Ιράν: Ενα… λίφτινγκ μέσω Βραζιλίας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συλλογή εμπειριών, καταμέτρηση δυνάμεων, δεύτερη νίκη σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Αυτοί είναι οι πρωταρχικοί στόχοι του Ιράν στα γήπεδα της Βραζιλίας, όπου θα αγωνιστεί για τέταρτη φορά σε Μουντιάλ. Το ιρανικό ποδόσφαιρο έχει αφήσει πίσω του τις εποχές του Αλί Νταεΐ, του Αλί Καρίμι, του Καρίμ Μπαγκερί και του Μεχντί Μαχνταβίκια και φιλοδοξεί να φτιάξει μία νέα γενιά ποδοσφαιριστών που θα αφήσει το στίγμα της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ηδη, κάποια νέα ταλέντα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στη Βραζιλία ελπίζουν να κάνουν τα ονόματά τους ακόμη πιο γνωστά. Ο γκολτζής Ρέζα της Τσάρλτον, ο Ασκάν Ντεζαγκά της Φούλαμ που μετρά 10 χρόνια παρουσίας στα πρωταθλήματα της Γερμανίας και της Αγγλίας και ο Γιαβάντ Νεκουνάμ με την εμπειρία του αναμένεται να σηκώσουν το περισσότερο βάρος της προσπάθειας του Ιράν. Στον πάγκο υπάρχει ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά να διαχειρίζεται ειδικές καταστάσεις και θεωρείται «μετρ» της τακτικής. Ο Πορτογάλος Κάρλος Κεϊρόζ ανέλαβε την ομάδα το 2011 και στα τρία χρόνια της παρουσίας του έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Το κίνητρο του Πορτογάλου δεν είναι μόνο αγωνιστικό. Οπως έχει παραδεχθεί θέλει μέσα από το ποδόσφαιρο να διορθώσει την εικόνα που έχουν αρκετοί για τη χώρα. Αρκετοί, επίσης, θεωρούν το Ιράν όχι μόνο ως την πιο αδύναμη ομάδα του ΣΤ΄ ομίλου, αλλά και ολόκληρης διοργάνωσης.

Ο πήχυς δεν είναι τοποθετημένος πολύ ψηλά, αλλά σύμφωνα με τον Κεϊρόζ η ομάδα του είναι αρκετά υπολογίσιμη. «Δεν μπορώ να ξέρω τις πιθανότητές μας. Το κλειδί θα είναι η προετοιμασία μας. Αν δουλέψουμε σκληρά, θα έχουμε πιθανότητες. Για τους παίκτες μου είναι τιμή που θα βρεθούν στη διοργάνωση. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να δυσκολέψουμε τους αντιπάλους μας», έχει τονίσει ο Πορτογάλος τεχνικός. Μία εμφάνιση ανάλογη εκείνης στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998, θα εκπλήρωνε τους στόχους των Περσών. Τότε, σε ένα παιχνίδι ιδιαίτερης σημασίας είχαν επικρατήσει των ΗΠΑ με 2-1 και είχαν ηττηθεί με ψηλά το κεφάλι από τους Γιουγκοσλάβους (1-0) και τους Γερμανούς (2-0). Σίγουρα, Αργεντινή, Βοσνία και Νιγηρία στον προγραμματισμό έχουν σημειώσει τρεις βαθμούς δίπλα στο Ιράν, αφού όποιος δεν νικήσει την ομάδα της Ασίας θα χάσει πολύτιμο έδαφος για την πρόκριση.

Το Ιράν στον Α΄ όμιλο των προκριματικών της ζώνης της Ασίας, κατέκτησε την πρώτη θέση, μπροστά από τη Νότιο Κορέα, το Ουζμπεκιστάν, το Κατάρ και τον Λίβανο. Ουσιαστικά, η πρόκριση κρίθηκε στους αγώνες με τους Νοτιοκορεάτες και τους Ουζμπέκους οι οποίοι ήταν και οι βασικοί αντίπαλοι για το σύνολο του Κεϊρόζ. Η εκτός έδρας νίκη με 1-0 την τελευταία αγωνιστική, στη Νότιο Κορέα, έδωσε πανηγυρικό τόνο στην επιτυχία των Ιρανών οι οποίοι σε οκτώ παιχνίδια, σημείωσαν πέντε νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο Ρεζά Κουτζανιχάντ σκόραρε και στα 3 κρίσιμα παιχνίδια των προκριματικών, και δίνει το σύνθημα στην ομάδα του.

Ρέζα Κουτζανιχάντ

Ημερομηνία Γέννησης: 20/9/1987 – Σύλλογος: Σταντάρ Λιέγης

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Έχοντας πλούσιο βιογραφικό (Πορτογαλία, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), θέλει να επιστρέψει σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο μετά το Μουντιάλ.

Κάρλος Κεϊρός

Ημερομηνία Γέννησης: 1/3/1953

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ιράν: Ενα… λίφτινγκ μέσω Βραζιλίας-1

Ο 33χρονος Τζαβάντ Νεκουνάμ είναι στέλεχος της εθνικής ομάδας του Ιράν εδώ και 10 χρόνια, και έχει παίξει σε περισσότερους από 130 διεθνείς αγώνες, επίσημους και φιλικούς. Αξιοποιεί τις πάσες των παικτών του κέντρου, και είναι γνωστός για το πάθος του, την κίνησή του στο χώρο, τις μεταβιβάσεις του και τα μακρινά φαρμακερά σουτ του. Όλα αυτά τον βοήθησαν στα προκριματικά να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ. Είναι η ψυχή της ομάδας του.

Τζαβάντ Νεκουνάμ

Ημερομηνία Γέννησης: 7/9/1980 – Σύλλογος: Αλ Κουβέιτ

AΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Αυτή τη στιγμή το Ιράν είναι η κορυφαία ομάδα της Ασίας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

16/6 Νιγηρία

(Κουριτίμπα 22:00)

21/6 Αργεντινή

(Μπέλου Ουριζόντε 19:00)

25/6 Βοσνία

(Σαλβαντόρ 19:00)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT