Τζέφρι Λιούις Κέιπς: Πέθανε ο «Κουταλιανός» της Βρετανίας

Τζέφρι Λιούις Κέιπς: Πέθανε ο «Κουταλιανός» της Βρετανίας

Εφυγε από τη ζωή στα 75 του ο Τζέφρι Λιούις Κέιπς, ο καλύτερος σφαιροβόλος της Βρετανίας.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, από τη ζωή ο «Κουταλιανός της Μεγάλης Βρετανίας». Ο Τζέφρι Λιούις Κέιπς, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, υπήρξε ο καλύτερος σφαιροβόλος της χώρας με συμμετοχή σε τρεις ολυμπιακές διοργανώσεις και επτά μετάλλια από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2-3-2). Ήταν ο άνθρωπος που είχε κερδίσει δύο φορές τον τίτλο του δυνατότερου άνδρα του κόσμου και πρωταγωνιστής στα Hightand Games (αγώνες δύναμης στη Σκωτία), ο σφαιροβόλος που αψήφησε το μποϊκοτάζ του 1980, ο υπεραθλητής που με ευαισθησία φρόντιζε τραυματισμένα πουλιά και ζώα αλλά, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, δεν κατάφερε να βγει νικητής στον πιο κρίσιμο αγώνα της ζωής του.

Και η ζωή του Τζέφρι Κέιπς ήταν γεμάτη αγώνες. Με… θηριώδη σωματότυπο αλλά με μία παιδική καλοσύνη στο βλέμμα του από την παιδική ηλικία έδειξε ότι έχει έφεση στον αθλητισμό. Εκπροσώπησε τη γενέτειρά του, το Λινκολνσάιρ, σε διοργανώσεις μπάσκετ, ποδόσφαιρο και cross country. Έτρεχε τα 200 μ. σε 23,7’’. Εκτός από τον αθλητισμό η άλλη μεγάλη αγάπη του ήταν η φύση. Από μικρό παιδί φρόντιζε τραυματισμένα πουλιά και ζώα, μία συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ποτέ.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν γνωστός και για την υπερφυσική δύναμή του. Βοηθούσε την οικογένειά του σε αγροτικές εργασίες και μπορούσε να φορτώνει είκοσι τόνους πατάτες μέσα σε είκοσι λεπτά. Σε ηλικία 20 ετών πήρε για πρώτη φορά μέρος σε διεθνή διοργάνωση, στους Αγώνες Κοινοπολιτείας, όπου ήρθε 4ος. Την ίδια χρονιά αποφάσισε να ακολουθήσει τα… βήματα του παππού του και των αδελφών του και να καταταγεί στην αστυνομία. Δέκα χρόνια όμως μετά, για χάρη του αθλητισμού, θα κρεμάσει τη στολή.

Πρωταγωνιστής στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, άτυχος στους Ολυμπιακούς

Το 1972, ο Κέιπς εκπροσώπησε τη Μ. Βρετανία στους Ολυμπιακούς του Μονάχου. Οι επιδόσεις του ακόμα δεν ήταν αρκετές για να του δώσουν μία διάκριση αλλά τα επόμενα χρόνια έστειλε τη σφαίρα στα μέτρα όπου έπρεπε για να ανεβεί στο βάθρο. Το 1974 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο και 3ος στον ανοικτό. Την ίδια χρονιά πρώτευσε και στους Αγώνες Κοινοπολιτείας.

Στο Μόντρεαλ (1976) αγωνίστηκε ως ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Με 21,55 μ. ατομικό ρεκόρ και με χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του κλειστού, οι φίλοι του αθλητισμού θεωρούσαν ότι θα ανεβεί στο βάθρο. Τελικά, ήρθε 6ος. Η συλλογή των μεταλλίων του Βρετανού θα συνεχιστεί και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των επόμενων ετών και το 1978 πρώτευσε και πάλι στους Αγώνες Κοινοπολιτείας.

Το 1980 έστειλε τη σφαίρα στα 21,68 μ., επίδοση που αποτέλεσε ρεκόρ Κοινοπολιτείας και Μ. Βρετανίας αλλά και την καλύτερη επίδοση της χρονιάς. Πρόκειται για ένα… στοιχειωμένο ρεκόρ καθώς τόσα χρόνια μετά αποτελεί την κορυφαία αναγνωρισμένη επίδοση που έχει στείλει τη σφαίρα Βρετανός αθλητής. Την ίδια χρονιά η Μόσχα προετοιμαζόταν για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά η Μεγάλη Βρετανία μετείχε στο μποϊκοτάζ. Ο Κέιπς εξέφρασε την επιθυμία του να αγωνιστεί αλλά του είπαν ότι αυτό δεν γίνεται. Χωρίς να διστάσει παραιτήθηκε από τη θέση του στην αστυνομία και ταξίδεψε για τη Μόσχα.

Η… ολυμπιακή κατάρα όμως «χτύπησε» και στη Μόσχα. Νικητής αναδείχθηκε ο Βλαντιμίρ Κισελίοβ με 21,35 μ. (ολυμπιακό ρεκόρ αλλά μικρότερη επίδοση από του Κέιπς) και ο Βρετανός περιορίστηκε στην 5η θέση. Η απόδοσή του στους Ολυμπιακούς άφησε τον Κέιπς, όπως έχει πει, «μουδιασμένο και απογοητευμένο». Η απογοήτευσή του ήταν τόσο μεγάλη που αποφάσισε να αφήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να γίνει επαγγελματίας και να πραγματοποιεί παραστάσεις.  

Η δύναμη των χεριών του ήταν τόσο μεγάλη που έσχιζε με ευκολία τηλεφωνικούς καταλόγους, τράβαγε φορτηγά και λύγιζε ράβδους από χάλυβα. Τα επόμενα χρόνια θα κατακτήσει δύο πρώτες, δύο δεύτερες και δύο τρίτες θέσεις στους παγκόσμιους αγώνες για τον πιο δυνατό άνθρωπο του κόσμου ενώ τρεις φορές θα συλλέξει χρυσά μετάλλια στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Κέιπς ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στα Highland Games όπου αρκετές φορές ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Ο αθλητισμός αποτελούσε τρόπο ζωής για τον πρωταθλητή της σφαιροβολίας. Όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του και στον επαγγελματικό αθλητισμό και, ύστερα από δεκάδες εμφανίσεις στην τηλεόραση και εκατομμύρια φανατικούς φίλους, εργάστηκε ως προπονητής. Μάλιστα, η κόρη του Έμα έχει αναδειχθεί χάλκινη Ολυμπιονίκης σε Ολυμπιακούς Νέων. Παράλληλα με την προπονητική ασχολήθηκε και με την άλλη μεγάλη αγάπη του: τα πουλιά. Έγινε γνωστός ως εκτροφέας πτηνών σε διεθνές επίπεδο. Ο πιο δυνατός άνθρωπος που έχει αναδείξει η Μεγάλη Βρετανία φρόντιζε τους αγαπημένους δίποδους φίλους του μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT