Ερικ Τεν Χαγκ: Εφυγε και άφησε πίσω του συντρίμμια

Ερικ Τεν Χαγκ: Εφυγε και άφησε πίσω του συντρίμμια

Ο Ολλανδός αποτελεί παρελθόν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς ποτέ κανείς να καταλάβει ποιο τελικά ήταν το «τεράστιο σχέδιο» που είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε

7' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «βόμβα». Αλλωστε το να απολύει τον προπονητή του ένας σύλλογος όπως είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνιστά από μόνο του μεγάλο θέμα, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά παγκοσμίως.

Ομως, στην περίπτωση του Ερικ Τεν Χαγκ η απορία έχει να κάνει με το πώς ο Ολλανδός άντεξε περίπου 2,5 χρόνια στο «Ολντ Τράφορντ» και όχι ότι τελικά είδε την πόρτα της εξόδου από αυτό.

Φαίνεται όμως ότι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Τεν Χαγκ έχασε και την έβδομη από τις… ζωές του, καθώς μέχρι τώρα είχε αποδειχτεί εφτάψυχος στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.  

Η αγωνιστική διαδρομή του αμφιλεγόμενου Ολλανδού τεχνικού είχε αρχίσει στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκε σε αυτό. Εληξε μάλιστα με ήττα (2-1 από τη Γουέστ Χαμ), όπως και ξεκίνησε, αν και ο ίδιος παρακολουθούσε από την εξέδρα του Selhurst Park στις 22 Μαΐου του 2022, όταν η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε με 1-0 από την Κρίσταλ Πάλας στο τελευταίο παιχνίδι του Ραλφ Ράνγκνικ ως υπηρεσιακού προπονητή.

«Τεράστιο σχέδιο»

Την επομένη, στην αίθουσα Τύπου στο «Ολντ Τράφορντ», ο Τεν Χαγκ μίλησε για πρώτη φορά για την πρόκληση που έχει μπροστά του. Ο πρώην προπονητής του Αγιαξ ήταν κατηγορηματικός ότι η απόφασή του να αναλάβει τη Γιουνάιτεντ δεν αποτελούσε ρίσκο, παρά το χάος που κληρονομούσε στη νέα του ομάδα. Μάλιστα, είχε εμφανιστεί –υπερβολικά όπως φάνηκε τελικά– αισιόδοξος, καθώς σε ερώτηση σχετικά με την κυριαρχία της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ υπό τους Πεπ Γκουαρδιόλα και Γιούργκεν Κλοπ και το κατά πόσο αυτή η εποχή θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος της με τους δύο αυτούς να παραμένουν στη θέση τους, η απάντησή του ήταν σύντομη, αλλά συγκεκριμένη. «Ναι, θα φτάσει», είχε πει. Παράλληλα ο 54χρονος τεχνικός είχε επισημάνει ότι το σχέδιό του ήταν «τεράστιο» και πως θα το ξεδίπλωνε σε προσωπικό και παίκτες. «Θα το δείτε στην πορεία», είχε τονίσει χαρακτηριστικά…

Ποιο ήταν τελικά το «σχέδιο Τεν Χαγκ»;

Ωστόσο, για έκτη φορά από τότε που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον αποσύρθηκε το 2013, για πέμπτη φορά από τότε που η Λίβερπουλ συμφώνησε με τον Κλοπ και για τέταρτη φορά από τότε που ο Γκουαρδιόλα πήγε στη Σίτι τον επόμενο χρόνο, το 2016, η Γιουνάιτεντ κατέληξε και πάλι στο συμπέρασμα ότι έχει τον λάθος άνθρωπο στον πάγκο της. Και ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι το «σχέδιο» του Τεν Χαγκ δεν φάνηκε ποτέ. Ή τουλάχιστον φάνηκε μόνο μία φορά, στον περσινό τελικό του FA Cup στο Γουέμπλεϊ, όταν η νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι και ο τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε ήταν ο κύριος λόγος για να διατηρήσει τη δουλειά του. Ωστόσο, εκτός από αυτή τη νίκη, ο Ολλανδός ήταν μόνο λόγια, με αποτέλεσμα όλα αυτό το διάστημα που ήταν στον πάγκο να δέχεται συνεχείς επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επανειλημμένη χρήση φράσεων όπως «σχέδιο» και «μοντέλο παιχνιδιού» και την απαίτηση προς τους παίκτες να τηρήσουν ένα αγωνιστικό πλάνο που ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ.

Η πιο κακοπροπονημένη ομάδα

Αλλά η πιο αξιομνημόνευτη από μια σειρά από καυστικές επιθέσεις στον Τεν Χαγκ ήρθε από τον σχολιαστή του Sky Sports, Τζέιμι Κάραγκερ, στον απόηχο μιας ήττας με 4-0 από την Κρίσταλ Πάλας.

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πιο κακοπροπονημένη ομάδα της Premier League», είχε επισημάνει ο πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ στο σχόλιό του.

Εκτός από αυτή την ταπεινωτική ήττα στην Πάλας, η θητεία του Τεν Χαγκ περιελάβανε επίσης:

  • Την ήττα με τέσσερα γκολ από την Μπρέντφορντ τον Αύγουστο του 2022.
  • Την ήττα με 6-3 από τη Μάντσεστερ Σίτι τον Οκτώβριο του 2022, όταν η Γιουνάιτεντ βρέθηκε να χάνει με τέσσερα γκολ στο ημίχρονο.
  • Την ήττα-ρεκόρ με 7-0 από τη Λίβερπουλ τον Μάρτιο του 2023.
  • Μια ήττα από την Τσέλσι τον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του προηγήθηκε στις καθυστερήσεις.

Αμυνα με τα… μάτια

Οσοι παρακολουθούσαν από κοντά όλο αυτό το διάστημα που ο Τεν Χαγκ καθοδηγούσε τη Γιουνάιτεντ, τόνιζαν ότι η ομάδα έχει έλλειψη αναγνωρίσιμου στυλ παιχνιδιού. Αν και το σχέδιο ήταν η πίεση ψηλά, επί της ουσίας η ομάδα δεν είχε τους παίκτες για να το κάνουν πράξη αυτό, ενώ χαρακτηριστική ήταν επίσης η ανικανότητα των χαφ της να βοηθήσουν στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

Το χειρότερο όμως ήταν ότι ο Τεν Χαγκ ή δεν έβλεπε τα πρόβλημα ή (το χειρότερο) έκανε ότι δεν το έβλεπε. Πέρυσι η Γιουνάιτεντ δέχτηκε σε επτά από τα παιχνίδια που έδωσε πάνω από 20 σουτ προς την εστία της, αριθμός αρκετά μεγάλος για την αξία του ρόστερ της, ενώ παράλληλα υπό τις οδηγίες του έχει δεχτεί τρία ή και περισσότερα γκολ σε 24 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τη Λίβερπουλ και την Τότεναμ ήδη φέτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιονδήποτε σύλλογο της Premier League από τότε που ανέλαβε ο Τεν Χαγκ.

Μεταγραφές 600 εκατ. λιρών

Επί θητείας του Τεν Χαγκ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψε περίπου 600 εκατ. λίρες για μεταγραφές, περισσότερα χρήματα δηλαδή από οποιονδήποτε άλλο προπονητή από την ημέρα που αποχώρησε από την ηγεσία της ομάδας ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Κανείς από τους παίκτες που ήρθαν, και μάλιστα υπερκοστολογήθηκαν, δεν μπόρεσε να φέρει την… άνοιξη στο «Ολντ Τράφορντ».

Ενα παράδειγμα: Οταν ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ ζήτησε την απόκτηση του Αντονι, ο παίκτης κόστιζε 30 εκατ. λίρες, αλλά μετά την άρνηση της διοίκησης ο Νορβηγός έκανε πίσω. Αντίθετα ο Τεν Χαγκ πίεσε για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ, ο οποίος έγινε ο δεύτερος ακριβότερος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου όταν υπέγραψε έναντι 82 εκατ. λιρών, 52 εκατ. περισσότερα. Εκτός από τη νίκη στο Carabao Cup επί της Μπάρνσλεϊ της League One τον περασμένο μήνα, ο Αντονι έχει παίξει φέτος για 49 λεπτά σε τρεις συμμετοχές ως αλλαγή. Η τελευταία του συμμετοχή στην Premier League ήταν εκείνη η ήττα με 4-0 από την Πάλας τον περασμένο Μάιο.

Τα ποσά που διατέθηκαν για μεταγραφές ανά προπονητή:

  • Τεν Χαγκ: 564 εκατ. λίρες
  • Σόλσκιερ: 400 εκατ. λίρες
  • Μουρίνιο: 374 εκατ. λίρες
  • Φαν Γκάαλ: 272 εκατ. λίρες
  • Μόγιες: 59 εκατ. λίρες

Οι δύσκολες καταστάσεις

Εκτός βέβαια από το κομμάτι των αποτελεσμάτων και των κακών εμφανίσεων που έστειλαν πέρυσι τη Γιουνάιτεντ στην 8η θέση της βαθμολογίας, η οποία τελικά κατάφερε να παίξει στο Europa League επειδή κατέκτησε το FA Cup, υπήρξαν και πολλά προβλήματα εντός αποδυτηρίων. Ο Τεν Χαγκ βρισκόταν εδώ και καιρό σε ανοιχτή κόντρα με τον Μάρκους Ράσφορντ, τον οποίο είχε αφήσει
εκτός αποστολής για το παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι είχε σκοράρει τρεις φορές στα δύο προηγούμενα παιχνίδια του. Ο Ολλανδός προπονητής επικαλέστηκε ένα ταξίδι χωρίς άδεια του παίκτη στο Μπέλφαστ, το οποίο όμως είχε πραγματοποιηθεί οκτώ μήνες νωρίτερα, προκαλώντας μάλιστα την απορία του Ράσφορντ, ο οποίος από τότε είναι σκιά του εαυτού του.  

Στην αρχή της θητείας του, χρειάστηκε να τιμωρήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο επειδή έφυγε πρόωρα από το «Ολντ Τράφορντ», αφού είχε αντικατασταθεί στο ημίχρονο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα προετοιμασίας με τη Ράγιο Βαγιεκάνο. Η κίνηση αυτή έδειξε δύναμη, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων που τελικά θα οδηγούσαν στην αποπομπή του Ρονάλντο από τον σύλλογο μετά από μια εμπρηστική συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν, όταν είπε ότι ο Τεν Χαγκ «δεν δείχνει σεβασμό για εμένα».

«Οταν είναι σε καλή κατάσταση, είναι καλός παίκτης και μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά δεν είναι (σε καλή κατάσταση). Ηθελα να δουλέψω μαζί του. Εκείνος επέλεξε άλλον τρόπο», ήταν η απάντηση του Ολλανδού.

Στη συνέχεια, υπήρξε η κόντρα με τον Τζέιντον Σάντσο. Οταν έμεινε εκτός αποστολής μετά από μια ήττα από την Αρσεναλ τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Τεν Χαγκ επικαλέστηκε την κακή απόδοση του Αγγλου στην προπόνηση. Ο Σάντσο απάντησε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι τον έκαναν «αποδιοπομπαίο τράγο». Στην πορεία διέγραψε την ανάρτηση, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Ο Τεν Χαγκ δεν τον επέλεξε ποτέ ξανά σε άλλο παιχνίδι της Premier League και έτσι δόθηκε αρχικά δανεικός στην Τσέλσι ,ενώ το καλοκαίρι και την ημέρα της λήξης της μεταγραφικής περιόδου πήγε δανεικός ξανά στην Τσέλσι.

Από το καλοκαίρι

Αν και ο κλοιός έσφιγγε και ολοένα περισσότερο, ο Τεν Χαγκ έδειχνε να μην καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα για την ομάδα ήταν περισσότερο από όλα και όλους ο ίδιος. Ακόμα κα τώρα, με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων μετά τη διακοπή για τους αγώνες του Nations League, ο Τεν Χαγκ σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα με την παραμονή του στον πάγκο, είχε απαντήσει ότι βρίσκεται στην «ίδια σελίδα» με τη διοίκηση της Γιουνάιτεντ. Αλλά, παρά τα αισιόδοξα λόγια, φάνηκε ότι το θέμα ήταν το πότε και όχι το αν θα έφευγε.

Ακόμα και παράγοντες που είναι πολύ κοντά στην ομάδα πόνταραν ότι θα έφευγε σίγουρα στο τέλος της περασμένης σεζόν. Οταν δεν έγινε αυτό, όλα έδειχναν ότι το διαζύγιο θα ερχόταν στην πρόσφατη διακοπή του Οκτωβρίου. Επεσαν και σε αυτό έξω. Τελικά, ο Τεν Χαγκ απολύθηκε λίγο πριν από το τέλος του μήνα, αν και για πολλούς η ομάδα έχει φτάσει στον πάτο και δύσκολα θα βγει ακόμα και στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέσω του πρωταθλήματος, καθώς μετά από 9 αγωνιστικές η ομάδα είναι στη 14η θέση της βαθμολογίας με μόλις 11 βαθμούς και ρεκόρ 3-2-4.

Οι βαθμοί ανά παιχνίδι

Προπονητής – αγώνες – βαθμοί

  • Ζοζέ Μουρίνιο 93 1.89
  • Γκούναρ Σόλσκιερ 109 1.81
  • Λουίς Φαν Γκάαλ 76 1.79
  • Ερικ Τεν Χαγκ 85 1.72
  • Ντέιβιντ Μόγιες 34 1.68
  • Ραλφ Ράνγκνικ 24 1.54

Ο Τεν Χαγκ έφυγε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφήνοντας πίσω του μεγαλύτερο χάος από ό,τι παρέλαβε και με μια μεγάλη απορία για το τι προσπαθούσε να πετύχει με την ομάδα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT