Ο «υπομονετικός καφές» του Γκουρδιόλα και το… δηλητήριο του Σλοτ

Ο «υπομονετικός καφές» του Γκουρδιόλα και το… δηλητήριο του Σλοτ

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία μοιάζει κοινή και μάλλον ελαφρώς απρόσμενη. Το επίσης κοινό, ωστόσο, είναι η νίκη, αλλά και οι απορίες… Τόσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα όσο και ο Aρνε Σλοτ, πάντως, έχουν διάθεση να το εξηγήσουν. Προφανώς και να το επαναλάβουν, έστω κι αν η τακτική δεν ενθουσιάζει τελείως τον κόσμο των ομάδων τους. Τουλάχιστον για την ώρα.

Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ συνέχισαν με νίκες το βράδυ της Τετάρτης (23/10) στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τους «γαλάζιους» να διαλύουν με 5-0 τη Σπάρτα Πράγας και τους «κόκκινους» να διευρύνουν το ιστορικό ξεκίνημα της σεζόν τους με εκτός έδρας νίκη 1-0 στη Λειψία. 

Η Λίβερπουλ πέτυχε το ευρωπαϊκό 3/3 και είναι με την Αστον Βίλα οι μόνες ομάδες με το απόλυτο, ενώ η Σίτι είναι στην 3η θέση του νέου League Table με 7 β. Οι ίδιες προπορεύονται και στην Πρέμιερ Λιγκ –21β. η ομάδα του Μερσεϊσάιντ και 20 εκείνη του Μάντσεστερ– και παρότι για την πορεία τους υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέψεις, αμφότερες έχουν κατορθώσει να μένουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αρχή-ρεκόρ και το τεστ στο Λονδίνο

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν ότι η Λίβερπουλ δεν θα ήταν σοβαρός διεκδικητής, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών του καλοκαιριού, κυρίως στον πάγκο. Ο Ολλανδός Σλοτ αντικατέστησε έναν προπονητή που έγινε είδωλο στο «Κοπ», αλλά εξαρχής ο στόχος του δεν ήταν να «μπει στα παπούτσια» του Γιούργκεν Κλοπ.

Η μεταβατική περίοδος, βεβαίως, έδειχνε αναπόφευκτη. Μετά την επικράτηση στη Λειψία, οι «κόκκινοι» έχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους 11 νίκες στα 12 πρώτα ματς μίας χρονιάς, ενώ επίσης για πρώτη φορά μετρούν έξι επιτυχίες στα ισάριθμα παιχνίδια μακριά από το «Ανφιλντ»! Ο κ. Σλοτ, πάντως, τονίζει ότι «υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό από τα ρεκόρ. Τα τρόπαια». Η αυτοπεποίθησή του ενθουσιάζει το κοινό της Λίβερπουλ, το οποίο εύλογα τον αντιμετώπισε με αμφιβολία και δυσπιστία το καλοκαίρι… 

Η αγγλική ομάδα δείχνει ήδη διαφορετική από πέρυσι. Την ερχόμενη Κυριακή (27/10) θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για το δυσκολότερο φετινό ματς της, κόντρα στην Αρσεναλ, που είναι 3η στην Πρέμιερ Λιγκ με 17 β. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, οι «κανονιέρηδες» επιβλήθηκαν με 3-1 και η περσινή συγκομιδή της Λίβερπουλ κόντρα στα μέλη της «Big-Six» της χώρας έμεινε στους 12 β. Αυτό κόστισε και η Λίβερπουλ δεν έμεινε στη διεκδίκηση του τίτλου από τη Σίτι, σε αντίθεση με την Αρσεναλ. Φέτος, όμως, οι παίκτες του Σλοτ έχουν ήδη 6 β. εναντίον των «Μεγάλων Εξι», νικώντας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. 

«Κόκκινη» άμυνα, κυριαρχία και Τσιμίκας

Παρά το επερχόμενο μεγάλο ντέρμπι στο Λονδίνο, ο κ. Σλοτ δεν βιαζόταν το βράδυ της Τετάρτης να φύγει από τη Λειψία. Ο Ολλανδός αποφάσισε η αποστολή να μην ταξιδέψει αμέσως μετά τον αγώνα στην Αγγλία και κοιμήθηκαν στη Γερμανία.

Ο νέος κόουτς μπορούσε να κοιμηθεί ήσυχος. Γνώριζε βεβαίως ότι το αρχικό πρόγραμμα ήταν, κατά το κοινώς λεγόμενο, «βατό», όμως οι νίκες επί Τσέλσι και Λειψίας ήταν άλλη μία αποτύπωση της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του. Μάλιστα, (δεν) ενοχλήθηκε από ερώτηση δημοσιογράφου μετά το 3/3 στο Τσάμπιονς Λιγκ για το επίπεδο κυριαρχίας της ομάδας του, απαντώντας: «Δεν ήσασταν στο γήπεδο; Νομίζετε ότι δεν ήμασταν κυρίαρχοι;». 

Η απορία είχε να κάνει με το «φτωχό» σκορ (1-0), όμως ο Σλοτ εξήγησε ότι «είχαμε περισσότερες ευκαιρίες από τον αντίπαλο και έτσι θέλω να βλέπω την ομάδα μου». Ο Ολλανδός είναι ενθουσιασμένος με την αμυντική λειτουργία, η οποία φέτος έχει επιτρέψει μόνο πέντε γκολ παθητικό στους 12 αγώνες. Οι «κόκκινοι» –παρά τον τραυματισμό του βασικού τερματοφύλακα, Αλισον και την αντικατάστασή του από τον Κέλεχερ– έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους σε επτά αγώνες και μόνο το 1977, με τον θρυλικό Ρέι Κλέμενς στα γκολπόστ, είχαν λιγότερα «μηδέν» (με τέσσερα στα πρώτα 12 παιχνίδια). 

Ο αρχηγός Βίρχιλ Βαν Ντάικ είχε στη Λειψία 70/74 πετυχημένες πάσες (95%) και σταμάτησε έξι κατοχές των Γερμανών. Ο Κονατέ αποκτά σταθερότητα, η μόδα των analytics λέει ότι φέτος μόνο η Τσέλσι είχε xGoals 0,99 (καμία άλλη αντίπαλος δεν πέρασε το 0,64) και η μόνη θέση που υπάρχει rotation είναι εκείνη του αριστερού μπακ. Ο Κώστας Τσιμίκας ήταν MVP στη Λειψία, όμως στην Αγγλία λένε ότι ο Αντι Ρόμπερτσον θα είναι βασικός κόντρα στην Αρσεναλ.    

«Τίκι τάκα» και… «καφές»

Η τακτική του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα έμεινε στην ιστορία, με 14 τίτλους σε τέσσερις σεζόν! Μπορεί ο 53χρονος Καταλανός προπονητής να μην την εφάρμοσε με απόλυτη (ευρωπαϊκή) επιτυχία στην Μπάγερν Μονάχου (επτά τρόπαια σε τρία χρόνια, αλλά όχι το Τσάμπιονς Λιγκ), ωστόσο στη Μάντσεστερ Σίτι έπιασε. Στην Αγγλία έχει ήδη 18 «κούπες» σε οκτώ σεζόν, με έξι τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ και ένα Τσάμπιονς Λιγκ και φαίνεται ότι σκέφτεται μία νέα πτυχή του υπομονετικού παιχνιδιού του. Πριν από την άνετη νίκη επί της Σπάρτα Πράγας, οι «γαλάζιοι» είχαν δυσκολευτεί εκτός έδρας με τη Γουλβς, επικρατώντας με 2-1. 

Επειτα από εκείνο τον αγώνα, ο κ. Γκουαρδιόλα εξήγησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να παίξεις ενάντια σε μια «βαθιά», γεμάτη και «κλειστή» άμυνα είναι να παραμείνεις υπομονετικός. Το έχει περιγράψει προηγουμένως ως… «πίνοντας έναν καφέ» και είναι μια προσέγγιση που δεν ενθουσιάζει πάντα τους οπαδούς της Σίτι. Το κοινό στην εξέδρα θα προτιμούσε περισσότερα ρίσκα και περισσότερη δράση. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της Γουλβς, δήλωσε πως «η άλλη επιλογή είναι να πεις “εντάξει, δεν έρχεσαι; Δεν έρχομαι κι εγώ”. Θα περιμένουμε και τον αντίπαλο να έρθει σε εμάς». 

Αναμονή και «φιλοσοφία»

Ο Ισπανός παραδέχθηκε ότι «θα είναι τόσο δύσκολο για τους οπαδούς μας. Φανταστείτε τον Ρούμπεν Ντίας να έχει την μπάλα και να λέει, “εντάξει, δεν θα επιτεθώ”… Τι θα γινόταν; Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά θα ήταν πρόβλημα». Μονάχα που κόντρα στη Σπάρτα το δοκίμασε στην πραγματικότητα. Μόλις η ομάδα του προηγήθηκε με 3-0, σημείο που έκανε τον Γκουαρδιόλα να αισθάνεται ήρεμος για κάποιες αλλαγές ξεκούρασης, οι αμυντικοί του άρχισαν να κάνουν ακριβώς αυτό που του πρότεινε την Κυριακή… Να στέκονται και να περιμένουν. Η τακτική του δεν ενόχλησε την κερκίδα, διότι οι Τσέχοι αποφάσισαν να πιέσουν ψηλά και το «πλήρωσαν». Δεν έμεινε απλώς η γκολάρα του Χάαλαντ.

Πριν από το τέταρτο γκολ, ο Ακάντζι όχι μόνο κράτησε… αφόρητα πολύ την μπάλα, αλλά δύο-τρεις φορές γύρισε την πλάτη και πήγε προς τον τερματοφύλακά του. Η (αφελής) πίεση της Σπάρτα άνοιξε χώρους και, με μία εξαιρετική αντεπίθεση, η Σίτι πέτυχε άλλα δύο γκολ.

Ο κ. Γκουαρδιόλα, πάντως, δεν είναι ακόμη πεπεισμένος από τη… δική του ιδέα, λέγοντας στις δηλώσεις του ότι «τι θα γινόταν αν το κάναμε αυτό από το πρώτο λεπτό; Τι θα γινόταν στο ποδόσφαιρο;… Αλλά αν δεν θέλουν να επιτεθούν οι αντίπαλοι και εμείς δεν θέλουμε να επίσης να κάνουμε το ίδιο, τι γίνεται;». Εξηγώντας πως «στο μπάσκετ έχεις 24΄΄, στο τένις πρέπει να κάνεις κάτι, αλλά αν οι δημιουργοί μας μείνουν αμετακίνητοι και πουν “δεν επιτίθεμαι”, τι γίνεται; Δεν ξέρω». 

Η φιλοσοφική προσέγγιση του Γκουαρδιόλα συνεχίστηκε, προσθέτοντας ότι «στο ποδόσφαιρο, λόγω των κανονισμών, μια ομάδα μπορεί να μείνει 90 λεπτά στην άμυνά της, να μην κάνει τίποτα. Μπορεί να πετύχει ένα γκολ και μετά, χωρίς τίποτα, να κερδίσει και να λένε πως “ήταν ένα αριστούργημα”. Δεν κρίνω, μη με παρεξηγείτε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και είπα στους παίκτες, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίζουμε επιθετικά, καλύτερα απέναντι σε ομάδες που αμύνονται τόσο, τόσο “βαθιά”. Βήμα βήμα μαθαίνουμε, αλλά υπάρχει μόνο ένα πράγμα: Να μην είμαστε ανυπόμονοι, και το ίδιο να ισχύει για τους οπαδούς μας…». Η λέξη «υπομονή» είναι προφανώς το κλειδί κι ενώ ο Καταλανός κόουτς και η Σίτι συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους να νικήσουν, ο… «υπομονετικός καφές» δεν αποκλείεται να «σερβιριστεί» και στην Πρέμιερ Λιγκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT