Ο «Survivor» Λούκα Μόντριτς και η μακροζωία που… δεν κολλάει (απλώς) ένσημα

Ο «Survivor» Λούκα Μόντριτς και η μακροζωία που… δεν κολλάει (απλώς) ένσημα

Ο 39χρονος Κροάτης μέσος της Ρεάλ έγραψε άλλο ένα ρεκόρ στη 13χρονη «χρυσή» πορεία του στη Μαδρίτη. Το αγόρι που έμαθε μπάλα σε… πάρκινγκ ξενοδοχείων στο Ζαντάρ, έχει ακόμη επίδραση

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η μεγαλοπρέπεια αυτού του κλαμπ, είτε το αγαπά κανείς είτε το μισεί. Δύσκολο να είναι σε κάποιον αδιάφορο. Δεν είναι μόνο οι αναρίθμητοι τίτλοι, οι «λαμπεροί» σταρ. Είναι η αύρα, που μπορεί να παραβλέπουν αλλά δεν αρνούνται οι «αντιρρησίες». Πέντε μέρες πριν από το πρώτο «Clasico» της σεζόν, η Ρεάλ μπορεί να δώσει κι άλλες λεζάντες εκτός από την ανυπομονησία για το ντέρμπι της 26ης Οκτωβρίου κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Μία αγωνιστική πριν την προσπάθεια να φτάσει την «αιώνια» αντίπαλο στην κορυφή της La Liga (27β. οι Καταλανοί, 24β. η «βασίλισσα»), η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι κινείται πάλι πλάι-πλάι σε ρεκόρ…

Στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Θέλτα, ο Ιταλός κόουτς των Μαδριλένων έφτασε τις 200 νίκες στον πάγκο τους και η Ρεάλ έμεινε για 42ο διαδοχικό αγώνα πρωταθλήματος αήττητη! Το ρεκόρ είναι 43 ματς και – μάλλον σωστά μαντέψατε – ανήκει στην επόμενη αντίπαλό της στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, Μπάρτσα. Το πρόσωπο της σαββατιάτικης (19/10) βραδιάς στο Βίγκο δεν ήταν ούτε ο Αντσελότι ούτε οι δύο σκόρερ, Εμπαπέ και Βινίσιους. Ο Λούκα Μόντριτς αγωνίστηκε ως αλλαγή από το 63΄ και, με το σκορ στο 1-1, χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να δώσει την ασίστ στον Βινίσιους για το γκολ της νίκης.

Αγέραστος και ρέκορντμαν

Πατώντας το χορτάρι του «Balaidos», ο Κροάτης μέσος έγραψε άλλο ένα ρεκόρ στη 13χρονη «χρυσή» πορεία του στη Μαδρίτη, καθώς σε ηλικία 39 ετών και 40 ημερών έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία της Ρεάλ, ξεπερνώντας τον θρυλικό Φέρεντς Πούσκας! Ο Μόντριτς, ο οποίος έφτασε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» το 2012 από την Τότεναμ είναι η επιτομή του αντί-σταρ. Η μετεγγραφή του δεν συγκαταλεγόταν σε εκείνες των λεγόμενων «Galacticos», ωστόσο τα… 27 τρόπαιά του (έξι Τσάμπιονς Λιγκ, πέντε παγκόσμια κύπελλα συλλόγων, πέντε ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και πέντε Σούπερ Καπ Ισπανίας) είναι τα περισσότερα από κάθε παίκτη στην ιστορία του συλλόγου, σε 547συμμετοχές (πρώτος σε αγώνες ο Ραούλ με 741 από το 1994 ως το 2010)!

Ο Κάρλο Αντσελότι τόνισε μετά το ματς με τη Θέλτα ότι «κερδίσαμε τρεις σημαντικούς βαθμούς χάρη σε μια φανταστική πάσα του Μόντριτς. Ο Λούκα πάντα κάνει τη δουλειά του. Πάντα μας βοηθάει. Μπήκε σε μια κρίσιμη στιγμή και άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού… Είναι ένας φανταστικός παίκτης! Ένας απίστευτος επαγγελματίας, ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι τυχερή που έχει έναν παίκτη σαν τον Λούκα!». Πριν από έναν χρόνο, σε ένα αφιέρωμα της ιστοσελίδας «The Athletic» στον Κροάτη, ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας του, Σλάβεν Μπίλιτς, είχε δηλώσει γλαφυρά πως «οι άνθρωποι με ρωτούν διαρκώς: “Άλλαξε ο Μόντριτς;”. Φυσικά άλλαξε, απαντώ. Όμως όπως και το iPhone αλλάζει κάθε δύο χρόνια και έχει φτάσει στο iPhone 15 ή 16, ο Λούκα επίσης αναβαθμίζεται, καθώς τα είχε όλα στην αρχή».

Πέντε μεγάλες στιγμές και ο επόμενος στόχος

Οι αριθμοί του ίσως να μην αγγίζουν τα εντυπωσιακά στατιστικά του Ραούλ ή πρώην συμπαικτών του Μόντριτς όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά, όμως η παρουσία του δεν περιορίζεται στα 28 γκολ που έχει σκοράρει στη La Liga. Ο Κροάτης είναι η ήρεμη δύναμη στο κέντρο, η ακούραστη κίνηση και μερικά highlights που οι οπαδοί της Ρεάλ δεν ξεχνούν…

  • Μάρτιος 2013 στο «Ολντ Τράφορντ». Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει πάρει 1-1 στη Μαδρίτη, στο πρώτο ματς των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και στην Αγγλία προηγείται 1-0. Στο 66΄, όμως, ο Μόντριτς σκοράρει ένα γκολ-«ποίημα» πριν ο Ρονάλντο τρία λεπτά αργότερα χαρίσει νίκη-πρόκριση στη Ρεάλ, η οποία όμως αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Ντόρτμουντ.

  • Μάιος 2014, τελικός Τσάμπιονς Λιγκ. Η συμπολίτισσα Ατλέτικο είναι έτοιμη να γράψει ιστορία, αφού προηγείται 1-0 ως τις καθυστερήσεις. Ο «ήρωας» του «Decima», του 10ουτροπαίου στη διοργάνωση είναι με κεφαλιά ο Σέρχιο Ράμος, που στέλνει τον αγώνα στην παράταση, όμως το γκολ είναι δημιούργημα και ασίστ του Μόντριτς, με εκτέλεση κόρνερ!

  • Οκτώβριος 2020, «Καμπ Νου». Μία μαεστρική κίνηση και εκτέλεση στο άδειο όμως – λόγω πανδημίας – «άντρο» της Μπαρτσελόνα, καταλήγει σε «χορευτικό» στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Νέτο, και σε γκολ για το 3-1!

  • Μάρτιος 2022, ρεβάνς των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί Σ.Ζ. στη Μαδρίτη. Σκορ 1-1, όμως οι Γάλλοι έχουν το πάνω χέρι με το υπέρ τους 1-0 στο Παρίσι… Ένα από τα comebackτης Ρεάλ που έχει πάλι την υπογραφή του Κροάτη, ο οποίος βγάζει μαγική ασίστ στο 76΄ στον Μπενζεμά για το 2-1, με τον Γάλλο να κάνει στο 78΄ το 3-1 για την πρόκριση, στην πορεία για την 14η κούπα!

  • Εκείνη η κούπα χρειάστηκε άλλη μία «πινελιά» του Κροάτη. Απρίλιος 2022 στη Μαδρίτη, ρεβάνς της νίκης με 3-1 επί της Τσέλσι στο Λονδίνο… Οι «μπλε» ανατρέπουν τα πάντα και ως το 80΄ προηγούνται 3-0 στο «Μπερναμπέου»!!! Ο Μόντριτς βάζει πάλι όλη την τέχνη του, πασάρει εκπληκτικά στον Ροντρίγκο που σκοράρει και στέλνει τον προημιτελικό στην παράταση, στην οποία ο Μπενζεμά μειώνει σε 3-2 και «καθαρίζει» την πρόκριση.

Ο Λούκα Μόντριτς ψάχνει φέτος το 7ο τρόπαιό του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε να γίνει ο γηραιότερος παίκτης που θα το έχει κατακτήσει, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Πάολο Μαλντίνι της Μίλαν, ο οποίος ήταν 38 ετών και 331 ημερών όταν οι «ροσονέρι» κέρδισαν τη Λίβερπουλ στον τελικό του 2007 στο ΟΑΚΑ!

Το παιδί του πολέμου…

Στην περιοχή Γιασενίτσε του Ζαντάρ, τον Δεκέμβριο του 1991 υπήρχε μία πινακίδα κοντά στο πατρικό του Λούκα Μόντριτς που έγραφε: «Μείνετε μακριά. Κίνδυνος από νάρκες». Ο μέσος της Ρεάλ ήταν έξι ετών όταν ο βοσκός παππούς του, Λούκα, σκοτώθηκε στις συγκρούσεις για την ανεξαρτησία της Κροατίας, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, μπροστά στα μάτια του εγγονού του… Ο Λούκα ο νεότερος είχε γεννηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 1985 αφού οι γονείς του είχαν φύγει από το σπίτι τους και έζησαν για λίγο ως πρόσφυγες. Η φαμίλια του έμεινε σε διάφορα πανδοχεία στην περιοχή του Ζαντάρ και ο μικρός Λούκα άρχισε να κλωτσάει μία μπάλα στα πάρκινγκ εκείνων των πανδοχείων ή σουτάροντας σε ένα… κατηφορικό γήπεδο, με πολλές μπάλες να χάνονται στην άκρη του λόφου.

Για επτά χρόνια, ο Μόντριτς έμεινε στο ξενοδοχείο «Kolovare», όπου βρήκε ένα επίπεδο και ίσιο γήπεδο. Ο πατέρας του, Στίπε, κατατάχθηκε στον κροατικό στρατό ως μηχανικός και η μητέρα του τον ενθάρρυνε να παίζει ποδόσφαιρο. Πήγε στις ακαδημίες της NK Ζαντάρ όπου ο κόουτς Μπάσιτς είχε αποκαλύψει πως ο μικρός προπονούνταν με… ξύλινες επικαλαμίδες που του έφτιαχνε ο πατέρας του, επειδή δεν είχαν χρήματα για αθλητικό εξοπλισμό. Το 2001 μετακόμισε στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ και αφού έπαιξε ως δανεικός στη Ζρινίσκι Μόσταρ της Βοσνίας και τη Ζάπρεσιτς, το 2005 υπέγραψε δεκαετές συμβόλαιο με τη Ντινάμο. Το 2008, όμως η Τότεναμ ξόδεψε 16,5 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει και το 2012 τον παραχώρησε στη Ρεάλ αντί σχεδόν διπλάσιου ποσού! Τα υπόλοιπα, ήταν και είναι ακόμη ιστορία για τον αγέραστο Λούκα Μόντριτς. Η πινακίδα στο πατρικό του είναι σκληρή μεν, αλλά μακρινή ανάμνηση. Η τελευταία «επιγραφή» του είναι κάτι σαν «ξεπέρασε και τον Πούσκας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT