Για μια ακόμα φορά το ποδόσφαιρο συνταράσσεται από παράνομες δραστηριότητες των μελών του, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την έρευνα της Δικαιοσύνης. Στημένοι αγώνες, απόπειρες εκβίασης, δωροδοκίες και δωροληψίες, παράνομες στοιχηματικές δραστηριότητες και ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης περιγράφονται στο πόρισμα 173 σελίδων του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα και συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε 16 πρόσωπα του ποδοσφαίρου, 7 από τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση».
Τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν επετράπη από τον εισαγγελέα να δοθούν στη δημοσιότητα, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τρία εν ενεργεία μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της που παραιτήθηκε πρόσφατα, δύο μέλη της ΚΕΔ, το ένα εκ των οποίων συνεχίζει να βρίσκεται στους κόλπους της, τρεις εν ενεργεία διαιτητές της Σούπερ Λίγκας και δύο προέδρους ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας. Τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα φέρεται να είναι στελέχη δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών του ποδοσφαίρου.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:
α) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος. β) Απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τη χειραγώγηση αγώνων. γ) Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Η κατηγορία αφορά την έκρηξη στον φούρνο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα το 2012 η οποία, όπως ειπώθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, εξιχνιάστηκε με επαρκείς ενδείξεις. δ) Δωροδοκία και δωροληψία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος κατά παράβαση του άρ. 132 του αθλητικού νόμου που αφορά την προσυνεννόηση αγώνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πρόσωπα που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, περιλαμβάνονται όσοι συνδέονται με την ΕΠΟ μαζί με πρόεδρο ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Ο εισαγγελέας Αρ. Κορέας στο πόρισμά του εκτιμά ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη και συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο.
Στα συμπεράσματά του ο πρώην αθλητικός εισαγγελέας βασίστηκε κυρίως στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν. Επίσης ελήφθησαν καταθέσεις 15 μαρτύρων από τον χώρο του ποδοσφαίρου που δόθηκαν κυρίως στο πλαίσιο της υπόθεσης των «στημένων πινάκων» διαιτησίας. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Παπακωνσταντίνου, το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας Αρ. Σταθόπουλος, ο νομικός σύμβουλος Θ. Κουρίδης, το μέλος της ΚΕΔ Θ. Μπριάκος, το μέχρι πρότινος μέλος της ΚΕΔ Γ. Δούρος, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γ. Κομπότης και οι διαιτητές Αμπάρκιολης, Κάμπαξης και Ιωαννίδης. Απαντες έδωσαν εξηγήσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου και αρνήθηκαν οποιαδήποτε κατηγορία.
Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα πάρει καταθέσεις από τους κατηγορούμενους και απ’ όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει ότι μπορεί να εισφέρει στην υπόθεση. Οταν ολοκληρωθεί το έργο του, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών, που θα αποφασίσει για το αν οι κατηγορούμενοι οδηγηθούν σε δίκη.
Οι δύο υποθέσεις από τις οποίες άρχισαν οι έρευνες
Οπως προκύπτει από το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ώς το 2013. Η προκαταρκτική έρευνα άρχισε τον Δεκέμβριο του 2012 με αφορμή δύο υποθέσεις οι οποίες στη συνέχεια συσχετίστηκαν.
Η πρώτη υπόθεση άρχισε να ερευνάται με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες για την έκρηξη του αρτοποιείου του πρώην διαιτητή της Σούπερ Λίγκας Πέτρου Κωνσταντινέα.
Ο συγκεκριμένος διαιτητής, πριν η επιχείρησή του γίνει στόχος επίθεσης, είχε διαιτητεύσει τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός 1-0. Μετά τη διαιτησία του Κωνσταντινέα υπήρξαν αντιδράσεις και αλλαγές στην ΚΕΔ με την «καρατόμηση» του Κύρου Βασάρα από τη θέση του υπευθύνου ορισμού διαιτητών για τη Σούπερ Λίγκα. Ο Κωνσταντινέας, παρότι με εισήγηση της ΕΠΟ έγινε διεθνής διαιτητής τον Ιανουάριο του 2012, δεν ορίστηκε ξανά σε αγώνα παρά μόνο σε έναν (Ατρόμητος – ΠΑΟΚ) στο τέλος της σεζόν, μετά τη λήξη του οποίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διαιτησία, αφήνοντας αιχμές.
Με αφορμή το περιστατικό της έκρηξης, δρομολογήθηκε εισαγγελική έρευνα και ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Οι πίνακες
Η δεύτερη υπόθεση έμεινε γνωστή ως «στημένοι πίνακες διαιτησίας» και προκάλεσε το εισαγγελικό ενδιαφέρον έπειτα από ρεπορτάζ της «Καθημερινής» τον Αύγουστο του 2012. Το ρεπορτάζ περιελάμβανε καταγγελίες του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΠΟ Χρήστου Σαββά, για τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι πίνακες διαιτητών την περίοδο 2012-2013. Ο κ. Σάββας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «παρωδία» και τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔ και έπειτα της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή, «ενορχηστρωτή». Η διαδικασία καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας συνδεόταν με τις επικείμενες εκλογές στην ΕΠΟ που έγιναν δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2012.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, που ήταν γνωστό ότι θα διεκδικούσε την προεδρία της ΕΠΟ, δεν ήθελε να είναι παρών στη διαδικασία καταρτισμού των πινάκων ώστε να αποφύγει τα σχόλια της αντιπολίτευσης για μεροληπτικές κρίσεις με στόχο την ψηφοθηρία.
Ομως ο κ. Σαρρής δεν ήθελε να είναι παρών ούτε ο Χρήστος Σάββας, επειδή θα ήταν υποψήφιος με την αντίπαλη παράταξη. Τελικά, ο κ. Σάββας αποκλείστηκε από τη διαδικασία επιλογής, στην οποία παρόντα ήταν τα άλλα τρία μέλη της ΚΕΔ Μπριάκος, Δούρος και Βασάρας ο οποίος, με επιστολή που έστειλε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ, διαχώρισε τη θέση του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Το βούλευμα που άναψε το «πράσινο φως»
Στις 8 Ιουλίου του 2014 ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που άναψε το «πράσινο φως» για τον συσχετισμό των δύο υποθέσεων («στημένοι πίνακες διαιτησίας» και βομβιστική επίθεση στον φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα).
Στο βούλευμα περιλαμβάνονται περίπου 15 καταθέσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου και διάλογοι που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από τον Μάιο 2012 έως τον Ιούλιο 2012, και προκύπτει ότι κορυφαία στελέχη της ΕΠΟ μιλούν από τηλέφωνα που ανήκουν σε πακιστανικά και κινεζικά ονόματα.
Στις 100 σελίδες του βουλεύματος περιγράφεται ένα σύστημα από πρόσωπα που δίνουν και δέχονται εντολές για ορισμούς διαιτητών και εκδόσεις αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων. Παράλληλα, εξασφαλίζουν ή πιέζουν για εύνοια σε συγκεκριμένες ομάδες και διαχειρίζονται τους διαιτητές ανάλογα με τη σχέση που υπάρχει με τις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ.
Οπως προκύπτει, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αριστείδης Κορέας θεωρεί ότι πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και στενοί του συνεργάτες προσεγγίζουν πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ομάδας τους και διερευνά την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης και αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις για αδικήματα, όπως της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα.
Επίσης με αφορμή την πρώτη υπόθεση Κωνσταντινέα στην οποία φέρεται να εμπλέκονται ακόμα και έγκλειστοι στις φυλακές, διερευνά αδικήματα που φτάνουν μέχρι την ανθρωποκτονία και τις εκρήξεις.
Στο βούλευμα υπάρχει αυτόβουλη κατάθεση προσώπου, που ήταν εν ενεργεία παρατηρητής διαιτησίας της Σούπερ Λίγκας, που υποστηρίζει ότι στον πίνακα «μπαίνουν» διαιτητές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ισχυρών.
Δύο πρόεδροι ΠΑΕ, ο Αλέξης Κούγιας της Παναχαϊκής και ο Σταμάτης Βελλής που αποχώρησε από τον Απόλλωνα, αλλά και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ κάνουν λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και αναφέρουν ως μέλη της συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέχουν υψηλές θέσεις στην ΕΠΟ.