Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Νιγηρία είχε την ταμπέλα της ανερχόμενης δύναμης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι δύο συνεχόμενες παρουσίες της σε τελική φάση Μουντιάλ (1994, 1998) που συνοδεύτηκαν από ισάριθμες προκρίσεις στη φάση των 16 και η τροφοδότηση των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων με Νιγηριανούς παίκτες, έδειχναν πως οι «Σούπερ Αετοί» είχαν εμφανιστεί για να γαντζωθούν στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος.
Οι Νουάνκο Κανού, Ταρίμπο Γουέστ, Τζέι Τζέι Οκότσα, Σάντεϊ Ολίσε, Ντάνιελ Αμοκάτσι, Ζορζ Φίνιντι, Σελεστίν Μπαμπαγιάρο, ακόμη και ο γνωστός μας και πρόωρα χαμένος Ρασίντ Γιεκινί, έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία των επόμενων ομάδων. Ωστόσο, αυτή τη σπουδαία γενιά δεν διαδέχθηκε μία ισάξια, με αποτέλεσμα οι «Σούπερ Αετοί» να προσγειώνονται χρόνο με τον χρόνο.
Το ποδόσφαιρο στη Νιγηρία ήταν πάντα μια περίεργη υπόθεση. Το 2010 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (NFA) βρέθηκε στο… χείλος του αφανισμού, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες από τη FIFA. Ο λόγος ήταν η απαίτηση της κυβέρνησης να αποσυρθεί η Νιγηρία από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις για δύο χρόνια, προκειμένου το ποδόσφαιρο να αναδιοργανωθεί στη χώρα, μετά και τη νέα αποτυχία στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής! Η FIFA βλέποντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην… αυτοδιοίκητη NFF απείλησε την ομοσπονδία με μεγαλύτερες κυρώσεις με αποτέλεσμα στο τέλος να τη συμμορφώσει. Η αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου στην αφρικανική χώρα γίνεται, πλέον, με το άθλημα σε… λειτουργία και η δικαίωση (της FIFA) ήρθε με την περσινή κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.
Η ομάδα που θα ταξιδέψει στη Βραζιλία, αναμένεται να σφύζει από νιάτα και ενθουσιασμό. Με εξαίρεση τον τερματοφύλακα Βίνσεντ Ενιεάμα (31 ετών) και τον επιθετικό Σόλα Αμεόμπι (32 ετών), όλοι οι υπόλοιποι παίκτες διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Στο ρόστερ ξεχωρίζει η παρουσία του μέσου της Τσέλσι, Τζον Ομπι Μίκελ, αλλά και των επιθετικών Βίκτορ Ομπίνα (Κιέβο) και Εμάνουελ Εμενίκε (Φενέρμπαχτσε).
Ο προπονητής της και παλιά δόξα της ομάδας, Στέφεν Κέσι, βλέπει το Μουντιάλ της Βραζιλίας ως ευκαιρία να απαλλαγεί από ένα απωθημένο. Το 2006 ήταν αυτός που είχε οδηγήσει το Τόγκο στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία, αλλά λίγους μήνες πριν από τη σέντρα των αγώνων, αντικαταστάθηκε από τον Γερμανό Οτο Πφίστερ, λόγω του αποκλεισμού από το επικείμενο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.
H Nιγηρία αφού κατέκτησε εύκολα την πρόκριση για τα μπαράζ της αφρικανικής ζώνης, τερματίζοντας πρώτη σε όμιλο με το Μαλάουι, την Κένυα και τη Ναμίμπια, βρέθηκε αντιμέτωπη με την Αιθιοπία για μία θέση στη Βραζιλία. Η νίκη με 2-1 εκτός έδρας στο πρώτο παιχνίδι απλοποίησε την πρόκριση για την ομάδα του Κέσι, η οποία στον επαναληπτικό σημείωσε ακόμη μία νίκη, αυτή τη φορά με 2-0.
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο αυτή την περίοδο.
Βίνσεντ Ενγιαμά
Ημερομηνία Γέννησης: 29/8/1982 – Σύλλογος: Λιλ
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ένας από τους δύο αθλητές –ο άλλος είναι ο Αιγύπτιος Μαχμούντ Ελ Γκοχαρί– που έχει κερδίσει το Κύπελλο Αφρικής τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Θεωρείται εθνικός ήρωας στη Νιγηρία.
Στέφεν Κέσι
Ημερομηνία Γέννησης: 23/1/1962
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Ο 23χρονος Βίκτορ Μόουζες πέρασε άλλη μια χρονιά δανεικός στη Λίβερπουλ, προσπαθώντας να καθιερωθεί στη βασική ομάδα. Αντίθετα, στην εθνική του είναι αναντικατάστατος. Μάλιστα έχει σημειώσει κρίσιμα γκολ τόσο στο Αφρικανικό Κύπελλο όσο και σε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη Βραζιλία θα προσπαθήσει με τις εμφανίσεις του να κερδίσει τις εντυπώσεις των απανταχού ατζέντηδων.
Βίκτορ Μόουζες
Ημερομηνία Γέννησης: 12/12/1990 – Σύλλογος: Τσέλσι
AΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Η Νιγηρία ήταν η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε σε Μουντιάλ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
16/6 Ιράν
(Κουριτίμπα 22:00)
22/6 Βοσνία
(Κουιάμπα 01:00)
25/6 Αργεντινή
(Πόρτου Αλέγκρε 19:00)