η-ταξιδιάρα-ψυχή-του-πετρούσεφ-563290969

Η «ταξιδιάρα ψυχή» του Πετρούσεφ

Ο Σέρβος φόργουορντ είναι γυρολόγος παρά τα 24 χρόνια του και η διαρκής απαίτησή του να παραχωρηθεί δανεικός από τον Ολυμπιακό στον Ερυθρό Αστέρα, τον έφερε πάλι στο Βελιγράδι (του)

Γιώργος Αδαμόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Η αδυσώπητη πλευρά της πραγματικότητας του επαγγελματισμού απαιτεί ευελιξία. Οι αθλητές προσπαθούν εκτός από τη φυσική κατάσταση, να γυμνάζουν και την ανθεκτικότητά τους στη λήψη αποφάσεων. Για τον Φιλίπ Πετρούσεφ, αυτό έγινε από εφηβική ηλικία, όταν παράτησε το πρόγραμμα υποδομής της Μπασκόνια στο οποίο εντάχθηκε από 14 ετών και επέλεξε να φοιτήσει σε δύο γυμνάσια στις ΗΠΑ, στο Κονέκτικατ και τη Φλόριντα. Ετσι ήταν από μικρός. Ετοιμος για τη νέα πρόκληση, ανυπόμονος για την… απαίτηση να γίνει, αν ήταν εφικτό, το δικό του. Ο 24χρονος Σέρβος φόργουορντ έμαθε, κατά το κοινώς λεγόμενο, να είναι με μία βαλίτσα στο χέρι, ωστόσο αυτή η βαλίτσα μένει, για παν ενδεχόμενο, σχεδόν πάντα ανοικτή.

«Το να επιστρέψω στον Ερυθρό Αστέρα ήταν μια κοινή επιθυμία δική μου και της ομάδας»

Την περασμένη Τετάρτη (23/10), τη γέμισε πάλι, αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό, ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν στον Ερυθρό Αστέρα. Επιστρέφει στην άλλοτε ομάδα του, στην πόλη που γεννήθηκε και στο μέρος που δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό του, όπου κι αν τον έχει πάει ως τώρα η πολυταξιδεμένη καριέρα του. Ο ίδιος παραδέχθηκε, στις πρώτες δηλώσεις του στη σερβική πρωτεύουσα, ότι «υπήρχαν συζητήσεις από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Το να επιστρέψω στον Ερυθρό Αστέρα ήταν μια κοινή επιθυμία δική μου και της ομάδας. Δεν συνέβη πριν από την έναρξη της σεζόν λόγω κάποιων ατυχών συνθηκών, αλλά τα πράγματα άλλαξαν, εμφανίστηκε ξανά η επιλογή και όλοι αντιδράσαμε έγκαιρα. Είναι πάντα ωραίο να επιστρέφεις στο σπίτι σου».

Η «ταξιδιάρα ψυχή» του Πετρούσεφ-1
Associated Press

Κατανόηση και διπλό(;) κέρδος

Οι «ατυχείς συνθήκες» που περιέγραψε ο Πετρούσεφ ήταν προφανώς οι αρχικοί τραυματισμοί των Φαλ και Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος αισθάνθηκε την ανάγκη για μία αλλαγή όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Σάσα Βεζένκοφ, φέρνοντάς τον πια ως τρίτη επιλογή και στη θέση «4» και σε αυτή του σέντερ, πίσω από Βεζένκοφ-Πίτερς και Φαλ-Μιλουτίνοφ αντίστοιχα. Στο ΣΕΦ δεν ήταν αρχικά αρνητικοί, όμως η απουσία ψηλών κράτησε τον Πετρούσεφ στο Φάληρο. Για λίγο. Ηταν μεν εξαιρετικός στον νικηφόρο τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στον Παναθηναϊκό (18π.), όμως στην αρχή της χρονιάς επιβεβαίωσε και τις επιθετικές αρετές του αλλά και τις αμυντικές αδυναμίες του.

«Ηταν δική του θέληση ο δανεισμός του, επειδή θεωρεί ότι θα έχει σημαντικό ρόλο και χρόνο στον Ερυθρό Αστέρα και πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτή τη στιγμή, έγινε πράξη», ήταν το σχόλιο του προπονητή του Ολυμπιακού, Γιώργου Μπαρτζώκα, σε μία ουσιαστική επιβεβαίωση πως επρόκειτο για μια εξέλιξη που βολεύει, για την ώρα, όλες τις πλευρές.

Ο ατζέντης του Πετρούσεφ, ο φημισμένος Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ευχαρίστησε τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά για την ελαστικότητα. Στον Ολυμπιακό, με την παρουσία και του Μόουζες Ράιτ στη ρακέτα, μειώνεται ελαφρώς το «βάρος» της διαχείρισης, αποχωρεί ένας παίκτης με προοπτική – και συμβόλαιο ως το 2026 –, αλλά και κάποιος που ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος με τον (επερχόμενα μειωμένο) ρόλο του. Η μόνη φοβία με την εξέλιξη είναι στον Πειραιά η υγεία των σέντερ του κόουτς Μπαρτζώκα…

«Διπλοθεσίτης» και ανυπόμονος…

Οι πρώτες φήμες περί επιθυμίας του Πετρούσεφ να επιστρέψει στον Ερυθρό Αστέρα, πάντως, βγήκαν προς τα έξω με το μεταγραφικό «κερασάκι στην τούρτα» του Ολυμπιακού και τη «λαμπερή» προσθήκη του Εβάν Φουρνιέ. Οι δύο παίκτες δεν αγωνίζονται μεν στην ίδια θέση, όμως τότε οι ξένοι των Πειραιωτών έγιναν εννέα (έξι παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα – δεν υπάρχει όριο στην Ευρωλίγκα) και θεωρήθηκε βέβαιη η παραχώρηση του Σέρβου στην ομάδα του Βελιγραδίου.

Στην ομάδα του κόουτς Γιάννη Σφαιρόπουλου θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Η απουσία των Φαλ-Μιλουτίνοφ το καθυστέρησε μερικές εβδομάδες. Μάλλον θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί αλαζονεία και αδιαφορία το γεγονός ότι στην ήττα από την Εφές αστόχησε σε δύο λέι απ και έχασε 2-3 άμυνες, όμως είναι αλήθεια πως το μυαλό του ήταν ήδη στη γενέτειρά του, όπου στην ομάδα του κόουτς Γιάννη Σφαιρόπουλου θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Επιπλέον, ο 24χρονος απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Γκονζάγκα και άλλοτε παίκτης και των Μέγκα Μπάσκετ, Εφές, Σίξερς, Κινγκς μπορεί μεν να παίξει και στις δύο θέσεις της ρακέτας, όμως είναι κυρίως «4άρι».

Μία απορία του ίδιου ήταν ότι δεν δοκιμάστηκε αρκετά δίπλα στον «Μίλου» και στον Ολυμπιακό, όπως στο Ολυμπιακό τουρνουά στο Παρίσι.

Στη θητεία του στον Ολυμπιακό δεν αγωνίστηκε πολύ στη φυσική θέση του. Η περσινή εξαιρετική σεζόν του Αλεκ Πίτερς τού μείωσε τον χρόνο ως πάουερ φόργουορντ, ενώ ο τραυματισμός του Φαλ και η απουσία του Ράιτ από το ρόστερ στο πρωτάθλημα τον έκανε σχεδόν αποκλειστικά σέντερ (πίσω από τον Μιλουτίνοφ) στους χαμένους τελικούς από τον Παναθηναϊκό.

Μία απορία του ίδιου του παίκτη ήταν ότι, μετά και το εξαιρετικό Ολυμπιακό τουρνουά στο Παρίσι και το χάλκινο μετάλλιο στο πλάι του MVP του ΝΒΑ Νίκολα Γιόκιτς και του Μιλουτίνοφ, δεν δοκιμάστηκε αρκετά δίπλα στον «Μίλου» και στον Ολυμπιακό.

Από το… σουβλάκι στο Cevapi

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ θέλει να παίζει μπάσκετ. Επιθυμεί, παράλληλα, να είναι εκεί όπου τον θέλουν. Αυτό θεωρεί ως τώρα ότι δεν το έχει αισθανθεί σε πολλούς προορισμούς… Σε ηλικία 14 ετών άφησε την ακαδημία της FMP, πέντε λεπτά απόσταση από το πατρικό του στο Βελιγράδι. Με μπόι κοντά στα 2,00μ. παράτησε για τα καλά ποδόσφαιρο, τένις, κολύμβηση, με τα οποία ασχολήθηκε αρχικά και μετανάστευσε στα τμήματα υποδομής της Μπασκόνια.

Στη Βιτόρια βρέθηκε στο πρώτο καθοριστικό σταυροδρόμι της καριέρας του και στη λήψη των δικών του αποφάσεων. «Μπορούν πραγματικά να κάνουν μαζί σου ό,τι θέλουν», είχε πει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα The Athletic τον Φεβρουάριο του 2020. «Αν δεν μπορείς να παίξεις για την πρώτη ομάδα, μπορούν να σε στείλουν δανεικό στην 3η κατηγορία… Ηθελα με την οικογένειά μου να μπορώ να καθορίζω την καριέρα μου».

Η «ταξιδιάρα ψυχή» του Πετρούσεφ-2
Associated Press

Ο πατέρας του, Ντέγιαν, άρχισε να ψάχνει σχολεία στην Αμερική και ο ασίσταντ κόουτς στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ, Ιβο Σίμοβιτς, του πρότεινε το γυμνάσιο Εϊβον στο Κονέκτικατ. Συνέχισε στη φημισμένη ακαδημία Μοντβέρντε στη Φλόριντα και το 2018 έλαβε υποτροφία στο Γκονζάγκα. Στην Ουάσιγκτον δυσκολεύτηκε στην αρχή και ως πρωτοετής είχε 6,5π., 2,7ριμπ. σε 11,4΄. Τη δεύτερη σεζόν, όμως, ήταν βασικός και στα 33 ματς και σε 25,9΄ κατέγραψε 17,5π. και 7,9ριμπ.! Ηταν η χρονιά στην οποία η σύζυγος ενός στελέχους του Γκονζάγκα τού σύστησε ένα μικρό εστιατόριο που έφτιαχνε το περίφημο Cevapi, ένα ψητό λουκάνικο που λάτρευε στο Βελιγράδι. Ο Πετρούσεφ ήθελε να νιώσει σαν στο σπίτι του. Πάντως, αν και ήταν στη λίστα με τους κορυφαίους παίκτες του NCAA, επιλέχθηκε στο Νο50 του ντραφτ από τους Σίξερς και το ίδιο καλοκαίρι επέστρεψε στη Σερβία για τη Μέγκα. 

Πέρασε μία σεζόν εκεί και άλλη μία στην Εφές, με μόλις 5,2π., 1,6ριμπ. Το 2022-23 στον Ερυθρό Αστέρα «συστήθηκε» και πάλι με 12,6π., 5,2ριμπ. στην Ευρωλίγκα. Η συνεργασία του με τον κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν ευεργετική, πλάι στον άλλοτε προπονητή και του Παναθηναϊκού ο οποίος είχε δώσει ευκαιρίες στους Λουίς Σκόλα και Τιάγκο Σπλίτερ στην Μπασκόνια, πριν εκείνοι φτάσουν στο ΝΒΑ. 

Το καλοκαίρι του 2023 η Φιλαδέλφεια τον κάλεσε. Επαιξε μόνο ένα ματς στο ΝΒΑ, έγινε ανταλλαγή στους Κλίπερς στο trade για τον Τζέιμς Χάρντεν και δίχως να αγωνιστεί στο Λ.Α., είχε άλλες δύο συμμετοχές στο Σακραμέντο, πριν συμφωνήσει τον Νοέμβριο του 2023 με τον Ολυμπιακό, σε άλλη μία «δική του» απόφαση. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ έχει κάνει αμέτρητα χιλιόμετρα και μόλις στα 24 του έχει αναζητήσει πολλούς προορισμούς. Κανένας, βεβαίως, δεν φαίνεται να συγκρίνεται με το Βελιγράδι «του».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT