Οι περιφερειακοί «ψηλώνουν» τον Παναθηναϊκό και λαβώνουν τον Ολυμπιακό
οι-περιφερειακοί-ψηλώνουν-τον-πανα-563294674

Οι περιφερειακοί «ψηλώνουν» τον Παναθηναϊκό και λαβώνουν τον Ολυμπιακό

Το κλειστό rotation και το σχήμα των τριών γκαρντ που αποδείχθηκε ευεργετικό για τον κόουτς Αταμάν και οι «κοντοί» που πληγώνουν σε κάθε ευκαιρία την (άλλοτε ισχυρή) «κόκκινη» άμυνα [INTIME News]

Γιώργος Αδαμόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Τα «αιώνια» ντέρμπι στο μπάσκετ συνηθίζουν να κρίνουν τίτλους και… υπολήψεις, αφού εκτός από το γόητρο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καθορίσει την (μελλοντική) επαγγελματική μοίρα παικτών ή προπονητών. Το κυριακάτικο (27/10) ματς στο ΣΕΦ, ωστόσο, επειδή τίποτα δεν κρίνεται τον Οκτώβριο (κάτι που φάνηκε και πέρσι με το διπλό «σπάσιμο» έδρας στους τελικούς του πρωταθλήματος), δεν πρόσφερε μόνο δύο βαθμούς ή ένα αρχικό προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς. Ηταν πάνω απ’ όλα μία… άσκηση ηρεμίας. Και μόνο ένας πέρασε αυτό το τεστ στο παρκέ του φαληρικού παρκέ. Ο νικητής Παναθηναϊκός δεν έφυγε από το γήπεδο απλώς ως θριαμβευτής, αλλά με μία δήλωση (αυτό)επιβεβαίωσης, η οποία συνάμα τόνισε τις «ανορθογραφίες» του Ολυμπιακού.

Μόνο ένας πέρασε το τεστ στο παρκέ του φαληρικού παρκέ.

Ο Εργκίν Αταμάν είχε ξεστομίσει τον περασμένο Φεβρουάριο εκείνη την, για άλλους αλαζονική και για άλλους ατάκα κινήτρου, δήλωση πριν από τον τελικό Κυπέλλου, ότι «το καλοκαίρι κανένας δεν θα θυμάται αυτό το τρόπαιο…», το οποίο και ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης αποκάλεσε κάποτε «κυπελλάκι». Το «κανένας» του Αταμάν ήταν ούτως ή άλλως υπερβολή, όμως, ενώ η ομάδα του ηττήθηκε στο Ηράκλειο από τον Ολυμπιακό, κατέκτησε μερικές μήνες αργότερα και την Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού δεν το επανέλαβε πριν από μερικές εβδομάδες, όμως μάλλον ξέχασε ήδη την απώλεια του Σούπερ Καπ στη Ρόδο, τον Σεπτέμβριο. Η μεγάλη νίκη στο «σπίτι» του «αιώνιου» αντιπάλου όχι μόνο (ξανα)κάνει… επιλεκτική τη μνήμη του, αλλά θύμισε ότι το μάτι των παικτών του γυαλίζει και με «διαλεκτούς» αντιπάλους.

Rotation οκτώ παικτών και… κοντοί «δαίμονες»

Το «τριφύλλι» υπέστη δύο σερί εκτός έδρας ήττες στην Ευρωλίγκα, από Παρί και Ρεάλ και 48 ώρες πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για μία δοκιμασία κόντρα στη Φενερμπαχτσέ. Μόνο που, ούτε η δυναμικότητα της ομάδας, που κέρδισε πέρσι στον ημιτελικό του Final Four, ούτε οι απουσίες των Παπαπέτρου, Μήτογλου και Γκριγκόνις, τον «λύγισαν». Εκείνο το κενό στις θέσεις των φόργουορντ ώθησε τον κόουτς Αταμάν σε μία διπλή απόφαση. Αφενός να περιορίσει το rotation σε μόλις οκτώ παίκτες και αφετέρου να στραφεί νωρίτερα στη σκέψη του να ρίχνει στα δύσκολα σχήμα με τρεις περιφερειακούς.

Οταν η «Φενέρ» έκανε επιμέρους σκορ 18-5 στην τέταρτη περίοδο και προσπέρασε με 5π. διαφορά στα 4΄ για τη λήξη, ο Αταμάν εμπιστεύθηκε για λίγο στο παρκέ τους Κέντρικ Ναν, Κώστα Σλούκα, Τζέριαν Γκραντ και Λορέντζο Μπράουν και οι «πράσινοι» ανέτρεψαν την κατάσταση και απέφυγαν τρίτη διαδοχική ήττα στην Ευρωλίγκα. Δύο ημέρες μετά, δίχως καμία πίεση στο ΣΕΦ, ο κόουτς του Παναθηναϊκού προτίμησε οκτώ (δεν αγωνίστηκαν καθόλου οι Καλαϊτζάκης, Κ. Αντετοκούνμπο, Μωραΐτης και Σαμοντούροφ) και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του ντέρμπι με τρεις εκ των «κοντών» του την ίδια στιγμή στο παρκέ, αρχίζοντας με βασικούς τους Ναν, Μπράουν και Γκραντ.

Ο Μπράουν τιμώρησε στα πρώτα λεπτά την άμυνα του Φουρνιέ με 3/3τριπ. και ήταν ως συνήθως η ήρεμη δύναμη με τη μπάλα στα χέρια και ας μη δημιούργησε (είχε μόνο δύο ασίστ). Ο Ναν (25π.) ήταν ασταμάτητος στα 38΄ που αγωνίστηκε και οι Σλούκας και Γκραντ «διάβασαν» όπου και όποτε χρειαζόταν το ματς. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο Φάληρο μέχρι και με 16π. διαφορά, «χτυπώντας» τις αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού με διπλό τρόπο.

Οι περιφερειακοί «ψηλώνουν» τον Παναθηναϊκό και λαβώνουν τον Ολυμπιακό-1
INTIME News

Ο κόουτς Αταμάν γνωρίζει ότι οι Πειραιώτες έχουν υπεροπλία στη ρακέτα με τους Φαλ και Μιλουτίνοφ, όμως με το χαμηλό σχήμα των τριών γκαρντ, με τον Γκραντ σε θέση «3» και «5άρι» τον Μήτογλου, τιμώρησε με 13/26τριπ. την «κλειστή» άμυνα των «δεινόσαυρων» ψηλών των γηπεδούχων. Οταν μπήκε στην «εξίσωση» για τους «κόκκινους» ο Μόουζες Ράιτ (14π. σε 16΄ και καλύτερη άμυνα) ήταν μάλλον αργά για την ομάδα του.

Οι περιφερειακοί «ψηλώνουν» τον Παναθηναϊκό και λαβώνουν τον Ολυμπιακό-2
INTIME News

Αναζήτηση ρόλων

Στην άλλη γωνιά του «ρινγκ», ο Ολυμπιακός δεν είχε το κουράγιο να βροντοφωνάξει τη δική του επιστροφή. Οι δύο σερί εκτός έδρας ήττες από Εφές και Μπάγερν είχαν διαφορετική ερμηνεία. Καθώς είναι αλήθεια ότι στην Κωνσταντινούπολη η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε πολύ καλή επιθετική εικόνα, όμως οι 91π. των Τούρκων ήταν απλά δύο περισσότεροι από εκείνους των δικών του παικτών. Αντίθετα, σε Μόναχο και ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το «γραμμένο» αμυντικό DNA του Ολυμπιακού δεν είχε την ίδια ώθηση από το συχνά ασυνάρτητο παιχνίδι στην άλλη πλευρά του γηπέδου…

Ο Ολυμπιακός μοιάζει ακόμη μπερδεμένος. Ο κόουτς Μπαρτζώκας φαίνεται ότι περιορίζει το rotation σε δέκα παίκτες (Λαρεντζάκης και Μήτρου-Λονγκ δεν έπαιξαν με τον Παναθηναϊκό) και ουσιαστικά και σε λίγο μικρότερο, αφού οι Πίτερς και Μιλουτίνοφ πάτησαν παρκέ μόνο για έξι λεπτά έκαστος. Ο Βεζένκοφ, ο οποίος με τη Μπάγερν αγωνίστηκε 27΄, μένοντας εκτός από το 30΄ ως το 36΄ και αστοχώντας στα τελευταία 48΄΄ σε δύο τρίποντα για το προσπέρασμα, στο ντέρμπι έμεινε στο γήπεδο για 33΄. Ομως, στους 19π. του (με 2/7τριπ.) – όπως και στους 15π. (2/8διπ., 3/8τριπ.) του Φουρνιέ – λίγα σουτ βγήκαν ως συνήθως από την καλή «ερυθρόλευκη» κυκλοφορία.

Οι περιφερειακοί «ψηλώνουν» τον Παναθηναϊκό και λαβώνουν τον Ολυμπιακό-3
INTIME News

«Λαβωματιές» (όλων) των γκαρντ στο κορμί του

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού, πάντως, δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αρχικά, στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός δέχεται μόλις 68π. μέσο όρο στα εντός έδρας παιχνίδια του, στις νίκες με Ζαλγκίρις και Μιλάνο, όμως μακριά από το ΣΕΦ επιτρέπει 86,5π. ανά αγώνα και έχει ηττηθεί δις σε Πόλη («Φενέρ» και Εφές) και μία στο Μόναχο… Σε αυτές τις τρεις ήττες στην Ευρώπη αλλά και στην πρώτη του στο ελληνικό πρωτάθλημα, μάλιστα, δεν έχει καταφέρει καν να περιορίσει τους καλύτερους αντίπαλους γκαρντ.

Μακριά από το ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός δέχεται 86,5π. ανά αγώνα.

Εναντίον της Φενερμπαχτσέ ο άλλοτε «ερυθρόλευκος» Ουέιντ Μπόλντουιν πέτυχε 19π. με 5/7διπ., 1/5τριπ.. Κόντρα στην Εφές, ο σταρ της τουρκικής ομάδας, Σέιν Λάρκιν, σκόραρε 24π. (5/7διπ., 4/7τριπ.). Στο Μόναχο ο Κάρσεν Eντουαρντς της Μπάγερν ήταν εκείνος που πλήγωσε περισσότερο το καλάθι των «κόκκινων», με 30π., 9/134διπ., 2/9τριπ.!

Στο «αιώνιο» ντέρμπι οι Κέντρικ Ναν (25π.) και Λορέντζο Μπράουν (18π.) έκαναν το ίδιο απέναντι στον εμφανώς κουρασμένο Τόμας Ουόκαπ και κόντρα στις εμφανείς αμυντικές αδυναμίες των Ντόρσεϊ και Φουρνιέ. Τα 6/8τριπ. του Ναν, μάλιστα, θύμισαν μία… πολύ (πια) ρετρό ιστορία σε αγώνα των δύο μεγάλων αντιπάλων στο ΣΕΦ.

Οι περιφερειακοί «ψηλώνουν» τον Παναθηναϊκό και λαβώνουν τον Ολυμπιακό-4
INTIME News

Ηταν στις 17 Φεβρουαρίου 2008, σε μία χιονισμένη βραδιά μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Παναθηναϊκός νίκησε και τότε στο Φάληρο, με το επιβλητικό 82-64 και απρόσμενο «ήρωα» τον Κένεντι Ουίνστον. Ο Αμερικανός φόργουορντ που είχε αποκτηθεί έπειτα από πέρασμα από τον Πανιώνιο, σκόραρε 26π. με… 7/8τρο., στην καλύτερη εμφάνισή του με τα «πράσινα»! Στην υπόλοιπη σεζόν του, ο Ουίνστον πέτυχε μόλις άλλα 12/38 σουτ έξω από τα 6,75μ..

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT