«Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει το αντίδοτο στη βία»

«Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει το αντίδοτο στη βία»

Η διεθνής βολεϊμπολίστρια, Αθηνά Παπαφωτίου, καταθέτει στην «Κ» την άποψή της για το πως μπορούν να αμβλυνθούν τα τελευταία κρούσματα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εποχή όπου η βία κυριαρχεί στις βασικές ειδήσεις, σε μία εποχή όπου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επικρατεί σύγχυση στη νέα γενιά, ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων του πνεύματος δεν διαθέτει… κοινό σε αυτές τις ηλικίες, ίσως ο αθλητισμός να μπορούσε να αποτελέσει το αντίδοτο στη νεανική βία που έχει εξελιχθεί σε Λερναία Υδρα.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες, με χιλιάδες ακολούθους από αυτές τις ηλικίες, θα μπορούσαν, εκτός από το να προβάλλουν τους χορηγούς τους, μέσα από κοινωνικά μηνύματα στα Social Media αλλά και με τη φυσική τους παρουσία σε σχολεία να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.

Η διεθνής βολεϊμπολίστρια του Παναθηναϊκού, Αθηνά Παπαφωτίου, προκάλεσε αίσθηση πριν από λίγες ημέρες όταν δήλωσε ότι «τα αθλητικά σωματεία μετά την κρίση έχουν μία τάση να επενδύουν και να σκέφτονται πώς θα φτιάξουν μία ισχυρότερη ομάδα, αλλά έχουν ξεχάσει το κομμάτι της κοινωνίας».

Με τη θέση της συμφώνησαν πάρα πολλοί. Η «Κ» βρήκε την 35χρονη πασαδόρο και μίλησε μαζί της. «Ο αθλητισμός αμβλύνει τις ανισότητες και γεφυρώνει τα χάσματα», μας είπε η αθλήτρια, η οποία, κατά το παρελθόν, είχε φτάσει μέχρι τη Ζανζιβάρη προσπαθώντας να βοηθήσει τα παιδιά της τοπικής κοινωνίας να ενταχθούν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα της κορυφαίας γυναικείας κατηγορίας στο βόλεϊ. Μία διοργάνωση που, όπως μας τόνισε η Αθηνά, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική καθώς οι διεκδικητές του τίτλου ίσως φτάσουν και τους πέντε. Ομως, αυτό που μονοπώλησε τη συζήτησή μας δεν ήταν το άθλημα αλλά τα, ολοένα και αυξανόμενα, περιστατικά της νεανικής βίας.

«Η βία των ανηλίκων είναι σοκαριστικά σκληρή», είπε και όταν τη ρωτήσαμε για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο αθλητισμός στην αντιμετώπισή της, απάντησε: «Μέσα από τον αθλητισμό σου δίνεται διέξοδος και ένας άλλος τρόπος ζωής. Ενας εναλλακτικός τρόπος της καθημερινότητας. Ας πάρουμε παράδειγμα εμένα: αντί να καθίσω σπίτι μου και να παίξω παιχνίδια σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή έπρεπε να πάω στο γήπεδο. Αυτό από μόνο του είναι μία εναλλαγή της καθημερινότητας. Μέσα από τον αθλητισμό το παιδί δεν βρίσκεται μόνο με την παρέα του που έχουν κοινές προτιμήσεις αλλά θα πρέπει να γίνει κομμάτι μίας ομάδας, κάθε μέλος της οποίας έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα. Στον αθλητισμό κανένας δεν είναι μόνος».

Η Αθηνά Παπαφωτίου πιστεύει ότι η πανδημία έχει συντελέσει στην έξαρση των κρουσμάτων βίας. «Τα παιδιά ήταν έγκλειστα και βρίσκονταν συνεχώς σε μία οθόνη, χωρίς να υπάρχει φίλτρο σε αυτά που έβλεπαν. Πολλά σωματεία, σύλλογοι κλπ. είχαν κλείσει ή υπολειτουργούσαν και τα παιδιά πέρναγαν αρκετές ώρες μπροστά από τις οθόνες. Ο αθλητισμός, η μουσική, το θέατρο κλπ. δημιουργούν περιβάλλοντα που κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός. Από την άλλη, ο αθλητισμός μπορεί να ελέγξει συναισθήματα και να τα εκτονώσει», τόνισε η αθλήτρια.

«Δεν προβάλλονται τα υγιή πρότυπα»

Πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα, ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στο τουρνουά «Νομίκεια» που διοργάνωσε ο ΑΟ Θήρας. Το κλειστό του νησιού ήταν γεμάτο από παιδιά, τα οποία, αμέσως μετά τα παιχνίδια, μπήκαν στο γήπεδο για να μιλήσουν με τις αθλήτριες αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, να ανταλλάξουν πάσες. «Η Σαντορίνη θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση», μας είπε η βολεϊμπολίστρια.

Η Αθηνά Παπαφωτίου έχει αγωνιστεί αρκετά χρόνια σε ομάδες του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) και εκεί τα σωματεία πραγματοποιούσαν πολλές δράσεις σε σχολεία. «Στο εξωτερικό οι σύλλογοι έχουν κοινωνικό πρόσωπο και προσπαθούν να φέρουν την κοινωνία στο γήπεδο και τους αθλητές στην κοινωνία. Στη Γαλλία ήταν υποχρεωτικά να πηγαίνουμε σε σχολεία και να κάνουμε προπονήσεις με τα παιδιά. Επίσης πριν από κάθε αγώνα κάναμε δράσεις. Θα ήθελα να καλέσω αθλητές, σωματεία, εσάς τους δημοσιογράφους αλλά και τους ανθρώπους των τεχνών να αποκτήσουν επαφή με την κοινωνία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις βίας, που είναι οι άνθρωποι των τεχνών; Τι παραδείγματα έχουν δώσει για την εξάλειψή της; Ας μην το δούμε ομαδικά αλλά ατομικά. Τι μπορώ να κάνω εγώ. Μπορώ να πάω σε ένα σχολείο, σε μία κοινωνική δομή και να μιλήσω; Δυστυχώς τα παιδιά έρχονται ευκολότερα σε επαφή με ανθρώπους που δεν αποτελούν πρότυπα. Τεράστια είναι και η ευθύνη της τηλεόρασης που δεν προβάλλει τα υγιή πρότυπα», μας είπε.

Ποια όμως είναι η λύση; Θα μπορούσε ο αθλητισμός να βοηθήσει; Πριν από λίγες ημέρες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση αποφασίστηκε να ενταχθεί ο αθλητισμός στα αναμορφωτικά μέτρα. «Για να δούμε μία πραγματικά αλλαγή και να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειας από την οικογένεια, τα σχολεία, τα σωματεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, φυσικά, την Πολιτεία. Οι τιμωρίες δεν βοηθούν και η βία φέρνει βία. Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από τη μία ημέρα στην άλλη. Η συμμετοχή των παιδιών με παραβατικές δράσεις σε μία ομάδα θα τα βοηθήσει και θα τους δείξει εναλλακτικούς τρόπους ζωής. Πρέπει να γίνουν συζητήσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος με την κοινωνία μας και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος αντίδοτου στη βία», τόνισε η διεθνής βολεϊμπολίστρια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT