Διαμάντια, bitcoin και ποδόσφαιρο

Η δίκη της τεράστιας διαδυκτιακής απάτης «κόκκινη κάρτα» με 1.300 θύματα και κλοπή 28 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε στη Νανσί.

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμάντια, κρυπτονομίσματα, μεταφορές κεφαλαίων, υποσχεσεις για μεγάλες χρηματικές αποδόσεις. Κι όλα αυτά με φανταχτερό περιτύλιγμα ψεύτικες ιστοσελίδες και θύματα μεταξύ άλλων, ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τους χορηγούς τους αλλά και ποδοσφαιριστές.

Απο χθες το πρωί το συνεδριακό κέντρο της Νανσί στην Γαλλία, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστικό μέγαρο. Ενοικιάστηκε ειδικά, επειδή καμία δικαστική αίθουσα δεν μπορεί να φιλοξενήσει μια δίκη αυτού του μεγέθους.

Εκεί, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα εξελιχθεί η υπόθεση «κόκκινη κάρτα». Μια υπόθεση που θυμίζει κατασκοπευτική ταινία, εκτυλίχθηκε την διετία 2016-2018 και δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, κυρίως λόγω της έκκλησης των εμπλεκομένων για την τήρηση εχεμύθειας και πλήρους εμπιστευτικότητας.

Περίπου 1.300 θύματα απάτης, 28 εκατομμύρια ευρώ ζημιές και 12 Γαλλικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 800 και πλέον ενάγοντες, είναι το… μενού μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η «κόκκινη κάρτα», πρόκειται για μια τεράστια διαδυκτιακή απάτη, για την οποία κατηγορούνται 22 άτομα ηλικίας 28 έως 73 ετών, που στόχευαν θύματα που νόμιζαν ότι αγόραζαν κρυπτονομίσματα ή διαμάντια, αλλά και ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ligue 1, που έπεσαν θύματα ψεύτικων
πρακτόρων παικτών.

Αρχικά, η απάτη ξεκίνησε με τα διαμάντια, σε ιστοσελίδες που υπόσχονταν τεράστια κέρδη κεφαλαίου. Οταν στην συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες καλούσαν τηλεφωνικά επιπλέον πληροφορίες, τότε αυτομάτως ξεκινούσε να λειτουργεί ο μηχανισμός.

Πιστεύοντας ότι έχουν αγοράσει κρυπτονομίσματα ή διαμάντια, ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν λάμβαναν ποτέ τίποτα πίσω. Μερικοί έλαβαν ψεύτικα διαμάντια, αξίας πολύ μικρότερης από ό,τι νόμιζαν ότι είχαν αποκτήσει. Η πλειονότητα των ζημιών συνδέθηκεμε την πώληση διαμαντιών αφού 900 άτομα εξαπατήθηκαν μέσω 14 δόλιων ιστοσελίδων, για ζημιά 20,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Μαρί Μπερναντέτ έπεσε θύμα ψευδών επενδύσεων σε διαμάντια με αποτέλεσμα να της υποκλέψουν πάνω από 10.000 ευρώ. «Ηταν μια ελκυστική προσφορά, που ποτέ δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό μου ότι πρόκειται για απάτη. Μπορώ ακόμα να ακούσω αυτό το άτομο. Μιλούσε καλά γαλλικά, το έμαθα στο Διαδίκτυο. Φαινόταν ότι ήξερε τα πάντα για τα διαμάντια, τις
αποδόσεις…». Παραδεχόμενη ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει πέσει σε κατάθλιψη, δεν περιμένει να ακούσει συγγνώμη από τον κατηγορούμενο. Από τη δικαιοσύνη, ελπίζει σε υποδειγματικές ποινές και ίσως να ανακτήσει μερικά από τα χαμένα χρήματα της.

Τα πρώτα κέρδη ήταν και τα τελευταία

Αρκετοί κατηγορούμενοι διώκονται για τη δημιουργία ιστοσελίδων με σκοπό να υποστηρίξουν το ελκυστικό σχεδιό τους. Με τις δήθεν πληροφορίες παραπλανούσαν τα θυματά τους ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους. Οπως κατέθεσε ο Guy Grandgirard, πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, περιγράφοντας την διαδικασία, «οι πρώτοι ιστότοποι άρχισαν να ανθίζουν στα τέλη του 2015. Ανακαλύψαμε την απάτη τον Ιούλιο του 2016.

Συνίσταται στην προσφορά ενός επενδυτικού προϊόντος, στην προκειμένη περίπτωση ακατέργαστων διαμαντιών, με εγγυημένη απόδοση περίπου 8 έως 10 %. Το οποίο, για ένα διαμάντι που αγοράστηκε για 1.000 ευρώ, έδινε για παράδειγμα, μετά από τρεις εβδομάδες, κεφαλαιακό κέρδος 100 ευρώ. Το πρώτα κέρδη πληρώνονταν θέλοντας έτσι να ενθαρρυνουν τον πελάτη να επενδύσει
περισσότερα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του. Εδιναν έγγραφα με τις ιδιότητες διαμαντιών και μετά την απόδοση του πρώτου κέρδους υποστήριζαν πως τα τοποθετούσαν σε τραπεζικές θυριδες. Οταν οι πρώτοι πελάτες ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω δεν έβρισκαν κανέναν. Οι αριθμοί τηλεφώνου που είχαν ήταν απενεργοποιημένοι, οι διευθύνσεις email επίσης ενώ η ιστοσελίδα,
εξαφανιζόταν».

Οι ιστότοποι «χτίστηκαν» με εντελώς παρόμοια μοντέλα, διαφοροποιώντας μόνο την παρουσίαση των πρώτων σελίδων. «Οι φόρμες επικοινωνίας ήταν σχεδόν πανομοιότυπες», σημειώνει ο ανακριτής. Περίπου τριάντα ιστοσελίδες είχαν δημιουργηθεί για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές από ένα γραφείο που βρίσκεται στη Μασσαλία.

Ορισμένα θύματα έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια γυναίκα η οποία πλήρωσε 400.000 ευρώ, πιστεύοντας ότι είχε επενδύσει σε ένα «πλάνο αποταμίευσης διαμαντιών», όπως της παρουσιάστηκε.

«Αυτή η δίκη είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την καταπολέμηση των διεθνών οικονομικών απατών», αναφέρει η δικηγορική εταιρεία Colman, η οποία εκπροσωπεί περίπου εκατό θύματα. «Σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα για να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων και είναι το αποκορύφωμα ενός μακροχρόνιου αγώνα. Πολλοί έχουν δει τα οικονομικά τους να ανατρέπονται, κάποιοι έχουν χρέη ή έχουν χάσει μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους», συνεχίζει.

Σχεδόν 200 τραπεζικοί λογαριασμοί άνοιξαν επίσης σε 19 διαφορετικές χώρες για τη συλλογή και τη μεταφορά των κεφαλαίων που μεταφέρθηκαν από τα θύματα ενώ συνολικά, 2,8 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν ή δεσμεύτηκαν κατά τη δικαστική έρευνα και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση καταδίκης, για αποζημιώσεις.

Οι «μαϊμού» μάνατζερ και τα ψεύτικα ΙΒΑΝ

Η άλλη πτυχή αυτής της απάτης αφορά αρκετούς επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και τους χορηγούς τους. Τρία κλαμπ, η Σοσό, η Τουλούζ και η Ανζέ, έπεσαν θύματα, ενώ άλλα έξι
(Μπρεστ, Λοριάν, Ρεν, Ναντ, Μαρσέιγ, Ντιζόν) και ορισμένοι από τους χορηγούς τους, υπέστησαν απόπειρες απάτης.

Η διαδικασία ήταν πάντα η ίδια: Ενας εγκληματίας καλούσε τον σύλλογο προσποιούμενος τον ατζέντη ή τον συγγενή ενός από τους παίκτες της ομάδας. Ανέφερε ότι ο πελάτης του ή ο γιος του είχε αλλάξει τραπεζικούς λογαριασμούς και έστελνε ψεύτικο ΙΒΑΝ με σκοπό την υπεξαίρεση μισθών
ποδοσφαιριστών.

Για παράδειγμα η Σοσό κατέβαλε έτσι περίπου 17.000 ευρώ, κεφάλαια που μεταφέρθηκαν αμέσως από τους εγκληματίες σε λογαριασμούς της Μάλτας και της Βουλγαρίας. Η Τουλούζη πλήρωσε επίσης 10.000 ευρώ και η Ανζέ περισσότερα από 35.000 ευρώ, δηλαδή συνολική απώλεια περίπου
εξήντα χιλιάδων ευρώ για αυτούς τους τρεις συλλόγους που έπαιξαν στη Ligue 1 και τη Ligue 2.

Θυμίζουμε ότι στα πρόθυρα ανάλογης απάτης έπεσε και η ΑΕΚ πριν τρία χρόνια, όταν διεθνές κύκλωμα που έχει κλέψει κι άλλες ομάδες όπως την Λάτσιο, την Χάμιλτον αλλά και συλλόγους απο το MLS, υποκρίθηκε την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ χρησιμοποιώντας επίσημους λογαριασμούς και email, φτάνοντας μια ανάσα από το να εισπράξει δόση της μεταγραφής του Λιβάι Γκαρσία ύψους 550.000 ευρώ.

Εν προκειμένω, μπορεί τα ποσά που χάθηκαν από τους γαλλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους να ήταν μικρά ωστόσο από εκεί και μετά, ξεκίνησε η κατάρρευση του δικτύου. Έξι άνδρες ηλικίας 38 έως 59 ετών διώκονται για αυτές τις απάτες και απόπειρες, εκ των οποίων τρεις διώκονται επίσης για ξέπλυμα κεφαλαίων στο Ισραήλ και σε τουλάχιστον 12 ευρωπαϊκές χώρες. Δύο από αυτούς καταζητούνται ενώ οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

Οργανωμένο δίκτυο

Οπως τόνισαν οι υπέυθυνοι των Γαλλικών συλλόγων, «επρόκειτο για ένα επαγγελματικό δίκτυο» και «έπρεπε να είσαι ειδικός για να καταλάβεις την εξαπάτηση».

Οπως αποκαλύφθηκε, υπήρχαν οι πωλητές, πληρωμένοι με προμήθεια ανάλογα με τα deal που πετύχαιναν, οι επικεφαλής που φρόντιζαν τη διοίκηση και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και άλλοι που φρόντιζαν για να μαθαίνουν πληροφορίες για τον πελάτη.

Ως εκ τούτου, ορισμένα θύματα πλήρωσαν σημαντικά ποσά για εικονικούς αγνώστους με τους οποίους είχαν μιλήσει μόνο για λίγα λεπτά στο τηλέφωνο. Στα θύματα δόθηκε εμπιστοσύνη, χάρη στην καλοσύνη και την προσοχή που έδειχναν οι τηλεφωνικοί απατεώνες. Αλλά ο τόνος άλλαξε πολύ γρήγορα και φτάσαμε γρήγορα σε προσβολές όταν οι πελάτες, ανήσυχοι, απείλησαν να σταματήσουν τις πληρωμές.

Οι ακροάσεις για την υπόθεση θα ξεκινήσουν απο σήμερα, αρχής γενομένης από τις ζημιές σε βάρος των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

150 δικηγόροι υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν στην ακροαματική διαδικασία εκπροσωπώντας τα θύματα, αλλά και τους 28 κατηγορούμενους. Οι τελευταίοι κατοικούν στη Γαλλία και το Ισραήλ. Μεταξύ αυτών, ορισμένοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, να μεταβούν στη
Γαλλία για να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ για άλλους εκδίδεται ένταλμα σύλληψης.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε ένα αμφιθέατρο με περισσότερες από 800 θέσεις, διαμορφωμένο σε δικαστήριο. Οι δικαστές θα τοποθετηθούν στη σκηνή, στο κάτω μέρος της κερκίδας και οι κατηγορούμενοι σε ειδικά διαμορφωμένο κουτί. Οι θέσεις θα προορίζονται για δικηγόρους, δημοσιογράφους και το κοινό. Η μετεγκατάσταση μιας τέτοιας διαδικασίας απαιτεί επίσης ειδικά μέτρα, όπως πύλες στην είσοδο και φύλακες, και ειδικές διαδρομές μέσω του συνεδριακού κέντρου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT