Το «on-off» Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και το «turbo-boost» του Σφαιρόπουλου

Το «on-off» Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και το «turbo-boost» του Σφαιρόπουλου

Η ήττα των πρωταθλητών Ευρώπης στο Παρίσι και οι… διπρόσωποι (αλλά νικητές) «κόκκινοι» έδειξαν ότι το «κουμπί» τους στην Ευρωλίγκα ακόμη «τρεμοπαίζει», όσο ο Ερυθρός Αστέρας εντυπωσιάζει

6' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «μπλακ άουτ» του Παναθηναϊκού το βράδυ της Τρίτης (15/10) στην «πόλη του φωτός» από την πρωτάρα Παρί ήταν σαφώς απρόσμενο, αλλά δεν πρόκειται να κάνει τους «πράσινους» να πατήσουν δα και κάποιο… «κουμπί πανικού» μόλις στην 3η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Η ήττα μπορεί να είναι αυτό που οι προπονητές λένε «κακιά» στην οικονομία μίας σεζόν – σε μία έδρα που ενδεχομένως δεν θα την «πατήσουν» πολλοί διεκδικητές -, όμως μάλλον στο «τριφύλλι» έχουν κατανοήσει ότι ήρθε από το… χαλαρό ύφος με το οποίο έπαιξε και σε Βερολίνο και Πυλαία, χωρίς απώλειες σε εκείνα τα ματς.

Είναι αλήθεια ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν είχαν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό πρόγραμμα στο ξεκίνημα της διοργάνωσης (Άλμπα και Μπάγερν), όμως το αν ήταν, κατά το κοινώς λεγόμενο, «μπλαζέ», θα φανεί στη συνέχεια. Στο Παρίσι, πάντως, εκτός από τα 15 λάθη τους στο ματς (με μόλις 15 ασίστ), έκαναν μόνο τρία φάουλ στα πρώτα 18΄, αφήνοντας τους Γάλλους να πάρουν προβάδισμα ακόμη και 15 πόντων! Χωρίς καμία δόση υποτίμησης στην κάτοχο του EuroCup, οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν ηττήθηκαν από μία ομάδα η οποία στην έδρα της σούταρε μόλις 24% στα τρίποντα (7/29), σπατάλησε οκτώ βολές (17/25) – είχε και 56% στα δίποντα – αλλά πήρε 17 επιθετικά ριμπάουντ…Στοιχεία που σε 48 ώρες θα είναι σημαντικά και κόντρα στη Ρεάλ, στη Μαδρίτη.

«Ερυθρόλευκα» κέρδη

Ο συνήθης ύποπτος Σάσα Βεζένκοφ έκανε τη δουλειά λίγο νωρίτερα το ίδιο βράδυ, στο ξεκίνημα της λεγόμενης «διαβολοβδομάδας» για τον Ολυμπιακό, με 22π. και 7ριμπ., όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε στη νίκη κόντρα στην Αρμάνι στο ΣΕΦ κι άλλα πράγματα για να χαμογελά. Μπορεί η ομάδα του να έχασε τα ριμπάουντ (39-31, όπως και στην πρεμιέρα στην Πόλη με τη «Φενέρ») και στις τρεις πρώτες περιόδους να ήταν «διπρόσωπη», σπαταλώντας εύκολα μεγάλες διαφορές, ωστόσο οι λύσεις κυριάρχησαν στην τέταρτη περίοδο.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήρθε από τον πάγκο και πρόσφερε 22π. με 4/6διπ., 3/3τριπ. και 5/5βολ. σε 22,5΄ στο παρκέ, πλησιάζοντας το ρεκόρ καριέρας του στην Ευρωλίγκα, που είναι οι 24π. που πέτυχε στις 25/2/2021 εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Ο «Σακ», με το εξαιρετικό «κάθετο» παιχνίδι του, πέτυχε την πρώτη φετινή 20άρα του, ενώ πέρσι είχε μόλις δύο σε όλη τη σεζόν, κόντρα στη Ζαλγκίρις στην κανονική περίοδο (20π.) και στο Game 4 των προημιτελικών με τη Μπαρτσελόνα (21π.).

Οι καταπονημένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κώστας Παπανικολάου και Τόμας Ουόκαπ «εμφανίστηκαν» στη σεζόν, με τον «Παπ» να έχει 13π. με 5/5διπ. και τον Ουόκαπ να μοιράζει οκτώ ασίστ. Δεύτερος δημιουργός ο Μουσταφά Φαλ, με τέσσερις τελικές πάσες. Κερδίζει τον χρόνο του στο παρκέ ο Λούκα Βιλντόζα (9π. σε 18΄), ακόμη το «ψάχνει» ο Εβάν Φουρνιέ, ο οποίος μετά τους 15π. με τη Ζαλγκίρις, έμεινε στους 5π. με 2/8 σουτ… Καταπληκτική άμυνα του Ολυμπιακού στα «βαριά» όπλα του κόουτς Έτορε Μεσίνα, κρατώντας τους Μίροτιτς και Σιλντς σε συνολικά 10π. με 4/16 σουτ.

«Αναζητούνται»

Ο Παναθηναϊκός είχε στη Γαλλία ζόρια στην πίεση των γηπεδούχων στους οργανωτές του και παρότι αποφεύχθηκε το «hero-ball» των ατομικών ενεργειών, οι υπερβολικές ντρίμπλες δίχως κυκλοφορία και καλές συνεργασίες κόστισαν. Αιτία και το νέο κακό βράδυ του Κώστα Σλούκα. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού», μετά το άποντο ματς κόντρα στη Μπάγερν, με την Παρί είχε μόλις 2π. με 0/2 σουτ σε 15΄ και στα τρία πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια μετρά μέσο όρο 4π. και 4ασ..

«Άφαντος» και για τον Ολυμπιακό ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος μετά την πολύ καλή εμφάνισή του στον τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στον Παναθηναϊκό, στην Ευρωλίγκα δεν έχει ρυθμό. Ο διεθνής γκαρντ είχε 6π. στην πρεμιέρα με τη Φενερμπαχτσέ, 2π. στη νίκη επί της Ζαλγκίρις και δεν σκόραρε με την Αρμάνι. Καταγράφει μόλις 2,7π. ανά αγώνα σε 14΄, με συνολικά 0/8 τρίποντα…

Αστέρας… «στο κόκκινο»!

Μόλις δύο αήττητες ομάδες έχουν μείνει πλέον στη σεζόν, με τον Ερυθρό Αστέρα να είναι η μοναδική ομάδα με ρεκόρ 3-0, καθώς το 2-0 της Μονακό δοκιμάζεται το βράδυ της Τετάρτης (16/10) στη Βαρκελώνη, στο ματς που ολοκληρώνει την 3η αγωνιστική. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου διέλυσε τη «Φενέρ» μέσα στην Πόλη με 76-57, έχοντας προβάδισμα με 26-12 από το δεκάλεπτο! Οι Σέρβοι πραγματοποιούν το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας τους, λίγες μέρες μετά τη δήλωση του πρώην πια – καθώς ανέλαβε προ ημερών την προεδρία της ομοσπονδίας – προέδρου τους, Νεμπόισα Τσόβιτς, ο οποίος είχε «προειδοποιήσει» ότι «φέτος έχουμε στόχο ένα ρεκόρ από 24 ως 26 νίκες στην κανονική περίοδο!»

Βασιλική… υποχώρηση

Στο 1-2 στη ρέγκιουλαρ σίζον στην Ευρωλίγκα «έπεσε» περσινή φιναλίστ Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία χωρίς τον τιμωρημένο Φακούντο Καμπάτσο (θα παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό) ηττήθηκε στην έδρα της Μπασκόνια. Η ομάδα του κόουτς Τσους Ματέο έχει επίσης 1-2 και στην ισπανική λίγκα.

«Είμαστε ακόμη εδώ»

Δύο άλλοτε «Έλληνες» πρωταγωνίστησαν στον θρίαμβο του Ερυθρού Αστέρα στην Τουρκία. Ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Τζοέλ Μπολομπόι είχε 18π. και 11ριμπ. σε 31΄ και ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού, Νεμάνια Νέντοβιτς, πρόσθεσε 17π. με 4/8τριπ. σε 18΄.

«Είμαι ο και λέγομαι!»

Καλύτερο ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Σέιμπεν Λι. Ο 25χρονος και ύψους 1,88μ. Αμερικανός άφησε την τουρκική Μανίσα – σκοράροντας 43π. στο τελευταίο ματς του(!) – και υπέγραψε στη Μακάμπι, αντικαθιστώντας τον Τζόρταν Λόιντ που επέλεξε να επιστρέψει στη Μονακό. Ο Λι, που βρέθηκε κοντά και στη Φενερμπαχτσέ μετά τον τραυματισμό του Ουίλμπεκιν, σκόραρε 23π. με 6/8διπ., 2/2τριπ. και 5/7βολ. στη νίκη 93-91 επί της Εφές, δίνοντας και στην ασίστ στον Τζέιλεν Χόαρντ για το νικητήριο καλάθι στα 4΄΄ για τη λήξη!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turkish Airlines EuroLeague (@euroleague)

Ποιος (άλλος) ξεχώρισε

Ο Ναντίρ Χίφι έκανε άνω-κάτω την πολυδιαφημισμένη περιφέρεια του Παναθηναϊκού, οδηγώντας την Παρί στην πρώτη νίκη της ιστορίας της στην Ευρωλίγκα. Ο 22χρονος Γάλλος γκαρντ, με καταγωγή από την Αλγερία, πέτυχε 20π. με 4/6διπ., 3/7τριπ. και 3/3βολ. αλλά κι ένα απίθανο καλάθι στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paris Basketball 🏀 (@parisbasketball)

Το στατιστικό

Ανήμερα των 27ων γενεθλίων του, ο Τι Τζέι Σορτς πέτυχε 16π. στον θρίαμβο της Παρί, αν και είχε… 2/7 βολές! Ο ύψους 1,75μ. γκαρντ είχε επίσης 7ασ. και 2κλεψ. και εντυπωσιάζει στην παρθενική σεζόν του στην Ευρωλίγκα. Ο Σορτς, που έχει κατακτήσει το BCL με τη Βόννη και το EuroCup με την Παρί, έψαχνε την ευκαιρία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και ως τώρα δεν την αφήνει να πάει χαμένη, με μέσο όρο 16,3π. και 6,3 ασίστ!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turkish Airlines EuroLeague (@euroleague)

Η (διπλή ιταλική) απογοήτευση

Αρμάνι Μιλάνο και Βίρτους Μπολόνια είναι στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Η πρώτη έχει ρεκόρ 1-2, όμως ο πιο «λαμπερός» σταρ της, Νίκολα Μίροτιτς, έμεινε στους 5π. κόντρα στην άμυνα του Ολυμπιακού και ως τώρα στην Ευρωλίγκα μετρά μέσο όρο 9,7π. σε 26,5΄ συμμετοχής. Ακόμη χειρότερο ξεκίνημα για την ομάδα της Μπολόνια, η οποία έμεινε χωρίς νίκη, έπειτα από την εντός έδρας ήττα από τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Η… βεντέτα

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε ένσταση για μία φάση στο ματς με την Παρί. Στο 3:42 για τη λήξη, με το σκορ στο 75-68 για τους Γάλλους, ο κόουτς Αταμάν χρεώθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία και στη συνέχεια καταλογίστηκε αντιαθλητικό φάουλ στον Κέντρικ Ναν… Οι «πράσινοι» θεωρούν ότι με το «Τ» στον Τούρκο προπονητή έπρεπε να σταματήσει η φάση και να μη φτάσει στο φάουλ του Ναν. Μετά το τέλος του ματς, ο Αταμάν (δεν) μίλησε για διαιτησία, λέγοντας πως «δεν έχω δει και δε μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για φάσεις, αλλά οι παίκτες μου έχουν πολλά παράπονα…». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Παρί και την επιθετική άμυνά της, τονίζοντας ότι «ήταν ασυνήθιστο ό,τι έγινε. Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο στυλ μπάσκετ στην Ευρωλίγκα. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Ο κόσμος κατάλαβε τι εννοώ».

Το γήπεδο

Πρώτο εντός έδρας φετινό ματς για την Παρτιζάν, πρώτη νίκη (86-78) επί της Μπάγερν Μονάχου, με το κοινό της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να δημιουργεί για άλλη μία φορά εκπληκτική ατμόσφαιρα!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT