Ο Πογκμπά είδε την «άκρη του τούνελ», όμως ακόμη ψάχνει το «φως»

Ο Πογκμπά είδε την «άκρη του τούνελ», όμως ακόμη ψάχνει το «φως»

Η 4ετής ποινή για ντόπινγκ μειώθηκε σε 18 μήνες, αλλά ο Γάλλος σταρ της Γιουβέντους δεν γνωρίζει ακόμη πού θα τον βρει η πολυπόθητη επιστροφή, τον ερχόμενο Μάρτιο.

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αποτυχημένο τεστ ντόπινγκ. Μια ποινή που έμοιαζε με το τέλος της αμφιλεγόμενης καριέρας του. Μίας καριέρας που δέχθηκε κριτική όχι τόσο βάσει ταλέντου όσο ως κάτι σαν «τι μπορούσε να γίνει;». Μιας πορείας που, θαρρεί κανείς πως «θόλωσε» σε έναν φαύλο κύκλο εγωισμών με προπονητές και μιας οικογενειακής τραγωδίας δίχως θύματα, αλλά με την απώλεια της αθωότητας, ηττημένης από την αφέλεια. Η ζωή του Πολ Πογκμπά θα μπορούσε να έχει πολλούς τίτλους σαν τους παραπάνω. Μερικά προσωπικά «συντρίμμια», όμως, είχαν μερικές «χαραμάδες» για τον 31 ετών Γάλλο μέσο.

Μία από αυτές τού χάρισε λίγο φως την περασμένη Παρασκευή, όταν το CAS ανακοίνωσε ότι η τιμωρία τετραετούς αποκλεισμού για χρήση απαγορευμένων ουσιών μειώθηκε σε 18 μήνες, και ο χαφ της Γιουβέντους θα έχει δικαίωμα να επιστρέψει στα γήπεδα τον επόμενο Μάρτιο. Ο ίδιος ανάρτησε απλώς μία φωτογραφία στο X (πρώην Twitter) με τα πόδια του να φορούν ποδοσφαιρικά παπούτσια –που κάποτε, όταν προτιμούσε πανάκριβα ρούχα και πολύχρωμα κουρέματα, δεν θα περίμενε να του λείψουν τόσο πολύ– και κάλτσες μέχρι το γόνατο που έγραφαν τα αρχικά του.

Το τέλος (;) του «εφιάλτη» 

Η πρώτη δήλωσή του ήταν πως «επιτέλους, ο εφιάλτης τελείωσε». Ισως να ακούγεται υπερβολικό, ως παρομοίωση. Ωστόσο ο Πολ Πογκμπά γνωρίζει από εφιάλτες. Τα ΜΜΕ της πατρίδας του έκαναν λόγο για «βλέμμα του παίκτη στην άκρη του τούνελ…». Το «φως», πάντως, ακόμη δείχνει να είναι μακριά. Ο «PP» ξέρει ότι η «ταμπέλα» του ντοπαρισμένου δεν ξεθωριάζει εύκολα. Ομως, για την ώρα, του αρκεί που θα έχει την ευκαιρία, ίσως και σαν σχολιαρόπαιδο το οποίο για καιρό καθόταν ντροπαλό σε μια άκρη χωρίς να το καλούν να παίξει. Θα αισθανθεί σαν έφηβος, ακόμη και με την αμφιβολία, την ανησυχία ότι δεν είναι (πάλι) επιθυμητός.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Γιουβέντους δεν είναι διατεθειμένη να του προσφέρει άλλη μία ευκαιρία και ομάδες από το MLS (ΗΠΑ) και τη Σαουδική Αραβία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Οι επιθυμίες του ίδιου ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως η φωτογραφία του σε προπόνηση σε γυμναστήριο με φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ έκανε χιλιάδες οπαδούς της ομάδας από την Αργεντινή να τον ακολουθήσουν στα social media και να τον γεμίσουν με μηνύματα στα οποία του ζητούν να υπογράψει εκεί!

Η «Γιούβε»… γλίτωσε ήδη εκατομμύρια

Η τελευταία εμφάνιση του Πογκμπά με τη φανέλα της Γιουβέντους ήταν πριν από σχεδόν 17 μήνες. Από τότε που επέστρεψε στο Τορίνο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το καλοκαίρι του 2022, σε μια συμφωνία που αρχικά άξιζε 500.000 ευρώ την εβδομάδα, όμως, ο Γάλλος ήταν βασικός μόλις σε ένα ματς λόγω τραυματισμών ή κακής φυσικής κατάστασης και δεν αγωνίστηκε σε περισσότερα από 12 παιχνίδια, για συνολικά 212 λεπτά… Ακόμη και πριν «κοπεί» στο ντόπινγκ τεστ στις 20 Αυγούστου 2023, έπειτα από μία αναμέτρηση με την Ουντινέζε, δεν είχε δικαιολογήσει τον ετήσιο μισθό των οκτώ εκατομμυρίων.

Η ποινή του ήταν ένας προσωπικός «εφιάλτης», ωστόσο στα γραφεία της ιταλικής ομάδας μάλλον θα… άνοιξαν μπουκάλια κρασί όταν διαπίστωσαν το οικονομικό κέρδος από την υπόθεση. Σύμφωνα με τους όρους της συλλογικής σύμβασης με την ιταλική ένωση ποδοσφαιριστών, η Γιουβέντους ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει στον Πογκμπά μόλις 2.000 μηνιαίως για όσο διαρκεί η απαγόρευση να αγωνίζεται! Η «Γιούβε» έχει ακόμη «πάτημα» να ολοκληρώσει μονομερώς τη μεταξύ τους συμφωνία, καθώς υπάρχει σχετικός όρος για παραβίαση του συμβολαίου επειδή απέτυχε σε έλεγχο ντόπινγκ.

Το σκεπτικό του CAS και η μόνιμη εξήγηση 

Το CAS εξήγησε στη δημοσιοποίηση του σκεπτικού για τη μείωση της ποινής του Πογκμπά ότι «τα περισσότερα στοιχεία που προβλήθηκαν από τον παίκτη δεν έχουν αμφισβητηθεί. Ωστόσο, ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, θα έπρεπε να είχε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις περιστάσεις. Η επιτροπή στήριξε την απόφασή της στα στοιχεία και τα νομικά επιχειρήματα που προβλήθηκαν, ότι η κατάποση της ουσίας DHEA από τον κ. Πογκμπά, στην οποία βρέθηκε θετικός, ήταν ακούσια και προέκυψε από εσφαλμένη λήψη συμπληρώματος που του συνταγογραφήθηκε από γιατρό στη Φλόριντα». 

Η προσφυγή του έγινε από τον αθλητικό δικηγόρο Μάικ Μόργκαν, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει επιτυχώς τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων βαρών Τάισον Φιούρι, αλλά και τον έξι φορές νικητή του Γύρου της Γαλλίας, Κρις Φρουμ, σε αντίστοιχες υποθέσεις ντόπινγκ. Από την αρχική απολογία του, η υπεράσπιση του Γάλλου σταρ υποστήριζε πως σε ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 2022 –κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, το οποίο έχασε λόγω τραυματισμού στο γόνατο–, επισκέφτηκε μια κλινική ευεξίας για την αντιμετώπιση των συνεχών τραυματισμών του με την ελπίδα να τους αποτρέψει στο μέλλον.

Μια σειρά από αιματολογικές και βιομετρικές εξετάσεις έφεραν στην επιφάνεια διάφορα ζητήματα, με κυριότερη την έλλειψη βιταμίνης D. Ο Πογκμπά επιμένει ότι ο γιατρός στην κλινική, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε συνεργαστεί με πολλούς Αμερικανούς αθλητές, συνταγογραφούσε μια σειρά δισκίων για να αντιμετωπίσει την ανεπάρκειά του στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Το δείγμα με την Ουντινέζε περιείχε «μη ενδογενείς μεταβολές τεστοστερόνης».

Προσωπικός και οικογενειακός «γολγοθάς» 

Από τη δεύτερη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το ταλέντο του Πογκμπά «τρεμόπαιζε» σποραδικά, σε σημείο, όπως παραδεχόταν, «μιζέριας και στο γήπεδο, και μακριά από αυτό». Σε συνέντευξή του στη γαλλική «Figaro», το 2022, ο Πογκμπά ομολόγησε ότι υπέφερε από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Γάλλος εξηγούσε πως «μπορεί να κερδίζουμε πολλά χρήματα και να μην πρέπει παραπονιόμαστε πραγματικά, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να έχουμε κι εμείς αυτές τις στιγμές στη ζωή μας, όπως όλος ο κόσμος». Τονίζοντας ότι «στο ποδόσφαιρο αυτό δεν είναι αποδεκτό. Δεν είμαστε υπερήρωες. Είμαστε απλώς άνθρωποι».

Την ίδια χρονιά, οι δυσκολίες έγιναν πιο βαθιές. Εκτός από την οπαδική στοχοποίηση, τόσο για την απόδοσή του όσο και για τις στιλιστικές επιλογές του, είδε τη σύντροφο και τα παιδιά του να απειλούνται κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης στη Μάντσεστερ και εκείνος έπεσε θύμα απαγωγής… Η φερόμενη συνωμοσία οδήγησε αρχικά στη σύλληψη του… αδελφού του, Ματίας, και τεσσάρων παιδικών φίλων του! Μιλώντας εκ των υστέρων στο δίκτυο «Al Jazeera», δήλωσε ότι «τα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους. Μπορεί να διαλύσουν μια οικογένεια. Μπορούν να δημιουργήσουν πόλεμο. Μερικές φορές σκεφτόμουν μόνος μου: “Δεν θέλω πια να έχω χρήματα. Απλώς δεν θέλω να παίζω πια”». 

Στη συνέχεια ο αδελφός του αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας απολογηθεί ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα εκβιασμού, αν και στο ενδιάμεσο είχε απειλήσει και εκείνος να αποκαλύψει μυστικά του Πολ! Αυτή ήταν άλλη μία πληγή που φάνηκε να μην επουλώνεται ποτέ. 

Η ετυμηγορία της περασμένης Παρασκευής είναι μια ευκαιρία να βρει ένα φως στο τέλος του τελευταίου προσωπικού «τούνελ» του. Το μέλλον του ακόμη δεν δείχνει ξεκάθαρο. Ομως ο Πολ Πογκμπά ξέρει και από αυτό, καθώς η πορεία του μοιάζει αρκετά με αυτό που κάποτε ο Βρετανός εκδότης, Μαξ Μπίβενπρουκ, πίστευε για τον Μπρεζίνσκι. Οτι, δηλαδή, «δεν είχε σημασία προς τα πού πήγαινε. Του αρκούσε να κάθεται στη θέση του οδηγού»…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT