Η Μπρεστ… το παράκανε

Ποια είναι τελικά αυτή η γαλλική ομάδα που φέτος τρελαίνει κόσμο (Φωτ. Reuters)

η-μπρεστ-το-παράκανε-563255335

«C’est Breizh» είναι ο παιχνιδιάρικος τρόπος που διάλεξε να απαντήσει με πρωτοσέλιδό της η γαλλική «Equipe», στο ερώτημα όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, για το ποια είναι επιτέλους αυτή η παντελώς άσημη ομάδα που, μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές της League Phase, φιγουράρει περήφανα στις πρώτες θέσεις του ανανεωμένου Champions League.

Η Breizh, κατά την τοπική διάλεκτο της Βρετάνης, είναι η Μπρεστ, όπως αποκαλούν στην υπόλοιπη Γαλλία την ομάδα έκπληξη της περυσινής σεζόν στη Ligue 1. Η Μπρεστ εμφανίστηκε από το πουθενά, κατέκτησε την 3η θέση και μαζί μ’ αυτήν, το ακριβοθώρητο εισιτήριο για τη League Phase του Champions League. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που κατάφερε να περάσει τα γαλλικά σύνορα και να παίξει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση!

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Είναι συχνό το φαινόμενο να ξεπροβάλλουν σε διάφορα πρωταθλήματα κάποιες ομάδες και να κάνουν μια χρονιά-«φωτοβολίδα», φτάνοντας πολύ μακρύτερα απ’ όσο ορίζει η λογική. Η Μπρεστ όμως το παράκανε! Δεν φτάνει που άφησε πέρυσι στα κρύα του λουτρού παραδοσιακές δυνάμεις του γαλλικού ποδοσφαίρου και «τρύπωσε» αντ’ αυτών στο Champions League, άρχισε και φέτος να τρελαίνει κόσμο!

Είναι μία από τις επτά ομάδες που έχουν καταφέρει να ζευγαρώσουν τις νίκες τους στις πρώτες δύο αγωνιστικές του Champions League.

Στην πρώτη αγωνιστική, νίκησε με το ταπεινό 2-1 τη Στούρμ Γκρατς στη Γαλλία, χωρίς να σηκώσει πολλή «σκόνη». Στη 2η όμως, άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη με το εμφατικό 4-0 επί της Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ, μέσα στην Αυστρία, που την κρατά αυτή τη στιγμή δεύτερη στη γενική βαθμολογία, λόγω διαφοράς τερμάτων (6-1). Είναι δηλαδή μία από τις επτά ομάδες που έχουν καταφέρει να ζευγαρώσουν τις νίκες τους στις πρώτες δύο αγωνιστικές.

Η Μπρεστ… το παράκανε-1
REUTERS/Leonhard Foeger

Το παράδοξο είναι ότι πίσω απ’ αυτή την επιτυχία, δεν κρύβεται κάποιο πλούσιο μυστικό. Δεν πέρασε, δηλαδή, η ομάδα στα χέρια πάμπλουτων επιχειρηματιών που σκόρπισαν αλόγιστα χρήματα για να την ενισχύσουν μεταγραφικά, αλλά πορεύτηκε με το πέμπτο μικρότερο μπάτζετ της Ligue 1, χωρίς να αλλάξει επί της ουσίας τίποτα απ’ αυτά που έκανε τα τελευταία χρόνια. Τη χρονιά που έκανε την πορεία-«φωτοβολίδα», είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και αγορές μόλις 3,5 εκατ. ευρώ, σε σημείο να τη θεωρούν όλοι αποδυναμωμένη και υποψήφια για υποβιβασμό. Αυτή όχι μόνο δεν κινδύνεψε, αλλά «κλείδωσε» εύκολα από τον Απρίλιο το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο της ιστορίας της, το οποίο το μετέτρεψε στη συνέχεια σε εισιτήριο Α’ θέσης, καθώς η νίκη της με 3-0 επί της Τουλούζ στην τελευταία αγωνιστική της εξασφάλισε και μαθηματικά την απ’ ευθείας συμμετοχή στη League Phase του Champions League!

«Και ποια είναι αυτή η Μπρεστ;», αναρωτιούνται πολλοί τώρα που τη βλέπουν να κάνει εκπληκτικό ντεμπούτο σε μια διοργάνωση, όπου κάποιες ομάδες με πολύ πιο βαριά φανέλα έχουν ηττηθεί με σκορ μαμούθ, όπως 9-2, 7-1, 5-0, 5-1 κ.λπ. Πιθανότατα, η Μπρεστ έμοιαζε, στα μάτια των περισσοτέρων, ένα εύκολο θύμα στα νύχια ομάδων με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, ωστόσο, όχι μόνο απέφυγε μέχρι στιγμής (γιατί σ’ αυτό το επίπεδο, ποτέ δεν ξέρεις…) ντροπιαστικές ήττες με βαρύ σκορ, κατάφερε κιόλας να κάνει δύο νίκες στα πρώτα δύο παιχνίδια της και να έχει τους διπλάσιους βαθμούς από τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν και την πάμπλουτη Παρί! Ολα αυτά από μια ομάδα που μέχρι πρότινος ήταν εξαφανισμένη στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Γαλλίας, με λιγοστές, σύντομες και σχεδόν πάντα απαρατήρητες συμμετοχές στη Ligue 1.

Το παρατσούκλι της, «Πειρατές», δεν προήλθε από τα ποδοσφαιρικά της επιτεύγματα.

Η επίσημη ονομασία της είναι Σταντ Μπρεστουά, είναι όμως πιο γνωστή ως Μπρεστ. Ιδρύθηκε το 1950, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τη συγχώνευση πολλών μικρών ομάδων της ευρύτερης περιοχής, που είχε στόχο να γεννηθεί ένα πιο ισχυρό κλαμπ, ικανό να βρεθεί στις ψηλότερες κατηγορίες του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το παρατσούκλι της «Πειρατές» παραπέμπει σε μια μάλλον… απειλητική ομάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν προήλθε τόσο από τα ποδοσφαιρικά της επιτεύγματα όσο από τη φήμη μιας περιοχής – ορμητήριο για τους πειρατές, τους προηγούμενους αιώνες.

Η πόλη δεν φημίζεται μόνο για τις παραδοσιακές κρέπες και τον ρόλο που έπαιξε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ισοπεδώθηκε από τους Συμμάχους επειδή είχε μετατραπεί σε μια τεράστια βάση των Γερμανών, αλλά και από τον Αστερίξ και τους Γαλάτες του, το μυθικό χωριό των οποίων βρίσκεται κάπου εκεί, στην Αρμορίκη! Η Μπρεστ έχει και το παρατσούκλι «Τι’ Ζεφ», ίσως από τον άνεμο Ζέφυρο, ίσως από το όνομα Ζοζέφ, το πιο συνηθισμένο στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μπρεστ κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία το 1979. Τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε, επέστρεψε όμως αμέσως την επόμενη χρονιά και έμεινε εκεί μέχρι το 1991, με καλύτερη θέση την 8η, το 1987. Με παίκτες όπως οι Ζινολά, Γκιβάρς και Παρέδες, είχε τερματίσει 11η το ’91, όμως στη Γαλλία οι ομάδες που χρωστάνε και δεν τακτοποιούν αποτελεσματικά τα χρέη τους, είθισται να πληρώνουν τις συνέπειες. Οι «Πειρατές» υποβιβάστηκαν για να φτάσουν σταδιακά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, μετά την τιμωρία τους για μια εισβολή εξαγριωμένων οπαδών, λόγω ήττας από τη γειτονική και «μισητή» Γκινγκάμπ.

Το άστρο του πρωτοεμφανιζόμενου (21χρονου τότε) Φρανκ Ριμπερί τη βοήθησε να ξεκολλήσει από τη «λάσπη» και να επιστρέψει στη Ligue 2 το 2004, όπου έμεινε άλλα έξι χρόνια, μέχρι να φτάσει η στιγμή για την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Η έλλειψη χρηματοδότησης την έστειλε ξανά ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό το θέμα λύθηκε το 2016, όταν τις τύχες της Μπρεστ ανέλαβαν οι αδελφοί Λε Σεντ, γόνοι μιας οικογένειας που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη εταιρεία φρούτων και γαλακτοκομικών της Γαλλίας. Οι Λε Σεντ δεν μπορούν φυσικά να ανταγωνιστούν τους άλλους μεγιστάνες του γαλλικού πρωταθλήματος, έβαλαν όμως τα πράγματα σε μια σειρά και από το 2019 που επέστρεψε η ομάδα στη Ligue 1, την κράτησαν εκεί, σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μέχρι να κάνουν το μεγάλο «μπαμ» την περασμένη περίοδο.

Η διοίκηση εμπιστεύτηκε έναν (πρώην) προπονητή απλά και μόνο για να κλείσει μια άσχημη χρονιά και αυτός μεγαλούργησε!

Τέτοιου είδους θαύματα γίνονται κάποιες φορές με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο. Η Μπρεστ το έζησε, όταν η διοίκηση εμπιστεύτηκε έναν (πρώην) προπονητή απλά και μόνο για να κλείσει μια άσχημη χρονιά κι αυτός μεγαλούργησε! Ο Ερίκ Ρουά υπήρξε παλαιότερα αξιόλογος ποδοσφαιριστής της Λυών και της Μαρσέιγ, είχε ξεκινήσει μια σχέση με τη Νις ως υπεύθυνος μάρκετινγκ και μετά δημοσίων σχέσεων και έφτασε να γίνει αθλητικός διευθυντής της και εν συνεχεία πρώτος προπονητής της! Η απόλυσή του, για λόγους άσχετους από την εικόνα της ομάδας, έγινε αιτία για μια σφοδρή δικαστική διαμάχη, την οποία κέρδισε ο Ρουά με μια αποζημίωση σχεδόν 700.000 ευρώ. Μετά μπλέχτηκε με τη δημοσιογραφία, πήγε στην Αγγλία και ασχολήθηκε με οτιδήποτε άλλο εκτός από την προπονητική. Γι’ αυτό και έμοιαζε με βόμβα η απόφαση της Μπρεστ να του παραδώσει την ομάδα, 11 χρόνια από την τελευταία φορά που δούλεψε ως προπονητής!

Η Μπρεστ… το παράκανε-2
REUTERS/Stephane Mahe

Η αποστολή του να τη σώσει έμοιαζε αδύνατη, αλλά ο Ρουά τα κατάφερε εντελώς μόνος του, χωρίς να έχει ούτε έναν βοηθό στο πλάι του. Μάζεψε τα αποδυτήρια, δημιούργησε ένα τρομερό οικογενειακό κλίμα κι από εκεί που όλοι την είχαν τελειωμένη, η Μπρεστ σώθηκε πανηγυρικά. Οι Λε Σεντ τον κράτησαν άλλη μία χρονιά, έβγαλε την ομάδα 14η και αμέσως μετά ήλθε η περυσινή έκπληξη: με αρνητικό ισοζύγιο στις μεταγραφές, τερμάτισε 3η και βγήκε στο Champions League, όπου μέχρι τώρα εντυπωσιάζει! Κι αυτό γιατί δεν προσπαθεί μόνο να μαζέψει με κάθε τρόπο βαθμούς, αλλά να παίξει και ωραίο ποδόσφαιρο!

Η ίντριγκα της ιστορίας είναι το γήπεδο που χρησιμοποιεί φέτος στο Champions League η Μπρεστ. Το ιστορικό δικό της, το Σταντ Φρανσί Λε Μπλε, προς τιμήν ενός παλιού δημάρχου της πόλης, δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές της UEFA για το επίπεδο του Champions League. Αν το χρησιμοποιούσε, θα μπορούσε να φιλοξενήσει μόνο 5.000 αντί για 15.000 θεατές, λύση που δεν άρεσε σε κανέναν, γιατί όλη η πόλη ήθελε πια να βρεθεί στο γήπεδο. Διέξοδο έδωσε η Γκινγκάμπ, η αιώνια αντίπαλος και «μισητή εχθρός» της Μπρεστ! Οι διοικήσεις των δύο ομάδων ήλθαν σε συμφωνία και όλη η Μπρεστ θα μετακομίζει στη γειτονική πόλη τις βραδιές που η ομάδα της θα είναι γηπεδούχος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αυτές οι βραδιές προβλέπονται ιδιαίτερα συναρπαστικές!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT