Κάθε χρόνο διεξάγονται σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 800 μαραθώνιοι. Μόνο όμως ένας μαραθώνιος διαθέτει τον τίτλο του αυθεντικού και αυτός είναι ο ελληνικός. Αύριο, στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου αλλά και του Σπύρου Λούη, του Χαρίλαου Βασιλάκου και τόσων άλλων μαραθωνοδρόμων, θα βρεθούν 21.000 δρομείς, ενώ συνολικά στη διοργάνωση θα αγωνιστούν 70.000 άτομα από 152 χώρες. Η αγωνιστική δράση του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου αρχίζει σήμερα με το αγώνισμα των 5.000 μ. Stoiximan (17.00) και τον νυχτερινό αγώνα των πανεπιστημίων (19.15). Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Για ακόμη μία χρονιά χιλιάδες αθλητές, αθλήτριες και αθλούμενοι θα πουν το δικό τους «νενικήκαμεν». Η συμμετοχή στην ιστορική διοργάνωση και ο τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο αποτελούν για τους συμμετέχοντες προσωπική νίκη. Παράλληλα, όμως, οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι και δρομείς θα διεκδικήσουν και τα χρηματικά έπαθλα που έχει θεσπίσει το Ιδρυμα Λεβέντη, τα οποία φέτος είναι αυξημένα.
Το κύριο μέρος του αγωνιστικού προγράμματος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί αύριο, με το αγώνισμα του μαραθωνίου να αποτελεί την κορωνίδα της. Η δράση θα αρχίσει το πρωί (08.15) με τον αγώνα δρόμου των 10 χλμ. ΟΠΑΠ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πανελλήνια πρωταθλήματα εκτός σταδίου και ΕΟΑ Κωφών. Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στη Λ. Αμαλίας, στο ύψος του Εθνικού Κήπου. Λίγη ώρα αργότερα (09.00), από την ιστορική αφετηρία Μαραθωνίου θα φύγουν οι πρώτοι δρομείς. Παράλληλα, θα διεξαχθούν και αγώνες δρόμου παίδων σε δήμους κατά μήκος της αυθεντικής διαδρομής. Στις 10.30, στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας έχουν προγραμματιστεί αγώνες και Special Olympics στα 1,2 χλμ.
Η δράση θα αρχίσει το πρωί (08.15) με τον αγώνα δρόμου των 10 χλμ. Λίγη ώρα αργότερα (09.00) θα γίνει η εκκίνηση στην ιστορική αφετηρία.
Και τις δύο ημέρες η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής έχει ανακοινώσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής και στο κέντρο της Αθήνας. Αλλαγές θα υπάρξουν και στις διαδρομές των λεωφορείων του ΟΑΣΑ.
Στις 40 διοργανώσεις έχουν κερδίσει στους άνδρες 34 αθλητές. Δύο Κενυάτες, οι Σάινα και Μπετ, έχουν δύο πρωτιές, ενώ τέσσερις φορές έχει πρωτεύσει ο Νίκος Πολιάς και δύο ο Χρήστος Ντούμας. Στις γυναίκες νικήτριες έχουν αναδειχθεί 38 αθλήτριες. Η Παναγιώτα Πετροπούλου και η Σόνια Ομπερεμ Κρόλικ έχουν κόψει από δύο φορές πρώτες το νήμα. Ο πρώτος άνθρωπος που έγραψε το όνομά του ως νικητής στην αυθεντική διαδρομή ήταν ο Χαρίλαος Βασιλάκος στις 10 Μαρτίου 1896 με χρόνο 3.17.00. Η πρώτη Ελληνίδα πανελληνιονίκης ήταν η Αλεξάνδρα Φίλη (7.11.1982) με 3.19.26. Από ελληνικής πλευράς πολυνίκες έχουν αναδειχθεί οι Νίκος Πολιάς και Γεωργία Αμπατζίδου, που έχουν από επτά πρώτες θέσεις.
Αυτή τη χρονιά, ο αθλητής και η αθλήτρια που θα τερματίσουν πρώτοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εισπράξουν από 5.000 ευρώ (αρκεί να πετύχουν χρόνους κάτω από 2.16.00 και 2.35.00), ενώ το ίδιο ποσό θα πάρουν και οι Ελληνες που θα μπουν πρώτοι στο Καλλιμάρμαρο (προϋπόθεση να έχουν χρόνους κάτω από 2.28.00 και 2.58.00).