Το ευεργετικό «θα κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς» του Αρνε Σλοτ φέρνει όνειρα στη Λίβερπουλ

Το ευεργετικό «θα κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς» του Αρνε Σλοτ φέρνει όνειρα στη Λίβερπουλ

Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς του Ρότερνταμ» ξέρει ότι το «Άνφιλντ» είναι ακόμη «βασίλειο» του Κλοπ. Ο νέος κόουτς των «κόκκινων», όμως, επιχειρεί να επιβάλλει τους δικούς του όρους και πρώτος είναι αυτός της… ευεξίας.

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες ιδέες, οι προσεγγίσεις και οι τακτικές είναι συνήθως αντιφατικές. Ή περιλαμβάνουν  αμφιβολία. Αυτό το τελευταίο συναίσθημα αιωρούνταν – μάλλον εύλογα – στο Λίβερπουλ και πάνω από το «Άνφιλντ» όλο το καλοκαίρι.

Η επιλογή του Άρνε Σλοτ δεν ενθουσίασε αρχικά το κοινό των «reds». Δεν είναι εύκολο να αποδεχθείς χωρίς δεύτερες σκέψεις τον αντικαταστάτη του σπουδαίου Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Ολλανδός προπονητής, όμως, δεν… έχασε δα και τον ύπνο του με την επιφυλακτικότητα και την τρόπον τινά καχυποψία η οποία ήταν μόνιμη «συνοδός» στις πρώτες παρουσίες του στην πόλη. Για την ακρίβεια, δεν ήθελε να τον χάσουν οι παίκτες του. Ούτε άφησε το μυαλό του να χαλάσει από την έντονη φημολογία ότι ο ίδιος είναι απλώς ένα «σκαλοπάτι» και μία μεταβατική περίοδος ως τον επιθυμητό στην εξέδρα ερχομό του νέου παιδιού-θαύματος των πάγκων, Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος μεγαλουργεί στην πρωταθλήτρια Γερμανίας Λεβερκούζεν.

Ο 46χρονος Σλοτ κοιμάται ως τώρα ήσυχος, ήρεμος και αυτό θέλει και για τους παίκτες του. Όσο κι αν μέχρι και ο ύπνος μάλλον αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο… debate. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έλεγε ότι «λατρεύω τον ύπνο. Ξέρετε, η ζωή μου έχει την τάση να καταρρέει όταν είμαι ξύπνιος!». Από την άλλη, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ξεκάθαρος: «Μην κοιμάστε πολύ. Αν κοιμάστε τρεις ώρες λιγότερες κάθε βράδυ για έναν χρόνο, θα έχετε ενάμιση μήνα επιπλέον για να πετύχετε».

Ο Σλοτ έχει την αυτοπεποίθησή του, αλλά και τη στρατηγική του ακόμη και στις συνήθειες ξεκούρασης των παικτών του και, τουλάχιστον για την ώρα, αυτή αποδίδει, αφού η Λίβερπουλ είναι στην κορυφή της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από επτά αγώνες, με 18β.. Ο νέος κόουτς της, μάλιστα, έγραψε ήδη το όνομά του στα βιβλία των ρεκόρ του κλαμπ, καθώς έγινε ο μοναδικός προπονητής που αρχίζει την καριέρα του στην κόκκινη πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ με εννέα νίκες στους πρώτους δέκα αγώνες του στον πάγκο της!

Στο 6/7 στο αγγλικό πρωτάθλημα προστίθενται το 2/2 στο Τσάμπιονς Λιγκ (με Μίλαν και Μπολόνια) και η νίκη 5-1 επί της Γουέστ Χαμ στο Λιγκ Καπ. Μοναδική «λακκούβα» στην πορεία του Σλοτ είναι το εντός έδρας στραβοπάτημα (0-1) από τη Νότινγχαμ Φόρεστ.

«Το δικό μου πάπλωμα»… ή μάλλον στρώμα

Από την άφιξη του Σλοτ στο «Άνφιλντ», μια διαδικασία που ονομάζεται «body wake-up» έχει αποτελέσει σημαντικό μέρος της ρουτίνας των παικτών. Ο πρώην προπονητής της Φέγενορντ, με την οποία το 2022 έφτασε στον τελικό του Conference League (ήττα από Ρόμα), το 2023 κατέκτησε το πρωτάθλημα και το 2024 το Κύπελλο, έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία στην προετοιμασία των αγώνων.

Με τους συνεργάτες του έχουν εισαγάγει ασκήσεις αναπνοής πριν από τα ματς, με απαραίτητα λουτρά κρυοθεραπείας μετά την προπόνηση ή τα παιχνίδια. Η ρουτίνα δεν είναι ακριβώς καθορισμένη, λόγω της ποικιλίας των ωρών έναρξης – στην Αγγλία πολλοί αγώνες αρχίζουν στις 12:30μ.μ. τοπική ώρα –, όμως ο Σλοτ έχει αλλάξει τη διαδικασία του Κλοπ και τις παραμονές των εντός έδρας αναμετρήσεων οι παίκτες κοιμούνται στις οικίες τους και όχι σε ξενοδοχείο. Κάτι που δεν άλλαξε ούτε στο πρόσφατο γειτονικό ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ.

Η τακτική Κλοπ δεν αμφισβητείται, με οκτώ τίτλους σε εννέα σεζόν αλλά και το ρεκόρ 68 διαδοχικών αγώνων πρωταθλήματος χωρίς ήττα στο Άνφιλντ μεταξύ 2017 και 2021. Ωστόσο, ο Σλοτ επιμένει ότι οι παίκτες είναι πιο πιθανό να ξεκουραστούν καλύτερα σε ένα στρώμα που γνωρίζουν και έχουν συνηθίσει…

Ήρεμη δύναμη

Στο γραφείο του Σλοτ στο προπονητική κέντρο της Λίβερπουλ υπάρχει μία σειρά από οθόνες στον τοίχο. Η διπλανή πόρτα οδηγεί σε με μια σουίτα παρουσιάσεων, όπου πραγματοποιεί τακτικά συναντήσεις με μέλη της ομάδας του. Τα μίτινγκ πολλά, αλλά σύντομα, αφού ο Σλοτ προσπαθεί να περνά άμεσα μηνύματα. Σύμφωνα με τον αγγλικό τύπο, οι παίκτες εξοικειώνονται με την ήρεμη αλλά άμεση συμπεριφορά του νέου κόουτς, ο οποίος τούς εξηγεί απλά σε τι τα πηγαίνουν καλά και πού
χρειάζονται βελτίωση.

Ωστόσο, αντί απλώς να λέει στους παίκτες τι θέλει, του αρέσει να μπορεί να τους το δείχνει στις οθόνες… Όταν η Λίβερπουλ εξέταζε πιθανούς υποψηφίους για να αντικαταστήσει τον Κλοπ, ο Άρνε Σλοτ «τσέκαρε» και τα τρία απαιτούμενα «κουτάκια» της διοίκησης: Στυλ παιχνιδιού, ατομική βελτίωση παικτών και πρόληψη τραυματισμών.

Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα «The Athletic», ενώ ο Κλοπ εστίαζε στη συλλογική προετοιμασία, ο Σλοτ επικεντρώνεται στα analytics και τις πληροφορίες για κάθε παίκτη ξεχωριστά. Οι βοηθοί, Σίπκε Χούλσοφ και Τζον Χάιτινγκα μετέχουν στις συναντήσεις και μαζί έχουν αποφασίσει για περισσότερες μεν προπονήσεις, αλλά με λιγότερη ένταση, προς αποφυγή τραυματισμών.

Ο Ολλανδός, από την άλλη, απαίτησε να είναι υποχρεωτικό για τους παίκτες να παίρνουν μαζί πρωινό στο προπονητικό κέντρο. Μια συνηθισμένη ημέρα ξεκινά στις 9.45π.μ. με έλεγχο ευεξίας, κατά τον οποίο οι παίκτες εισάγουν πληροφορίες σε μια εφαρμογή που καταγράφει την ποιότητα του ύπνου τους. Πριν από την έναρξη της προπόνησης, δύο ώρες αργότερα, οι συνεδρίες μπορεί να περιλαμβάνουν γιόγκα και υδροθεραπεία!

Η προπόνηση διαρκεί συνήθως μιάμιση ώρα και οι παίκτες αποχωρούν για το σπίτι τους περίπου στις 3:00μ.μ. Την παραμονή ενός αγώνα, ο Σλοτ προτιμά μια μεγαλύτερη συνάντηση με τους παίκτες και τους ανακοινώνει την 11αδα που έχει επιλέξει.

Τακτικές και εξηγήσεις 

Πριν από το ματς με τη Μπολόνια για το Τσάμπιονς Λιγκ, οι «κόκκινοι» φωτογραφήθηκαν στην προπόνηση να κυνηγούν μπαλάκια του τένις που τοποθετούνταν σε κώνους. Τεστ του Σλοτ για σύντομο, απότομο σπριντ που χρειάζεται στα ματς. Ο κόουτς της Λίβερπουλ πιστεύει ότι οι ασκήσεις ενός-εναντίον-ενός προσθέτουν ένα επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των παικτών, η διάθεση γίνεται πιο σοβαρή και η εστίασή τους οξύνεται.

Μετά την επερχόμενη διακοπή των Εθνικών ομάδων, τα τεστ με Τσέλσι και εκτός με Λειψία και Άρσεναλ θα επιβεβαιώσουν την αυτοσυγκέντρωση τους. Οι ίδιες δοκιμασίες θα δώσουν και συνέχεια ή θα βρουν τα πρώτα πραγματικά εμπόδια σε όσα έδειξε ο Σλοτ στους πρώτους τέσσερις μήνες του στον πάγκο της Λίβερπουλ.

Στην καλοκαιρινή περιοδεία στις Η.Π.Α., ακούστηκε σε μία προπόνηση στη Φιλαδέλφεια να φωνάζει «σκοτώστε τους με πολλές πάσες!». Επίσης, από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος έδειξε με την αλλαγή του Τζάρελ Κουανσά με τον Κονατέ στο 46΄ το άμεσο μήνυμα πως δεν φοβάται τέτοιες κινήσεις όταν είναι ανικανοποίητος από κάποιον.

Πάντως, όταν έκανε το ίδιο με τον νεοφερμένο συμπατριώτη του (από τη Μπάγερν Μονάχου) Ράιαν Γκράβενμπερχ αλλά και τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, μίλησε και με τους δύο κατ’ ιδίαν και τους εξήγησε τους λόγους της απόφασής του. Ο Σλοτ δεν πήγε στο «Άνφιλντ» για δημόσιες σχέσεις, όμως επιθυμεί να είναι μεταδοτικός και συχνά ευχάριστος για να δίνει κίνητρο στους παίκτες του.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο αθλητικός διευθυντής, Ρίτσαρντ Χιουζ, και ο διευθύνων σύμβουλος, Μάικλ Έντουαρντς (οι άνθρωποι στους οποίους δίνει αναφορά) του είπαν ότι θα του δώσουν τη δουλειά, ο Ολλανδός τούς ξεκαθάρισε πως θα αισθανόταν περισσότερο άνετα με τον τίτλο του «head coach», αντί του «manager», που επικρατεί στην Αγγλία.… Ήταν ο τρόπος του να τους υπενθυμίσει ότι είναι ο Άρνε Σλοτ και όχι, απλώς, ο αντικαταστάτης του Γιούργκεν Κλοπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT