Διαρκείς ταραχές στη Βραζιλία του Μουντιάλ

Διαρκείς ταραχές στη Βραζιλία του Μουντιάλ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο πλησιάζουμε στην έναρξη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία (πλέον λιγότερο από τέσσερις μήνες), αυξάνονται ανησυχητικά οι φόβοι για συσσώρευση περισσότερων προβλημάτων, μετά και τις νέες διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια, τραυματισμούς, αλλά και δύο ακόμη θανάτους· ενός εργάτη στις καθυστερούμενες εργασίες στα γήπεδα κι ενός εικονολήπτη σε πορεία.

Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε νέος γύρος διαδηλώσεων με επεισόδια στο Ρίο ντε Τζανέιρο από νέους που διαμαρτύρονται για το τεράστιο κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στην πόλη τους, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις διοργανώνονται τακτικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας.

Κατά τις σφοδρές μάχες στους δρόμους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης ανάμεσα στα μέλη του κινήματος «Πάσα Λίβρε» (που σημαίνει «Ελεύθερη Είσοδος») και στην αστυνομία, σημειώθηκαν πολλές συλλήψεις και τραυματισμοί. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας 49χρονος καμεραμάν που έδινε μάχη για τη ζωή του ενώ οι γιατροί τον είχαν θέσει σε τεχνητό κώμα για να υποβληθεί σε εγχείρηση στο κρανίο, αλλά δυστυχώς εξέπνευσε. Ο οπερατέρ του καναλιού Μπαντεϊράντες χτυπήθηκε από αντικείμενο που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Οργανώσεις που αντιδρούν

Το «Πάσα Λίβρε» είναι μία από τις πολλές οργανώσεις στη Βραζιλία που διαμαρτύρονται, κατά τρόπο βίαιο συχνά, για τη δαπάνη των 14,7 δισ. δολαρίων για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα συναφή έργα υποδομών, την ώρα που Παιδεία και Υγεία στερούνται κονδυλίων, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις.

Αυτή η αύξηση είναι που έχει πυροδοτήσει τις πολυπληθείς διαμαρτυρίες, με όλο και αυξανόμενες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ κεντρικό σύνθημα στη χώρα, είναι ότι η FIFA και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ανεπιθύμητα στη Βραζιλία, η οποία να σημειωθεί «ζει» για το ποδόσφαιρο.

Δεδομένου μάλιστα του τεράστιου προβλήματος χουλιγκανισμού που ταλανίζει τη βραζιλιάνικη πολιτεία, με 30 θανάτους οπαδών μόνο μέσα στο 2013, η βία που συνδέεται με το ποδόσφαιρο δείχνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί όταν συρρεύσουν και άλλοι 600.000 φίλοι του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως εκτιμάται.

Το ότι η βία στα γήπεδα ξεσπά πρωτίστως λόγω των κοινωνικών προβλημάτων της μεγαλύτερης χώρας της Νοτίου Αμερικής ουδόλως καθησυχάζει τη FIFA, που ανησυχεί έντονα για την ασφάλεια της διοργάνωσης.

Μετά και τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν πέρυσι οι βίαιες διαδηλώσεις κατά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η FIFA γνωρίζει ότι έχει λάβει ένα μεγάλο ρίσκο εγγυώμενη την ασφάλεια των ομάδων και των οπαδών, την ώρα που η «Ανώνυμους Ρίο», μία από τις οργανώσεις που διαμαρτύρονται σφοδρά για την κατασπατάληση χρημάτων για το Μουντιάλ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, δηλώνει απερίφραστα μέσω Ιντερνετ ότι «Μουντιάλ δεν πρόκειται να διεξαχθεί».

Θάνατοι εργατών

Εξάλλου στο… στοιχειωμένο γήπεδο της Μαναούς στον Αμαζόνιο έχασε τη ζωή του ένας ακόμη εργάτης την προηγούμενη Παρασκευή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων εργατών στο συγκεκριμένο γήπεδο σε τέσσερις και συνολικά στα γήπεδα που ετοιμάζονται για το Μουντιάλ σε επτά.

Νεκρός είναι ένας 55χρονος Πορτογάλος που σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να αποσυναρμολογήσει τον γερανό που είχε εγκατασταθεί στην οροφή του γηπέδου. Πλέον οι τοπικές δικαστικές αρχές διεξάγουν έρευνα, και εάν προκύψουν ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας η κατασκευή του κατά 97% ολοκληρωμένου γηπέδου θα σταματήσει για ένα διάστημα, ενώ επρόκειτο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί πριν από λίγες ημέρες.

Επιπλέον, οι εργάτες στην «Αρένα Αμαζόνια» απειλούν με απεργία από αύριο, όπως είχαν κάνει επί τέσσερις ημέρες τον Δεκέμβριο, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη συνθηκών ασφαλείας.

Το γήπεδο στη Μαναούς είναι το ένα από τα πέντε γήπεδα της Βραζιλίας που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στη FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μολονότι η προθεσμία που είχε δοθεί και για τα 12 γήπεδα ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2013.

Την ερχόμενη Τρίτη εκπνέει και η προθεσμία για την επίδειξη προόδου στο γήπεδο της Κουριτίμπα, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου να απειλεί να μεταφέρει αλλού τους αγώνες που είναι να διεξαχθούν εκεί -και πιθανότατα δεν σκοπεύει να τους πάει στο προβληματικό γήπεδο της Μαναούς…

Η «Αρένα Αμαζόνια» πρόκειται να φιλοξενήσει τέσσερις αγώνες τις φάσης των ομίλων, με πρώτο και κυριότερο αυτόν ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία στις 14 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από τέσσερις μήνες η πόλη που είναι μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου θα πρέπει να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει δύο από τις πιο «δύσκολες» ομάδες οπαδών της διοργάνωσης.

«Μαναούς» σημαίνει «η μητέρα των θεών», οπότε καλό θα είναι να βάλει και αυτή το χέρι της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT