Ποδόσφαιρο: Η απόφαση που ξαναγράφει τους κανόνες στις μεταγραφές

Ποδόσφαιρο: Η απόφαση που ξαναγράφει τους κανόνες στις μεταγραφές

«Παράθυρο» σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να «παραιτηθούν», υπό προϋποθέσεις, από το συμβόλαιό τους και να υπογράψουν νέο σε άλλη ομάδα, χωρίς η προηγούμενη να δικαιούται αποζημίωση

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απόφαση – σταθμό, το ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι κανόνες της FIFA, σχετικά με τις μεταγραφές και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση αφορά στη δικαίωση του παλαίμαχου Γάλλου ποδοσφαιριστή, Λασανά Ντιαρά, στην πολυετή διαμάχη του με τη διεθνή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, με τον δικηγόρο του να κάνει λόγο για το «τέλος της ασυλίας της FIFA».

«Θα υπάρξει η εποχή πριν και μετά την ετυμηγορία στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκ των δικηγόρων του Ντιαρά, Ζαν-Λουί Ντιπόν, ο οποίος έγινε διάσημος για την υπόθεση Μποσμάν, η οποία άλλαξε τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, πριν από περίπου 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ορισμένοι κανόνες της FIFA που διέπουν τις μεταγραφές είναι «πιθανόν να εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία» επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Κατόπιν αιτήματος της βελγικής Δικαιοσύνης, το ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση του πρώην Γάλλου διεθνούς, ο οποίος είχε αμφισβητήσει, πριν από 10 χρόνια, τους όρους αποχώρησής του από τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Ο Ντιαρά είχε εμπλακεί σε μια σειρά από διαμάχες με τον σύλλογο της Μόσχας. Ειδικότερα, έπειτα από διαφωνία με τον προπονητή του, Λεονίντ Κουτσούκ, η Λοκομοτίβ ισχυρίστηκε ότι ο Γάλλος ποδοσφαιριστής αρνήθηκε να εμφανιστεί σε προπονήσεις και να δεχθεί χαμηλότερο μισθό, με αποτέλεσμα να λύσει το συμβόλαιό του τρία χρόνια νωρίτερα.

Το 2016, μια απόφαση της FIFA, που υποστηρίχθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, έκρινε τον Ντιαρά υπεύθυνο για παραβίαση συμβολαίου, διατάσσοντάς τον να καταβάλει 10 εκατ. ευρώ στη Λοκομοτίβ, ενώ τον απέκλεισε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για 15 μήνες.

Στη συνέχεια, η Σαρλερουά, η οποία επιθυμούσε την απόκτηση του Γάλλου διεθνή, απέσυρε το ενδιαφέρον της, καθώς δεν ήθελε να επιβαρυνθεί με ενδεχόμενες οικονομικές απαιτήσεις, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η FIFA.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση στη Λοκομοτίβ, με τη FIFA, ωστόσο, να αρνείται να εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό (ITC), με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η μεταγραφή του Ντιαρά στη Σαρλερουά.

Οι δικηγόροι του Ντιαρά αμφισβήτησαν τον εν λόγω κανόνα, ο οποίος καθιστά έναν σύλλογο, που επιθυμεί να αποκτήσει έναν παίκτη, συνυπεύθυνο για αποζημίωση προς τον παλιό σύλλογο του ποδοσφαιριστή, σε περιπτώσεις όπου το προηγούμενο συμβόλαιο λύθηκε «χωρίς εύλογη αιτία».

Ποδόσφαιρο: Η απόφαση που ξαναγράφει τους κανόνες στις μεταγραφές-1
Shutterstock

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η FIFA δεν θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα ITC για να εμποδίζει παίκτες που έχουν παραβιάσει το συμβόλαιό τους, από το να μετακομίσουν και να εργαστούν όπου επιλέξουν.

Οι κανονισμοί, όπως αποφάσισε το ΔΕΕ, «είναι πιθανό να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που θα ήθελαν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, πηγαίνοντας να εργαστούν σε έναν νέο σύλλογο, που εδρεύει στην επικράτεια άλλου κράτους-μέλους της Ενωσης».

Το δικαστήριο θεωρεί στην πραγματικότητα ότι «θέτουν σε αυτούς τους παίκτες και στους συλλόγους που επιθυμούν να τους αποκτήσουν, σημαντικούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και δυνητικά πολύ υψηλούς οικονομικούς κινδύνους, καθώς και σημαντικούς αθλητικούς κινδύνους, που στο σύνολό τους, είναι πιθανό να εμποδίσουν τη μεταγραφή των παικτών. Επιπλέον, αυτοί οι ίδιοι αμφισβητούμενοι κανόνες προορίζονται να περιορίσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Ενωση».

Ποδόσφαιρο: Η απόφαση που ξαναγράφει τους κανόνες στις μεταγραφές-2
Φωτ. Reuters

«Σημαντική απόφαση – Θα αλλάξει το τοπίο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου»

«Ολοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν επηρεαστεί από αυτούς τους παράνομους κανονισμούς (που βρίσκονται σε ισχύ από το 2001) και μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις απώλειές τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το τίμημα για την παραβίαση των νόμων της Ε.Ε. θα υποχρεώσει –επιτέλους– τη FIFA να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης» αναφέρει γραπτή δήλωση των δικηγόρων του Ντιαρά, Ζαν-Λουί Ντιπόν και Μάρτιν Χίσελ.

Την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέφρασε και η Διεθνής Ενωση των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόλις εξέδωσε μία σημαντική απόφαση για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας … που θα αλλάξει το τοπίο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FIFPro, ενώ ο διευθυντής της FIFPro Europe, Μάρτιν Τεριέ, δήλωσε στο Reuters ότι θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να αποζημιωθούν όλοι οι παίκτες που «υπήρξαν θύματα του συστήματος (σ.σ. μεταγραφών)».

Σε μία πρώτη αντίδρασή της, η FIFA δηλώνει ικανοποιημένη γιατί «… η νομιμότητα των βασικών αρχών του συστήματος μεταγραφών επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ετυμηγορία. Η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση μόνο δύο παραγράφους από δύο άρθρα των κανονισμών της FIFA για τις μεταγραφές, τις οποίες τώρα καλείται να εξετάσει το εθνικό δικαστήριο (σ.σ. του Βελγίου, στο οποίο έχει προσφύγει ο Ντιαρά)». «Η FIFA θα αναλύσει την απόφαση σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια» καταλήγει η ανακοίνωση της διεθνούς συνομοσπονδίας.

Στην πράξη, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να «παραιτηθούν» –υπό κάποιες προϋποθέσεις– από το συμβόλαιο που έχουν σε έναν σύλλογο και να υπογράψουν σε άλλον, χωρίς η προηγούμενη ομάδα τους να δικαιούται αποζημίωση, όπως τονίζει ο Ιαν Τζάιλε, επικεφαλής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και ανταγωνισμού στην παγκόσμια δικηγορική εταιρεία Norton Rose Fulbright, που εκτιμά ότι, σε βάθος χρόνου, η νέα κατάσταση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους μεταγραφών. «Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, τα πράγματα θα πρέπει να σταθεροποιηθούν, ώστε να επιτρέψουν στους συλλόγους να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμοι. Οι μικρότεροι σύλλογοι, που στηρίζονται στα μεταγραφικά έσοδα από ταλέντα που έχουν αναπτύξει, πολύ πιθανά να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ενδέχεται να υπάρχει αιτιολόγηση με βάση το δημόσιο συμφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας των αγωνιστικών ομάδων, αλλά θεωρεί ότι οι ισχύοντες κανόνες εκτείνονται πέραν του απαραίτητου».

Με πληροφορίες από ΑΠE-ΜΠΕ, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT