Εθνική ομάδα: Υπόκλιση των Βρετανών

Η ελληνική ραψωδία του Γουέμπλεϊ και τα «πυρά» κατά Κάρσλεϊ - Αύριο η Εθνική υποδέχεται την Ιρλανδία, με τους Ελληνες φιλάθλους να εξαφανίζουν τα εισιτήρια του αγώνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα συναισθήματα χαρμολύπης και μια τεράστια κατάθεση ψυχής, που φανερώνει το μεγαλείο του αθλητισμού. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μέσα από τον αδόκητο χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ χαλύβδωσε και με την ιστορική νίκη της στο Γουέμπλεϊ επί της Αγγλίας έθεσε ως ορόσημο την επιστροφή της στις μεγάλες διοργανώσεις στο μέλλον.

Την ώρα που στο μυαλό των διεθνών στριφογύριζε συνεχώς η μορφή του μέχρι πρότινος συμπαίκτη τους, στο χορτάρι ξεδίπλωναν στο μάξιμουμ τα προσόντα τους, εφαρμόζοντας στην εντέλεια το αγωνιστικό πλάνο του προπονητή τους.

Η πρώτη νίκη επί των «Τριών Λιονταριών», αλλά κυρίως η κυριαρχική εμφάνιση, που ήταν η πληρέστερη τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, είχε πηγή έμπνευσης και δύναμης τον Μπάλντοκ και καθοδηγητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος άλλωστε πριν από το παιχνίδι είχε πει πως αν θέλει η ομάδα να αλλάξει επίπεδο πρέπει να κάνει υπερβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2004 αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα κέρδισε ομάδα του Top-5 του ranking της FIFA, ενώ ο Σέρβος τεχνικός έγινε μόλις ο δεύτερος στην ιστορία της Εθνικής που ξεκινάει τη θητεία του στον «γαλανόλευκο» πάγκο με τρεις συνεχόμενες νίκες, έπειτα από τον Κώστα Πολυχρονίου το 1994.

Ο βρετανικός Τύπος υποκλίθηκε στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με το BBC μάλιστα να αναφέρει ότι «οι Ελληνες έδωσαν και την ψυχή τους στη μνήμη του Μπάλντοκ». Παράλληλα, στα σχόλια κυριαρχούν οι ειρωνείες του τύπου «ελληνική Οδύσσεια» και «αρχαία τραγωδία» για την εθνική Αγγλίας, με την κριτική να εστιάζεται σε παίκτες όπως ο Αντονι Γκόρντον και κυρίως στον υπηρεσιακό προπονητή Λι Κάρσλεϊ, ο οποίος πλέον έχει αμυδρές ελπίδες να μονιμοποιηθεί στον πάγκο. «Τελείωσε ο μήνας του μέλιτος του Κάρσλεϊ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Sun.

Ξεχώρισε επίσης η συγκινητική ανάρτηση της Premier League για τον Μπάλντοκ και το έπος του Γουέμπλεϊ, με πανηγυρικές φωτογραφίες και την αφιέρωση «For George» για τον σκόρερ Βαγγέλη Παυλίδη. Η υπέρβαση έγινε, η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε φαβορί για την πρωτιά στον όμιλό της στο Nations League, κάτι που αν συμβεί, θα έχει και μια εναλλακτική διαδρομή για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2026. Φυσικά για να πάρει την πραγματική της διάσταση σε βαθμολογικό επίπεδο αυτή η επιτυχία, η νίκη επί της Ιρλανδίας αύριο στο «Γ. Καραϊσκάκης» θεωρείται επιβεβλημένη. Το φαληρικό γήπεδο αναμένεται να είναι κατάμεστο, καθώς χθες εκτοξεύθηκε η πώληση των εισιτηρίων.

Η ομάδα προπονήθηκε χθες το πρωί επί αγγλικού εδάφους και το απόγευμα επέστρεψε, όπου σήμερα θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της στο Περιστέρι. Οι Τσιμίκας και Κωνσταντέλιας παρέμειναν εκτός προπόνησης με συμπτώματα φαρυγγίτιδας.

Η επόμενη αγωνιστική (4η, 13/10): Φινλανδία – Αγγλία (19.00), Ελλάδα – Ιρλανδία (21.45). Η βαθμολογία: Ελλάδα 9, Αγγλία 6, Ιρλανδία 3, Φινλανδία 0.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT