Η φιλοσοφία και το… κρασί του «Eλληνα» Αντρέα Τρινκιέρι

Η φιλοσοφία και το… κρασί του «Eλληνα» Αντρέα Τρινκιέρι

Ο Ιταλός κόουτς της Ζαλγκίρις, άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας, αντιμετωπίζει την Παρασκευή (11/10, 21:15) τον Ολυμπιακό για την Ευρωλίγκα. Οι λόγοι της μόνιμης σύνδεσης με τη χώρα και ο οίνος που λύνει κάθε παρεξήγηση

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάεδο Γκαλεάνο πίστευε ότι «είμαστε όλοι θνητοί, μέχρι το πρώτο φιλί ή το δεύτερο ποτήρι κρασί». Ο Αντρέα Τρινκιέρι, ωστόσο, θεωρεί ότι ένα καλό μπουκάλι οίνου είναι εκείνο που (τον) επαναφέρει (σ)τη θνητότητά του. Είναι, στη δύσκολη στιγμή εκτός παρκέ, η ιδέα για τη λύση κάθε παρεξήγησης. Η τελευταία εβδομάδα το επιβεβαιώνει. Ο Ιταλός προπονητής της λιθουανικής Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία το βράδυ της Παρασκευής (11/10, 21.15) φιλοξενείται από τον Ολυμπιακό για τη 2 η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ. 

Προ ημερών, σχολιάζοντας το επεισόδιο που είχε στην πρεμιέρα ο κόουτς του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, με τον «ομόλογό» του στη Φενερμπαχτσέ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Τρινκιέρι προέβλεψε ότι «ο Γιώργος και ο “Σάρας”, δύο καταπληκτικοί προπονητές, θα λύσουν το θέμα με ένα μπουκάλι κρασί». Η ομάδα του Κάουνας θα φτάσει στο ΣΕΦ έχοντας μεν θριαμβεύσει επί της Μπαρτσελόνα στην 1η αγωνιστική, αλλά έχοντας ηττηθεί από τη Ρίτας στη λιθουανική λίγκα και έπειτα από το αυτό το αποτέλεσμα εκνευρίστηκε από ερώτηση δημοσιογράφου, απαντώντας: «Χάσαμε με 3 π. και μιλάτε για κίνητρο; Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ζείτε και τι νοοτροπία έχετε! Αν σκεφτόμουν σαν εσάς, θα έπρεπε να γίνω κηπουρός!».

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ταξίδι στην Αθήνα, όμως, απολογήθηκε, εξηγώντας ότι «δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν, αλλά έχω δικαίωμα να διαφωνώ με κάποια ερώτηση. Απολογούμαι για το πώς εκφράστηκα. Δεν έχει σημασία τι σκεφτόμουν, αλλά το πώς έγιναν αντιληπτές οι δηλώσεις μου, και αυτό είναι δικό μου λάθος. Εγώ κάνω τη δουλειά μου κι εσείς τη δική σας κι ας διαφωνούμε κάποιες φορές». Μάλιστα, πρόσφερε ένα μπουκάλι κρασί στον εν λόγω ρεπόρτερ, λέγοντάς του πως «οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια. Αυτό είναι ένα μπουκάλι ιταλικό κρασί, δεν αγοράστηκε όμως σε σούπερ μάρκετ. Είναι από την προσωπική μου συλλογή, για ειδικές περιστάσεις. και πιστεύω πως αυτή είναι μία».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews (@basketnews)

Λογομαχία με Μπαρτζώκα, Εθνική και Νίκος Ζήσης

Παρόμοιες περιστάσεις δεν αποτελούν πια εμπνευσμένη λύση για τον Ιταλό, αλλά μία καλή ευκαιρία για να ανοίξει ένα μπουκάλι. Οπως έγινε και δύο χρόνια νωρίτερα, όταν μία έντονη διαφωνία με τον κόουτς Μπαρτζώκα λύθηκε όταν μοιράστηκαν ένα συλλεκτικό μπουκάλι στην επόμενη συνάντησή τους! Ο κόουτς Τρινκιέρι, άλλωστε, λατρεύει την Ελλάδα και αυτό δεν προέκυψε από τους 18 μήνες (Ιανουάριος 2013 ως Ιούνιος 2014) που κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. 

Ο τότε 44χρονος Τρινκιέρι, λάτρης του Μιλάνου, της Νέας Υόρκης, των βιβλίων και του μπάσκετ, δεν υπήρξε σπουδαίος παίκτης, όμως τήρησε ευλαβικά την προπονητική ιεραρχία. Ξεκίνησε ως βοηθός στην Ολίμπια Μιλάνο (1998-2004), έλαβε το «χρίσμα» πρώτου προπονητή στη Βανόλι, την οποία προβίβασε στην Α2 Ιταλίας το 2006 και μετά τις Καζέρτα, Βερόλι, στην ίδια κατηγορία, οδήγησε το 2011 την Καντού στο «Top 16» της Ευρωλίγκας!

Ελαβε την άδεια της τελευταίας να εργαστεί παράλληλα στην Εθνική Ελλάδας, όμως, μετά το ξεκίνημα με 3-0 στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας το 2013, έπεσε στο 3-2 στην 1η φάση και το 1-4 στη 2 η άφησε την Ελλάδα εκτός προημιτελικών… Το «Trinchieri-stica», που «ανακάλυψαν» τα ιταλικά ΜΜΕ για να αποτυπώσουν το σύστημά του για γρήγορο παιχνίδι στην επίθεση και την επιθυμία του να δημιουργεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τοπικός Τύπος, ένα «οχυρό» στην άμυνα, δεν έπιασε στα μέρη μας. Παρά το σχετικά χαμηλό συμβόλαιό του με την ελληνική ομοσπονδία, με 55.000 ετησίως, αποχώρησε με φήμες ότι η ΕΟΚ τού χρωστούσε χρήματα, όμως εκείνος δεν άλλαξε γενικότερη στάση για τη χώρα. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο και τα πρόσωπα που γνώρισε.

Ο Τρινκιέρι κοουτσάρισε στη «γαλανόλευκη» και μετέπειτα στη γερμανική Μπάμπεργκ τον παλαίμαχο γκαρντ και νυν τζένεραλ μάνατζερ της Εθνικής Νίκο Ζήση, τον οποίο προ ημερών, σε σειρά βίντεο της Ευρωλίγκας, κατέταξε στους πέντε πιο επιδραστικούς παίκτες που καθοδήγησε! «Μου λείπουν τα πάντα σε εκείνον. Μοναδικός άνθρωπος, μοναδικός παίκτης», τόνισε, εξηγώντας πως «δίνει τον τόνο στην ομάδα με το παράδειγμά του κι ενώ λένε πως τον βοήθησα πολύ, θα έλεγα ότι με βοήθησε ως κόουτς, γιατί με άφησε να τον προπονήσω, ενώ είχε περισσότερους τίτλους από εμένα. Ηταν η προέκτασή μου στο παρκέ και θα είμαι πάντα ευγνώμων γιατί με βοήθησε να εξελιχθώ».

«Πολίτης του κόσμου»

Το υπόβαθρο του επέτρεψε να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, παρότι η οικογένειά του τον προόριζε για άλλα πράγματα. Γιος του Πάολο Τρινκιέρι, με καταγωγή από ΗΠΑ και Παναμά, είχε μία διεθνή φαμίλια. Η μητέρα του καταγόταν από την Κροατία, η γιαγιά του από το Μαυροβούνιο και ο παππούς του, Αλφρέντο, ήταν πρόξενος, με σπουδές στο Χάρβαρντ. Οι γονείς του κόουτς της Ζαλγκίρις ήθελαν να τον δουν φοιτητή στο φημισμένο πανεπιστήμιο και διπλωμάτη, αλλά στα 14 του, ενώ έπαιζε τένις και πόλο, ερωτεύτηκε το μπάσκετ.

Παρέμεινε όμως τακτικός αναγνώστης βιβλίων και γλωσσομαθής προπονητής, θεωρώντας τον εαυτό του «πολίτη του κόσμου». Αγαπημένη πόλη του εξακολουθεί να είναι η γενέτειρά του, Μιλάνο (στο απόστασης 31 χλμ. Καντού, σε πολλές ήττες έγραφαν «έχασε ο κόουτς απ’ το Μιλάνο»!), όμως οι ευκατάστατοι γονείς του τού έδωσαν τη δυνατότητα να ζήσει αρκετά ως παιδί στη Νέα Υόρκη, σε ρετιρέ που φωτογραφήθηκε κάποτε και από τους «New York Times». 

«Αντί για διπλωματική καριέρα, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτή την τρέλα της προπονητικής», μονολόγησε πρόσφατα στο Κάουνας. Προσθέτοντας, όμως, ότι «το αγάπησα τόσο πολύ, που το μπάσκετ με… εκμηδένισε»! Εκφραστικός όσο λίγοι, δεν είναι ο τυπικός κόουτς που θα συναντήσει κάποιος στην Ευρωλίγκα. Τον Μάρτιο του 2017, ως προπονητής στην Μπάμπεργκ, αποφάσισε στο ματς με τη Γκίσεν να αφήσει τον Ελληνα βοηθό του, Ηλία Καντζούρη, να κοουτσάρει όλο το ματς! Στη συνέντευξη Τύπου, μάλιστα, ο Τρινκιέρι ενοχλήθηκε με τις απανωτές ερωτήσεις επ’ αυτού και αποκρίθηκε πως «η ρουτίνα σκοτώνει! Το έκανα και ίσως το ξανακάνω, γιατί οι ασίσταντ πληρώνονται για να δουλεύουν. Οι ερωτήσεις σας δείχνουν έλλειψη σεβασμού».

Τρινκιέρι = ατάκα!

Δεν του αρέσει να κρύβεται και πέρσι αποκάλυψε ότι όλη η ομάδα της Ζαλγκίρις έκλαιγε στον σοβαρό τραυματισμό τού μετέπειτα γκαρντ του Ολυμπιακού, Κίναν Εβανς, επισημαίνοντας ότι το συναίσθημα πρέπει να έχει θέση στον άκρατο επαγγελματισμό. Στις 31 Ιανουαρίου 2023, μετά την ήττα από τη Βαλένθια για την Ευρωλίγκα, δήλωσε αυτοσαρκαστικά ότι «η ένας εναντίον ενός άμυνά μας ήταν κάτι κοντά στην… πορνογραφία!». Στις 19 Οκτωβρίου 2017, όταν ρωτήθηκε αν η Μπάμπεργκ θα προχωρήσει σε κάποια μετεγγραφή, ρώτησε με τη σειρά του «πόσα χρήματα έχεις στο πορτοφόλι σου, 100 ευρώ; Αυτό το ποσό είναι καλό για μερικά κοκτέιλ, όχι για σέντερ». 

Από την ημέρα που άφησε το ιταλικό μπάσκετ για τις Ούνικς Καζάν, Μπάμπεργκ, Παρτιζάν, Μπάγερν Μονάχου και πλέον τη Ζαλγκίρις, ο Αντρέα Τρινκιέρι είναι μία ξεχωριστή φιγούρα –κι ένας εξαιρετικός κόουτς– στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αν ο Αριστοφάνης έλεγε πως «θέλω να μου φέρετε γρήγορα κρασί να βρέξω το κεφάλι και το μυαλό μου, ώστε να πω κάτι έξυπνο», ο Ιταλός προπονητής είναι μεν λάτρης του οίνου, όμως δεν το θέλει για όσα ξεστομίζει. Θα συνεχίσει να απαρνείται τον χαρακτηρισμό  «εκκεντρικός» και θα επικαλείται απλώς την προσέγγιση και τον απλό χαρακτήρα του, που αναδεικνύουν τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT