Εισηγήτρια του ΟΗΕ πρότεινε τεστ φύλου στους αγώνες

Εισηγήτρια του ΟΗΕ πρότεινε τεστ φύλου στους αγώνες

«Μουδιασμένη» η ΔΟΕ από την εισήγηση – ΗΠΑ: Λανθασμένα συνδέετε τα transgender άτομα με τα intersex

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισήγηση της ειδικής εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των γυναικών, Ριμ Αλσαλέμ, στην 79η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η εισηγήτρια από την Ιορδανία πρότεινε την υποχρεωτική εισαγωγή τεστ φύλου σε αθλητικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την έκθεσή της, η εν λόγω εξέταση είναι «απαραίτητη για την ακεραιότητα και δικαιοσύνη του ανταγωνισμού», προτείνοντας τη δημιουργία ανοικτών κατηγοριών σε όσους δεν επιθυμούν να αγωνιστούν στην κατηγορία του βιολογικού φύλου τους. Στην εισήγησή της άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το συγκεκριμένο θέμα.

Οπως τόνισε, οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολλές μορφές εκτεταμένης βίας σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τις αθλήτριες από το Αφγανιστάν που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό ή να φύγουν κρυφά από τη χώρα τους προκειμένου να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αθλητικά όνειρά τους. Η Ριμ Αλσαλέμ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η συμμετοχή ανδρών σε αθλήματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες υπονομεύει την ακεραιότητα και την ασφάλεια».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ειδικά σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Μάλιστα αποκαλεί τις γυναίκες του ΟΗΕ «ζωτικό εταίρο στη δημιουργία θετικών κοινωνικών αλλαγών και στην προώθηση της ενδυνάμωσης των φύλων μέσω του αθλητισμού». Τώρα, η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας θέτει νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τη συμμετοχή των πρωταθλητριών της πυγμαχίας Ιμανέ Κελίφ από την Αλγερία και Λιν Γιου Τινγκ από την κινεζική Ταϊπέι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, φέρνοντας δύο στενά συνεργαζόμενους οργανισμούς απέναντι.

Κριτική στην εισήγηση της Αλσαλέμ άσκησε ο σύμβουλος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην 3η Επιτροπή του ΟΗΕ, Ντίλαν Λανγκ: «Στην έκθεσή σας αναφέρετε σωστά ότι όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου, έχουν το δικαίωμα να ζουν μια ζωή απαλλαγμένη από διακρίσεις, αλλά λανθασμένα συνδέετε τα transgender άτομα με τα intersex», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της συμμετοχής ανθρώπων που έχουν προχωρήσει σε φυλομετάβαση δείχνει να απασχολεί και τον πανεπιστημιακό αθλητισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην Τζόρτζια, και ύστερα από ομόφωνη απόφαση των επικεφαλής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Πολιτείας, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το NCAA και άλλους αθλητικούς φορείς να απαγορεύσουν σε ανθρώπους που έχουν προχωρήσει σε φυλομετάβαση να παίρνουν μέρος σε γυναικεία πρωταθλήματα. Την ίδια απόφαση έχει πάρει από τον περασμένο Απρίλιο και η Ενωση Κολεγίων και Πανεπιστημίου για τον στίβο στη Β. Αμερική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT