιώνα ζωής αποφάσισε να υπακούσει στη φωνή που τόσα χρόνια φώναζε μέσα της «τρέξε».

Η Λορέτα Τάρνερ ήταν μία από τις γρηγορότερες έφηβες του Σεντ Λουις. Ολοι πίστευαν πως αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα των ΗΠΑ για ένα μετάλλιο στα σπριντ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Ο πατέρας της και παλαιός δρομέας, Τζόζεφ Σιμς, είχε καταλάβει ότι έχει στα χέρια του ένα «διαμάντι» των ταχυτήτων. Από την ηλικία των 12 ετών, η Λορέτα ήταν πρωταγωνίστρια στους αγώνες ταχύτητας, σε όποια διοργάνωση έπαιρνε μέρος. Ο πατέρας της είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την ημέρα που η κόρη του θα βρισκόταν στον βατήρα για να διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Ομως, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει. Προτού η νεαρή αθλήτρια γίνει 18, έμεινε έγκυος. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στον πατέρα της, ο οποίος έστειλε την κόρη του στην Πολιτεία του Μισισιπή και για 16 χρόνια δεν διατήρησε καμία επαφή μαζί της. Αυτά τα 16 χρόνια η Λορέτα σπούδασε, δημιούργησε πολυμελή οικογένεια και έγινε αξιωματικός στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ολα αυτά τα χρόνια, προσπαθούσε να αγνοήσει τη φωνή που της έλεγε «τρέξε». Το 1987, ο πατέρας της ήταν ετοιμοθάνατος, την κάλεσε κοντά του και συμφιλιώθηκαν πριν αυτός φύγει για το ταξίδι χωρίς επιστροφή. Για να επιστρέψει όμως η Λορέτα στους στίβους, θα χρειαστεί να κυλήσει αρκετό ακόμη νερό στου χρόνου το αυλάκι.

Το 2003, είχε συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής και παρακολουθούσε τη μία από τις κόρες της να αγωνίζεται σε ένα σχολικό πρωτάθλημα. Η ίδια, όπως θα δηλώσει αργότερα, είπε στον εαυτό της «μπορώ ακόμη να το κάνω αυτό» και από την επόμενη ημέρα φόρεσε τα αθλητικά παπούτσια της.

Τα επόμενα χρόνια κύλησαν για την Αμερικανίδα με χρυσές διακρίσεις στα 50 και τα 100 μ., με παγκόσμια ρεκόρ βετεράνων και με επιδόσεις που θα τις ζήλευαν αθλήτριες κατά πολύ νεότερες. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη γιόγκα και μετατράπηκε σε σύμβολο των ΗΠΑ για τον αθλητισμό σε μεγάλη ηλικία.

Η αθλήτρια, όπως έχει δημοσιοποιήσει, πάσχει από τη νόσο του Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα) και με τη συμμετοχή της σε διοργανώσεις, προσπαθούσε να προβάλλει τα οφέλη της άσκησης.

Η είδηση του θετικού δείγματος σόκαρε τους χιλιάδες θαυμαστές και υποστηρικτές της Λορέτα Τάρνερ. Η φιλοδοξία για την πρωτιά ώθησε την Αμερικανίδα να… βαδίσει σε παράνομους αθλητικούς δρόμους που δεν έχουν καμία σχέση με τον υγιεινό τρόπο ζωής που διαφήμιζε. Με την πράξη της απέδειξε ότι το… ντόπινγκ χρόνια δεν κοιτά καθώς και ότι τη δόξα δεν μίσησε ουδείς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT