Οι («προδομένες;») αξίες του Κλοπ

Αλήθειες, παρερμηνείες και… παρεξηγήσεις της νέας συμφωνίας του Γερμανού με τον όμιλο της Red Bull. Οι αναφορές ότι είναι «δέσμιος» του συμβολαίου και η έντονη κριτική ότι «πούλησε» τον ρομαντισμό του…

7' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν τον ενοχλούσε ποτέ να είναι ο περίεργος τύπος στο δωμάτιο. Δεν τον ένοιαζε να είναι ο διαφορετικός σε έναν κόσμο τον οποίο δεν ήθελε ακριβώς να «πλάθει» μόνος του, αλλά δεν επιθυμούσε να «υποτάσσεται» και στους κανόνες του. Σε πάγκους που άρχισε να κυριαρχεί ένα dress code ακριβών κοστουμιών, εκείνος ήταν ο «ατίθασος» με το ασιδέρωτο φούτερ του. Σε καιρούς που οι προπονητές αποκτούσαν μεγάλη επικοινωνιακή – εκτός από την οικονομική – δύναμη, του άρεσε να στέκεται έξω από γραμμές και νόρμες. Αυτό που τον απασχολούσε ήταν να είναι ο εαυτός του και να μπορεί να πάρει το κόκκινο καπελάκι του και να φεύγει όποτε θέλει…

Οταν το 2015 παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της Λίβερπουλ, ο Γιούργκεν Κλοπ βρήκε έναν τρόπο και να πείσει για το πόσο ξεχωρίζει και να ρίξει με τρόπο «λάδι στη φωτιά» κάθε βεντέτας στην Πρέμιερ Λιγκ. Ηταν μία εποχή που ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε επιστρέψει στο αγγλικό πρωτάθλημα (το ’15 έφυγε μεν από την Τσέλσι και λίγο αργότερα συμφώνησε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ο «μύθος» του αυτοαποκαλούμενου «Εκλεκτού» αναβίωνε, χωρίς πάντως την ίδια επιτυχία του 2004-2007 στους «μπλε» του Λονδίνου. Ο Κλοπ είχε έτοιμη την «πιασάρικη» ατάκα: «Αν ο Μουρίνιο είναι ο “Chosen one”, εγώ είμαι ο “Norman one”!» Υπάρχει, ωστόσο, άραγε «φυσιολογικός» στον χορό των δισεκατομμυρίων που στήνεται πια γύρω από το ποδόσφαιρο;

Ο τελευταίος «ρομαντικός»;

Ο Γερμανός Κλοπ, ο οποίος τον περασμένο Μάιο αποχώρησε έπειτα από εννέα χρόνια και οκτώ τίτλους από τη Λίβερπουλ, είχε δηλώσει το 2017 στην ισπανική «Marca» ότι «είμαι ρομαντικός. Μου αρέσει το παραδοσιακό ποδόσφαιρο και όλα όσα το συνοδεύουν…». Οι επικρίσεις είχαν αρχίσει από τότε. «Πώς μπορεί να αισθάνεται έτσι σε έναν σύλλογο που διοικείται από πολυεθνικές;», ρωτούσαν, ίσως ρητορικά ίσως και με αφέλεια όσοι δεν ήταν στο πλευρό του. Ο ίδιος πάσχιζε, όχι με κόπο ή άγχος, να αποδείξει ότι αυτή η «διαφορετικότητα» έχει χώρο στον άκρατο επαγγελματισμό και τη «γραφειοκρατία» των σύγχρονων σπορ.

Υπάρχουν χαρακτήρες που μπορεί να προκαλέσουν κι ασυναίσθητα. Ο 57χρονος Κλοπ δεν ήταν ποτέ τέτοιος, όμως ακόμη και, προσωρινά, εκτός ποδοσφαίρου, «γέννησε» αντιδράσεις με την τελευταία απόφασή του. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2025 αναλαμβάνει διευθυντής ποδοσφαίρου του ομίλου της Red Bull, στην οποία ανήκουν η γερμανική Λειψία, η αυστριακή Ζάλτσμπουργκ και η New York Red Bulls του αμερικανικού MLS. Οι λεπτομέρειες άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτονται αλλά και να… διαψεύδονται. 

Ο Κλοπ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την εταιρεία, με απολαβές που ξεπερνούν ετησίως τα 10 εκατ. ευρώ. Η μοναδική ρήτρα αποχώρησης αφορά την Εθνική Γερμανίας, αφού στη χώρα θεωρούν ότι εκείνος θα αντικαταστήσει τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν μετά το Μουντιάλ του 2026. Αμεσα, πάντως, η γερμανική «Bild» αποκάλυψε πως δεν υπάρχει τέτοιος όρος και πως, ουσιαστικά, ο Κλοπ είναι «δεμένος» με τη Red Bull και δύσκολα θα κοουτσάρει και πάλι πριν από το 2030. Ο πρώην κόουτς των Μάιντς, Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ δεν δείχνει να έχει για την ώρα επαγγελματικές έγνοιες, όμως η κριτική ακόμη και από τους πρώην… «υπηκόους» του δεν άργησε. 

«Πούλησε τις αρχές του!»

Οπαδοί και Τύπος στην πατρίδα του θεωρούν ότι ο Κλοπ πρόδωσε τις αξίες του υπογράφοντας στη Red Bull.. Ο Γκίντερ Κλάιν, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Munchner Merkur», έγραψε στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) ότι «ο Κλοπ είναι ψεύτικος… όσο τα δόντια του!». Η εφημερίδα «Der Spiegel» πρόσθεσε στην ηλεκτρονική της έκδοση πως «ήταν ο κόουτς που παρουσιάστηκε ως “ο κανονικός” στη Λίβερπουλ, σε αντίθεση με τον Μουρίνιο, κερδίζοντας τότε ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Μονάχα που, πλέον, τώρα όλα φαίνεται να έχουν νόημα για τους κανονικούς μηχανισμούς αυτού του κλάδου, που δεν είναι άλλοι από τα χρήματα. Αυτά τα νέα έχουν προκαλέσει δυσφορία στην πλειοψηφία των θαυμαστών του».

Η ιστοσελίδα «t-online.de» επέλεξε επίσης μία ωμή προσέγγιση: «Η υπογραφή του με τη Red Bull κάνει το προσωπείο ενός άψογου άνδρα να καταρρεύσει και να “τορπιλίσει” όλα όσα, σύμφωνα με τους οπαδούς, αντιπροσωπεύει. Ο Κλοπ προφανώς κάνει μια συμφωνία με τον διάβολο! Ο Κλοπ σκάβει το δικό του ποδοσφαιρικό λάκκο…». Καταλήγοντας ότι «κατεδάφισε το δικό του μνημείο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η εικόνα του ως χαρισματικού εκπροσώπου του γερμανικού ποδοσφαίρου έχει πληγεί σοβαρά. Αυτός ο άνθρωπος, τον οποίο οι ποδοσφαιρόφιλοι του έχουν θαυμάσει μαζικά, αφήνει τους πάντες με δυσπιστία. Αυτός ο άνθρωπος ίσως δεν αγαπάει το ποδόσφαιρο όσο πάντα ισχυριζόταν…».

Το… προμελετημένο «ατόπημα» του «περίεργου» Κλοπ

Η γερμανική έκδοση «TZ» αποκάλυψε στις 10 Οκτωβρίου ότι ο Κλοπ έχει συμφωνήσει με τη Red Bull εδώ και δύο χρόνια, όσο ακόμη ήταν προπονητής της Λίβερπουλ και παραθέτει λεπτομέρειες των συναντήσεων των δύο πλευρών, τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Γερμανός προπονητής φέρεται να συμμετείχε σε μια συνάντηση στο Ζάλτσμπουργκ με τον συνιδρυτή της Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτζ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον επόμενο μήνα, σε ηλικία 78 ετών. Ο Χέλμουτ Μάρκο, επικεφαλής σύμβουλος μηχανοκίνητου αθλητισμού της Red Bull, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί εδώ και αρκετό καιρό, λέγοντας στο «ΤΖ» πως «είναι απίστευτο πώς ένα τέτοιο mega deal έμεινε μυστικό για τόσο καιρό… Αυτό δεν θα ήταν ποτέ δυνατό στη Formula-1». 

Ο ίδιος ο Κλοπ φαίνεται πως είχε κάνει… άνοιγμα στην εταιρεία, καθώς έπειτα από ένα φιλικό με τη Ζάλτσμπουργκ, το 2022, είχε δηλώσει ότι «αυτό που κάνει η Red Bull είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον πρότζεκτ. Αλλάζουν κάθε χρόνο, πουλάνε παίκτες, αλλά και πάλι είναι καλή ομάδα. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία δεν απέχει και πολύ από τη δική μας». Πλέον, με… θεσμικό ρόλο, ο Κλοπ μίλησε για τα νέα καθήκοντά του, λέγοντας σε μήνυμα στα social media πως «έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια στους πάγκους, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος που θα εμπλακώ σε ένα έργο σαν αυτό! Ο ρόλος μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά το πάθος μου για το ποδόσφαιρο και οι άνθρωποι που κάνουν το παιχνίδι αυτό που είναι, παραμένουν τα ίδια. Με τη συμμετοχή μου στη Red Bull σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλω να αναπτύξω, να βελτιώσω και να υποστηρίξω το απίστευτο ποδοσφαιρικό ταλέντο που έχουμε στη διάθεσή μας»

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jürgen Klopp (@kloppo)

Οι φαν του Κλοπ ενοχλήθηκαν και από την αρχική διάψευση του ατζέντη του Κλοπ, Μαρκ Κοσίτσκε, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ανοησίες» τις φήμες για το νέο πόστο του… Οι εκπρόσωποί του είχαν αρνηθεί και πέρσι ότι ο Γερμανός είχε εγγραφεί σε μία σειρά μαθημάτων αθλητικού μάνατζμεντ, όμως ο ίδιος δεν είχε κρύψει ποτέ ότι πίσω από την προπονητική υπήρχε ένας κόσμος για τον οποίο είναι περίεργος. Η συμφωνία με τη Red Bull τού δίνει την ευκαιρία να τον διασχίσει και να τον μάθει.  Δεν είναι ο πρώτος προπονητής της Λίβερπουλ που ακολουθεί αυτό το μονοπάτι, αφού το 2012 ο Γάλλος Ζεράρ Ουγιέ είχε λάβει τον ίδιο τίτλο στην εταιρεία. Ονόματα σαν του Ουγιέ και του Κλοπ έδειχναν απαραίτητα για μία είδους ποδοσφαιρική «νομιμότητα» στη Red Bull, οι ενέργειες της οποίας αντιμετωπίζονταν πάντα με δυσπιστία και καχυποψία από το κοινό, κυρίως στη Γερμανία. 

Ο Κλοπ θα μπει τον ερχόμενο Ιανουάριο άμεσα «στα βαθιά». Η Red Bull έχει, μέσω χορηγίας στη φανέλα, ένα μειοψηφικό ποσοστό μετοχών στην αγγλική Λιντς, την οποία θέλει να επαναφέρει στην Πρέμιερ Λιγκ και οι συμβουλές του Γερμανού θεωρούνται σημαντικές. Με φήμες ότι τα νέα αφεντικά του ίσως τον πιέσουν να αναλάβει κάποια στιγμή και προπονητής της! Ωστόσο, η νέα δουλειά του έχει και «αγκάθια». Ενα από τα πρώτα του καθήκοντα μπορεί να αφορά την… απόλυση του Πεπ Λίντερς, πρώην βοηθού του (2018-2024) στη Λίβερπουλ και κόουτς της Ζάλτσμπουργκ, η οποία γνώρισε «βαριές» ήττες από Μπρεστ στο Τσάμπιονς Λιγκ και Στουρμ Γκρατς στο πρωτάθλημα. Επισήμως αναλαμβάνει σε 2,5 μήνες, επομένως θέλει να το αποφύγει… 

Προς το παρόν, ο Γιούργκεν Κλοπ είναι μακριά από την ψυχοφθόρα καθημερινή διαχείριση του κόουτς, με έναν επερχόμενο ρόλο που ενδεχομένως του χαρίσει μια ισορροπία παρουσίας στην ελίτ του αθλήματος, μέσω μιας νέας πρόκλησης, η οποία όμως δεν φέρει την πίεση και τον έλεγχο του να είναι προπονητής. Η επιτυχία θα κριθεί στο μέλλον. Με αρχική απορία αν μπορεί, όπως έκανε σε Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ, να πάρει όποτε θέλει το καπελάκι του και να φύγει.

Διαβάστε επίσης:

H επιστροφή του Γιούργκεν Κλοπ: Αναλαμβάνει επικεφαλής ποδοσφαίρου στις ομάδες της Red Bull

Ο ξεχωριστός Γιούργκεν Κλοπ

Η κληρονομιά του Γιούργκεν Κλοπ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT