Επιστροφή Σλούκα και πισωγύρισμα Ολυμπιακού πριν το «αιώνιο» ντέρμπι
επιστροφή-σλούκα-και-πισωγύρισμα-ολυ-563293513

Επιστροφή Σλούκα και πισωγύρισμα Ολυμπιακού πριν το «αιώνιο» ντέρμπι

Αρχηγική «πρεμιέρα» για τον Παναθηναϊκό στην Πόλη και αφελής ήττα του Ολυμπιακού στο Μόναχο. Η διαφορά στους γκαρντ τους και η… παράδοξη ψυχολογία στην κυριακάτικη (27/10) συνάντησή τους

Γιώργος Αδαμόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Τα ίδια… καμπανάκια ήχησαν το βράδυ της Παρασκευής (25/10) για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό σε Κωνσταντινούπολη και Μόναχο αντίστοιχα. Μονάχα που –εκτός από τον εντελώς διαφορετικό βαθμό δυσκολίας αλλά και πληρότητας– μόνο οι «πράσινοι» κατόρθωσαν να αφυπνιστούν και να αντιδράσουν. Αν έλεγε κάποιος ότι ένας από τους δύο «αιώνιους» θα έφτανε την Κυριακή (27/10, 20:15) στο ΣΕΦ για το πρώτο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος με ήττα, μάλλον θα προέβλεπε ότι αυτός θα ήταν ο Παναθηναϊκός.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη χωρίς τους Παπαπέτρου, Μήτογλου και με ανέτοιμο τον Γκριγκόνις, ωστόσο, οι σημαντικές απουσίες τους στους φόργουορντ καλύφθηκαν από τη σπουδαία περιφερειακή γραμμή τους, με αποτέλεσμα να αποφύγουν την τρίτη σερί ήττα.

Ο Κώστας Σλούκας, αν και προερχόταν από τρία διαδοχικά ματς στα οποία είχε συνολικά 5π., «εμφανίστηκε» την κατάλληλη στιγμή στην έδρα της Φενερμπαχτσέ. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» σκόραρε οκτώ από τους 13π. του στην τέταρτη περίοδο, στην οποία οι Τούρκοι με επιμέρους σκορ 18-3 από το 29΄ ως το 37΄ προσπέρασαν 70-65, ενώ πέτυχε μεγάλο τρίποντο στο 1:08 για τη λήξη για το +2!

«Καλημέρα» από Σλούκα και οι γκαρντ

Ο Σλούκας, στο γήπεδο της άλλοτε ομάδας του (από το 2015 ως το 2020) έχει πετύχει δύο από τα σπουδαιότερα καλάθια της καριέρας του, αφού και στα playoffs του 2023, ως παίκτης του Ολυμπιακού, είχε σκοράρει ένα απίστευτο buzzer-beater!

Ο διεθνής γκαρντ, αν και πριν την επίσκεψη στην Πόλη μετρούσε μέσο όρο μόλις 4π. και 4ασ. στη σεζόν, ήταν «υπαίτιος» 13 (με σκορ ή ασίστ) από τους 19π. της ομάδας του στο τέταρτο δεκάλεπτο και δεν πήγε χαμένη η «παράσταση» ως το 30΄. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν, αν και ήταν το +13 στο 28΄, φάνηκε να ζορίζεται από εκείνο το σημείο, από τις εναλλασσόμενες άμυνες «ζώνης» του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, όμως βρήκε τις λύσεις της. Εκτός του Σλούκα, οι Ναν (15π.), Μπράουν (12π., 5ριμπ., 5ασ.) και Γκραντ (9π.) ήταν εκεί και επιβεβαίωσαν ότι στα δύσκολα, ο Τούρκος κόουτς τους μπορεί να στηρίζεται στο σχήμα με τρία γκαρντ.

Η ισορροπία που πρόσφερε στη ρακέτα η βοήθεια του Ομέρ Γιουρτσεβέν, έκανε τους 14π. του Ματίας Λεσόρ να δείχνουν… «αθόρυβοι». Ο Τούρκος σέντερ σκόραρε οκτώ από τους δικούς του 12π. στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν τιμώρησε το χαμηλό σχήμα του «Σάρας» με τον Ιταλό Νικολό Μέλι σε θέση σέντερ. Ο Παναθηναϊκός έδειξε σκληράδα που δεν είχε στις ήττες σε Παρίσι και Μαδρίτη, έχοντας πέντε περισσότερες κατοχές από τη «Φενέρ». Η απώλεια διαφοράς ήταν και πάλι «συναγερμός», αλλά η αντίδραση και το πρώτο 30λεπτο έδειξαν ότι μετρά η εμπειρία, η αυτοπεποίθηση του περσινού τίτλου και ο χαρακτήρας σε μία δύσκολη έδρα για να φτάσει σε ρεκόρ 3-2 πριν τη διπλή αγωνιστική με Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ και Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Η «τρύπα» μακριά από το ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, «έπεσε» στο 2-3 μάλλον απρόσμενα, όχι απλώς από τη θεωρητική δυναμικότητα της Μπάγερν, αλλά και από την εξέλιξη του αγώνα στο Μόναχο. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα σπατάλησαν με αφέλεια ένα προβάδισμα 12π. και μετά τις ήττες στην Κωνσταντινούπολη από Φενερμπαχτσέ και Εφές – επίσης (κυρίως η δεύτερη) χαμένες ευκαιρίες – έχουν 0-3 εκτός έδρας. Στις νίκες επί Ζαλγκίρις και Μιλάνο στο Φάληρο δέχθηκαν μέσο όρο 68π., όμως μακριά από το ΣΕΦ επιτρέπουν 85,6π. ανά αγώνα στους αντιπάλους τους…

Οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν 52π. στο δεύτερο ημίχρονο, με εμφανή προβλήματα στην αντιμετώπιση των pick-n-rolls και συχνή αφηρημάδα στην προσωπική άμυνα. Παρά την επιστροφή του Φαλ (ο Μιλουτίνοφ μετά το φετινό ντεμπούτο στην Καρδίτσα δεν αγωνίστηκε στη Βαυαρία), οι Πειραιώτες έχασαν πάλι τη «μάχη» ριμπάουντ και κατοχών, δίνοντας στους Γερμανούς 11 δεύτερες ευκαιρίες με ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ… Παρά το 43% στα τρίποντα (12/28) και την καλή δημιουργία (20 ασίστ -11 λάθη), ο Ολυμπιακός αναζητά ακόμη ρόλους, κυρίως στην περιφέρεια.

Η απουσία του τραυματία Ουίλιαμς-Γκος φάνηκε, αφού ο Φουρνιέ παραμένει νωθρός (4π.), ο Ουόκαπ δείχνει ακόμη κουρασμένος και ο Ντόρσεϊ φάνηκε στο τέλος, με 7π. και 3ασ. στην τελευταία περίοδο και σύνολο 12π.. Θετικός και πάλι ο Λούκα Βιλντόζα, με τους 8π. του σε 10΄ στο πρώτο ημίχρονο, όμως στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκε «κρύος». Το ίδιο αποδείχθηκε και με τον Βεζένκοφ (16π.), ο οποίος έμεινε στον πάγκο μεταξύ 31΄ και 36΄ και πήρε μόλις δύο σουτ στο τέταρτο δεκάλεπτο, αστοχώντας σε δύο τρίποντα για το προβάδισμα στα τελευταία 48΄΄…

Ντέρμπι με κίνητρο και «έπαθλο» τον χρόνο

Το format της Ευρωλίγκας με αγώνες όλων εναντίον όλων αλλά κυρίως τις «διαβολοβδομάδες» υποχρεώνει τις ομάδες να μην κοιτούν πίσω. Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το ελληνικό πρωτάθλημα είναι να μη βγάλει πίεση από τη «λακκούβα» στο Μόναχο, αλλά κίνητρο. Χωρίς καμία κινδυνολογία, οι «κόκκινοι» έχουν την ευκαιρία τόσο με το «τριφύλλι» όσο και στην επερχόμενη διπλή αγωνιστική με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (29 και 31/10) επίσης στο ΣΕΦ να κερδίσουν χρόνο και λίγη ηρεμία.

Η νίκη επί των «πράσινων» στον πρόσφατο τελικό του Σούπερ Καπ δεν είναι πια ενδεικτική ως εικόνα, λόγω τότε των απουσιών Φαλ και Μιλουτίνοφ. Πιο ήρεμος θα παίξει στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου ο Παναθηναϊκός, όμως ο θρίαμβος στην Πόλη δεν θα κάνει τους παίκτες του κόουτς Αταμάν να εφησυχάσουν, αλλά δίχως το «βάρος» ενός αρνητικού σερί, να επιχειρήσουν να «σπάσουν» την έδρα του μεγάλου αντιπάλου, όμως πέρσι και στην κανονική περίοδο και στον 4ο τελικό.

Με γκάζι πατημένο

Η Μπαρτσελόνα πέτυχε αναμενόμενα τέταρτη σερί νίκη κόντρα στη Βιλερμπάν και με ρεκόρ 4-1 είναι στην κορυφή μαζί με την ομάδα που τη νίκησε στην πρεμιέρα στο Κάουνας. Η εκπληκτική Ζαλγκίρις του κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι έχει ηττηθεί μόνο στο ΣΕΦ, αφού για την 5η αγωνιστική νίκησε εύκολα τη Μακάμπι με 78-63, αφού άρχισε το παιχνίδι με 12-0 και στο 12΄ ήταν μπροστά με 32-7!

Εσπασε το ρόδι

Η Βίρτους Μπολόνια ήταν η μοναδική ομάδα χωρίς νίκη στα πρώτα τέσσερα ματς, όμως άνοιξε λογαριασμό με θρίαμβο 70-69 στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ουίλ Κλάιμπερν με 27π. (9/12διπ., 3/10τριπ.) σε 28΄. 

Ασταμάτητος (και MVP) Σορτς!

Ο ρούκι στην Ευρωλίγκα Τι Τζέι Σορτς συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Ο 27χρονος και ύψους 1,75μ. γκαρντ έδειξε ότι ο θρίαμβος της πρωτάρας Παρί επί του Παναθηναϊκού μόνο τυχαίος δεν ήταν, ούτε απλώς μία «κακή» ήττα που δύσκολα θα κάνει άλλος διεκδικητής. Ο MVP του BCL το 2023 και του EuroCup το 2024 σκόραρε 28π. με 9/12διπ. και 7/9βολ. και μοίρασε δέκα ασίστ στην εκτός έδρας νίκη με 87-80 στο Μονακό και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 5ης αγωνιστικής, ενώ στη σεζόν έχει μ.ό. 19,8π. και 7,6 τελικές πάσες!

Ακόμη σκοράρει!

Συνέχεια στο κρεσέντο της περασμένης εβδομάδας έδωσε και ο Κάρσεν Εντουαρντς. Μετά τους 32π. στη νίκη επί της Παρί, ο Αμερικανός γκαρντ της Μπάγερν πέτυχε άλλους 30 εναντίον του Ολυμπιακού και οι Βαυαροί έχουν 3-0 στο σπίτι τους, έχοντας νικήσει στο Μόναχο και τη Ρεάλ στην πρεμιέρα. Ο Εντουαρντς είχε 10/14διπ. και 2/9τριπ. με τους Πειραιώτες και σε πέντε αγώνες καταγράφει μέσο όρο 20,6π. σε 28΄, ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης!

Το στατιστικό

Η Φενερμπαχτσέ νίκησε στην πρεμιέρα τον Ολυμπιακό, όμως στη συνέχεια ηττήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Ερυθρό Αστέρα και Παναθηναϊκό. Η τουρκική ομάδα μετρά σε πέντε αγωνιστικές δύο εντός έδρας ήττες, όσες είχε… όλη τη σεζόν πέρσι στο «άντρο» της!

Ο άτυχος

Η Εφές πέρασε από το Μιλάνο για την τρίτη νίκη της, «ρίχνοντας» στο 1-4 την Αρμάνι. Η τουρκική ομάδα, όμως, έχασε τον κορυφαίο παίκτη της, Σέιν Λάρκιν, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις 12΄ αφού υπέστη διάστρεμμα και θα μείνει εκτός για περίπου ένα μήνα. Ο Αμερικανός πρώην γκαρντ των Σέλτικς, Νετς και Μπασκόνια δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν, με 10,8π. (αλλά και 5,4ασ.), όμως είχε 24π. στη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Η δήλωση

Ο Σλούκας ήταν καθοριστικός στο φινάλε του ματς του Παναθηναϊκού στην έδρα της «Φενέρ» και εξήγησε ότι «προσωπικά έπρεπε να αντιδράσω και εγώ, επειδή είχα δύο άσχημα παιχνίδια. Έπρεπε να αντιδράσω και νομίζω ότι απόψε τα κατάφερα». Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει, για τον προπονητή του, Εργκίν Αταμάν, πως «έχουμε καλή συνεργασία. Για εμένα τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης! Δίνει συνέχεια απαντήσεις. Είναι πεινασμένος πάντα. Συνεχίζουμε. Είναι ακόμα Οκτώβριος και θέλουμε και άλλα».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurohoops Greece (@eurohoops_greece)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT