Ο Μουρίνιο ποτέ δεν αγαπήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ»
ο-μουρίνιο-ποτέ-δεν-αγαπήθηκε-στο-ολν-563288968

Ο Μουρίνιο ποτέ δεν αγαπήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ»

Ο Πορτογάλος θα βρεθεί απόψε απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου μάλλον δεν λείπει από κανέναν

Κώστας Κουκουλάς
Ακούστε το άρθρο

Αν και έχουν περάσει έξι χρόνια από την ημέρα που ο Ζοζέ Μουρίνιο αποχαιρέτησε το «Ολντ Τράφορντ», ο Πορτογάλος δεν έχει ξεχαστεί ούτε έχει ξεχάσει το πέρασμά του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μοίρα, ή αν θέλετε η κλήρωση του Europa League, τα έφερε έτσι ώστε απόψε ο «Special One» να βρεθεί ξανά απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους», με τους οποίους είχε μια ιδιαίτερα έντονη σχέση, ακόμα και μετά τη φυγή του από αυτούς.

Την Τετάρτη, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπως ήταν φυσικό, ο Μουρίνιο έστρεψε για ακόμα μια φορά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, με τους Αγγλους εκπροσώπους του Τύπου να θυμούνται ξανά, στα 20 λεπτά που κράτησε η διαδικασία, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο προπονητικό κέντρο της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, τον μαγνητισμό που μπορεί να ασκήσει ο Πορτογάλος. Αλλωστε, το πέρασμά του από την Premier League ήταν μακροχρόνιο και περιελάμβανε εκτός από τη Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι και την Τότεναμ. Χθες, πάντες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι η ικανότητά του να προσελκύει την προσοχή παραμένει σχεδόν απαράμιλλη.

Η ικανότητά του «Special One» να προσελκύει την προσοχή παραμένει σχεδόν απαράμιλλη.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω στο 2018, υπάρχει μια ιστορία που μπορεί να συμπυκνώσει τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του την εποχή που ήταν στο τιμόνι της Γιουνάιτεντ, από την περιοδεία του συλλόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από την έναρξη της σεζόν. Ανάμεσα στις εμπορικές συμφωνίες του ταξιδιού, ήταν μια «προπόνηση» στην εντυπωσιακή πανεπιστημιούπολη του UCLA στο Λος Αντζελες, με τον τότε παρουσιαστή του Late Show, Τζέιμς Κορντέν. Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες παιδιά, τα οποία θα «προπονούσε» ο Κορντέν, παίζοντας εναντίον της τριάδας της Γιουνάιτεντ, Χουάν Μάτα, Κρις Σμόλινγκ και Αντερ Ερέρα, υπό τις οδηγίες, σαφώς, του Μουρίνιο. Τα γυρίσματα ορίστηκαν για νωρίς το πρωί, πριν από την προγραμματισμένη προπόνηση της ομάδας.

Παρά το πρωινό ξύπνημα, οι παίκτες εξέφρασαν την προθυμία τους να εκπληρώσουν τη δέσμευση. Ομως, κατά την ώρα της αναχώρησης, ο Μουρίνιο δεν εμφανίστηκε πουθενά, με τους υπεύθυνους ασφαλείας της ομάδας να αναφέρουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει. Κατά την άφιξή τους, οι παίκτες ενημερώθηκαν ότι ο Μουρίνιο βρισκόταν στα αποδυτήρια και δεν είχε καλή διάθεση και πολλοί θεώρησαν ότι τελικά δεν θα έπαιρνε μέρος στο γύρισμα. Ομως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Μουρίνιο όντως συμμετείχε, διασκέδασε και, το κυριότερο, φρόντισε ώστε οι νεαροί να έχουν μια ανάμνηση που θα θυμούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Για όλους εκείνους που δούλεψαν μαζί του στο «Ολντ Τράφορντ», η συμπεριφορά αυτή δεν τους ήταν άγνωστη. Ο Ζοζέ ήταν ακριβώς αυτό, ένας άνθρωπος που μπορούσε να αλλάξει διάθεση και από σκοτεινός να γίνει γοητευτικός, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Ο Μουρίνιο ποτέ δεν αγαπήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ»-1
AP Photo/Rui Vieira

Οταν έφυγε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον από την ομάδα, η Γιουνάιτεντ προσπάθησε με κάθε τρόπο να κλείσει ένα κενό που δύσκολα μπορούσε να καλυφθεί. Αρχικά ήταν ο Μόγιες, που σίγουρα δεν είχε το κύρος του προκατόχου του, ενώ ακολούθησε ο Λουίς φαν Γκάαλ, καθώς θεωρήθηκε ότι ο Ολλανδός είχε εμπειρία από τον χειρισμό ενός μεγάλου συλλόγου και θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γιουνάιτεντ ξανά στην κορυφή. Ούτε αυτό λειτούργησε. Στα μέσα της δεύτερης σεζόν του Ολλανδού, η προσοχή είχε αρχίσει να στρέφεται στον Μουρίνιο και ούτε καν η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, στον τελικό με την Κρίσταλ Πάλας, δεν εμπόδισε την εκ των προτέρων συμφωνία για πρόσληψή του να πραγματοποιηθεί.

Ο σύλλογος έστρωσε το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τον Μουρίνιο. «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένας γιγαντιαίος σύλλογος», δήλωσε κατά την παρουσίασή του. «Και οι γιγαντιαίοι σύλλογοι πρέπει να είναι για τους καλύτερους μάνατζερ. Νομίζω ότι είμαι έτοιμος γι’ αυτό». Το σχέδιο δεν ήταν άλλο από την επιστροφή στις επιτυχίες και την κορυφή. Σε έναν βαθμό, το σχέδιο έγινε πραγματικότητα. Ο Μουρίνιο κατέκτησε δύο τρόπαια στην πρώτη του σεζόν, η μοναδική φορά που η ομάδα το πέτυχε αυτό από το 2009. Στη δεύτερη, η Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια της Μάντσεστερ Σίτι, αν και σε απόσταση αναπνοής. Ηταν η πρώτη φορά που η ομάδα βρισκόταν στην πρώτη δυάδα, μετά την εποχή του Φέργκιουσον. Ο Μουρίνιο το χαρακτήρισε στη συνέχεια ένα από τα καλύτερα προπονητικά επιτεύγματα της καριέρας του «επειδή ο κόσμος δεν ήξερε τι συνέβαινε στα παρασκήνια».

Ωστόσο, η ομάδα του Μουρίνιο δεν έδωσε ποτέ την εντύπωση ότι μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερους στόχους, κυρίως το πρωτάθλημα. Ετσι, καθώς οι διαφωνίες και οι επικρίσεις γίνονταν όλο και πιο συχνές, το διαζύγιο ήταν μονόδρομος. Ο επίλογος γράφτηκε μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ με 3-1, στις 16 Δεκεμβρίου 2018, με τον Πορτογάλο να αποχωρεί και τη θέση του να παίρνει ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Στον δικό του κόσμο είτε ήσουν μαζί του είτε εναντίον του.

Τα δύο σχεδόν χρόνια που παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας ο Μουρίνιο, η σχέση του με τον σύλλογο μόνο αρμονική δεν ήταν. Οπως έχει συμβεί και τώρα που είναι στη Φενερμπαχτσέ, αρχικά εγκαταστάθηκε σε μια σουίτα στο ξενοδοχείο Lowry, στο κέντρο του Μάντσεστερ. Θεωρήθηκε ότι η συμφωνία θα ήταν προσωρινή. Δεν ήταν, καθώς η διαμονή του σε αυτή διήρκεσε 895 νύχτες. Το κλίμα ήταν άλλωστε «στραβό», από την πρώτη κιόλας προετοιμασία της ομάδας στην Κίνα, ένα ταξίδι το οποίο είχε εγκρίνει ο Φαν Γκάαλ. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 8 μέρες, η αποστολή αποχώρησε πιο νωρίς για να επιστρέψει στην Αγγλία, καθώς ο Πορτογάλος δεν ήταν ικανοποιημένος από τις συνθήκες που βρήκε εκεί. Ο Μουρίνιο με το «καλημέρα» είχε κατανοήσει ότι τα πρότυπα στα οποία λειτουργούσε ο σύλλογος απείχαν πολύ από αυτά που χαρακτηρίζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά clubs. Από την άλλη όμως και ο ίδιος έβαλε από πολύ νωρίς διαχωριστικά. Στον δικό του κόσμο είτε ήσουν μαζί του είτε εναντίον του. Αν τύχαινε να ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, η ζωή μπορούσε να γίνει πολύ δύσκολη.

Ο Μουρίνιο ποτέ δεν αγαπήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ»-2
AP Photo/Jon Super

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις μεταγραφές, όπου οι απαιτήσεις του συλλόγου και του προπονητή δεν φαίνονταν ευθυγραμμισμένες. Ο Αντονι Μαρσιάλ, που πλέον ανήκει στην ΑΕΚ, αποτελούσε ιδιαίτερο σημείο διαφωνίας. Ο Μουρίνιο ήθελε να φύγει ο Γάλλος επιθετικός, καθώς οι δυο τους είχαν τσακωθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όταν ο Μαρσιάλ δεν επέστρεψε στο Λος Αντζελες, αφού είχε παραστεί στη γέννηση του πρώτου του παιδιού. Ο Πορτογάλος δεν τον υπολόγιζε σχεδόν καθόλου, αλλά η διοίκηση κάλυψε τον παίκτη, του οποίου μάλιστα ανανέωσε το συμβόλαιο, λίγες εβδομάδες μετά την απόλυση του Μουρίνιο.

Επί της ουσίας, η υπόσχεση για το τι θα μπορούσε να φέρει στο «Ολντ Τράφορντ» δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Οι πολέμιοί του, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι ο Πορτογάλος έδινε την αίσθηση ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για την προστασία της δικής του φήμης, παρά της ομάδας. Επικαλούνται μάλιστα συγκεκριμένα περιστατικά. Υστερα από μια ήττα στους «16» του Champions League από τη Σεβίλλη ο Μουρίνιο προχώρησε σε ένα μακρύ παραλήρημα στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για την «ποδοσφαιρική κληρονομιά που δεν έχει η Γιουνάιτεντ», επισημαίνοντας τις αδυναμίες του συλλόγου και λέγοντας, ουσιαστικά, ότι δεν μπορούσε πλέον να θεωρείται κορυφαία ομάδα. Πέντε μήνες αργότερα, κάθισε στην ίδια αίθουσα συνέντευξης Τύπου ύστερα από μια εντός έδρας ήττα με 3-0 από την Τότεναμ, απαιτώντας «σεβασμό, σεβασμό, σεβασμό» για τους τρεις τίτλους του στην Premier League, βάζοντας ξανά σε δεύτερη μοίρα την ομάδα. Ηταν στιγμές που τα ΜΜΕ περίμεναν όσο τίποτα άλλο, καθώς είτε στα καλά του είτε στα άσχημα ο Μουρίνιο πάντα πουλά…

Επί της ουσίας, πάντως, η υπόσχεση που έδωσε όταν κάθισε στον πάγκο για το τι θα μπορούσε να φέρει στο «Ολντ Τράφορντ» δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Ενα Κύπελλο EFL και ένα Europa League μοιάζουν πενιχρή ανταμοιβή στις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν με την απόκτηση –μεταξύ άλλων– των Πολ Πογκμπά, Ρομέλου Λουκάκου και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Οταν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ θα δουν σε λίγες ώρες το παλιό τους «αφεντικό» στον αντίπαλο πάγκο στην Τουρκία, σίγουρα θα έχουν κάποιες ωραίες αναμνήσεις, αλλά δύσκολα θα λυπηθούν που δεν θα κάθεται σε αυτόν της ομάδας τους…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT