Βοσνία: ψηλά ο πήχυς στην πρώτη απόπειρα

Βοσνία: ψηλά ο πήχυς στην πρώτη απόπειρα

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη δεν θα ταξιδέψει στη Βραζιλία για να αρκεστεί στην εμπειρία και τη χαρά της συμμετοχής. Η ομάδα του Σάφετ Σούσιτς έχει υψηλές προσδοκίες και το χαμηλότερο σημείο του πήχυ τοποθετείται στην πρόκριση στην επόμενη φάση.

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες σε προκριματικούς των Εuro και των Μουντιάλ, η μεγάλη ώρα έχει φθάσει για τους Βόσνιους. Οι «δράκοι» έχουν όλα τα προτερήματα και όλα τα ελαττώματα που έχουν και τα υπόλοιπα «παιδιά» της Γιουγκοσλαβίας. Είναι ταλαντούχοι, απείθαρχοι και αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο σε μια πιο… ελεύθερη μορφή. Αυτή η γενιά των Βόσνιων παικτών, στην πλειοψηφία της έχει γεννηθεί στις στάχτες του πολέμου και μετά από 24 χρόνια, επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Η Βοσνία είναι μία άκρως επιθετική ομάδα. Ο Εντιν Τζέκο της Μάντσεστερ Σίτι, ο Βένταντ Ιμπίσεβιτς της Στουτγκάρδης, ο Μίραλεμ Πιάνιτς της Ρόμα, ο Σέναντ Λούλιτς της Λάτσιο, αλλά και ο Σβένταν Μισίμοβιτς που πλέον αγωνίζεται στην Κίνα, αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά του Σούσιτς που με τέτοιους παίκτες δεν μπορεί παρά να επιτίθεται σε κάθε παιχνίδι. Με σύνθημα «η καλύτερα άμυνα είναι η επίθεση», ο 59χρονος τεχνικός προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες της ομάδας του. Η αμυντική λειτουργία της Βοσνίας δεν φημίζεται για την αξιοπιστία της. Αλλωστε, οι παίκτες που διαθέτει από το κέντρο και πίσω δεν είναι ανάλογης ποιότητας και αξίας.

Ενα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σούσιτς είναι οι εσωτερικές διαμάχες που δεν αργούν να ξεσπάσουν ανάμεσα στους παίκτες και τον ίδιο. Η πιο πρόσφατη ήρθε στο φιλικό της Βοσνίας με την Αίγυπτο, στην Αυστρία, όπου οι «δράκοι» ηττήθηκαν με 2-0. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε αποδοκιμαστεί έντονα το αστέρι της ομάδας, Εντιν Τζέκο, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε τον προπονητή του, επειδή τον άφησε να αγωνίζεται τραυματίας. «Ηρθα στην Εθνική με ενοχλήσεις και ο Σούσιτς το ήξερε. Δεν με αντικατέστησε στο ημίχρονο όπως είχαμε συμφωνήσει ούτε όταν του ζήτησα αλλαγή. Δεν ξέρω γιατί με άφησε 90 λεπτά στο γήπεδο. Ευχαριστώ όσους φιλάθλους με στήριξαν, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ντρέπονται γιατί είμαι γεννημένος νικητής και δίνω πάντα την καρδιά μου για την Εθνική», είχε δηλώσει τότε ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι, ανάβοντας τη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον τεχνικό του. Ανάλογα περιστατικά είναι δεδομένο πως θα στοιχίσουν κατά τη διάρκεια της πορείας στη Βραζιλία, αφού οι ισορροπίες στα αποδυτήρια παίζουν σημαντικότατο ρόλο σε μία ομάδα που καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Στον 7ο όμιλο των προκριματικών, η Βοσνία αποδείχθηκε καλύτερη από την Ελλάδα τερματίζοντας δίκαια στην πρώτη θέση, με τους ίδιους βαθμούς (25β.), ωστόσο, είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων από τη δική μας Εθνική.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Είναι σχεδόν αλάνθαστος και δίνει πάντοτε το 100% των δυνατοτήτων του, γι' αυτό και είναι πολύ απαιτητικός με τους συμπαίκτες του αμυντικούς. Έχει όλα τα στοιχεία που συνήθως διακρίνουν έναν ηγέτη και είναι ο τύπος του παίκτη που θα καταφέρει να ξεχωρίσει με την ποιότητα και την προσφορά του ακόμα και σε μια βαρετή αναμέτρηση. Ο Σπάχιτς είναι και πολύ καλός κεφαλοσφαιριστής όπως και ο ξάδελφός του, Έντιν Ντζέκο.

Εμίρ Σπάχιτς

Ημερομηνία Γέννησης: 18/8/1980 – Σύλλογος: Μπάγερ Λεβερκούζεν

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Καλύτερος τερματοφύλακας της Πρέμιερ Λιγκ αυτήν τη στιγμή, ο Μπέγκοβιτς εξελίχτηκε ραγδαία και έφτασε μάλιστα στο σημείο να κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων από την Ευρώπη. Ψηλός (2 μ.), δυνατός, με αυτοπεποίθηση, καλός στο ένας εναντίον ενός, με γρήγορα αντανακλαστικά και καίριες τοποθετήσεις, θα είναι ένα από τα πρόσωπα του τουρνουά. Επίσης, θεωρείται σίγουρο ότι μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα φύγει από τη Στόουκ Σίτι.

Ασμίρ Μπέγκοβιτς

Ημερομηνία Γέννησης: 20/6/1987 – Σύλλογος: Στόουκ Σίτι

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ως παίκτης ήταν ένας προικισμένος επιθετικός που έπαιξε με τη Γιουγκοσλαβία το 1982 και το 1990. Η Βοσνία χρωστάει πολλά στις ποδοσφαιρικές του γνώσεις,

αλλά και στα γκολ των Ντζέκο και Ιμπίσεβιτς. Παρόλο που συνετρίβη από την Πορτογαλία με 6-2 στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2012,

ο Σούσιτς παρέμεινε πιστός στις αρχές του και κατάφερε να οδηγήσει τη Βοσνία στη Βραζιλία. Δεν έγινε εύκολα αυτό, όμως τέλος καλό, όλα καλά.

Σαφέτ Σούσιτς

Ημερομηνία Γέννησης: 13/4/1955

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Βοσνία: ψηλά ο πήχυς στην πρώτη απόπειρα-1

Ίσως ο καλύτερος αναπληρωματικός του κόσμου αυτήν τη στιγμή. Έχασε τη θέση του βασικού στη Μάντσεστερ Σίτι μετά την άφιξη του Άλβαρο Νεγρέδο, αλλά όποτε καλείται από τον πάγκο να δώσει λύσεις, το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είτε στο ψηλό παιχνίδι, είτε μοιράζοντας την μπάλα στους συμπαίκτες του, είτε κινούμενος στην αντίπαλη περιοχή σκορπίζοντας τον φόβο και τον τρόμο, ο Ντζέκο είναι το απαραίτητο εργαλείο για να πάρει μπροστά η επιθετική μηχανή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ανυπομονεί να δοκιμάσει τα όρια της άμυνας της Αργεντινής και να κάνει πάρτι απέναντι στις άμυνες της Νιγηρίας και του Ιράν, των θεωρητικά πιο αδύναμων ομάδων του ομίλου. Σφυρηλατημένος στη φλόγα του πολέμου, ο Βόσνιος επιθετικός σίγουρα θα προσεχτεί από πολλούς στο τουρνουά.

Έντιν Ντζέκο

Ημερομηνία Γέννησης: 17/3/1986 – Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι

AΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η πρώτη διεθνή νίκη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ως μέλος της FIFA, ήταν εναντίον της Ιταλίας στις 6 Νοεμβρίου 1996. Η Βοσνιακή Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1992 και έκτοτε έφτασε έως και το νούμερο 19 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

16/6 Αργεντινή

(Ρίο ντε Ζανέιρο 01:00)

22/6 Νιγηρία

(Κουιάμπα 01:00)

25/6 Ιράν

(Σαλβαντόρ 19:00)

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Δεδομένου ότι σε αυτόν τον όμιλο δεν υπάρχουν καλές άμυνες, και η Βοσνία διακρίνεται στην επίθεση, μπορεί να φτάσει στη φάση των 16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT