Οι ποδοσφαιριστές τρέμουν στο ενδεχόμενο τραυματισμού

Οι ποδοσφαιριστές τρέμουν στο ενδεχόμενο τραυματισμού

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερος και από τον φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, είναι ο φόβος των ποδοσφαιριστών για κάποιον τραυματισμό, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.

Ρωτώντας περισσότερους από 1.000 ποδοσφαιριστές, άνδρες και γυναίκες, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της χώρας (PFA) βρήκε ότι 68% θεωρούν ότι ο φόβος τραυματισμού έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Πολύ πιο κάτω, στο 45% των παικτών, υπάρχει ο φόβος για κακή απόδοση και στο 41% για μη επιλογή στην 11άδα ή τη 18άδα. Η ανησυχία για τους τραυματισμούς εντείνεται λόγω του ολοένα και πιο επιβαρυμένου προγράμματος που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να ακούει κανείς περισσότερο για μυϊκούς τραυματισμούς παρά για χτυπήματα από επαφή με αντίπαλο. Ο δρ Μάικλ Μπένετ, υπεύθυνος για τον τομέα της υγείας των ποδοσφαιριστών στον PFA, δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο «αποτελεί μια απίστευτα ανασφαλή σταδιοδρομία για πολλούς παίκτες», πολλοί από τους οποίους έχουν μόνο βραχυχρόνια συμβόλαια και νιώθουν «σαν να έχουν ελάχιστο έλεγχο του μέλλοντός τους».

«Αυτό που αναδεικνύει η έρευνά μας είναι πως αυτές οι εντός γηπέδου ανησυχίες σχετικά με τραυματισμούς, αλλά και με την απόδοση στους αγώνες, τείνουν να επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ποδοσφαιριστών. Τα στοιχεία που προκύπτουν μας επιτρέπουν να δούμε τον άνθρωπο πίσω από τον ποδοσφαιριστή, και είναι σημαντικό ότι μας εκμυστηρεύονται τις ανησυχίες τους», πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFpro) δημοσίευσε τον περασμένο μήνα άλλη έρευνα, που έδειξε ότι δεν πρέπει από ιατρικής άποψης να παίζει κάθε ποδοσφαιριστής πάνω από 50 με 60 ματς τον χρόνο, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες διακοπών κατ’ έτος. Ωστόσο, το 31% όσων συμμετείχαν στην έρευνα έπαιξε πάνω από 55 αγώνες στη σεζόν 2023-24.

Επίσης, κατά την έρευνα του PFA, 28% των παικτών ανησυχούν για τις συνέπειες στην ψυχολογία τους από ύβρεις εις βάρος τους μέσω Ιντερνετ, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ (17%) και ο στοιχηματισμός (15%) αποτελούν εξωτερικούς παράγοντες ανησυχίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT