Ποιοι νόμοι; Εσωτερικοί κανονισμοί…

Οι ομάδες έχουν το δικό τους... σύνταγμα, και οι ποινές που περιμένουν τους παίκτες δεν είναι αμελητέες

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρύπωμα ενός «ποντικού» στ’ αποδυτήρια της Αστον Βίλα προκάλεσε πριν από μερικές εβδομάδες μεγάλη αναστάτωση στην αγγλική ομάδα.

Ο εισβολέας δεν έκλεψε ρολόγια, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο πολύτιμο απ’ αυτά που άφησαν οι παίκτες εκεί για να πάνε στην προπόνηση, παρά μόνο ένα απλό χαρτί που το κυκλοφόρησε εν συνεχεία στο Διαδίκτυο. Μέσα σε λίγες ώρες, η ιστορία έγινε viral και έπαιξε πολύ δυνατά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Νησί, και όχι μόνο. Και η σκόνη σηκώθηκε όχι επειδή το χαρτί αυτό αποκάλυπτε κάποιο επτασφράγιστο μυστικό, αλλά επειδή περιείχε τα βασικά πρόστιμα που απειλούν τους παίκτες της Αστον Βίλα όταν παραβιάζουν τον εσωτερικό της κανονισμό!

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά γύρω από τα απίθανα πρόστιμα που ρίχνουν οι ομάδες στους παίκτες τους προκειμένου να διατηρήσουν μια ισορροπία στα αποδυτήρια και να εξασφαλίσουν κατά το δυνατόν την εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, τη σοβαρότητά τους σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, στις προπονήσεις και στους αγώνες, όπως και τις καλές σχέσεις μεταξύ τους, με το προπονητικό τιμ, τη διοίκηση, τα ΜΜΕ, τους φιλάθλους, τους χορηγούς και γενικά οτιδήποτε μπορεί να διαμορφώσει τη δημόσια εικόνα της ομάδας.

Οι περίφημοι «εσωτερικοί κανονισμοί» κάθε κλαμπ είναι ολόκληρο βιβλίο και καθορίζουν με λεπτομέρειες τις συμβατικές υποχρεώσεις κάθε ποδοσφαιριστή, πέρα από το αυτονόητο, να προπονείται και να παίζει καλά. Ανάλογα με τον βαθμό πειθαρχίας που θέλει να εφαρμόσει η κάθε διοίκηση, υπάρχει ένα πλέγμα κανονισμών με ποινές κυρίως οικονομικές που μπορεί να είναι εξοντωτικές σε περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων, όπως χειροδικίες, εξύβριση, αδικαιολόγητες απουσίες από προπονήσεις, αγώνες και δημόσιες εκδηλώσεις της ομάδας, απρεπή συμπεριφορά, αδιαφορία, έλλειψη σεβασμού και ένα σωρό περιπτώσεις που μπορεί να αποδειχθούν «βόμβα» στα αποδυτήρια κάθε ομάδας.

Το χαρτί που βγήκε στη δημοσιότητα για την Αστον Βίλα δεν αγγίζει τόσο σοβαρά περιστατικά, τα οποία καθορίζονται λεπτομερώς από τον εσωτερικό της κανονισμό. Περιέχει όμως μικρές παραβάσεις, από τις συνηθισμένες που υπάρχουν στην καθημερινότητα της ομάδας και πρέπει να περιορίζονται για να μην προκαλούν την εικόνα του ξέφραγου αμπελιού. Τα πρόστιμα που προβλέπονται μπορεί να μοιάζουν μικρά σε σχέση με τα πολύ πλούσια συμβόλαια που προσφέρουν στους παίκτες τους ομάδες επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί εύκολα να είναι ένα… μηνιάτικο για έναν μέσο εργαζόμενο, χωρίς η παράβαση να είναι τόσο σημαντική.
Ιδού ο τιμοκατάλογος της Αστον Βίλα:

  1. Καθυστέρηση στην ώρα συγκέντρωσης για προπόνηση, 500 λίρες
  2. Προπόνηση χωρίς το ειδικό εργομετρικό μηχάνημα, 100 λίρες
  3. Για κάθε λεπτό αργοπορίας ενώ έχει αρχίσει η προπόνηση, 200 λίρες
  4. Καθυστέρηση σε συναντήσεις, ομαδικό περίπατο και μάθημα τακτικής ανήμερα του αγώνα, 1.000 λίρες
  5. Επιπροσθέτως, για κάθε λεπτό καθυστέρησης σε συναντήσεις και μαθήματα τακτικής, 200 λίρες ανά λεπτό
  6. Λάθος ντύσιμο στην προθέρμανσης ενός αγώνα, 100 λίρες για κάθε λάθος ρούχο
  7. Παρατημένα πιάτα και ποτήρια σε κάθε γεύμα – δείπνο, 100 λίρες για κάθε αντικείμενο
  8. Παρατημένος εξοπλισμός στον χώρο προπόνησης, 100 λίρες για κάθε αντικείμενο
  9. Παράνομη στάθμευση μέσα ή έξω από το προπονητικό κέντρο, 100 λίρες
  10. Καθυστερημένη εμφάνιση σε χορηγική εκδήλωση, 250 λίρες
  11. Γενέθλια χωρίς κόψιμο τούρτας για την ομάδα, 100 λίρες για κάθε μέρα καθυστέρησης
  12. Ντους χωρίς σαγιονάρες, 100 ευρώ
  13. Μη άμεση ενημέρωση του γιατρού για τραυματισμό ή ασθένεια, 200 λίρες
  14. Καθυστερημένη άφιξη για φυσικοθεραπεία, 200 λίρες
  15. Παρατημένο υλικό της ομάδας οπουδήποτε, 200 λίρες
  16. Μη χρησιμοποίηση κολάν αποκατάστασης, 50 λίρες
  17. Παρατήρηση σε περίπτωση διαφωνίας, 200 λίρες
  18. Σε περίπτωση αποβολής με κόκκινη κάρτα, υποχρεωτικό τραπέζωμα όλης της ομάδας μέσα σε διάστημα 4 εβδομάδων
  19. Ο χειρότερος παίκτης στα προπονητικά παιχνίδια όπως ψηφίζεται από τους παίκτες της νικήτριας ομάδας, υποχρεωτική συμμετοχή στην προπόνηση για μία εβδομάδα με την ειδική φανέλα του «χειρότερου παίκτη»!

Αντίστοιχοι τιμοκατάλογοι υπάρχουν και σε πολλές άλλες ομάδες, με ποινές για μικροπαραπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Σε πιο σοβαρά περιστατικά υπάρχουν φυσικά άλλα πρόστιμα, πολύ πιο βαριά, όπως για παράδειγμα αυτό που επέβαλε η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περασμένη χριστουγεννιάτικη περίοδο στον Μάρκους Ράσφορντ.

Ο Αγγλος διεθνής είχε δηλώσει ασθένεια και δεν προπονήθηκε ούτε και έπαιξε σε έναν αγώνα Κυπέλλου με τη Νιούπορτ, αλλά, όπως αποκαλύφθηκε, είχε οργανώσει στο Μπέλφαστ ένα μεγάλο ολονύκτιο πάρτι. Γύρισε στο Μάντσεστερ με ιδιωτικό αεροπλάνο χωρίς όμως να εμφανιστεί στην προπόνηση, αποκλείστηκε από τον αγώνα γιατί θεωρήθηκε ασθενής, όταν όμως έγινε γνωστό το περιστατικό, τιμωρήθηκε βάσει εσωτερικού κανονισμού με 650.000 λίρες πρόστιμο!

Τσουχτερά πρόστιμα πέφτουν και στην Ντόρτμουντ, από τις ημέρες του Γιούργκεν Κλοπ μάλιστα. Οπως αποκάλυψε τα περασμένα Χριστούγεννα ο Τόμας Μενιέ, όσοι παίκτες επιστρέφουν για προπονήσεις μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές ζυγίζονται και, εάν βρεθούν πιο βαριοί σε σχέση με τη μέτρηση που είχε γίνει φεύγοντας για τις διακοπές, πληρώνουν 1.000 πρόστιμο για κάθε παραπανήσιο κιλό και άλλα 1.000 ευρώ για κάθε 100 γραμμάρια από ένα σημείο και μετά, χωρίς να το προσδιορίζει. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπήρξε συμπαίκτης του που τιμωρήθηκε συνολικά με 10.000 ευρώ ως υπέρβαρος, εκτός κι αν κατάφερνε να χάσει τα παραπανήσια κιλά μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι που τελικά το πέτυχε και μειώθηκε έτσι η ποινή του σε φυσιολογικά επίπεδα!

Οπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ο εσωτερικός κανονισμός της Ντόρτμουντ προβλέπει πρόστιμα 100 ευρώ για απλές παραβάσεις, όπως μη ένδυση με τον ρουχισμό της ομάδας, καθυστέρηση για φυσικοθεραπείες ή συνάντηση με το προπονητικό επιτελείο, χρήση του κινητού την ώρα του γεύματος ή του δείπνου κ.λπ. Τα πρόστιμα μεγαλώνουν όταν έχουν να κάνουν με την εικόνα των παικτών στα μάτια των οπαδών: πρόστιμο που μπορεί να φτάνει μέχρι και 2.000 ευρώ για μη υπογραφή αυτογράφων και 500 ευρώ για τη μη υπογραφή φανέλας! Η καθυστερημένη εμφάνιση για ζύγισμα τους κοστίζει 250 ευρώ, ενώ 1.000 ευρώ πληρώνει όποιος αφήσει ανοικτό το κινητό του στο πούλμαν της ομάδας καθ’ οδόν για αγώνα και αυτό χτυπήσει!

Αυστηρά πρόστιμα προέβλεπε και ο εσωτερικός κανονισμός της Ρεάλ Μαδρίτης που είχε διαρρεύσει στα social media πριν από 5 χρόνια:
Μέχρι 5 λεπτά καθυστερημένη άφιξη στη συγκέντρωση για προπόνηση, 250 ευρώ

  1. Από 5 μέχρι 15 λεπτά καθυστέρησης στην συγκέντρωση για προπόνηση, 500 ευρώ
  2. Παραπάνω από 15 λεπτά καθυστέρησης, 1.000 ευρώ
  3. Αδικαιολόγητη απουσία από προπόνηση, 3.000 ευρώ
  4. Χρησιμοποίηση κινητού την ώρα της φυσικοθεραπείας, 250 ευρώ
  5. Χρήση κινητού στο πούλμαν της ομάδας, 500 ευρώ
  6. Χρήση κινητού στα αποδυτήρια, 1.000 ευρώ
  7. Κάθε παραπανήσιο κιλό, 250 ευρώ
  8. Ταξίδι εκτός Μαδρίτης χωρίς ενημέρωση της ομάδας από 250 μέχρι 1.000 ευρώ

Πρόστιμα-μαμούθ πληρώνουν και οι μπασκετμπολίστες στο ΝΒΑ. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που παρακολουθεί τις δηλώσεις τους, τις δημόσιες εμφανίσεις τους, τις αναρτήσεις τους στα social media και, σε περίπτωση απλών παραπτωμάτων, ενημερώνουν σχετικά την Ενωση παικτών, η οποία επικοινωνεί με τον παραβάτη και τον συμβουλεύει για τον τρόπο που πρέπει να χειριστεί το θέμα. Εν συνεχεία, η ομάδα… παρακολούθησης επικοινωνεί με τον παίκτη, ακούει την απολογία του και, εάν τον κρίνει ένοχο, του πιστοποιεί ένα πρόστιμο το οποίο παρακρατείται υποχρεωτικά από την ομάδα του στην επόμενη μισθοδοσία του.

Το πρόστιμο κυμαίνεται συνήθως από 15.000 έως 50.000 δολάρια, εκτός κι αν είναι πολύ μεγάλη η παράβαση, οπότε επιλαμβάνεται η διοίκηση του ΝΒΑ για τα περαιτέρω. Εάν, μάλιστα, επιβληθεί στον παραβάτη ποινή μίας αγωνιστικής, παρακρατείται το 1/145 του συνολικού συμβολαίου του! Μόνο από παίκτες (αντίστοιχα πρόστιμα επιβάλλονται και σε προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, ιδιοκτήτες κλ.π.) συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια τα οποία αποδίδονται είτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε για την ανάπτυξη του μπάσκετ σε φτωχές χώρες, με την κατασκευή γηπέδων, δημιουργία Ακαδημιών, αναπτυξιακών προγραμμάτων κ.λπ! Για τα ίδια παραπτώματα μπορεί να τιμωρηθούν οι παίκτες και από τον εσωτερικό κανονισμό κάθε ομάδας, ο οποίος καθορίζει τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς τους εντός και εκτός γηπέδων!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT