Στα άκρα οι σχέσεις της Πυγμαχίας με τη ΔΟΕ

Στα άκρα οι σχέσεις της Πυγμαχίας με τη ΔΟΕ

Η Διεθνής Ενωση του αθλήματος κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην Ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα της Διεθνούς Ενωσης Πυγμαχίας (ΙΒΑ) με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με μοναδικό ηττημένο το άθλημα. Η ΙΒΑ κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην Ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία κατηγορεί τη ΔΟΕ για μονοπώληση της παγκόσμιας αγοράς, με αφορμή τους Ολυμπιακούς, ενώ ζητεί από τις εθνικές ομοσπονδίες να ενωθούν σε αυτόν τον «νομικό αγώνα». Η ΔΟΕ έχει αφαιρέσει από πέρυσι την αναγνώριση της ΙΒΑ και το ολυμπιακό μέλλον του αθλήματος παραμένει θολό, καθώς η απόφαση για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση του 2028 είναι στον… αέρα. Ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επαναφοράς του αθλήματος στους Ολυμπιακούς θα παίξει ο ολυμπιονίκης της Αθήνας Γκενάντι Γκολόβκιν.

Η αντιδικία της ΔΟΕ με την ΙΒΑ άρχισε το 2019 όταν η πρώτη κατηγόρησε τη δεύτερη για θέματα οικονομικά, διαιτησίας και ηθικής και δεν της επέτρεψε να εμπλακεί στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών του Τόκιο

Το κλαμπ των «αθανάτων» έχει προτρέψει τις εθνικές ομοσπονδίες να δημιουργήσουν έναν νέο διεθνή οργανισμό προκειμένου η πυγμαχία να παραμείνει στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Ετσι, το 2023 δημιουργήθηκε το World Boxing αλλά ακόμα δεν είναι αναγνωρισμένο από τη ΔΟΕ. Η αντιδικία της ΔΟΕ με την ΙΒΑ άρχισε το 2019 όταν η πρώτη κατηγόρησε τη δεύτερη για θέματα οικονομικά, διαιτησίας και ηθικής και δεν της επέτρεψε να εμπλακεί στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών του Τόκιο. Η αντιπαλότητα κορυφώθηκε πέρσι με την αφαίρεση της αναγνώρισής της.

Πρόεδρος της είναι ο Ρώσος Ουμάρ Κρέμλεβ, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τόσο τα προολυμπιακά τουρνουά του Τόκιο όσο και του Παρισιού, όπως και τα ολυμπιακά, τα διοργάνωσαν οι άνθρωποι της ΔΟΕ. Αξίζει να θυμίσουμε τις ιστορίες των αθλητριών Ιμανέ Καλίφ και Λιν Γιου-τινγκ που, ενώ τις είχε αποκλείσει η ΙΒΑ από τα παγκόσμια πρωταθλήματα πυγμαχίας επειδή, όπως έχει πει, απέτυχαν σε τεστ επαλήθευσης φύλου, η ΔΟΕ δέχτηκε να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς.

Στην καταγγελία της η ΙΒΑ ισχυρίζεται ότι η ΔΟΕ πίεσε της Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να αποκλείσουν τις εθνικές ομοσπονδίες που συνδέονται μαζί της. Ζητάει από τις εθνικές ομοσπονδίες να συστρατευτούν σε αυτόν τον αγώνα και είναι πρόθυμη να τους παρέχει οικονομική υποστήριξη και νομικές συμβουλές. «Αντιμετωπίζουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων των αθλητών και των εθνικών ομοσπονδιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Κρις Ρόμπερτς ενώ κατηγορεί τη ΔΟΕ για «πολιτικούς αγώνες» και για «αθλητικούς εκβιασμούς».

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΟΕ είχε στείλει επιστολή σε όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τους ζήτησε να διακόψουν τους δεσμούς με τις ομοσπονδίες που είναι συνδεδεμένες με την ΙΒΑ. Στην επιστολή οι «αθάνατοι» αφήνουν να εννοηθεί ότι, εάν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε κινδυνεύει το ολυμπιακό μέλλον του αθλήματος. Στο τελεσίγραφο, μάλιστα, αναφέρεται ότι εάν μέχρι το 2025 δεν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη διεθνή αρχή του αθλήματος και στη διεθνή ολυμπιακή αρχή τότε δεν θα στηθούν ρινγκ στο Λος Αντζελες. Κι εδώ, αξίζει να αναφέρουμε τη μεγάλη δημοτικότητα που έχει η πυγμαχία στην Αμερική και ένας αποκλεισμός θα στοιχίσει στους διοργανωτές.

Ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης του 2004 και παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003 παρουσίασε στον Γερμανό «αθάνατο» τις ενέργειες που σχεδιάζει για την εξυγίανση του αθλήματος

Ο ρόλος του ολυμπιονίκη της Αθήνας

Ενας παλαιός αθλητής που έχει ανέβει στο ολυμπιακό βάθρο της Αθήνας έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο για να επαναφέρει στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα την πυγμαχία. Πρόκειται για τον «ασημένιο» ολυμπιονίκη Γκενάντι Γκολόβκιν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Καζακστάν αλλά και της Παγκόσμιας Επιτροπής Ολυμπιακής Πυγμαχίας (World Boxing). Πριν από λίγες ημέρες (3/10), ο Γκολόβκιν συναντήθηκε στην Παραγουάη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και το κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν ιδιαίτερα θερμό.

Ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης του 2004 και παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003 παρουσίασε στον Γερμανό «αθάνατο» τις ενέργειες που σχεδιάζει για την εξυγίανση του αθλήματος. Ο παλαιός αθλητής τόνισε την άμεση ανάγκη της διασφάλισης της παρουσίας της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς του 2028. Για να το πετύχει αυτό έχει ξεκινήσει μία σειρά συναντήσεων με προέδρους εθνικών ομοσπονδιών προκειμένου να αυξηθούν τα μέλη του World Boxing ώστε να αναγνωρίσει την Επιτροπή και η Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που θα τοποθετήσει οριστικά στο… ολυμπιακό χρονοντούλαπο την IBA.

Ο Γκενάντι Γκολόβκιν ως αθλητής θεωρείτο ένας από τους καλύτερους πυγμάχους στον κόσμο και έχει κερδίσει μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ως επαγγελματίας έχει ρεκόρ 42 νίκες, δύο ήττες και μία ισοπαλία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT