Νόβακ Τζόκοβιτς: Κορυφαίος ξανά

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ώρες παρά πέντε λεπτά κράτησε ο τελικός και, μόλις τελείωσε, αν και κατάκοπος, ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρήκε το κουράγιο να γονατίσει και να… φάει λίγο από το γκαζόν. Ενδεχομένως πρόκειται για γούρι, καθώς είχε δοκιμάσει από το χορτάρι του All England Club και το 2011, την πρώτη φορά που είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον. Είναι μια αλλόκοτη συνήθεια, αλλά τι σημασία έχει; Ο 27χρονος τενίστας είχε μόλις κερδίσει 2,2 εκατ. ευρώ, είχε κατακτήσει το έβδομο Γκραν Σλαμ της καριέρας του και το πρώτο έπειτα από 18 μήνες και είχε επιστρέψει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ετσι, από την κορυφή του κόσμου, μπόρεσε να στρέψει όλη του την προσοχή στο γάμο του με την επί οκτώ χρόνια σύντροφό του Γελένα Ρίστιτς.

Η κυρία Τζόκοβιτς είναι ήδη έξι μηνών έγκυος, κάτι που πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο καιρό μέσω ενός tweet του Νόλε (όπως είναι το χαϊδευτικό του όνομα) – μαζί με την είδηση ο Τζόκοβιτς επισύναψε μια φωτογραφία του μαζί με τη Γελένα από ένα πεζούλι στον Λυκαβηττό. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι έρχεται συχνά για διακοπές στη χώρα μας και όποτε του δίνεται η ευκαιρία εκφράζεται με αγάπη για την Ελλάδα. Οπως συνέβη και πριν από λίγες ημέρες, όταν (πάλι στο twitter) έγραψε στα ελληνικά «έλα, Ελλάδα», πανηγυρίζοντας την πρόκριση της Εθνικής μας στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παιδί του πολέμου

Η ζωή του δεν ήταν πάντα εύκολη. Γεννήθηκε το 1987 στο Βελιγράδι, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλωσε μέσα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, και έζησε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999. Ηταν 12 χρόνων τότε. Θυμάται πολύ καλά τα αεροπλάνα να περνούν πάνω από το σπίτι του και έχει ακόμα στα αυτιά του τον ήχο από τις βόμβες που έπεφταν σε γειτονικά κτίρια: ο ίδιος λέει ότι ακόμα αναστατώνεται αν ακούσει έναν δυνατό θόρυβο. «Ο αθλητισμός δεν ήταν προτεραιότητα εκείνη την εποχή», έχει πει στον Guardian. «Βρισκόμασταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάθαμε (σ.σ. ο ίδιος και η οικογένειά του) να εκτιμούμε την αξία της ζωής». Γι’ αυτό ίσως και τον βλέπουμε συνήθως χαμογελαστό και έτοιμο ανά πάσα στιγμή να κάνει κάποια πλάκα – ένα αγαπημένο του αστείο είναι να μιμείται με θεατρικό τρόπο τους συναθλητές του, τις κινήσεις τους πριν από το σερβίς, τον τρόπο που ετοιμάζονται πριν από τους αγώνες. Ειδικά η μίμηση της Μαρία Σαράποβα είναι εξαιρετική!

Μόλις τελείωσαν οι βομβαρδισμοί, έφυγε για τη Γερμανία, όπου πέρασε τέσσερα χρόνια σε μια ακαδημία τένις. Το ταλέντο του δεν κρυβόταν. Από τεσσάρων χρόνων, όταν έπιασε για πρώτη φορά ρακέτα, φάνηκε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς διαθέτει ένα σπάνιο ταλέντο. Την ανακάλυψή του την πιστώνεται η παλιά πρωταθλήτρια του τένις και η πρώτη του προπονήτρια Γελένα Γκέντσιτς. Το πρώτο Γκραν Σλαμ ήρθε το 2008 στην Αυστραλία, σε ηλικία 21 ετών, και αργότερα, το 2011, κατέκτησε άλλους τρεις τίτλους, αρχίζοντας να καθιερώνεται ως ίσο μέλος των τριών μεγάλων της εποχής μας, μαζί δηλαδή με τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφαελ Ναδάλ. Με τον Ισπανό μάλιστα αγωνίστηκαν ως αντίπαλοι στον τελικό του 2012 του Αυστραλιανού Οπεν, σε έναν αγώνα που θεωρείται ίσως ο καλύτερος στην ιστορία. Ηταν σίγουρα ο μεγαλύτερος σε διάρκεια, καθώς κράτησε 5 ώρες και 53 λεπτά. Νικητής ήταν ο Τζόκοβιτς και λίγους μήνες αργότερα επελέγη ως σημαιοφόρος της Σερβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Για τις ήττες του έφταιγε η… γλουτένη

Αγωνιστικά, μεγάλο του προσόν θεωρείται το μπάκχαντ του, η αντίδρασή του στα σερβίς των αντιπάλων, καθώς και η ικανότητά του να κινείται διαρκώς και να παίρνει καλές θέσεις άμυνας. Η φυσική του κατάσταση δεν ήταν πάντα η καλύτερη και συχνά έμοιαζε να ξεμένει από δυνάμεις. Αυτό που έφταιγε ήταν η διατροφή του: αποδείχτηκε ότι είχε δυσανεξία στη γλουτένη. Επισκέφτηκε έναν Κινέζο διατροφολόγο, ο οποίος του έφτιαξε μια πολύ συγκεκριμένη δίαιτα, και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Παράλληλα άρχισε να βελτιώνει το σερβίς του, έναν άλλο τομέα στον οποίο ήταν «προβληματικός» – στον τελικό του Γουίμπλεντον είχε 13 άσους με 62% ποσοστό ευστοχίας στο πρώτο σερβίς.

Σήμερα, στην καλύτερη φάση της καριέρας του, μπορούμε να πούμε ότι συνδυάζει κάποιες από τις τεχνικές αρετές του Φέντερερ και λίγη από τη φυσική δύναμη του Ναδάλ. Οι ικανότητές του δηλαδή είναι σχετικά ισορροπημένες. Ο 82χρονος προπονητής Νικ Μπολετιέρι τον έχει χαρακτηρίσει τον πιο ολοκληρωμένο τενίστα όλων των εποχών. Εν τω μεταξύ, εδώ και λίγους μήνες, ανέλαβε την προπόνησή του ένας άλλος μεγάλος τενίστας, ο παλιός Γερμανός πρωταθλητής Μπόρις Μπέκερ, νικητής έξι Γκραν Σλαμ, ενός λιγότερου από όσα έχει πλέον στη συλλογή του ο Νόλε.

Ο Τζόκοβιτς είναι διάσημος, επιτυχημένος, ζει μόνιμα στο Μόντε Κάρλο, έχει κερδίσει από το τένις 65 εκατ. δολάρια, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε: το έπαθλο των 440.000 λιρών από το τουρνουά της Ρώμης το πρόσφερε στην πατρίδα του για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες. Παλιότερα είχε βοηθήσει τον ορθόδοξο πληθυσμό του Κοσόβου και είχε τιμηθεί από τον πατριάρχη Ειρηναίο της Σερβίας με το παράσημο του Αγίου Σάββα. Εχει επίσης αναδειχτεί και τέσσερις φορές κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στη Σερβία (2007, 2010, 2011, 2013), και αυτό, σε μια χώρα που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ, αποτελεί σπουδαίο κατόρθωμα. Ενα ακόμη γι’ αυτόν τον σπουδαίο αθλητή της γειτονιάς των Βαλκανίων, τον καλύτερο τενίστα στον κόσμο για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT