Καμερούν: «Αδάμαστο» και επικίνδυνο

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα νέο ξεκίνημα αντιμετωπίζει το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της Βραζιλίας η Εθνική ομάδα του Καμερούν. Τα «Αδάμαστα Λιοντάρια» βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και ευελπιστούν να επανέλθουν στον δρόμο των επιτυχιών μετά τις πρόσφατες αποτυχίες τους στο διεθνές στερέωμα. Επίσης, θα επιχειρήσουν να δείξουν ένα καλό πρόσωπο στη FIFA μετά τον περσινό προσωρινό αποκλεισμό τους από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η κακή αρχή έγινε με την αποκαρδιωτική εμφάνιση στο Μουντιάλ του 2010 όταν η αφρικανική ομάδα αποχαιρέτισε τη διοργάνωση που γινόταν στην ήπειρό της με τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Συνεχίστηκε με τον αποκλεισμό από το επόμενο Κύπελλο Εθνών Αφρικής και ολοκληρώθηκε με τον προσωρινό αποκλεισμό της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Καμερούν και κατ’ επέκταση της Εθνικής ομάδας από κάθε διοργάνωση λόγω «κυβερνητικής ανάμειξης» σε θέματα που αφορούσαν τις εκλογές στην Ομοσπονδία.

Για να γίνει η νέα αρχή, το Καμερούν θα πρέπει να ξαναβρεί τον χαμένο του ενθουσιασμό, παρόμοιο με αυτόν που είχαν οι παίκτες του, το 1994, όταν έφθασαν μέχρι και τους προημιτελικούς στις ΗΠΑ. Το ταλέντο υπάρχει και είναι περισσότερο της γενιάς του Ροζέ Μιλά. Ειδικά μετά την επιστροφή του Σαμουέλ Ετό, ο οποίος αναθεώρησε την αρχική του απόφαση, βάζοντας στην άκρη τις αντιπαραθέσεις του με τον τεχνικό, Βόλκερ Φίνκε. Οι δυο τους είχαν έρθει σε σύγκρουση όταν ο φορ της Τσέλσι είχε… απαιτήσει να ξεκινήσουν στην αρχική ενδεκάδα του αγώνα με τη Λιβύη, τον Σεπτέμβριο, οι Καμενί και Γουεμπό.

Οπως γίνεται αντιληπτό, ρόλο – κλειδί στα «Αδάμαστα Λιοντάρια» έχει ο Φίνκε, ο οποίος για να ελπίζει σε μια επιτυχημένη πορεία πρέπει πρώτα να τα… δαμάσει. Ο Γερμανός έχει δείξει θετικά δείγματα, αφού δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τον σούπερ σταρ Ετό. Στη διαμάχη τους νικητής βγήκε ο 65χρονος προπονητής, καθώς και κράτησε τις ισορροπίες στην ομάδα και εν τέλει δεν στερήθηκε τις υπηρεσίες του ποιοτικότερου παίκτη του Καμερούν.|

Βασικά στηρίγματα της ομάδας αποτελούν οι Αλεξ Σονγκ της Μπαρτσελόνα και Πιερ Γουεμπό της Φενέρμπαχτσε, ενώ θέση στη Βραζιλία αναμένεται να πάρουν τόσο ο αμυντικός του Ολυμπιακού, Γκαετάν Μπονγκ, όσο και ο πρώην μέσος των «ερυθρόλευκων», Ζαν Μακούν, που πλέον αγωνίζεται στη γαλλική Ρεν.

Το Καμερούν προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ έπειτα από αγώνες μπαράζ με την Τυνησία, την οποία και ξεπέρασε σχετικά εύκολα. Εκτός έδρας απέσπασε ένα πολύτιμο 0-0 και στην έδρα του είχε εύκολο έργο επικρατώντας με 4-1.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Βόλκερ Φίνκε είναι ο πέμπτος κατά σειράν προπονητής του Καμερούν από το 2010. Έχει μακρά και πλούσια καριέρα στην Μπουντεσλίγκα. Εργάστηκε επί 16 χρόνια στη Φράιμπουργκ και ήταν ένας από τους πρώτους προπονητές που άρχισαν να φέρνουν νέους Αφρικανούς παίκτες στη Γερμανία. Υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών, τον Μάιο του 2013, αλλά η παραμονή του στον πάγκο του Καμερούν εξαρτάται από την απόδοση των παικτών του γενικά, από τη φόρμα του Ετό τη συγκεκριμένη περίοδο και από το αν καταφέρει να τους εμπνεύσει ότι μπορούν να προκριθούν στους 16.

Βόλκερ Φίνκε

Ημερομηνία Γέννησης: 24/3/1948

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο Σαμουέλ Ετό δεν είναι πλέον ο παίκτης φόβητρο. Όμως τα έργα και οι ημέρες του αρκούν για να μην τον υποτιμήσουν οι αντίπαλοί του. Είναι ο πιο διακεκριμένος Αφρικανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Έχει κερδίσει το βραβείο του Αφρικανού Παίκτη της Χρονιάς τέσσερις φορές, το 2003, το 2004, το 2005 και το 2010. Μετά την Μπαρτσελόνα και την Ίντερ, όπου διέπρεψε, διακρίνεται με την Τσέλσι, όπου σε κρίσιμα παιχνίδια καταφέρνει να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Αναμφίβολα, ο πολυτιμότερος παίκτης του Καμερούν.

Σαμουέλ Ετό

Ημερομηνία Γέννησης: 10/3/1981

Σύλλογος: Τσέλσι

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ζέσταινε για πολύ καιρό τον πάγκο της Λίβερπουλ, όπου τον πρώτο ρόλο είχε ο Πέπε Ρέινα. Στη Λίβερπουλ δεν αγωνίστηκε και για έναν ακόμα λόγο, συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα για επαγγελματία παίκτη και κυρίως άνθρωπο στο μνημόσυνο των θυμάτων του Χίλσμπορο. Ζήτησε επανειλημμένα συγνώμη για την κακή συμπεριφορά του. Πάντως, οι πρόσφατες εμφανίσεις του και ο βίος και η πολιτεία του στον ΠΑΟΚ και την Κόνιασπορ δείχνουν ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Τσαρλς Ιτάνζ

Ημερομηνία Γέννησης: 2/11/1982

Σύλλογος: Κόνιασπορ

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Καμερούν: «Αδάμαστο» και επικίνδυνο-1

Αλεξάντρε Σονγκ

Ημερομηνία Γέννησης: 9/9/1987

Σύλλογος: Μπαρτσελόνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

13/6 Μεξικό (Νατάλ 19:00)

19/6 Κροατία (Μανάους 01:00)

23/6 Βραζιλία (Μπραζίλια 23:00)

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Ο παίκτης με τις πιο πολλές συμμετοχές στην εθνική ομάδα του Καμερούν, ο Ριγκομπέρτ Σονγκ, αποβλήθηκε σε δύο παγκόσμια κύπελλα. Πρώτα, κόντρα στη Βραζιλία το 1994 και, εν συνεχεία, κόντρα στη Χιλή το 1998. Μόνο ο Ζινεντίν Ζιντάν τον συναγωνίζεται.

 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ο Βόλκερ Φίνκε θα πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε η ομάδα του να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Αν δεν καταφέρει να μαζέψει 4 βαθμούς μέχρι τον αγώνα με τη Βραζιλία, θα πρέπει να ετοιμάζει βαλίτσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT