«Επιδημία» χιαστών στην Ευρώπη

Αντιδράσεις για το βαρύ ποδοσφαιρικό πρόγραμμα, καθώς στα top-5 πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου έχουν σημειωθεί φέτος 20 σοβαροί τραυματισμοί μόνο με ρήξη πρόσθιου χιαστού

6' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2024 θα μπορούσε να είναι μια ονειρική χρονιά για τον Ντάνι Καρβαχάλ. Στα 33 του χρόνια, κατέκτησε το Champions League και την La Liga με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, συν το Euro 2024 με την εθνική Ισπανίας, χωρίς να είναι απλώς ένα μέλος μιας ομάδας που θριάμβευσε. Με δικό του γκολ άνοιξε το σκορ η «βασίλισσα» στον τελικό με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ αποδείχθηκε κομβικός παίκτης στην τρελή πορεία της «φούρια ρόχα» στα γήπεδα της Γερμανίας το περασμένο καλοκαίρι, σε σημείο να θεωρείται για πολλούς η πιο ισχυρή (και δίκαιη) υποψηφιότητα για τη φετινή «Χρυσή Μπάλα».

Κι όμως το 2024 δεν θα είναι καλή χρονιά για τον Ισπανό μπακ. Μια υπερέκταση του δεξιού ποδιού του στις καθυστερήσεις του αγώνα της Ρεάλ με τη Βιγιαρεάλ τον οδηγεί στο χειρουργείο, με τη διάγνωση των γιατρών να είναι σοκαριστική: ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο, ρήξη έσω παράπλευρου συνδέσμου και ρήξη του ιγνυακού τένοντα. Εν ολίγοις, μια μεγάλη ζημιά που θα τον οδηγήσει σε ένα περίπλοκο χειρουργείο και θα τον κρατήσει εκτός δράσης όλη τη φετινή περίοδο. Αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει στα γήπεδα του χρόνου τέτοια εποχή και μέχρι να ξαναβρεί τη θέση του μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό, θα έχει κλείσει τα 34 του χρόνια και θα βαδίζει στα 35. Κινδυνεύει, δηλαδή, να μην ξαναβρεί θέση στον ήλιο σε τόσο υψηλό επίπεδο, σε μια εποχή που η καριέρα του έμοιαζε να έχει απογειωθεί στη στρατόσφαιρα!

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει και ο Ντουβάν Ζαπάτα. Ο 33χρονος διεθνής Κολομβιανός επιθετικός τραυματίστηκε μια μέρα πριν από τον Καρβαχάλ στον αγώνα της Τορίνο με την Ιντερ στο Μιλάνο. Και στη δική του περίπτωση η διάγνωση των γιατρών ήταν σοκαριστική: ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη του έσω και του πλάγιου μηνίσκου. Θα υποβληθεί σε μια δύσκολη εγχείρηση και θα χάσει τουλάχιστον τη φετινή χρονιά. Είναι κι αυτός σε μια ώριμη ηλικία όπως ο Καρβαχάλ και θα δυσκολευτεί να βρει χώρο και χρόνο όταν επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, καθώς θα πλησιάζει τότε τα 35 χρόνια, ηλικία που σκέφτεσαι περισσότερο την ποδοσφαιρική συνταξιοδότηση παρά το κυνήγι μιας παραπάνω ευκαιρίας.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε δύο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, το ισπανικό και το ιταλικό. Και δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις για να περάσουν απαρατήρητες. Εάν ανοίξει λιγάκι το «πλάνο», θα δει κανείς ότι στα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης (αγγλικό, ισπανικό, ιταλικό, γερμανικό και γαλλικό) έχουν σημειωθεί φέτος 20 σοβαροί τραυματισμοί μόνο με ρήξη πρόσθιου χιαστού. Ο αριθμός ανεβαίνει αν προστεθούν κι άλλοι αντίστοιχοι τραυματισμοί (π.χ. ρήξη αχίλλειου τένοντα, σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών κ.λπ.) που δεν οφείλονται τόσο στην «κακή στιγμή» όσο στην απίστευτη καταπόνηση που υφίστανται οι ποδοσφαιριστές λόγω του εξαντλητικού προγράμματος, ειδικά όσοι επιβαρύνονται με έξτρα αγώνες από τις εθνικές τους ομάδες και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές είναι έξαλλοι. Το κυνήγι του κέρδους έχει τεντώσει το λάστιχο επικίνδυνα, με τον αριθμό των παιχνιδιών μέσα στη σεζόν να αυξάνεται δραματικά για τις ομάδες υψηλού επιπέδου, με παράλληλες υποχρεώσεις σε διάφορες διεθνείς διοργανώσεις. Για παράδειγμα, με το παλιό σύστημα των ομίλων του Champions League και του Europa League, ο συνολικός αριθμός των αγώνων της φάσης των ομίλων ήταν 96 ενώ τώρα με την ενιαία League Phase ανεβαίνει στους 144 πριν καν φτάσουμε στη φάση των 16, με τις διπλές αναμετρήσεις. Η κάθε ομάδα δίνει σε αυτή τη φάση 8 αντί για 6 παιχνίδια σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα διεξαγωγής κι αυτοί οι +2 παραπάνω αγώνες δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαντάζεται κανείς. Πολύ απλά σημαίνει ότι το πρόγραμμα της πρώτης φάσης δεν θα κλείνει όπως πριν το Δεκέμβριο αλλά στο τέλος Ιανουαρίου, μ’ αυτές τις δύο έξτρα αγωνιστικές να επιβαρύνουν έναν μήνα που ήταν λίγο πιο χαλαρός.

Ο Ρόδρι είναι ένα ακόμη θύμα της μάστιγας των χιαστών. Και όταν ήλθε η ώρα να μιλήσει για την περιπέτειά του που θα τον κρατήσει εκτός γηπέδων για σχεδόν όλη τη σεζόν, έστειλε ένα «απειλητικό» μήνυμα που εκφράζει την πλειονότητα των παικτών: «Νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να απεργήσουμε. Είναι εύκολο να το καταλάβουμε και είναι κάτι που μας αφορά όλους, δεν είναι μόνο η άποψη του Ρόδρι ή του οποιουδήποτε άλλου ποδοσφαιριστή. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, θα υπάρξει μια στιγμή που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ένα θέμα που απασχολεί εμάς, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που υποφέρουμε. Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι το να παίζουμε 60 και 70 παιχνίδια σε μια σεζόν είναι υπερβολικό. Δεν γίνεται. Μεταξύ 40 και 50 αγώνων, ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να αποδίδει στο κορυφαίο επίπεδο. Πέρα από αυτά έχεις πτώση γιατί είναι απίθανο να διατηρήσεις αυτό το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Φέτος μπορεί να φτάσουμε μέχρι και 80 αγώνες, δεν ξέρω. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι πάρα πολλοί».

Η Παγκόσμια Ενωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) έχει ήδη κινηθεί νομικά και ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις εάν δεν βρεθεί ένας τρόπος αποφόρτισης του προγράμματος. Στο πλευρό των παικτών βρίσκονται και κορυφαίοι προπονητές, όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η κάτοχος του τροπαίου στο παλιό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και μία από τις 32 ομάδες που θα λάβουν μέρος και στην ανανεωμένη του μορφή. Η διοργάνωση θα είναι ουσιαστικά ένα Μουντιάλ Συλλόγων που θα διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα κρατάει σχεδόν ένα μήνα. Η νέα έκδοση θα παρουσιαστεί το ερχόμενο καλοκαίρι στις ΗΠΑ, θα είναι ουσιαστικά η πρόβα τζενεράλε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και θα κρατήσει τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι με τα Παγκόσμια Κύπελλα και τα Euro (συν τις αντίστοιχες διοργανώσεις της Αμερικής και της Αφρικής), οι παίκτες δεν θα μπορούν να πάρουν ανάσα και θα είναι υποχρεωμένοι να βουτάνε από τη μία διοργάνωση στην άλλη, χωρίς κανένα περιθώριο ξεκούρασης.

«Η Premier League δεν επέτρεψε να μετατεθούν οι δύο πρώτοι αγώνες της νέας περιόδου. Νομίζω ότι η Μάντσεστερ Σίτι ζήτησε να μετατεθούν οι αγώνες για μία, δύο ή τρεις εβδομάδες, ώστε να κάνουμε διακοπές μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ομως δεν επετράπη. Αν είπε η Premier League ναι σ’ εμάς; Οχι, απολύτως, όχι» δήλωσε αγανακτισμένος ο Γκουαρδιόλα και όλοι θυμηθήκανε το πολύ πιο έντονο ξέσπασμα του Γιούργκεν Κλοπ, όταν στη διάρκεια της ίδιας διοργάνωσης στην καρδιά του χειμώνα το 2019 στο Κατάρ, το ασφυκτικό πρόγραμμα υποχρέωνε τη Λίβερπουλ να δίνει ταυτόχρονα και αγώνα Λιγκ Καπ στο Νησί! Επαιξε εκεί με εφηβική ομάδα κόντρα στη Αστον Βίλα και ηττήθηκε με το βαρύ 5-0!

Οι αριθμοί δικαιώνουν τους παίκτες και τους προπονητές για τις διαμαρτυρίες τους. Μέχρι τώρα, αρχές Οκτώβρη, χωρίς να έχει κλείσει καν το πρώτο τρίμηνο της περιόδου, 20 ποδοσφαιριστές του top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έχουν υποστεί ρήξη χιαστών και θα χάσουν όλη τη χρονιά. Ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται εάν προστεθούν όλες οι περιπτώσεις μέσα στο 2024 και φυσικά εκτινάσσεται εάν στον συνολικό λογαριασμό προστεθούν και οι ποδοσφαιριστές των άλλων πρωταθλημάτων. Είναι ένα σοκαριστικό νούμερο που το αγνοούν προκλητικά η FIFA και η UEFA. Στο κυνήγι του χρήματος, φορτώνουν το πρόγραμμα μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, με τη λογική ότι εάν θέλουν οι ποδοσφαιριστές να απολαμβάνουν τόσο παχυλά συμβόλαια, πρέπει να ρισκάρουν ακόμα και την υγεία τους για να γεμίσουν τα ταμεία των ομάδων και να τους τα δώσουν!

Η λίστα με τους 40 παίκτες από το top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχουν υποστεί φέτος ρήξη χιαστού, με τα ονόματα αυτών που τραυματίστηκαν στη φετινή περίοδο να είναι γραμμένα με πιο έντονα γράμματα:

Premier League

Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι), Εντσο Γκονσάλες (Γουλβς), Σβεν Μπότμαν (Νιούκαστλ), Τζαμάλ Λασέλς (Νιούκαστλ), Σάσα Κάλαϊτζιτς (Γουλβς)

La Liga

Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Χαμάρι Τραορέ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μαρκ Μπερνάλ (Μπαρτσελόνα), Μπόρχα Γκαρθές (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Serie A

Ντουβάν Ζαπάτα (Τορίνο), Αλεσάντρο Φλορέντσι (Μίλαν), Γκλέισον Μπρέμερ (Γιουβέντους), Εμιρχάν Ιλχάν (Τορίνο), Ματέους Κοβάλσκι (Πάρμα), Νικολό Καμπιάγκι (Μπολόνια), Αλεσάντρο Τσιρκάτι (Μπολόνια), Τζιανλούκα Σκαμάκα (Αταλάντα), Ταϊρόν Εμπουέχι (Εμπολι), Λιούις Φέργκιουνσον (Μπολόνια), Τζόρτζιο Σκαλβίνι (Αταλάντα), Μοχάμεντ Καμπά (Λέτσε)

Bundesliga

Γκρίσα Μπόμελ (Χοφενχάιμ), Ξάβερ Σλάγκερ (Λειψία), Οζάν Καμπάκ (Χοφενχάιμ), Ρόμπερτ Γκούμνι (Αουγκσμπουργκ), Γιούλιαν Νίχους (Χαϊντενχάιμ), Κόλιν Κλάιν-Μπέκελ (Χολστάιν Κίελ)

Ligue 1

Φαρίς Μουμπανιά (Μαρσέιγ), Φαμπιάν Σεντόνζ (Ναντ), Τερέμ Μοφί (Νις), Μαρτίν Σατριανό (Λανς), Λάσο Κουλιμπαλί (Οσέρ), Γκλεν Ενγκοσό (Μονπελιέ), Ρέντα Καντρά (Ρεμς), Αντί Λογκμπό (Χάβρη), Λούκας Ερναντέζ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντογκάν Αλεμντάρ (Ρεν), Κριστοφέρ Ζουλιέν (Μπονπελιέ), Νέιθαν Μουαγί-Κιαλά (Οσέρ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT