Διαφορετικές γενιές στο… ίδιο γήπεδο

Διαφορετικές γενιές στο… ίδιο γήπεδο

Οι οικογένειες Μαλντίνι στο ποδόσφαιρο και Τζέιμς στο μπάσκετ «μαζεύουν» τα... μήλα κάτω από τη μηλιά τους (Φωτ. Associated Press)

διαφορετικές-γενιές-στο-ίδιο-γήπεδο-563275738

Πριν από σχεδόν δεκαπέντε μήνες, στις 24 Ιουλίου του 2023, ο κόσμος της οικογένειας Τζέιμς κατέρρευσε. Ο Μπρόνι Τζέιμς, γιoς του σούπερ σταρ του μπάσκετ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, υπέστη ανακοπή καρδιάς στη διάρκεια προπόνησης και κρατήθηκε στη ζωή χάρη στα αντανακλαστικά που επέδειξε το ιατρικό επιτελείο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα. Ο οργανισμός του μικρού αντέδρασε καλά και λίγες εβδομάδες αργότερα, ο (τότε) 18χρονος μπασκετμπολίστας ξανάρχισε με την άδεια των γιατρών προπονήσεις και συνέχισε να διεκδικεί το όνειρο να υπογράψει συμβόλαιο με μια ομάδα του ΝΒΑ, ώστε να συνυπάρξει στο ίδιο γήπεδο ως συμπαίκτης ή αντίπαλος με τον διάσημο πατέρα του.

Στο τέλος της ίδιας περιόδου, οι μεγάλες προσδοκίες δικαιώθηκαν. Αν και ο Μπρόνι ουδέποτε αποδείχθηκε τόσο λαμπερός όσο ο πατέρας του και τα στατιστικά του στο NCAA με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα (USC) ήταν μάλλον φτωχά (4,8 πόντοι, 2,8 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ κατά μέσο όρο με 19,3 λεπτά συμμετοχής σε 25 αγώνες – μόλις στους 6 στη βασική πεντάδα), οι Λος Αντζελες Λέικερς τον επέλεξαν τον περασμένο Ιούνιο στο Νο 55 του εφετινού ντραφτ και έκαναν το όνειρο όλης της οικογένειας πραγματικότητα. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θα υποδεχόταν στην ομάδα του τον γιο του και κάποια στιγμή θα βρίσκονταν μαζί στο ίδιο παρκέ, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε στη μακρόχρονη ιστορία του ΝΒΑ!

Το πρώτο (ανεπίσημο) κεφάλαιο αυτής της ωραίας ιστορίας που ανάβει τα φλας και θα γεννήσει σίγουρα πολλά ντοκιμαντέρ για να την εξιστορήσουν, γράφτηκε πριν από δέκα μέρες, στις 7 Οκτωβρίου. Οι «Λιμνάνθρωποι» αντιμετώπισαν στο Παλμ Ντέζερτ της Καλιφόρνια τους Φοίνιξ Σανς σε αγώνα της preseason του ΝΒΑ και στα μέσα του πρώτου 12λέπτου, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ έριξε στο παιχνίδι τον Μπρόνι, δίπλα στον ΛεΜπρόν που είχε ξεκινήσει βασικός. Ουδείς ασχολήθηκε με το ότι ο μπαμπάς της οικογένειας έκλεισε το ματς με 19 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 μπλοκ, ενώ ο Μπρόνι είχε αρνητικό πρόσημο (-16) στο tendex χωρίς να πετύχει ούτε έναν πόντο στο ματς, με διπλάσια λάθη (4) σε σχέση με τα μόλις 2 ριμπάουντ που μάζεψε σε 13 λεπτά συμμετοχής. Και μόνο η συνύπαρξη πατέρα και γιου στο ίδιο παιχνίδι και μάλιστα στην ίδια ομάδα, προκάλεσε υστερία. Ηταν κάτι το μοναδικό που ουδέποτε είχε συμβεί και πιθανότατα θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να το ξαναδούμε!

Με την έναρξη της σεζόν στο ΝΒΑ, η οικογένεια Τζέιμς θα καταγράψει πιθανότατα στο ίδιο παιχνίδι δύο μυθικά ρεκόρ.

Λόγω του φιλικού χαρακτήρα του ματς, αυτό ήταν ένα ανεπίσημο ρεκόρ. Το επίσημο θα καταγραφεί την άλλη εβδομάδα, με την έναρξη της σεζόν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, όπου η οικογένεια Τζέιμς θα καταγράψει πιθανότατα στο ίδιο παιχνίδι δύο μυθικά ρεκόρ. Το ένα είναι η συνύπαρξη σε επίσημο αγώνα του ΝΒΑ πατέρα και γιου. Το δεύτερο θα ανήκει στον ΛεΜπρόν, ο οποίος θα ισοφαρίσει το εκπληκτικό ρεκόρ του Βινς Κάρτερ με 22 συνεχόμενα χρόνια παρουσίας (1998-2020) στο ΝΒΑ! Ο «King James» κλείνει στις 30 Δεκεμβρίου τα 40 του χρόνια και παρότι είχε δηλώσει παλιότερα ότι θα αποσυρθεί όταν έλθει η ώρα να παίξει ταυτόχρονα με τον γιο του στο ΝΒΑ, διόλου απίθανο να αγωνιστεί κι άλλη μία περίοδο για να γίνει του χρόνου ο μόνος παίκτης με 23χρόνια θητείας στο ΝΒΑ και μάλιστα σε απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο!

Αν το πετύχει θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο επίτευγμα, αλλά στην παρούσα φάση, όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στην αναμενόμενη κοινή εμφάνισή του στα παρκέ του ΝΒΑ με τον Μπρόνι. Τα ΜΜΕ και τα social media στις ΗΠΑ ασχολούνται συνεχώς μ’ αυτό το θέμα, σε σημείο να αρχίσει να βγάζει ο ΛεΜπρόν μια ενόχληση, όπως φάνηκε στην πρόσφατη αντίδρασή του, στο χιλιοειπωμένο ερώτημα πώς βλέπει την προσαρμογή του γιου του στον απαιτητικό κόσμο του ΝΒΑ: «Δυστυχώς, δεν ξέρω. Μιλήσατε μαζί του; Αν όχι, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Είναι ενήλικος άνδρας, μπορείτε να τον ρωτήσετε πώς το διαχειρίζεται. Είναι ένας επαγγελματίας και μπορεί να το χειριστεί. Κάντε τις ερωτήσεις στον ίδιο. Ξέρετε, όμως, πως για καλό ή κακό, για ποιον λόγο υπάρχει εδώ ενδιαφέρον».

Μια ανάλογη ιστορία ζήσαμε πριν από λίγες μέρες και στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, όχι στο μπάσκετ, αλλά στο ποδόσφαιρο: την περασμένη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, τρεις μέρες μετά τον εορτασμό των 23χρονων γενεθλίων του, ο Ντανιέλ Μαλντίνι πήρε τη θέση του Τζάκομο Ρασπαντόρι στο 73’ του αγώνα Ιταλία-Ισραήλ 4-1 και έγινε έτσι ο τρίτος γόνος της οικογένειας Μαλντίνι που φορά τη φανέλα με το εθνόσημο! Περιπτώσεις όπου πατέρας και γιος έκαναν μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο έχουμε πολλές, αρκετές μάλιστα τις είδαμε στο πρόσφατο Euro, αλλά αυτή είναι μια από τις σπάνιες φορές (στον κόσμο όλο κι όχι μόνο στην Ιταλία) που τρεις γενιές μιας ποδοσφαιρικής οικογένειας στέκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε να τροφοδοτήσουν και οι τρεις την εθνική ομάδα της χώρας τους!

Διαφορετικές γενιές στο… ίδιο γήπεδο-1
Ο Ντανιέλ Μαλντίνι κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Μίλαν και Τζένοα το 2022 (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Ντανιέλ έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Μίλαν τον Φεβρουάριο του 2020 σε ηλικία 18,5 χρονών. Το 2022 πήγε δανεικός στην Σπέτσια, πέρυσι δόθηκε στην Εμπολι και φέτος συνέχισε πάλι δανεικός στη Μόντσα. Εκεί κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και έπεισε έτσι τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να τον καλέσει στη «σκουάντρα αντζούρα» με βάση την αξία του και όχι τη βαριά κληρονομιά του. Ο Ντανιέλ Μαλντίνι δεν πήρε δώρο την παραμονή των 23ων γενεθλίων του μένοντας στον πάγκο στον αγώνα με το Βέλγιο για το Nation League, αλλά τα… κεράκια τα έσβησε τέσσερις μέρες αργότερα, όταν πήρε το βάπτισμα του πυρός στον αγώνα με το Ισραήλ. Ο μπαμπάς του, Πάολο Μαλντίνι, είχε αποχαιρετήσει πριν 22 χρόνια, το 2002, την εθνική ομάδα, ενώ ο πατριάρχης της οικογένειας, Τσέζαρε Μαλντίνι, είχε πει το δικό του «αντίο» το μακρινό 1963, πριν από 61 ολόκληρα χρόνια!

Αν και ο αρχηγός της δυναστείας Μαλντίνι έκανε στη συνέχεια το ίδιο αξιόλογη καριέρα και ως προπονητής, το πιο λαμπερό μέλος της οικογένειας είναι αναμφίβολα ο Πάολο, ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς που γέννησε ποτέ το ποδόσφαιρο και για πολλούς ο καλύτερος αριστερός μπακ στην ιστορία! Παρότι στρώθηκε στα πόδια του χρυσάφι για να υπογράψει σε άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, έπαιξε για 25 ολόκληρα χρόνια μόνο στη Μίλαν και κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 41 χρονών, έχοντας κερδίσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο. Μέτρησε 903 συμμετοχές με τη φανέλα της Μίλαν και κατέκτησε μαζί της 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών συν άλλα 3 Champions League, 7 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 5 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 4 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και δύο ακόμα Διηπειρωτικά. Δεν χάρηκε όμως τίτλους με την εθνική Ιταλίας, καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει μαζί της ούτε το Παγκόσμιο Κύπελλο ούτε το Euro. Εχει 8 συμμετοχές σε τελικούς Πρωταθλητριών – Champions League, μία λιγότερη από τον απόλυτο ρέκορντμαν Χέντο της Ρεάλ, ενώ η φανέλα του με το Νο 3 έχει αποσυρθεί από τη Μίλαν μέχρι να αποφασίσει ο… Ντανιέλ να τη φορέσει!

Ο παππούς Τσέζαρε έκανε μικρότερο «θόρυβο» από τον γιο του ως ποδοσφαιριστής, σήκωσε όμως με τη Μίλαν ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και 4 πρωταθλήματα, μετρώντας 412 εμφανίσεις και 12 χρόνια με τη φανέλα της, τα 5 εκ των οποίων ως αρχηγός της. Γόνος οικογένειας μεταναστών από τη Σλοβενία, ο Τσέζαρε Μαλντίνι έκανε πετυχημένη καριέρα και ως προπονητής, με δύο θητείες στη Μίλαν (στη δεύτερη είχε παίκτη του τον Πάολο) και σημαντική παρουσία στον πάγκο της εθνικής Ιταλίας και της Παραγουάης. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών το 2016, περήφανος που είδε τον γιο του να κάνει τόσο μεγάλη καριέρα, χωρίς όμως να χαρεί και το μικρό εγγόνι του.

Ο Ντανιέλ Μαλντίνι είναι ο μόνος από την οικογένεια που «ξεκόλλησε» από την άμυνα για χάρη της επίθεσης.

Ο Ντανιέλ Μαλντίνι είναι ο μόνος της οικογένειας που ξεκόλλησε από την άμυνα χάριν της επίθεσης. Είναι ο δευτερότοκος γιος του Πάολο και ο μόνος που θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της φανέλας του, καθώς ο πρωτότοκος, Κριστιάν Μαλντίνι, ανακοίνωσε τα 27 του χρόνια ότι αποσύρεται από το ποδόσφαιρο για να γίνει ατζέντης, χωρίς να αφήσει το στίγμα του. Επαιξε μόνο στα τμήματα υποδομών της Μίλαν και σε ερασιτεχνικές ομάδες, μια καριέρα που πέρασε εντελώς απαρατήρητη. Αντίθετα, ο Ντανιέλ μπήκε φουριόζος στο ποδόσφαιρο και δείχνει ότι μπορεί να κάνει αξιόλογη διαδρομή. Σηκώνει στις πλάτες του ένα μεγάλο βάρος, βέβαια, έδειξε όμως ότι έχει τα κότσια να πάρει τον δύσκολο δρόμο: ενώ έχει μητέρα από τη Βενεζουέλα και δέχθηκε από μικρός πρόταση να παίξει με την εθνική της, αρνήθηκε κι ας γνώριζε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες να επιβιώσει στον ανταγωνισμό και να αγωνιστεί κάποια στιγμή στην εθνική Ιταλίας. Τα κατάφερε, όμως, σε σχετικά μικρή ηλικία και δείχνει ικανός να φτάσει πολύ ψηλότερα.

Σε αντίθεση με την οικογένεια του ΛεΜπρόν Τζέιμς που σύντομα θα ζήσει κάτι μοναδικό στον κόσμο του ΝΒΑ, η οικογένεια Μαλντίνι δεν είναι η μοναδική με τρεις γενιές παρουσίας στην εθνική ομάδα της χώρας της. Υπάρχουν άλλες 12 αντίστοιχες περιπτώσεις (τρεις στην Ισλανδία, από μία σε Αίγυπτο, Β. Ιρλανδία, Βουλγαρία, Σιγκαπούρη, Μάλτα, Σλοβακία, Ολλανδία – Σουρινάμ, Ισπανία και Νορβηγία) με αντίστοιχες παρουσίες τριών γενιών παικτών στην εθνική ομάδα μιας χώρας, κάποιες και με περισσότερους εκπροσώπους, μάλιστα, καμία όμως σε τόσο υψηλό επίπεδο. Και μόνο τα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών – Champions League που έχει σηκώσει μόνη της η οικογένεια Μαλντίνι, αρκούν για να διαλύσουν κάθε έννοια ανταγωνισμού!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT