Κύκλωμα παράνομου τζόγου

Τεράστια επιχείρηση της Ιντερπόλ με σημαντικά ευρήματα και στην Ελλάδα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κλεμμένα δελτία ταυτοτήτων και πλαστά έγγραφα είχε στηθεί σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ένα παράνομο κύκλωμα στοιχημάτων με βάση το ποδόσφαιρο, με 3.000 ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών, το οποίο χρησιμοποιούσε νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία. Ο εντοπισμός πραγματοποιήθηκε ύστερα από συντονισμένη διεθνή αστυνομική επιχείρηση της Ιντερπόλ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν συνολικά η σύλληψη περισσοτέρων των 5.100 ατόμων και ο εντοπισμός άνω των 54,7 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση έφερε κωδική ονομασία «SOGA X» και διεξήχθη τους δύο πρώτους μήνες του φετινού καλοκαιριού. Συντονιστής ήταν η Iντερπόλ και συμμετείχαν αστυνομικές αρχές από τις 28 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, ενώ ο στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί ο παράνομος διαδικτυακός στοιχηματισμός κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με έρευνα της Asian Racing Federation, η αγορά των παράνομων τυχερών παιχνιδιών ξεπερνάει το 1,5 τρισ. ευρώ και συνδέεται άρρηκτα και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών κ.λπ.

Στην Ελλάδα, το παράνομο κύκλωμα χρησιμοποιούσε ψεύτικους λογαριασμούς που είχαν δημιουργηθεί με κλεμμένα δελτία ταυτοτήτων και άλλα πλαστά έγγραφα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές που περιείχαν 9.000 φωτογραφίες πλαστών ταυτοτήτων. Η στρατηγική του κυκλώματος ήταν παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στο ξέπλυμα χρήματος. Οι εγκληματίες «έσπαγαν» τα μεγάλα χρηματικά ποσά σε μικρότερα προκειμένου να ξεγελούν τις ελεγκτικές αρχές και διαχειρίζονταν επτά ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιχνιδιών, είχαν πρόσβαση σε λογαριασμούς άλλων 60 παράνομων ιστοτόπων και για να παρακάμψουν τις φραγές του ελληνικού Διαδικτύου χρησιμοποιούσαν Virtual Private Networks (VPN) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπιστεί εύκολα η γεωγραφική περιοχή τους. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε λογισμικά ώστε να εντοπίζονται πλέον αυτές οι περιπτώσεις.

Στις Φιλιππίνες, η επιχείρηση «SOGA X» εντόπισε παράλληλα κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων. Οι εγκληματίες είχαν εμπλέξει στο κύκλωμα 400 Φιλιππινέζους και 250 υπηκόους ξένων χωρών, τους οποίους είχαν δελεάσει με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορα κέρδη και, στη συνέχεια, τους είχαν αναγκάσει με απειλές, εκφοβισμούς ή κατασχέσεις διαβατηρίων να εργάζονται γι’ αυτούς.

Πολλές φορές, ο παράνομος τζόγος συνδέεται με «στημένους» αγώνες και συχνά σε αυτά τα κυκλώματα συμμετέχουν και αθλητές. Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και αθλητές στο… κόλπο

Σε πληγή έχει εξελιχθεί η χειραγώγηση αγώνων για πολλά αθλήματα. Τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται και αθλητές προκειμένου να στήσουν αγώνες και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Δύο από τα αθλήματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών για ελέγχους είναι το τένις και το πινγκ πονγκ. Μάλιστα, στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Αυστρίας, από έλεγχο πέρασαν και παίκτες της εθνικής μας ομάδας. Στο τένις, το τελευταίο τρίμηνο η International Tennis Integrity Agency έχει λάβει ειδοποιήσεις για ακανόνιστους σχηματισμούς στοιχημάτων σε 28 αγώνες. Βέβαια, οι ειδοποιήσεις από μόνες τους δεν αποτελούν απόδειξη, όμως, σε άλλες περιπτώσεις, επαγγελματίες τενίστες βρέθηκαν στην… τσιμπίδα των διωκτικών αρχών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Κρίστοφερ Ντίας Φιγκερόα, που έχει παραδεχθεί ότι συμμετείχε σε «στημένους» αγώνες. Οι ελεγκτικές αρχές του τένις πραγματοποίησαν αυτό το έτος αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αγώνες 51 χωρών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT