στο-κυνήγι-της-αυστρίας-563291968

Στο… κυνήγι της Αυστρίας

Οι βαθμοί που κέρδισε η χώρα μας στην 3η αγωνιστική του Europa League την έφεραν μεν στη 13η θέση, ωστόσο, αυτό μοιάζει πολύ προσωρινό

Χρήστος Κοντός
Ακούστε το άρθρο

Σαν αγώνα ταχύτητας στην πισίνα που χεριά με χεριά αλλάζει η σειρά των… μεταλλίων ανά πάσα στιγμή, η μάχη για την εξασφάλιση μιας προνομιούχου θέσης στην κατάταξη της UEFA φουντώνει ολοένα και περισσότερο, τώρα που αρχίζει να «ανάβει» για τα καλά ο ανταγωνισμός με το ξεκίνημα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Σ’ αυτήν τη χεριά, η Ελλάδα κέρδισε δύο θέσεις με τη νίκη του Ολυμπιακού στο Μάλμε και την ισοπαλία του ΠΑΟΚ στο ματς με τη Βικτόρια Πλζεν, αλλά είναι τόσο μεγάλος ο συνωστισμός και τόσο έντονος ο ανταγωνισμός, που όλα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε μια μόνο αγωνιστική.

Το Ισραήλ, για παράδειγμα, που ήταν σταθερά ψηλά μέχρι και τη 13η θέση, κατρακύλησε μέσα σε ένα βράδυ στη 17η και δύσκολα θα ξανακοιτάξει προς τα πάνω, εκτός αν η Μακάμπι Τελ Αβίβ ακολουθήσει μια ξέφρενη πορεία πρωταθλητισμού, πέρα από κάθε λογική.

Οι 0.750 βαθμοί που κέρδισε η Ελλάδα στην 3η αγωνιστική του Europa League έφεραν άλμα δύο θέσεων μέσα σε ένα βράδυ.

Οι 0.750 βαθμοί που κέρδισε η χώρα μας στην 3η αγωνιστική του Europa League την έφεραν μεν στη 13η θέση, ωστόσο, αυτό μοιάζει πολύ προσωρινό αν δει κανείς ολόκληρη την εικόνα. Φυσικά και είναι σημαντικό που αυτοί οι 0.750 βαθμοί έφεραν μέσα σε ένα βράδυ ένα άλμα δύο θέσεων, στην πραγματικότητα όμως απέχουμε ελάχιστα από τη 16η θέση, που μας οδηγεί ξανά στα 4 ευρωπαϊκά εισιτήρια αντί για 5 και σε πολύ πιο δύσκολο μονοπάτι. Πρόκειται για μια διαφορά μόλις 0.300 βαθμών, δηλαδή κάτι λιγότερο από μία νίκη, σχεδόν μία ισοπαλία. Κι είναι άλλες τρεις ομάδες που μεσολαβούν με ακόμη μικρότερη διαφορά, σε σημείο να μοιάζει με θρίλερ αυτός ο ανταγωνισμός για μια θέση στον ήλιο. Αν δεν προκύψει ένα καλό ντεμαράζ από τις δικές μας ομάδες, για να δημιουργηθεί στην πορεία μια απόσταση ασφαλείας, το πιθανότερο είναι να πορευτούμε κάπως έτσι μέχρι το τέλος της περιόδου, όπου όλα μπορεί να κριθούν στο… photo finish, με οριακές διαφορές μεταξύ των 4-5 χωρών που διαγκωνίζονται.

Κοιτώντας τον πίνακα προς τα πάνω, η 11η Νορβηγία είναι 2.250 βαθμούς πιο ψηλά και δύσκολα πιάνεται, παρότι συνεχίζει με 2 ομάδες από τις 4 που ξεκίνησε, την Μπόντο Γκλιμτ με 7 β. σε 3 αγωνιστικές στο Europa League και τη Μόλντε με 3 β. στο Conference League. Αντίθετα, το εμπόδιο της Αυστρίας, που είναι 12η, δεν φαντάζει τόσο υψηλό για να μην υπάρχουν ελπίδες να καλυφθεί η διαφορά και να αποκτήσουμε εμείς τα πλεονεκτήματα της θέσης, κυρίως στην απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι ομάδες μας μέχρι τη League Phase των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αλλο να θέλει κάθε ομάδα μας τρεις προκρίσεις μέχρι τον ενιαίο όμιλο κι άλλο μόνο μία, ή έστω δύο. Η διαφορά μας από τους Αυστριακούς είναι μόλις 1.000 βαθμοί, δηλαδή δύο παραπάνω νίκες που μπορεί να έλθουν σε μια και μόνο αγωνιστική αν νικήσουν και οι τρεις ομάδες μας, σενάριο όχι απίθανο με βάση το πρόγραμμα, χωρίς πάντως να το έχουμε δει ακόμα.

Η Αυστρία διατηρεί ένα πλεονέκτημα διότι έχει 4 ομάδες της να συνεχίζουν στην Ευρώπη ενώ εμείς τρεις. Στην ουσία, όμως, είναι σχετικά μικρό αυτό το αβαντάζ, γιατί σε απόλυτους αριθμούς, το ανώτερο που μπορούν να κερδίζουν σε κάθε αγωνιστική οι αυστριακές ομάδες αν νικήσουν και οι τέσσερις είναι 1.600 βαθμοί, ενώ το αντίστοιχο ταβάνι της Ελλάδας είναι 1.500 βαθμοί. Κι αυτό γιατί η Αυστρία ξεκίνησε με 5 ομάδες, όπερ σημαίνει ότι κάθε νίκη των ομάδων της πριμοδοτείται με 0.400 βαθμούς (2.000/5) και κάθε ισοπαλία με 0.200 βαθμούς (2.000/10). Αντίστοιχα, εμείς ξεκινήσαμε με 4 και κάθε δική μας νίκη φέρνει 0.500 βαθμούς (2000/4), ενώ κάθε ισοπαλία 0.250 βαθμούς (2000/8).

Η πιο δυνατή ομάδα της Αυστρίας είναι η Σάλτσμπουργκ η οποία αγωνίζεται στο Champions league και μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει βαθμό στις 3 πρώτες αγωνιστικές. Το ίδιο ισχύει και με τη 2η πιο ισχυρή ομάδα της χώρας, τη Στουρμ Γκρατς: ούτε αυτή έχει κάνει… σεφτέ στις 3 πρώτες αγωνιστικές της ίδιας διοργάνωσης! Τη θέση της Αυστρίας έχει στηρίξει κυρίως η Ραπίντ Βιέννης με τις δύο νίκες που έχει πετύχει σε ισάριθμες αγωνιστικές στο Conference League. Αυτά τα δύο τρίποντα μεταφράζονται σε 0.800 βαθμούς, συν άλλους 0.200 που έχει προσφέρει ο ένας κερδισμένος βαθμός της ΛΑΣΚ Λιντζ στην ίδια διοργάνωση.

Σε απόσταση… αναπνοής από την Ελλάδα είναι η 14η Δανία, η 15η Ελβετία και η 16η Σκωτία.

Αυτοί είναι οι 1.000 βαθμοί που μας χωρίζουν από την Αυστρία, με τις πιθανότητες να είναι με το μέρος της Ελλάδας, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην κερδίσουν πολλούς βαθμούς η Σάλτσμπουργκ και η Στουρμ Γκρατς στο Champions League. Αντίθετα, τώρα που γίνεται πολύ πιο ευνοϊκό το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού στο Conference League, είναι λογικό να περιμένουμε απ’ αυτόν 3-4 νίκες στα 4 υπόλοιπα παιχνίδια της League Phase.

Κάτω από την Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA, σε απόσταση…αναπνοής, είναι η 14η Δανία (30.825), η 15η Ελβετία (30.775) και η 16η Σκωτία (30.700). Πολύ κοντά με 30.625 βαθμούς είναι και το Ισραήλ, αλλά συνεχίζει μόνο με μία ομάδα (Μακάμπι Τελ Αβίβ) στο Europa League και δύσκολα θα απειλήσει. Θα πρέπει να κάνει… θαύματα για να ξαναβρεθεί το Ισραήλ στη 15η θέση, με πιο πιθανό το σενάριο να μείνει στάσιμο ή να κατρακυλήσει ακόμα παρακάτω.

Η Δανία ξεκίνησε με 4 ομάδες όπως εμείς και συνεχίζει μόνο με δύο. Πήγαν όμως και οι δύο πολύ καλά σ’ αυτήν την αγωνιστική, καθώς η Μίντιλαντ νίκησε τη βελγική Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ στο Europa League και η Κοπεγχάγη πήρε 1-1 στη Σεβίλλη από τη Μπέτις για το Conference League. Το βάρος το σηκώνει ουσιαστικά η Μίντιλαντ με 7 κερδισμένους βαθμούς σε 3 αγωνιστικές, ενώ η Κοπεγχάγη έχει μόνο έναν σε δύο αγώνες.

Με μία παραπάνω ομάδα από τη Δανία συνεχίζει η 15η Ελβετία, η οποία ξεκίνησε με 5 εκπροσώπους και απέμεινε με 3, έχοντας μικρότερο βαθμολογικό μπόνους. Η Γιουνγκ Μπόις στο Champions League κολυμπά σε πολύ βαθιά νερά για τα κυβικά της και δεν έχει κερδίσει ακόμα ούτε έναν βαθμό στις πρώτες 3 αγωνιστικές. Χωρίς πόντο είναι και η Σεντ Γκάλεν στα πρώτα 2 παιχνίδια της στο Conference League, σε αντίθεση με την Λουγκάνο που μετρά δύο νίκες και 6 κερδισμένους βαθμούς στην ίδια διοργάνωση. Αυτή ουσιαστικά είναι η βασική υπεύθυνη που η Ελβετία παραμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο ψηλά στην κατάταξη και διατηρεί ελπίδες.

Ενα σκαλοπατάκι πιο κάτω, η Σκωτία μοιάζει πιο απειλητική παρότι συνεχίζει κι αυτή μόνο με 3 ομάδες από τις 5 που ξεκίνησε, μία εκ των οποίων, η Ρέιντζερς, θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Φάληρο την επόμενη αγωνιστική του Europa League. Η Ρέιντζερς έχει τους ίδιους βαθμούς (6) με τους «ερυθρόλευκους» κι αν ηττηθεί στο μεταξύ τους παιχνίδι, θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Η Σέλτικ στο Champions League έχει κερδίσει μάλλον απρόσμενα 4 βαθμούς σε 3 αγώνες και λογικά θα δυσκολευτεί να τους αυξήσει πολύ, ενώ η Χαρτς, που αγωνίζεται στο Conference League, πάει κι αυτή εντυπωσιακά καλά με 2 νίκες (6 βαθμοί) σε ισάριθμα παιχνίδια. Εν ολίγοις, στη League Phase των τριών διοργανώσεων οι Σκωτσέζοι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα 16 αγωνιστικούς βαθμούς με 3 ομάδες, ενώ η Ελλάδα ακριβώς τους μισούς, μόλις 8.

Πέρα από τον αγώνα Ολυμπιακός-Ρέιντζερς, η επόμενη αγωνιστική (7/11) έχει το δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το ματς του Παναθηναϊκού στη Σουηδία με την Τζουργκάρντεν. Το 3Χ3 μοιάζει πολύ δύσκολο κι ας έχουν οι «μπέμπηδες» μόλις 1 νίκη στα τελευταία 11 ευρωπαϊκά τους παιχνίδια, αλλά ο στόχος των 6-7 βαθμών σ’ αυτήν την αγωνιστική δεν είναι απίθανος.

Συνοπτικά, η κατάταξη στο ranking της UEFA στις θέσεις που μας ενδιαφέρουν άμεσα:

11. Νορβηγία 33.250 (2/4)
12. Αυστρία 32.000 (4/5)
13. ΕΛΛΑΔΑ 31.000 (3/4)
14. Δανία 30.825 (2/4)
15. Ελβετία 30.775 (3/5)
16. Σκωτία 30.700 (3/5)
17. Ισραήλ 30.625 (1/4)

Τα προνόμια που χαρίζει κάθε θέση

11-12η ΘΕΣΗ

  • Πρωταθλητής: Playoffs Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών)
  • Κυπελλούχος: Playoffs Europa League
  • Δεύτερος: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)
  • Τρίτος: 2ος προκριματικός Europa League
  • Τέταρτος: 2ος προκριματικός Conference League

13η-14η ΘΕΣΗ

  • Πρωταθλητής: Playoffs Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών)
  • Κυπελλούχος: 3ος προκριματικός Europa League
  • Δεύτερος: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)
  • Τρίτος: 2ος προκριματικός Conference League
  • Τέταρτος: 2ος προκριματικός Conference League

15η ΘΕΣΗ

  • Πρωταθλητής: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών)
  • Κυπελλούχος: 3ος προκριματικός Europa League
  • Δεύτερος: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)
  • Τρίτος: 2ος προκριματικός Conference League
  • Τέταρτος: 2ος προκριματικός Conference League

16η ΘΕΣΗ

  • Πρωταθλητής: 2ος προκριματικός Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών)
  • Κυπελλούχος: 2ος προκριματικός Europa League
  • Δεύτερος: 2ος προκριματικός Conference League
  • Τρίτος: 2ος προκριματικός Conference League
  • Τέταρτος: –
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT